בית פורומים עצור כאן חושבים

פרקי אבות - פרק א'

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/4/2004 11:58 לינק ישיר 

אמשלום, תודה רבה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2004 13:17 לינק ישיר 

אמשלום ,
טוב , אז אנחנו לא ממש חולקים .

בנוגע לר"ע , אני מסכים שהוא יסוד התורה שבע"פ , אבל אני חושב שהיותו חדשן עצום , ניכרת גם בפרקי אבות , ובמקומו ב"תמונה המשפחתית" כלשונך . (כל עוד אין בביטוי "תמונה משפחתית" , כדי לרמז על קליקות ושאר תככים פוליטים לא הגונים כ"כ , אין לי בעיה איתו ...)
יום נפלא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2004 14:32 לינק ישיר 

מדוע לא שואלים מאי נפקא מינה על עניני אבות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2004 16:43 לינק ישיר 

אמשלום:
אולי מסכת אבות היא לא רק אנטי צדוקית אלא גם אנטי "שמיעה בקול ה'".

שרשרת הקבלה שמופיעה שם לוקה בחורים רבים. בייחוד בתקופת הכנסת הגדולה. בגמרא ניסוי להשלים את חכמי אנשי הכנסת הגדולה בכך שלקחו כל דמות שמופיעה בתנך באותה תקופה והציבו אותה בתוך אנשי הכנסת הגדולה.
גם המסורת אודות משך זמנה של התקופה הפרסית לוקה בבעיות רבות, אבל עצם העובדה שכמעט ואיננו יודעים דבר מתקופה זו אומר דרשני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2004 16:55 לינק ישיר 

צחי,
את המשפט הראשון בדבריך לא הבנתי כלל, ואשמח אם תסביר את כוונתך.

לגבי ה"חורים" - נראה לי שגם כאן דימוי ה"תמונה המשפחתית" יכול לעזור בהעלאת השאלות. האם נשכחו שמות מסוימים ממסדרי המסכת? האם הושמטו בכוונה? האם יש למסכת כוונה "היסטורית"? או אולי יש בה ניסיון לבנות נאראטיב חינוכי וערכי מסוים (והאם זה בהכרח סותר)?
תמונה משפחתית שאנו מניחים בחדר האורחים במקום הגלוי לכל המבקרים בביתנו תהא שונה (אני מניחה) מזו שנשמור באלבום. השיקולים איזו תמונה להגדיל ולתלות על הקיר, ואיזו תמונה להשאיר "חבויה" באלבום התמונות על המדף העליון בארון - משתנים ממשפחה למשפחה, ומעידים על ערכים ומוטיבציות שונות. את אלה הייתי שמחה לברר ולבדוק במקרה של מסכת אבות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2004 19:24 לינק ישיר 

למה "אבות"? למה להדגיש הענין של אבהות בעניני מוסר ולא חכמה? "מוסר אביך"? למה לא "חכמים"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2004 11:18 לינק ישיר 

אמשלום ,
אני חושב שעריכה סלקטיוית נמצאת לאורך כל המשנה , וסיבותיה עניניות למסר שרבי ראה כנכון להעביר לדורות שבעתיד . (כלומר אין לדעתי יחוד בזה דוקא למסכת אבות , אם כי שם ל"דמויות" הפועלות יש יותר חשיבות מאשר במסכת גיטין נגיד [יש עוד מסכתות בהן למגידי הדברים יש משמעות כמו עדויות למשל])

ישרן ,
אני חושב שזה בדיוק הדגש של עורך המשנה .
שהמצב הנוכחי (מזמן עריכת המשנה עד ...) הוא מצב של הסתר (אפשר לקרוא לזה בשם "גלות" בהוראה מסוימת של המילה הזו ) ולכן בעניני מידות והנהגות , צריך לדבוק בדרכי ה"אבות" , ולא בדרכי החכמים .(ומענין לראות מול זה את הלכות דעות ברמב"ם)

כי הליכה מוגזמת של הפרטים אחרי ה"חכמה" עלולה לגרום לקלקולים חברתים , שעלולים להתגלות כהרסנים (כפי שהוכח בבית שני למשל , שהיו בו חכמים גדולים , אבל חרב על שנאת חינם...) .

