| נשלח ב-23/9/2008 21:02 |
|
| |
האם ירמיהו ואפלטון אכן נפגשו?
אלייעזר:
מישהו יודע מה המקור לסיפור שמביא בלב אליהו בשם תורת העולה לרמ"א על פגישת ירמיהו ואפלטון אחרהחורבן? [לב אליהו ח"א שביבי לב אות קנה]
[כד הוינא טליא אמר לי אחד כי זה נדפס בתורת העולה דפו"ר והושמט מדפו"א. ואנכי צעיר ופתי נסעתי לספרה"ל ועברתי על המיקרופיל של התור"ע דפו"ר והעלתי חרס. לאח"ז אמרו לי בשם ר' שלמה פישר שגיחך על מיחסי אגדה דימיונית זו לרמ"א]
chouteng:
אלייעזר:
דברי הרמ"א הם בספר יוחסין סוף מאמר ה'. וז"ל, מצאתי כתוב כי אפלטון קבל החכמה מן הנביאים וסקראט קבל מאחיתופל ומאסף הקרחי כו'. ובהמשך מביא מש"כ בתורת העולה ח"א פי"א. מיהו הסיפור שהבאת לא נמצא שם. נדמה לי שהר' סטל כתב מאמר ארוך שכל חכמת הגוים השתלשלה מחכמי ישראל, אולי אצלו אפשר למצוא מ"מ מדויק.
מרחביה:
מאמרו של רי"י סטל כבר נידון כבר באשכול אחר, כולל לינקים.
בחורבן בית ראשון היה אפלטון כבן שש (נולד 427 לפסה"נ), מה שמערער משמעותית את הסיפור. רבות חיפשתי אחריו אולם נראה שבקעה נאה מצא לו הרב לופיאן להתגדר בה.
רבי מנשה בן ישראל (נשמת חיים ב' י') כתב שאחר החורבן, כשירד ירמיהו למצרים, למד ממנו אפלטון שם (לשהותו של אפלטון הצעיר במצרים ישנם סימוכין(, למרות שזה הגיוני יותר, זה לא מבוסס יותר.
יש להעיר, כי המגמה לנכס את כל הפילוסופיה היוונית למקורות יהודיים אינה חדשה, וחטא בה כבר יוסף בן מתתיהו ב'נגד אפיון'.
מלח_הארץ:
הסיפור על פגישתו של אפלטון/אריסטו עם ירמיה נטחן עד דק והובא גם בדברי הרמ"א. במידה מזויימת קרץ לענין הניכוס גם פסוידו(?)-פילון ב'חיי משה'.
מרחביה:
הלא זה המבוקש, היכן ברמ"א??
אילפא:
סדר הדורות - חלק ימות עולם - האלף הרביעי - ג' אלפים ש'
ג' אלפים ש':
אפלטון הפילוסוף היה בזמן ירמיה סביב לשנת ג' אלפים ש' (צמח דוד ח"ב). וכ"כ שלשלת הקבלה דף ק"א א' כי ראה בפירוש הכוזרי שחבר ר' נתנאל אבן כספי שאמר אפלטון אני הייתי עם ירמיה במצרים, ובתחלה הייתי לועג על דבריו ולבסוף ראיתי כי דבריו דברי אלהים חיים ושהוא חכם ונביא. וכ"כ תורת העולה חלק א' פי"א. אך שם בשלשלת הקבלה כתב פלטוני היה כמו ג' אלפים שפ"ה (ע"ש והיה שמו אריסטוקלו, ורבותינו שינו שמו וקראוהו פלטוני והיה תלמיד פיטגורה והיה יפה תואר ויפה מראה משכמו ומעלה גבוה מכל העם והיה מזרע מלוכה מצד האב ומזרע פילון הפילוסוף מצד אם. ובהיותו קטן מוטל בעריסה הלכה דבורה עם חבורה גדולה על פיו ולא הזיקו לו ויתנחשו שיהיה חכם גדול עכ"ל):
מרחביה:
אני מעתיק את לשון הרמ"א, ויראו כולם שאין בו זכר לסיפור:
