בית פורומים עצור כאן חושבים

לפסוק נגד הגמרא לעצמו

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/4/2004 18:13 לינק ישיר 
לפסוק נגד הגמרא לעצמו

שמעתי פעם הלכה שזקן ממרא זה רק אם הורה לאחרים אבל לעצמו - פוסק לפי הבנתו גם נגד סנהדרין (אם הגיע להוראה).והראיה שאם סנהדרין טעו - צריך להביא חטאת גם היחיד - מכאן שהוא שוגג ולא אנוס.
אם כן- גם בימינו האם קבלת הרבים תהיה יותר מסנהדרין עצמם? הרי גם בסנהדרין היה הלכה והרוב קבלו אותם. מי שהגיע להוראה יכול טכנית (בלי החזון איש שיכול אבל הוא טיפש) לחלוק?

אל תצל מפי דבר אמת

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2004 18:34 לינק ישיר 

1. משמע שפשוט שכן.
2. לא הבנתי מה כתבת בסוגרים בנוגע לחזון איש ,
אנא הסבר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2004 18:40 לינק ישיר 

שאלו את החזון איש אם ניתן לחלוק על ראשונים (אני היתי שואל לחלוק על חז"ל) והוא ענה שאפשר אבל מי שעושה כך הוא שוטה.

אל תצל מפי דבר אמת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2004 18:50 לינק ישיר 

מבט נוסף על השאלה הזו
הוא בדיון על קיום המצוות אצל האבות
לפי הרבה פרשנים שורש הדיון הוא בנקודה שהם קיימו את המצוות בלא חוק אלא לפי ראות עיניהם כיוון שהם היו "יחידים" ולא עם
ולכן רק כשנעשו לעם ביציאת מצרים היו צריכים את קבלת התורה במעמד של כפה עליהם וכו'

יש שלקחו פרשנות זו "קצת" הלאה ואומרים שגם היום יש תורת הרבים ויש תורת היחיד,
ואידך זיל גמור

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2004 18:56 לינק ישיר 

אין לי כרגע את הספרים לידי, אבל במשנה כתוב:

זקן ממרא על פי בית דין, שנאמר "כי ייפלא ממך דבר למשפט, בין דם לדם בין דין לדין ובין נגע לנגע" (דברים יז,ח). שלושה בתי דינין היו שם--אחד על פתח הר הבית, ואחד על פתח העזרה, ואחד בלשכת הגזית. באים לזה שעל פתח הר הבית, ואומר כך דרשתי וכך דרשו לי חבריי, כך לימדתי וכך לימדו לי חבריי. אם שמעו, אמרו להן; ואם לאו, באים לזה שעל פתח העזרה, ואומר כך דרשתי וכך דרשו לי חבריי, כך לימדתי וכך לימדו לי חבריי. אם שמעו, אמרו להן; ואם לאו, אלו ואלו באים לבית דין הגדול שבלשכת הגזית--שמשם תורה יוצאה לכל ישראל, שנאמר "מן המקום ההוא, אשר יבחר ה'" (דברים יז,י). חזר לעירו, ושנה ולימד כדרך שהוא למוד--פטור; ואם הורה לעשות, חייב--שנאמר "והאיש אשר יעשה בזדון, לבלתי שמוע אל הכוהן . . ." (דברים יז,יב), אינו חייב עד שיורה לעשות. תלמיד שהורה לעשות, פטור--נמצא חומרו קולו. (משנה, סנהדרין פי"א מ"ב)

כך שלפי פשוטו אני רק רואה את ההבדל בין מי שמלמד רק מהי דעתו האישית, אך לא חולק על הסנהדרין (שהוא פטור), לבין מי שחולק על הסנהדרין הלכה למעשה - שהוא חייב.

כך זכור לי גם החילוק לפי הפרשנות המקובלת, ולא זכור לי חילוק בין פוסק לעצמו ובין פוסק לאחרים.

תוקן על ידי - רב_צעיר - 18/04/2004 18:59:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2004 22:15 לינק ישיר 

ישרן

ואני ראיתי מכתב מהחזו"א [לגר"א פלצ'ינסקי] שם מצהיר על אי יכולתו שלא לחלוק על ראשונים. גם החזו"א היה פוליטיקאי בהקשר זה, אולי חיובי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2004 23:22 לינק ישיר 

ליוני - אני מדבר על דבר מוכח לא על פרשנות לא מוכרחת.
לרב צעיר- כתוב במשנה "הורה לעשות" כלומר רק ביחס לאחרים.אך לעצמו זו לא "הוראה".
וזה מוכח גם מהדין של קרבן בטעות של בי"ד.
אך זהו חידוש מרעיש- מי שמאמין שמבין את חז"ל בבעיחות וחולק עליהם- יוכל לחלוק למעשה לעצמו . חידוש נוירא! מבהיל על הרעיען!

אל תצל מפי דבר אמת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/4/2004 00:05 לינק ישיר 

דברי הרמב"ם בפרק א' מהל' ממרים

א בית דין הגדול שבירושלים--הם עיקר תורה שבעל פה, והם עמוד ההוראה, ומהם חוק ומשפט יוצא לכל ישראל, ועליהם הבטיחה תורה: שנאמר "על פי התורה אשר יורוך, ועל המשפט אשר יאמרו לך--תעשה" (דברים יז,יא), זו מצות עשה. וכל המאמין במשה רבנו ובתורתו--חייב לסמוך מעשה הדת אליהם, ולהישען עליהן.

