| נשלח ב-13/6/2004 13:12 |
|
| |
דין רודף
דין רודף מאפשר לנו לקחת חיים של אדם ללא משפט אם הוא מסכן את חייו של מישהו אחר ואין דרך אלגנטית יותר להציל את הנפגע הפוטנציאלי.
א. האם הדין ישתנה כשהכמות המספרית איננה אחד על אחד. כלומר, האם מותר לחסל גדוד רודפים כדי להציל נרדף אחד?
ב. כפי שמצינו בספרות ההלכתית לגבי עובר המסכן את חייה של אמו. אין צורך במחשבת זדון כדי לגזור דין רודף על פוגע. אם כן, האם מותר לי לירות באדם שנוהג בצורה מסוכנת ועומד לפגוע באדם אחר?
ג. האם יש דין רודף, על רודף הרודף מכוח דין רודף, אם אני חושב ששיקול הדעת שלו היה מוטעה?
ד. האם אדם שאינו רודף בעצמו, אך אחראי לחוליית רודפים וחיסולו יציל את הנרדפים מוגדר תחת הכותרת "רודף"?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2004 01:03 |
|
| |
שאלות טובות. לחלקן יש תשובה בגמרא. חלקן נתונות במחלוקת בין המפרשים. חלקן - איני יודע.
א. האם הדין ישתנה כשהכמות המספרית איננה אחד על אחד. כלומר, האם מותר לחסל גדוד רודפים כדי להציל נרדף אחד?
נראה פשוט שכן.
משל לדבר, אם יש קבוצת אנסים שמבקשת לאנוס נערה. והרי הוקשו עריות ורציחה, שבשניהם מותר להרוג את הרודף, אם אי אפשר להציל באופן אחר. אז האם שם נאמר שעדיף לתת לה להאנס מפני שהם רבים?
ב. כפי שמצינו בספרות ההלכתית לגבי עובר המסכן את חייה של אמו. אין צורך במחשבת זדון כדי לגזור דין רודף על פוגע. אם כן, האם מותר לי לירות באדם שנוהג בצורה מסוכנת ועומד לפגוע באדם אחר?
זו מחלוקת בין המפרשים, ולמעשה שתי דעות בגמרא עצמה, אם הרודף נהרג מפני שהוא מסכן את חיי חברו או גם בגלל שהוא רודף אותו שלא כדין.
ג. האם יש דין רודף, על רודף הרודף מכוח דין רודף, אם אני חושב ששיקול הדעת שלו היה מוטעה?
1. מותר לרודף להגן על עצמו ואפילו להרוג את זה שמבקש להרגו כדי להציל את הנרדף.
2. נראה פשוט שמותר לאדם שלישי להציל את הרודף מידי רודפו אם הוא סבור שהרודף השני טועה. אך צריך לברר כיצד ידוע לכל אחד מה העובדות, כי במקרה כה מסובך קל להתבלבל - לפחות לי.
ד. האם אדם שאינו רודף בעצמו, אך אחראי לחוליית רודפים וחיסולו יציל את הנרדפים מוגדר תחת הכותרת "רודף"?
איני יודע. זה ודאי תלוי בשאלה ב' לעיל, אך לא רק בה, שהרי אין שליח לדבר עבירה. ובכלל, מה פירוש "אחראי"? האם אחריותו הופכת אותו לרשע, או שזו אחריות רק במובן שחיסולו יבטל את הסכנה?
לכאורה, נראה שכיון שאין הוא זה שמסכן את חיי הנרדף, וגם לא עשה עוולה ברורה שמחייבתו מיתה, אז אין להרגו כלל.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2004 19:36 |
|
| |
תודה רבה למרא דאתרא שהעז לענות לשאלותי.
יש לי הרגשה שרוב הרבנים יפחדו לענות על שאלות הקשורות בקשר ישיר או עקיף לדין רודף...
ב. האם המחלוקת הזו רלוונטית גם לגבי עובר המסכן את אמו, או ששם ישנה הסכמה מקיר לקיר? ואם כן, מה ההבדל?
ג. לדוג'. האם היה מותר למאבטחים של רבין לחסל את יגאל עמיר?
ד. האם מותר לאדם לחסל את זאב רוזנשטיין אם הוא יודע בוודאות שהוא שוכר שכירי חרב כדי לסגור חשבונות שהורגים צדיק עם רשע?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2004 03:01 |
|
| |
אורי
בלי להכנס כאן לשמות שאתה מזכיר ובזה מתיר את דמם.
א. מותר להרוג את הרודף רק אם לא ניתן להציל את הנרדף בדרך אחרת (לדוגמא: הפרדה ביניהם או אפילו פציעתו של הרודף).
ב. לגבי הנהג שנוסע בצורה מטורפת, שוב, אם הוא עומד לפגוע בוודאות באדם אחר והדרך היחידה לעצור אותו היא ע"י הריגתו אזי חובה להורגו.
ג. מאבטחיו של רבין באם היו הורגים את יגאל עמיר לפני שירה ברבין ובכך היו מצילים את רבין היו בודאי ממלאים את תפקידם
ד. יגאל עמיר עצמו בכך שירה ברבין לא הציל אף יהודי וממילא לא היה לו שום היתר (מדין רודף) להרוג את רבין.
ה. מי ששולח חוליות מחבלים אע"פ שהוא אישית אינו מפגע הרי הוא רודף, מכיון שהפיגוע מתבצע משיתוף פעולה בין קבוצת אנשים שכולם מהוים חלק מהרדיפה עצמה, ע"כ אני חולק על מיימוני וטוען שמותר וצריך לחסל מבוקשים המכוונים ומארגנים פיגועים.
כל זה מצד דיני רודף, אך ישנם דינים אחרים שקשורים לכאן ויכולים לשנות את ההלכה ולהפוך את הקערה על פיה ואכמ"ל וד"ל.
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
| מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
|