עורך הדין רונאל פישר קורא היום (ב') למרד אזרחי נגד "חוק שטרית" לפיו יוקם מאגר ארצי עם טביעות אצבע של כל אזרחי מדינת ישראל.
המאמר של עו"ד פישר יתפרסם היום במדור המשפטי "דין וחשבון" של עיתון "גלובס". במאמר, תחת הכותרת "סימן מסימניי לא אתן להם", תוקף פישר בחריפות את שר הפנים, מאיר שטרית.
להלן קטעים נבחרים מהמאמר. עו"ד פישר כותב בין השאר: "במנעד התרבותי של שר הפנים, מאיר שטרית, חסרים כמה ספרים טובים. 1984 לג'ורג אורוול הוא אחד מהם, אחרת אי אפשר להסביר איך נטל לעצמו השר זכות מפוקפקת כזו להוביל מהלך תחיקתי המבטיח יצירת מאגר טביעות אצבעות ותווי פנים של כלל אזרחי ישראל... משנסתלקה בינתו של המחוקק הישראלי עד כי הוא מבקש להפוך אותנו למאגר אנושי של סימנים, אין כנראה גבול לסכנה הנשקפת מפניו.
"החוק החדש של שטרית הוא דוגמה לתפרים הגסים של הדמוקרטיה הישראלית, ולכך שלעיתים מרד עממי הוא הדרך היחידה והלגיטימית כדי לעצור פגיעה אנושה בנו. אינני יודע מה יעשה השכן ממול כשיתדפקו פקידי משרד הפנים על דלתו ויבקשו להטביע את אגודלו בנוזל השחור, אבל יש לי תחושה ברורה, מה אעשה אני. אכרות את אצבעותיי ואשחית את פניי, וסימן מסימניי לא אתן להם. ישנם רגעים בחיים, שאדם צריך לעמוד על שלו, ויהא המחיר אשר יהא. תנו לי קרדיט, שכאשר יתבקש היועץ המשפטי לממשלה להעמיד אותי לדין, הוא ימצא כל דרך לחמוק מכך. אפילו הוא לא יוכל להצדיק את חוק שטרית, שפשוט לא יורד בגרון".
בהמשך מדבר עו"ד פישר על הזכות לאנונימיות: "אזרח צריך להיות נכון למידה של אינטימיות עם השלטון כדי לעשות לטובת הכלל, אבל זה אינו כולל היתר למשמש את גופנו שלא לצורך, או ליטול מאיתנו כליל את הזכות לאנונימיות. מדובר במינימום הכרחי, שדורש גם הוא הנמקה מאסיבית. העילה עמה הופיע שר הפנים כדי ליטול את טביעות האצבע שלי ושל ילדיי, נמוכה מגובה עשב. היא השפלה לשכל האנושי, לאדם החושב ולאדם החופשי. כך יקל עלינו למנוע זיופים, אמר השר, ולא הבין למה הקהל אינו מוחא כף. עם כל הכבוד לצרכים של פקיד השלטון, לא יורים פצצת אטום על זבוב, ואם שר הפנים לא מבין זאת בעצמו, שישאל את שר הביטחון".
עו"ד פישר מתייחס גם להיסטוריה הקצרה והעגומה של מדינת ישראל בכל הנוגע לפריצות למאגרי מידע: "זה כלי עבודה שגרתי של חוקרים פרטיים, המנוקים אחת לכמה שנים מן הרחוב ומושמים אחר כבוד מאחורי סורג ובריח באיזה מבצע משטרתי מזדמן. אי אפשר לצאת מנקודת ההנחה שמאגר שטרית לא יהיה אחת מאותן אטרקציות, שימשכו אנשים טובים להניח את ידיהם עליו מהר מכפי שנדמה לנו... קשה יהיה לשכנע אותי שהגופים הללו לא ממתינים עם הלשון בחוץ, מריירים לקראת הרגע שכולנו נהיה מסודרים אצלם בטבלת אקסל על המחשב".
פישר כותב בהמשך: "צריך להבין, כי החוק החדש אינו מעורר ויכוח לגיטימי, ואינו עניין לפערים בתפיסות עולם. הוא חוק אסור, פוחז ומעורר בעתה... איך שלא הופכים את זה, אין דרך לכבד חוק המותח את גבולות ההסכמה החברתית, שממילא רעועה אצלנו, מעבר לכוח הסיבולת של האזרחים. לא בבחינת גזירה שהציבור אינו יכול לעמוד בה, אלא גזירה שהציבור חייב לא לעמוד בה".