|
|
| נשלח ב-7/5/2004 00:34 |
|
| |
סתם שאלה
מי הם החוצנים
והיכן הם שוכנים
ומדוע שיבראו עולם
(לגבי המאדים אני חושב שכבר ברור שאין שם נפש חיה)
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2004 00:38 |
|
| |
רב"צ,
לא הבנתי. ככל הידוע לי איש אינו סובר שניתן לדבר על ממשות של חוקי הטבע. "חוקי" הטבע הם קירובים שמשמשים אותנו לאחר שנלמדו מתצפיות.
כפי שהם מוכרים לנו היום הם בוודאי אינם אבסולטיים.
אם אתה מתכוון מהי מידת הממשות שיש להעניק למושגים מופשטים כמו משולש, כפל וכד' אז אשאל אותך:
והיכן "מוגדר" המסך שלפניך כפי שהוא נתפס בתודעתך?
נסה לענות על השאלות שהפנת אלי
היכן המסך נמצא? (תשובה כמו: "מטר וחצי מהאף שלי" אינה מתקבלת. כי אז אפשר להפנות את השאלה לעצם מושג המרחב. היכן הוא נמצא?)
ממה עשויה מודעותך למסך?
כיצד נוצרה מודעותך למסך?
אבל כל הדיון הזה, מעניין ככל שהוא אולי, אינו קשור לענ"ד. כי גם "היישות הטרנסנדטית" קיימת באופן כזה או אחר. וזה שהחלטת שעל הקיום שלה לא צריך לשאול שאלות ועל הקיום שלך כן צריך לשאול שאלות זאת החלטה שרירותית שלך.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2004 01:38 |
|
| |
לכל הטוענים כי ה' יישות טרנס',אוכל לומר זאת גם על "רוחות רפאים","שליט החייזרים"(מלך היקום כביכול) ועל עוד "יישויות" שיכולות להיתפש רק ע"י תודעת האדם.
אין האמנת מליוני אנשים וספרים שנכתבו שכביכול מעידים עליו באים בבחינת שיכנוע כי הוא קיים ולא אלו שציינתי לעיל.
מה שיותר גורם לי להאמין ביישויות הרחוקות מרחק אסטרונומי מאיתנו הוא שפשוט אין לנו אפשרות לדעת אם הם שם או לא ,והיקום ר-ח-ב מדיי וכמעט לא ידוע לנו עליו דבר(90 % ממנו הם חומר לא מוגדר)
למי שמחפש קצת אתגור אינטלקטואלי ומנה של "שאר רוח"-
הפורום לאנשים חושבים
http://4946.hydepark.co.il/
yoka
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2004 02:17 |
|
| |
רו"ד
כבר ציינתי לעיל שאינני במצב רוח לדיונים מטאפיזיים, וכפי שהערת בצדק הם בדרך כלל לא מובילים לשום מקום, אולם בכל זאת:
1. חוקי הטבע קיימים, נסה להרים אבן ולעזוב אותה - היא תיפול. נסה שוב - והיא שוב תיפול, וחוזר חלילה.
איננו מבינים כיום מהי מהותם של חוקי הטבע, אולם אין ספק שהם אכן "קיימים" שהרי אם לא כן העולם לא היה מתנהג על פיהם.
2. הקביעה שלי לגבי "הישות המטאפיזית", היינו שאין לשאול עליה שאלות -אינה שרירותית כלל. ברגע שאנו מניחים שדבר מסויים הוא טראנסנדנטי, אזי ממילא חוקי הפיזיקה לא קיימים לגביו, ולכן השאלה "מי יצר אותו" אינה רלוונטית כלל. אנחנו שואלים שאלות כאלה רק לגבי מי שחוק הסיבתיות תקף לגביו (והבה לא נכנס כעת לתחום מכאניקת הקוונטים), אולם ברור שהוא לא תקף לגבי מי שאינו נמצא כלל במישור הקיום הפיזי.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2004 03:09 |
|
| |
הקביעה שלי לגבי "הישות המטאפיזית", היינו שאין לשאול עליה שאלות -אינה שרירותית כלל. ברגע שאנו מניחים שדבר מסויים הוא טראנסנדנטי, אזי ממילא חוקי הפיזיקה לא קיימים לגביו, ולכן השאלה "מי יצר אותו" אינה רלוונטית -בדיוק כמו "מנהיג החייזרים" ...
הפורום לאנשים חושבים
yoka
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2004 03:14 |
|
| |
יוקה
חוששני שאינך מבין הרבה בתחום המטאפיזיקה, שאם כן לא היית טוען ש"מנהיג החיזרים" הוא ישות טראנסנדנטית, הואיל ואז לא הייתה מסוגל לדעת עליו כלום, לרבות העובדה שהוא "מנהיג החיזרים"
במילים אחרות, ברגע שאתה טוען כלפי משהו שהוא טראנ' אזי למעשה אתה טוען שהוא אלוהים. ולפיכך אתה בעצם אומר לי כך:
- אתה לא מאמין באלוהים
- אתה מאמין במנהיג החיזרים
- מנהיג החיזרים הוא למעשה אלוהים
כך שלמעשה אתה סותר את עצמך.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2004 04:03 |
|
| |
אני חושב שפספסת את הנקודה.
"מנהיג החיזרים" הוא דמות מטאפורית ולא מטאפיזית...
