| נשלח ב-9/2/2008 23:26 |
|
| |
פולמוס: הצמח צדק והגר"א - "ואינה תשובה" או "דבריו הקדושים"?
היות שנפתח פורום חדש וחביב זה, העוסק בספרים וסופרים, והיות שלפחות שניים-שלושה מבין המשתתפים בוויכוח גולשים בפורום זה, ראיתי לנכון להעביר לכאן את המשך הדיון בנושא שבכותרת מפורום "עצור כאן חושבים".
קישור לדיון הקודם: http://bh.hevre.co.il/forum/topic.asp?topic_id=1948392&whichpage=52#R_11
להלן בשרשור אביא את כל החומרים הרלוונטיים שנתפרסמו עד עתה בפולמוס זה: שני המאמרים ב'כפר חב"ד' לפני כחודש וחצי, מאמר התגובה של גליק ב'מקור ראשון' לפני שבועיים, שלושת התגובות לגליק ב'מקור ראשון' השבת ותגובתו של גליק שם.
בסיום החומרים, אצרף ברשותכם את תגובתי לתגובת גליק.
תוקן על ידי תכלת_דומה ב- 09/02/2008 23:51:37
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2008 22:24 |
|
| |
לבנוני, למה אתה כותב על דברי הנצי"ב שהם "התבטאות גסה"? הנוסח המלא: "וכבר הודיעני רב אחד שנמצא נדפס באיזה ספר השגה על הוראה זו של הגאון מלאדי ז"ל ושכחתי שם הספר. ומש"כ הגאון והראיות קצרה היריעה מהכיל, אינו אלא לאיים אבל אינו אמת, ואין לחוש לזה כלל". זו התבטאות חריפה ועוקצנית, אבל כדרכה של תורה. כל ספרי האחרונים מלאים בסגנון זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2008 22:42 |
|
| |
אני זכרתי שיש שם עוד משפטים. ואם שגיתי אתי תלין משוגתי.
אבל גם ההתבטאות "אינו אמת" אינה שגורה (בלשון המעטה) בספריהם של האחרונים. יש בה עוקצנות אבל אין בה חריפות. בכלל, החריפות לא היתה הצד החזק של הנצי"ב.
שוב בדקתי בפנים ואכן אין שם יותר מאשר הביא אוהב_ספר.
אגב, את שו"ע אדמו"ר הוא מכנה שם: שו"ע הגאון מוהר"ז מלאדי ז"ל.
תוקן על ידי י_לבנוני ב- 10/02/2008 22:47:52
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2008 23:29 |
|
| |
מירער, כתבת: "הודו שכל בדיקותיהם ומחקריהם נעשו בפזיזות, ולא מחקר מעמיק.
מכיוון שכל אחד מהם מוטה לצד כלשהו".
ואשאל: הלו? "כל בדיקותיהם"? הדבר היחיד עליו אמרתי זאת הוא החיפוש של "דבריו הקדושים". מהיכן בדיוק הבאת את "הודו שכל בדיקותיהם" וכו'?... לא אבינךָ. (וגם המשגה הנ"ל בקשר ל"דבריו הקדושים" איננו מעלה ואיננו מוריד את שתי העובדות הנוספות שבדקתי: א. הצמח צדק לא השתמש בביטויי ענווה כלפי הגר"א אפילו פעם אחת. ב. לא זאת עוד, אלא שהוא אף לא נמנע לא פעם ולא פעמיים לחלוק עליו בביטויים קשים).
שנית: אני "מוטה"? לאיזה צד אני מוטה? בוא ותספר לי על עצמי, אולי אגלה דברים חדשים...
מכל מקום, כפי שכבר העירו, כל הדיון הזה נעשה לצדדי למדי היות שיש כאן כתבי יד - ובהם צריך להתמקד.
_________
בר נגר, כתבת: "וגליק הטיל ספק באותנטיות שלהם". דא עקא, שגליק לא העלה שום נימוק אינטרני לפקפק במהימנות כתבי היד הללו, וחובת ההוכחה אינה על חב"ד להוכיח שהם מהימנים, אלא להפך - מי שטוען שהם מזוייפים צריך להוכיח זאת.
עוד כתבת: "כל עוד אין הסכמה משני הצדדים אתה לא יכול לומר שהדיון הסתיים". ואני מזכיר לך שטרם השתכנעתי שאינך שמואל גליק עצמו, ולכן כל טענותיך גובלות בחוסר יושר של מי שמנסה ליצור לטענתו "תומכים" מדומים באמצעות ניקים מוסווים. כזכור - לפחות על פי ההיגיון שלך - חובת ההוכחה שאינך גליק מוטלת עליך...
