| נשלח ב-15/6/2004 21:41 |
|
| |
איני בטוח אם הבנתי מה הכוונה בכפייתיות המדוברת , לכאורה מדובר במצב שבו אדם שם לעצמו גבולות שהוא מחליט עליהם שאותם הוא לא יעבור ללא קשר למה שחקירתו או 'שוטטותו' האינטלקטואלית תעלה . אם כך איני בטוח שזה רק לגריעותא כי
א . זה מאפשר יותר פריון ויצירתיות . אילו אדם היה מרגיש חייב לשנות את אורח חייו כל פעם שדעותיו משתנות , הוא היה נרתע מלהיכנס לחקירות מלכתחילה . וגם אם היה יוצא לדרך כדי למצוא את אורח החיים הטוב היחיד , הרי שמהרגע שהוא מרגיש שמצא את האמת , הוא משתעבד לה ומתקבע בה שהרי הקריב למענה כל כך הרבה .
ב. ה'שוטטות' אינה מביאה בהכרח ליעד כלשהו , והספינה זקוקה לעוגן כדי שלא תפליג רחוק מדי במים שאין להם סוף .
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2004 23:29 |
|
| |
קלמר, אלה כנראה יוצאים מהכלל או שלכתחילה לא דיבר להם החינוך שלהם.
אמשלום, כנראה שהקשר שלך לדת לא מותנה בחינוך אלא בנתונים אחרים.
מייציץ, כללית יש רעיון כזה של עוגן אבל ישנן הפלגות שבין כה ניתק קשר המפליג עם נמל היציאה שלו וכל אחיזת מחשבה שכאילו עדיין ישנו לקשר אינה אלא משחק.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2004 00:50 |
|
| |
טוב,מסכים עקרונית עם הכיוון של מייציץ .
נקודה נוספת היא , שאיני רואה כל פגם בקיום מנהגים שלא מוכח שיש להם ערך דתי .
אם יש להם ערך אנושי ביחס אלי די לי בזה .
לכן אם נניח , זכרונות מבית סבא על תרנגולי כפרות בערב יום כיפורים ממלאות אותי באיזהשהוא רגש עלום (שחיובי בעיני), אני אעשה כפרות גם אם אין לזה ערך דתי של ממש . (סתם דוגמא משעשעת ולא אוטוביוגרפית, אצלנו נוהגים לעשות כפרות על כסף , ואני משמר את המנהג )
בכל מקרה לא ברור לי איך שמירה על מנהגים מונעת ממני את יכולת הביקורת עליהם ???
להבנתי יש לשכל קיום אוטונומי (לפחות באופן חלקי) שמאפשר לו לנתח מציאויות גם מבלי להיות כפוף למעשים שהגוף עושה באופן מוחלט . (וזה היסוד שמאפשר קיומה של תשובה)
מקוה שאני מתייחס לשאלה נכון . (יש לי תחושה שלא לגמרי הבנתי את שאלת רמטכ"לינו הנערץ )
ליל מנוחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2004 01:35 |
|
| |
אישציפ
הנקודה היא פשוטה. בני אדם רציניים ששואפים לשלימות לא מעיזים לבטוח בצדקת דרכם גם כאשר זו צודקת מספיק כדי שהיא תוביל לשינויים מעשיים (עיין בסיפור על הרב נדל). ככה הם נמצאים תמיד במגננה מול ההמון הזועק במקום להיות במתקפה. זה מחליש לא רק אותם אלא גם את עמדתם מלהתקדם ולקדם.
תוקן על ידי - בוגיעלון - 16/06/2004 1:38:56
|
|
|
|
|