לכן העמדת דרך ה"אבות" כעיקר , משקפת את האחידות של החברה שהרי כולנו מ"אב אחד" באנו , ולמרות שיש ביננו חכמים יותר וחכמים פחות , דרכי ההתנהגות שלנו צריכים להיות נגזרים בעיקר מ"אבותינו" ולא מ"חכמתינו" .
רק כדי שלא אובן לא נכון ,
ברור שהאבות היו גם חכמים מופלגים , ובפרט אותם "אבות" שמוזכרים במסכת אבות , אלא שעורך המשנה בא לאמר לנו בהקשר הזה [ואולי בכלל ???] "תתיחסו אליהם כאל אבות שלכם (שיש להם זיקה ישירה אליכם), ולא כאל חכמים " (שבמובנים רבים מנותקים מאיתנו , שאיננו חכמים כ"כ . [רק על עצמי ידעתי לספר] )
כל טוב .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2004 13:11 לינק ישיר 

אי"צ,
במובן מסוים נדמה לי שהמסר דווקא הפוך:
ב"אבות"התורה אינה עוברת מאב לבן אלא מחכמים לתלמידיהם. כאילו אומרים לנו חכמינו - הלימוד והחכמה פתוחים לכל, ואינם תלויים בגנים. זו אולי אחת הסיבות לכך שהכהנים והמלכים אינם נמצאים במשנה א', שכן שם עוברת הסמכות מדור לדור ב"תורשה", ומצב זה נוגד אידיאולוגית את משנתם של חז"ל. על רקע זה בולטת עוד יותר שושלתו של רבי המופיעה בפרקים א' וב', ובמובנים ברורים סותרת במהותה את אחד הרעיונות היסודיים של מסכת אבות.

אגב, לענ"ד, יש "רגליים" לסברתך בעניין סמכות האבות. הבחירה בהיסמכות על מסורת אבות ולא על "חכמה" או יכולת פלפול, נחשבת כשיטת הלימוד הא"י, לעומת זו הבבלית (נדמה לי כי באשכול אחר ניתחתי ברוח זו את הסיפור בירושלמי פסחים על מינוי הלל לנשיא, לעומת זה שבבבלי), וייתכן בהחלט כי לה ביטוי גם כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2004 15:23 לינק ישיר 

בענין האבות והחכמים - אבא מעביר מוסר כי הוא "מייסר"- הוא מעורב בחיי הבן,הוא מצווה,מדריך.הוא ,שלא כמו החכם שרק מציג דעה או אומר אמירה -הוא מורה בפועל ולכן המסר יותר ברור ויותר מעשי. ולכן המוסר הוא על שם האב המורה למעשה ולא על שם החכם שרק מציג עמדה ללא סמכות על השומע. ובמסכת אבות ניכרת הסמכות,האבהות על כלל ישראל -"הוו מתונים בדין"- אין כאן דיון על מתינות בדין האם היא ראויה או לא,או הצגת עמדה.יש כאן ציווי של הורה או אב ש-
1.יוצר אוירה יותר אישית.הוא מצווה לכלל ישראל בגוף נוכח.
2.יותר סמכותי.יותר מכריע.
ולכן זה מסכת אבות- מסכת הוראות ישירות ולא דיונים על מוסר.כי ככה יותר משפיע.וזה היה יחסם לכלל ישראל באמת כנראה.
יש מקומות לא כל כך תואמים כמו -"על 3 דברים העולם..." אבל האוירה הושגה.

תוקן על ידי - ישרן - 21/04/2004 16:05:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2004 10:38 לינק ישיר 

אמשלום ,
כוונתי היתה שחז"ל (או אולי יותר נכון לומר בהקשר הזה "עורך המשנה") ניסו להפוך את ההתיחסות שלנו לחכמים כהתייחסות לאבות .

ועי"ז גם להרויח את היתרונות שביחס "אבהי" , וגם להינצל מהחסרונות שיש בהעברה "תורשתית" (שמונעת או לפחות מעכבת את התפשטות התורה לכל ישראל )

ועם זאת חז"ל מודעים שיש ל"מסורת תורשתית" משמעות שלא תסולה בפז . (לא כל דבר אפשר ללמוד מספרים , יש דברים שאדם חי , כמו שהוא ראה אותם בבית הוריו , והורי הוריו וכו')
ועוד שידוע (לת"ח) ששושלת המלוכה מיוחסת לשבט יהודה בכלל , ולדוד בפרט , ושושלת הכהונה , לאהרן הכהן . (אני יודע שזה לא לגמרי "מתאים" להשקפות ליברליות מסוימות ...)
יום נפלא .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2004 14:21 לינק ישיר 

אי"צ,
אכן ידוע לחז"ל על שושלות קיימות בעולם היהודי, אולם דווקא מקומן של אלה נפקד מן המשנה הראשונה!

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פרקי אבות - פרק א'
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.