אגב - אני ממליץ לגולשי הפורום להיכנס לקישור של השרשור הקודם ולעקוב אחר הטקטיקה של בר-נגר: להתעלם מהרוב המוחלט של הטענות נגדו, ולהמשיך הלאה כאילו לא קרה דבר, ומעבר לסיבוב אפשר להמשיך להחזיק באותן טענות.
י_לבנוני - אני מסכים עם אתנחתא, אינני סבור שיש פה עוד קורא שטרם השתכנע בנכונותה של גרסת חב"ד, מלבד בר_נגר (ו-אולי- דיסקשיח?) מסיבותיו שלו, שכלל אינן סמויות.
כמו"כ אני מבקש להביע מורת רוחי על אמירה כ"החריפות לא היתה הצד החזק של הנצי"ב". להתווכח אפשר, אך הסגנון לא הולם בעיני.
תוקן על ידי תכלת_דומה ב- 10/02/2008 23:31:42
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2008 00:10 |
|
| |
אכן כתיבה למופת של כותב בלתי מוטה.
אתה מחליט על מי חובת ההוכחה, וממשיך לפלפל לפי מה שחדשת ועל פי יד הדמיון הטובה עליך.
הלבן כתב באשכול זה שצריך לחשוב כשופט ולא כעו"ד (אלא שהוא עצמו לא רק עו"ד אלא 'בעל דבר' גמור, אבל נניח לזה בינתיים)
אם ניקח באמת את המבט המשפטי כקובע, אזי כל כתב יד שלא נבדק בידי מומחים אין לו כל תוקף משפטי. ועאכו"כ כשמדובר בתצלום בלבד.
אני חוזר על דברי, שאם חב"ד צודקת, סביר להניח שהיא תמסור את כל הכתבים שברשותה לבדיקת מומחים חיצוניים בלתי תלויים, שאם יכריעו כדבריהם זה יהיה עבורם 'דידן נצח' גדול.
במדה והבדיקה לא תערך או שתוצאותיה לא יפורסמו, אז אין ערך ראיתי ממשי לכל התצלומים והכתבים שהציגו.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2008 00:19 |
|
| |
אולי מישהו יואיל לשים את הנושא על הנציב באשכול אחד. זה נושא שראוי לדון עליו.
|
| נשלח ב-11/2/2008 00:26 |
|
| |
פרופ' גליק פרסם באתרו את שני המאמרים שכתב במקור ראשון - אם כי בתוספת שינויים, שחלקם השמטות (דברים שעליהם ספג ביקורת) וחלקם הוספות (כדי לשפר את טיעוניו).
הרי הקישור: http://www.schocken-jts.org.il/DB_7_1.htm.
ושימו לב, הפלא ופלא: באתרו שלו כמובן לא מרחפת על גליק חרבם של העורכים, ולפיכך, לתגובתו אלי "אף הקביעה "שבכמה מקומות בהם חולק הצמח צדק על הגר"א, הוא עושה זאת בלשון חריפה פי כמה" אינה נכונה" הוא הוסיף הערה, שנועדה לקיים כנראה את דבריו "איני יכול להרחיב מפני חרב העורכים, אך במאמר המלא אפרט" - ולהוכיח את דבריו שקביעתי הנ"ל אינה נכונה. כך כותב גליק, בהתייחסות לארבעת המקומות שציינתי בהם חולק הצמח צדק על הגר"א בלשונות קשות (מונדשיין כזכור ציין כאן כמה נוספות): "במקור הראשון מקשה הצמח צדק מכח סברא וכותב שהרבה יש לתמוה על דבריו – אבל רק מכח סברא (ולא מפני ששגה ברואה, כמו בנד"ד). במקור השני הצמח צדק כמובן אינו צריך להתנצל כשהוא מפרש אחרת את המשנה במקואות – הוא לא טוען שהגר"א שגה ברואה. במקור השלישי הצ"צ רק מעיר שלא משמע כדברי הגר"א מכל הפוסקים. במקור הרביעי הצ"צ חולק על הגר"א מכח סברא ואינו טוען שטעה ונכשל באי ידיעת פסוקים מפורשים, כנד"ד".
עכשיו אני מבקש שמישהו יסביר לי כיצד קשורים כל הגיבובים הללו לענייננו, וכיצד הם מוכיחים שקביעתי הנ"ל "אינה נכונה". (כזכור, גליק הוא שהשתמש בראשונה בביטוי "פטומי מילי", וכנראה היתה זו פליטת קולמוס לקראת הבאות...).