ב כל מי שאינו עושה בהוראתן--עובר בלא תעשה, שנאמר "לא תסור, מכל הדבר אשר יגידו לך" (ראה דברים יז,יא). ואין לוקין על לאו זה, מפני שניתן לאזהרת מיתת בית דין: שכל חכם שמורה על דבריהם--מיתתו בחנק, שנאמר "והאיש אשר יעשה בזדון, לבלתי שמוע . . ." (דברים יז,יב).

ג אחד דברים שלמדו אותן מפי שמועה, והם תורה שבעל פה, ואחד דברים שלמדו אותן מפי דעתן באחת מן המידות שהתורה נדרשת בהן ונראה בעיניהם שהדין בדבר זה כך הוא, ואחד דברים שעשו אותן סייג לתורה ולפי מה שהשעה צריכה, והם הגזירות והתקנות והמנהגות--בכל אחד ואחד משלושה דברים אלו, מצות עשה לשמוע להן, והעובר על כל אחת מהן, עובר בלא תעשה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/4/2004 00:20 לינק ישיר 

צריך לומר שמדובר בעושה בזדון- בלי סיבה אמיתית או שלא היה ראוי שיסמוך על עצמו כגון שלא הגיע להוראה. וזה ודאי הפשט לאור הראיה שחייב חטאת אם טעו.

אל תצל מפי דבר אמת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2004 19:39 לינק ישיר 

ברמבם הלכות ממרים פרק ג' הלכה ו':" אין זקן ממרא חייב מיתה, עד שיהיה חכם שהגיע להוראה, סמוך בסנהדרין, ויחלוק על בית דין בדבר שחייבין על זדונו כרת ועל שגגתו חטאת, או בתפילין; ויורה לעשות כהוראתו, או יעשה הוא על פי הוראתו; ויחלוק עליהם, והם יושבין בלשכת הגזית."
עוד - הלכה ז' -"שנאמר "והאיש אשר יעשה בזדון" (דברים יז,יב)--לא שיאמר בזדון, אלא יורה לעשות או יעשה הוא בעצמו."
אז רואים שזה כולל עשיה שלו אבל השאלה אם זו עשיה שבאה בעקבות הוראה או לא.
הענין של הקרבן מופיע במעשה הקרבנות הל' שגגות פ' יב הל' ו-ז'-
"במה דברים אמורים שבית דין חייבין, ואלו העושים על פיהם פטורין מן הקרבן--בשהיו המורים בית דין הגדול של שבעים ואחד, ויהיה ראש ישיבה עימהן בהוריה, ויהיו כולן ראויין להוריה, ויטעו כולם או רובם בדבר זה שהורו בו, ויורו בפירוש ויאמרו לעם מותרין אתם לעשות; וכן אלו ששמעו מפי בית דין, אם אמרו לאחרים מותרין אתם לעשות, ויעשו כל הקהל או רובו על פיהם, ומדמים שהדבר שהורו בו כדת הורו; ויורו לבטל מקצת, לא שיעקרו כל הגוף; וכשייוודע להם, יידעו גופו של דבר שהורו בו בשגגה.
ז בכל אלו המאורעים--הוא שיהיו בית דין חייבין בקרבן, והעושה על פיהם פטור. אבל אם חסר אחד מכל אלו הדרכים--הרי בית דין, פטורין מן הקרבן; וכל מי ששגג ועשה מעשה, מביא חטאת קבועה על שגגתו."

--------------------------------------------------------------------------------

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2004 12:44 לינק ישיר 

למה לגדולי ישראל שלאחר התלמוד לא היתה לא סמכות לחלוק על הגמרא?או להכריע במקומות שהיא נסתפקה?

האם הרמב"ם,הגר"א הרוגאצ'ובי ועוד לא היו ברמה כזאת שיוכלו לחלוק על התנאים והאמוראים?ולהכריע ביניהם?

ראיתי מקרה שבו הרא"ש כתב על תיקו מסויים בגמרא שדעה אחת מביניהם נראית לו נכונה,ויצאו נגדו שכיון שבגמרא הספק לא נפשט מהיכן לו יש סמכות להכריע ביניהם?

האם זה בגלל "שמירת המסגרת"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2004 13:09 לינק ישיר 

ישרן:
כמדומה לי שהתשובה לשאלתך נמצאת בדברות משה על שבת סימן י"ב. עי"ש היטב, זה מאוד מעניין וחשוב. ראש הישיבה שלי הגרש"ר שליט"א, היה בשבת האחרונה בעיר שלי, והסתובב והעביר המון שיעורים בכל מני בתי כנסת, אחד השיעורים היה על נושא זה (-בערך, האמת שהכותרת של השיעור היתה "פסיקת הלכה, מנהג וסוגיות הגמרא"), דרך אגב הוא גם אכל אצלי בבית, והיה פשוט מדהים. תוכל גם לשאול את זמו, הוא גם היה בחלק מהשיעורים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2004 13:49 לינק ישיר 

דרשות בית ישי סימן טו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2004 14:08 לינק ישיר 

אריק

כיון שאין לי את הספר תוכל לכתוב בקצרה מה הוא אומר שם?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לפסוק נגד הגמרא לעצמו
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext