|
|
| נשלח ב-7/7/2004 12:36 |
|
| |
רוד"ש,
הטריטוריות הנפרדות כבר נוצרו מזמן והן עובדות קיימות שנקבעו בשטח מזמן. אך טריטוריות נפרדות ישנן גם בין חסידים, ליטאים וספרדים ואף בתוך אותן הקבוצות ודרגת ההפרדה ואי ההשתדכות היא יותר עניין של גיאוגרפיה.
אינני מכחיש שההפרדה בין האורתודוכסיה לשאר הזרמים שונה בהרבה מההפרדות שבתוכה שאינן נחלקות על עיקרי האמונה [מלבד טענת רב שך על חב"ד שלכאורה השווה את העדה הקדושה הזו לזרמים], אך בכל זאת הרי גם ויכוח על העיקרים היה מימים ימימה בתוך היהדות התורנית ראה רמב"ם, העקדה, ר"ח קרשקש ועוד].
לכן בשיח יהודים בלתי דוגמטי בו היושר האינטלקטואלי תנאי ליראת שמים, אין מקום להצביע למי ששונה עדתית: "דתך היא דת אחרת" ועל כגון דא אמרו חז"ל במסכת גיטין שאנו נמצאים היום בבין המצרים.
כתבת:
כשווטו כותב שיש יהודים אורתודוכסים (וחרדים) המרגישים נוח כשהם מדברים על רב רפורמי (ורבה רפורמית) ולא על ראביי, הוא בעצם אומר, להבנתי, שהוא יכול לראות במנהיגות הדתית הזו, הצומחת מבתי מדרש רציניים, מסורים ויישרי-דרך (אני מאמין ומקווה), מנהיגות רבנית לעם ישראל. זו לא המנהיגות שלו וזו לא דרכו. הוא אינו צריך לוותר כהוא זה על האמונה בדרכו ובדרכה ההלכתית של האורתודוכסיה. הוא רק צריך להשתחרר מן ההנחה, שכדי להיות הלכתי ואורתודוכסי, עליך לטעון השכם והערב שכולם מלבדך אינם עושים רצון בוראם, או אינם יהודים נאמנים על פי דרכם ליהדות.
לשם הפוליטיקלי קורקט אתקן: "מנהיגות רבנית לא-אורתודוכסית" ולשם איזון נדמה שתוכל לומר [אם לא יפרשוני לא נכונה] גם על המנהיגות האורתודוכסית הקיימת בעידן הרובד העיתונאי: "זו לא המנהיגות שלו וזו לא דרכו".
אך למען רדיפת השלום, רוד"ש וי"י היקרים, יש לציין שהחשוב ביותר הוא לאינדיבידואלים לא להיאחז כל כך בחוזקה בסבך הזיהוי המגזרי והעדתי שלהם [אם כי להיעזר כל אחד "לפי דרכו"] אלא לראות את עצמם בראש ובראשונה אדם שנברא בצלם, אח"כ בני/בנות ישראל עם התורה, אח"כ דר בוילה/בפנטהאוז/בבית/בסוכה/באוהל, אח"כ אוכל חמץ/מצה/צימחוניים/בשר, אח"כ שותה פפסי/קוקה/סופרדרינק/וכו' אח"כ אוהד הפועל/מכבי/בית"ר/בניברקי ורק אח"כ חבר או מבקר במגזר ועדה.
מיימוני,
תודה ששיבחתני על ההתעלות מעל הזרמיות, אך אין להחזיק לי טובה על כך; זו דרישת התורה [גם אם אודה שבתקופת הרש"ר היתה הדרישה הפוכה].
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2004 16:09 |
|
| |
י"י ,
ברור שזה היה בהשאלה . (קצת התמיהה אותי שאתה מביא את הקב"ה כתנא דמסייע ...)
מובן שיש מקום לדיון נרחב בנושא הזה .
בכל מקרה עיקר טענתי לא היתה שתמיד הקב"ה נענה לתפילות ושישראל חסיני ביקורת ו"ניתוקים המוניים" (דבר שההסטוריה מוכיחה כמוטיעת על נקל , וגם פרשות הקללות שבתורה, ועוד מקורות תורנים) , אלא שתמיד מועדף בעיני הקב"ה , שיעשו החוטאים תשובה ולא ימותו , ושחובתו של אדם ירא שמים באשר הוא להשתדל שכך יקרא . (ועיין ביחזקאל פרק י"ט אם זכרוני לא מטעה אותי)
אני מניח שאנחנו לא ממש חלוקים בענין הזה ....
בברכה .
|
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2004 15:14 |
|
| |
אבולעפיה,
בתחילה חשבתי להתעלם מההקנטה החביבה המובאת בדבריך, אבל מעשה שהיה לפני כשעה מביאני לענות לך.
ידיד קרוב מסתובב ברחבי מרכז מסחרי שבשכונתנו ובחור צעיר, נמרץ ורווי מוטיבציה של חב"ד מתלווה אליו.
הנה תמליל השיחה:
ח"ח [חסיד חב"ד] - שלום
י"ק [ידיד קרוב עונה בפיזור הדעת] - שלום
ח"ח - הנחת היום תפילין?
י"ק - סליחה?
ח"ח - הנחת תפילין היום?
י"ק - לא!
ח"ח - אולי אתה רוצה להניח תפילין?
י"ק - לא תודה.
ח"ח - למה?
י"ק - סליחה?
ח"ח - למה אתה לא רוצה להניח תפילין?
י"ק - ככה
ח"ח - אתה יהודי?
י"ק - סליחה?
ח"ח - אני שואל אם אתה יהודי
י"ק [מתרצה] - כן!
ח"ח [בניצחון] נו, יהודים מניחים תפילין!
י"ק - שיניחו, אני לא מניח
ח"ח - רגע, אבל אתה יהודי, לא?
וזה לא סוף השיחה, זה רק סוף הסבלנות שהייתה לי להקשיב לתמליל ההזוי שאותו סיפר לי אותו ידיד.
אבולעפיה יהודי יקר,
נא לא להיתמם, לא בדוכנין צרה עינינו אלא בהטרדה!
פוק הכן דוכנים בכל קניון רענן, אבל אל תציק ואל תטריד.
לזכותכם ייאמר, שבזמנו חשבתי שהשתדלנות הזו [אם לא לנקוט במילה חריפה יותר] על טנקיה ודולריה ותפיליה היא המצאה חבד"ית, כששהיתי בארה"ב ראיתי שאתם לא המצאתם את השיטה, אתם רק בנים נאמנים למסורת אוונגליסטית ענפה של הצקה ברחובות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2004 17:55 |
|
| |
יכול להיות שאת צודקת, והבחור הגזים, אני מקווה שהידיד שלך יצליח להתאושש מהטראומה,
הלינק בהודעה הקודמת הוא דוגמא לכך שכל הדיבורים באשכול הזה (ובדומים לו) הם בעצם "דברים בטלים".
כל עוד "המלשן של הכיתה" שומר בקנאות על הג'וב אז אמנם "כבדהו" - לפנים משורת הדין, אבל בעיקר -"חשדהו".
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2004 19:43 |
|
| |
צווי דינין,
את זה אתה מביא בתור גאוות האורתודוכסיה? את זה?
|
|
|
|
|