אגב, נקודה נוספת שלא התייחסתי אליה בתגובתי בשל שוליותה, וכעת יש לי מקום לכך: מישהו יכול להסביר לי את דברי גליק "תימוכין לגירסה זו ניתן למצוא בדברי הסופר החסידי ר' בצלאל לנדוי, הכותב בספרו "הגאון החסיד מוילנא" (ירושלים תשכ"ה, עמ' צו) גירסה הנוגדת את דברי רמ"מ. מדבריו משתמע כי נוסח "ואנכי בעניי" הוא הנוסח שיצא מעטו של ה"צמח צדק", שהתייחס ביראת הכבוד הראויה לגר"א"? איפה פה התימוכין? כיצד ניתן להביא תימוכין מהרב בצלאל לנדוי? הרי הוא עשה בדיוק את מה שעשה הרב אברהם חן. (תימוכין עדיפים בהרבה - אם כי לרעת גליק - ניתן להביא מגליון ספרו של הרב שיל"א).
___
לגבי בר נגר, כבר כתב החכם במשלי כ"א ד', וזו בלנ"ד ההתייחסות האחרונה שלי אליו.
תוקן על ידי תכלת_דומה ב- 11/02/2008 0:29:28
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2008 01:20 |
|
| |
לגבי התימוכין מדברי ר"ב לנדא התייחסתי בתגובתי (ואולי קוצץ?) וכן כתבתי שם שאת הקטע מדבריו של ר"ב לנדא שמהווה תימוכין לגירסת הרבי (שרוב העותקים תוקנו), אותו השמיט גליק מהציטוט...
|
| נשלח ב-12/2/2008 22:27 |
|
| |
הרי תגובה נוספת, צדדית, שהתפרסמה בחלק הראשי של 'מקור ראשון' הנ"ל - ובטוחני שהגולשים ימצאו בה עניין:
|
| נשלח ב-12/2/2008 23:26 |
|
| |
למישהו ידוע משהו על לימודיו של הרוגצ'ובר בסוכטשוב?
עוד מישהו שמע על דברי שבח שהרעיף הצמח צדק על הרוגצ'ובר, שבפטירת הצמח צדק היה כבן שבע-שמונה שנים?
תוקן על ידי י_לבנוני ב- 12/02/2008 23:26:34
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2008 09:09 |
|
| |
הסיפורים כרגיל לא היו, אבל הציטוטים מדהימים (בתקוה שהם נכונים... הציטוט מהאב"נ נמסר בע"פ כך שקשה לבררו. השניים האחרים סביר להניח שנכונים).
למיטב זכרוני הרב זוין באישים ושיטות מביא שהרוגאצ'ובער כותב על מנהג קריאת ההפטרה מתוך ספר כשר, שזהו "מנהג שבדו להם חכמי האשכנזים מליבם" וכוונתו לגר"א.
ועוד מביא שם שבתשובה אחרת כותב למישהו: אם היית מאנ"ש הייתי מגלה לך סודות גדולים בזה, אבל מה אעשה שאתה מגיד ומטיף ר"ל... ולמרות זאת בסוף המכתב הוא מבקש ממנו שיתפלל עליו לרפואתו.
אם זה נכון שהגר"א הוא היחיד מהאחרונים שהרוגאצ'ובער מכנהו בתואר "רבינו", אין ספק שזה מלמד יותר מכל על יחסו האמיתי של הרואצ'ובער אל הגר"א.
אגב, אפשר להשיג היום את הספר אישים ושיטות או שהוא אזל לגמרי מן השוק?
חבל שלא מדפיסים אותו שוב, אני בטוח שיהיה לו בקוש רב.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2008 09:22 |
|
| |
אתה רומז שציטוטיו של הרב זוין לא נכתבו בידי הרוגוצובי?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2008 09:35 |
|
| |
חלילה. ראיתי אותם בצ"פ בפנים
אני לא רואה סתירה בין הדברים
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2008 10:07 |
|
| |
אישים ושיטות הוהדר מחדש לאחרונה, כמתכונת "לתורה ולמועדים" ו"לאור ההלכה". שמעתי שיש בו גם הוספת דברים. טרם ראיתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2008 11:22 |
|
| |
את אישים ושיטות החדש קניתי לאחרונה, יצר בהוצאת קול מבשר (של כולל מר"ץ במבשרת). איני יודע אם נוספו בו חלקים חדשים, אא"כ החלק על החזו"א ועוד לא היה בעבר (בכל אופן הוא לא היה במהדורה הראשונה).
האם יכול לקום בימינו תלמיד חכם שיוציא ספר נוסף בסגנון זה על שיטתם של גדולי ישראל האחרונים שלא נכללו בספר ? כוונתי לר"ש שקאפ, ר"א ווסרמן, הקהילות יעקב, הרב שך, הר"מ פיינשטיין ועוד.
אני מסופק כמה מסוגלים להבדיל בין שיטתם של כל הנ"ל. היום הם הפכו כולם (במחכ"ת) ל"אייקונים פוליטיים" בעיני הציבור, ולאנשי השקפה ותו לא (עי' בערכיהם הדלים בויקיפדיה) - וחבל.
|
|