הוא נכתב למען השוואה בלבד בינו לבין דמויות ערטילאיות נוספות כמו יהוה ישו ושאר ירקות.
תיארתי מצב "מקביל" לעולמנו בו חיה ציוויליזציית חוצנים מתקדמת בהרבה משלנו ולה מנהיג רוחני בדמות ה'(אני מקווה ששמת לב להקבלה).
דמות זו לפיהם בראה את היקום ולכן גם אותנו(או שהם בראונו בשביל ניסוי כלשהו).יש פה הקבלה בדיוק לחיינו ואמונתנו.ההבדל היחידי הוא שאינך יודע אם זה נכון .
הפורום לאנשים חושבים
yoka
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2004 14:26 |
|
| |
רב"צ,
הקביעה היא כן שרירותית.
כי אתה בכל זאת מניח שהיישות הטרנסנדנטית קיימת באופן כזה או אחר. שהרי אתה מייחס לה קיום.
מדוע על קיום "טרנסנדנטי" (יהא אשר יהא) אינך נותן דין וחשבון, ולעומת זאת על קיום "פיזי" אתה מרגיש שכן צריך ליתן דין וחשבון?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2004 14:38 |
|
| |
רו"ד
ההבדל הוא שכל דבר טראנסנדנטי הוא - מעצם הגדרתו - מעל חוקי הטבע - לרבות עקרון הסיבתיות, לפיכך אינני מחוייב לענות על השאלה "מי יצר את אלוהים", מפני ששאלה זו חסרת כל משמעות.
לעומת זאת, לכל דבר ששיך לעולם הפיזי, היינו חיזרים, עב"מים, שדים וכיו"ב, הרי מתוקף היותו חלק מהעולם הפיזי עקרון הסיבתיות חל עליו (שהרי לא בחלקיקים עסקינן, ואכמ"ל), ולכן אני כן מחוייב לענות על השאלה "מי יצר אותו ?"
ולגבי השאלה "מניין לנו שאלוהים בכלל קיים ?", הרי באותה מידה ניתן לשאול "מניין לנו שחוקי הטבע קיימים ?". חוקי הטבע הם טראנסנדנטיים , שהרי הם לא חלק מהטבע, אלא מעל הטבע, ואף על פי כן ברור לנו שהם קיימים, הוא הדין לגבי אלוהים, שבמובן מסויים ניתן להגדיר אותו כ "מכלול חוקי הטבע"; וזאת בניגוד לשפינוזה שהגדיר את אלוהים כהטבע עצמו, היינו הפנומן הנגלה לנו, גישה שהיא בעיני אתאיזם גמור ולא פאנתאיזם [וגם דוד יוּם אמר זאת לגבי שפינוזה]
אגב, כבר ציינתי כמה פעמים שכל הבעיה בדיון סביב אלוהים נובע מהמטען הרגשי העצום שקשור למילה זו, כאשר מדברים על "הטבע" הדברים נהיים הרבה יותר ברורים ומובנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2004 15:59 |
|
| |
רב"צ
ראשית, אני מבקש לחלוק על קביעתך שחוקי הטבע הם טרנסנדנטיים.
העולם מתנהג כפי שהוא מתנהג.
לאחר הצטברות של תצפיות בכוחנו לנסח קירובים לאופני התנהגות של העולם בהתאם לתצפיות הללו. אין זה אומר שישנו מלאך שמתוכנן לפעול לפי חוקי ניוטון שמפעיל את העולם בהתאם.
וראה גם שהדוגמא שהבאת ממקודם של האבן הנופלת, עברה מספר שינויים:
אריסטו סבר שהסיבה לכך היא שלאויר משקל קל יותר מלאבן.
ניוטון ניסח חוק כללי לכוח שמפעילים עצמים זה על זה, מבלי לדעת את הסיבה להווצרות כוח זה.
איינשטיין כבר ניסח תאוריה של עיוותים מרחביים שנותנת הסבר טוב יותר.
כולם ראו אבן נופלת, אבל ה"חוקים" שניסחו שונים מהותית זה מזה.
לכן ברור שמה שאנו מכנים "חוקי הטבע" אינו אלא קירוב בהתאם למידת הנסיון שצברנו, והקירוב הזה אינו בעל משמעות אבסלוטית ואובייקטיבית לגבי אופן התנהלות העולם.
מדובר בחוקים שאנחנו "מלבישים" על העולם למען נוחיותינו. ומשום שאנחנו מלבישים אותם, הם נראים חיצוניים ומנותקים או טרנסנדנטיים כלשונך.
אבל באמת, לא ניתן לדבר על חוקים חיצוניים שמפעילים את העולם, אלא רק על קירוב לחוקיות או אקראיות שאנחנו מצליחים לזהות באופן התנהלותו של העולם. ובכלל זה גם הסיבתיות.
כך שממילא אין בכוחנו לתת דין וחשבון לגבי סיבת הווצרותו של פרט כזה או אחר. קו"ח שאין בכוחנו לעשות זאת לגבי המציאות בכללותה.
לכן לדעתי מה שאמרת שהשאלה אינה תקפה לגבי ישות "טרנסנדנטית", לדעתי השאלה גם אינה תקיפה לגבי יישות "פיזית", לא כל שכן לגבי המציאות בכללותה.
 |
|
|
|
|
|