| נשלח ב-25/5/2004 21:45 |
|
| |
חידון תורני [ד]
"וכן הנשים ישמרכם הרחום, הצניעות מאד נחוצה לאשה מכל הצדדים, מבפנים ומבחוץ. תחלה, אופן מלבושיה והופעתה צריכה להיות מסודרת, על המנהגים הנחוצים. אסור לה לעשות שום דוגמא וצורת לבוש אשר יגלה משהו מבשרה. כי האשה אסור לה שיתגלה דבר מגופה. רק פניה צוארה וכפות ידיה. ושאר איבריה כולם עטופים.
והביטו הנשים על אנשי אירופה, מנהגם לא להסתר מפני זרים, ובכל זאת מלבושיהם מסודרים, לא מתגלה מגופם רק פניהם וצוארם, כפות ידיהם וראשם.
ואמת נכון מגולה שערם, ולפי הדין שלנו אסור הדבר, אבל יש להם איזה התנצלות, כי אומרים לא נתיישב המנהג הזה אצל כל נשותיהם, מבנות אומתם וחוץ לאומתם, נעשה גילוי השער כמו גילוי פניהם וכפות ידיהם, ואינו גורם הרהור אצל האנשים במבט עיניהם".
מי אמר?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2004 20:49 |
|
| |
הרב יוסף חיים(הבא"ח) ב"חוקי הנשים" ?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2004 22:12 |
|
| |
מימוני,
איש ימי הביניים לא היה כותב "אירופה", בוודאי לא בכתיב המודרני. ובכלל, הטקסט "נושם" את רוח משבר המודרנה.
ההימור שלי: הרב חזן, או אולי אפילו הרב עוזיאל.
(אני מניח שהטקסט נלקח מאחד מספריו של ד"ר צבי זוהר, אבל אין לי זמן לחפש).
חודש טוב
אידך גיסא
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2004 22:21 |
|
| |
כף החיים מתבטא באו"ח סי' ע"ה שאצל בני אירופה שהולכות פרועות ראש מותר להם לקרות את שמע בפניהן, אך לא זכור לי הלשון שהביא דוד!
אך אולי בהשפעתו כתב כן הרב עובדיה יוסף המשתמש רבות בסגנון מליצי כזה!
תוקן על ידי - ווטו1 - 26/05/2004 22:34:03
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2004 01:21 |
|
| |
עכשו אני מבין במה טעיתי.
חשבתי שהחלק המדבר על נשים באירופה המגלות ראשיהן, מה שאסור בעדות אחרות, מדבר על נשים רווקות, על נערות שטרם התחתנו, כשיטת הרמב"ם וכעיקר דין הגמרא - שבטל מזה מאות בשנים.
אך עתה אני מבין שמי שכתב דיבר על נשות אירופה הנשואות שאינן מכסות ראשיהן, ולמרבה ההפתעה, כערוך השולחן במקומו, לימד עליהן זכות שיש להן מנהג להתיר. פלאי פלאים.
מיהו ומהו?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2004 07:48 |
|
| |
אני חוזר בי. ה"ישמרכם הרחום" (באמת ניסוח ימי-ביניימי במקצת) איננו אופייני לרב עוזיאל, גם לא לרב חזן.
הרב עובדיה מחמיר, כידוע, בענייני כיסוי ראש, ואיננו נוטה לסובלנות כלפי יוצאי אירופה... ה'כף החיים' גם הוא לא היה מן המקילים, וגם נטה לקנאות.
בסופו של דבר, ה'בן איש חי' נותר האפשרות הסבירה ביותר מבין אלה שהועלו עד כה. אולי הרב עבדאללה סומך. אולי ר"ח פאלאג'י, המככב באשכול סמוך.
תוקן על ידי - אידך_גיסא - 27/05/2004 8:02:51
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2004 08:17 |
|
| |
אד"ג,
ראיתי במו עיניי את כף החיים הנזכר, רק שהניסוח לא היה כזה כאמור [אין הספר תח"י כעת כדי להעתיק את לשונו].
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2004 08:20 |
|
| |
ווטו,
לרגע לא הטלתי ספק בעדותך. אלא שהיתר לקרוא ק"ש בפניהן איננו שווה להיתר ללכת בראש פרוע! את הראשון אפשר למצוא כבר בראשונים וזו "לא חוכמה" לפסוק לפיהם; את השני - קשה הרבה יותר לבסס.
אידך גיסא
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2004 08:26 |
|
| |
זהו אכן הבן איש חי, והוא לא הפוסק הספרדי היחיד שהתיר זאת, אלא גם הרב משאש:http://kova.away.co.il/
|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2004 09:36 |
|
| |
אני לא חושב שהבא"ח התיר גילוי ראש לנשים. הוא מדבר על כך שבאירופה הנשים הלא יהודיות הולכות בגילוי ראשן, בניגוד לבנות המזרח, ולכן לא שייך בזה הרהור.
הרב חיים משאש אכן התיר, אך הוא למיטב ידיעתי היחיד שסובר כך.
הודעת רב_צעיר
מאירקה
לא ציינתי שהבן איש חי דיבר רק על נשות אשכנז, הואיל וזה מופיע בציטוט דלעיל. אבל בכל אופן פשטות לשונו שהדבר מותר (אם כי מן הסתם על דרך של לימוד זכות):
ואמת נכון מגולה שערם, ולפי הדין שלנו אסור הדבר, אבל יש להם איזה התנצלות, כי אומרים לא נתיישב המנהג הזה אצל כל נשותיהם, מבנות אומתם וחוץ לאומתם, נעשה גילוי השער כמו גילוי פניהם וכפות ידיהם, ואינו גורם הרהור אצל האנשים במבט עיניהם".
תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 03/06/2004 20:27:37
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2004 10:18 |
|
| |
לפי הבנתי, הבא"ח מדבר על ברכה מול (שיער) ערווה, שהדבר מותר לבני אשכנז שנשותיהן מגלות שערן. זאת כמדומני כוונתו.
הייתי אומר שזאת נ"מ למעשה. אם מישהו עובד במקום שבו הנשים מתהלכות ללא כיסוי שיער ראשן, אין סיבה שלא יברך באותו מקום "שהכל נהיה בדברו" על כוס מים. הסיבה שהוא רגיל בכך, ואין כאן הרהור.
מי שעובד ב"בית יעקב", והזדמן לו מקרה של גלוית ראש, מן הסתם לא יוכל לברך נגדה.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2004 21:29 |
|
| |
תודה על הפיענוח. נראה שזה תרגום עברי לערבית מקורית או שיכתוב מודרני.
בכל אופן, אולי סיפור הפיאות יגרור את הקהל האשכנזי לכיוון הזה?
|
|
|
|
|