ספר תורת העולה לרמ"א ז"ל - חלק א - פרק יא
כי כל אחד מחכמי האומות או הפילוסופים שהשיגו דבר אחד מאלו החכמות הן בטבעיות שהוא הנמשל בעלה שבגפן שהוא הפסולת שבו או בחכמת התכונה הנתלה בגלגלים הנמשל בגרגיר העגול כדמות הכדור או בחכמת האלהות שהוא הנמשל באשכול כמו שאמרו בסוטה (מ"ז ע"א) בטלו האשכולות כו' מאי אשכולות איש שהכל בו ולכן המשילן לאשכולות ואמרו כל מי שהתנדב לבו לעסוק בחכמת אלו הוא תולה בגפן זה כי באמת כל חכמת הפילוסופים והחוקרים בא להן מישראל וכל חכמתן כלול בתורה כמו שהאריך הרב המורה להורות שכל החכמות הפילוסופים נמצא במדרשי חז"ל ואגדותיהן. ודע כי ראיתי בספר אחד ישן מאד והיו מצויירין בו כל הפילוסופים בצורתן וחכמתן איך המציאן והיה כתוב בו שסאקרוט שהוא שקראוהו הפילוסופים סקראט האלהי להיותו שהוא המציא בראשונה בפלוסופיא שיש נמצא נבדל. ואחריו נמשכו הפלוסופים האחרים. וכתב שם שהוא קבל החכמה מאסף הקרחי ומאחיתופל. ועוד כתוב בשבילי אמונה כי כל עיקר חכמת ארסטוטליס גנובה מחכמת שלמה ע"ה כי כאשר כבש אלכסנדרוס מוקדן ירושלים השליט לאריסטוטלוס רבו על אוצר ספרי שלמה וכל דבר טוב שמצא בהן כתב שמו עליו ועירב בהן מקצת דעות רעות כמו קדמות העולם וכפירת השגחה כדי לחפות עליו שלא ידעו הבריות שבאו אחריו שגנב החכמה מיהודים ואפשר שכל דבר שלא מצא עליו מופת חותך בדברי שלמה לא האמינו. ומכל מקום נתבאר שכל החכמות תלויים בגפן זה ובאמת שכל בר ישראל ראוי להאמין אמונה זו ולא לתת תהלתינו ותפארתינו לזרים חכמי הגוים והרי הכתוב (מלכים א' ה' י"ג) שבח שלמה עליו השלום שדבר על ארז בלבנון ועל האזוב אשר בקיר ואי לא היתה עיקר חכמה זו גנובה מאתו מה היתה מעלתו על אריסטוטלוס והבאים אחריו שחקרו על כל טבע וטבע כמו שנתבאר בדבריהם לכן ראוי להאמין בדברים האלה כמו שכתבנו כן הוא:
מלח_הארץ:
אכן, היה זכור לי מתורת העולה ונראה שנפלתי בפח כמו כולם. אגב, כמדומני שאריסטו התפגר לפי שאלכסנדר מוקדון מלך. ביחס לפגישה בין אפלטון לחכמי ישראל ראה מורה המורה לרב שם טוב פלקירה בסוף המבוא; פירוש אברבנאל לירמיהו א ו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2008 10:53 |
|
| |
מה שמגוחך זה שבימינו יש שחיברו ב' אסכולות של רבותינו הראשונים. האסכולה האחת, החזיקה מהפילוסופיה [וביניהם רמ"א], ולכן השתדלו לטעון שזה נלקח מהיהודים, ואילו האסכולה השניה, שלא החזיקה מהפילוסופיה, טענה שהם הגיעו לזה בשכל אנושי, וכיון שאין בזה ראיות מופתיות, אין לקבל זה. [אמנם היו ראשונים שלא החזיקו מהפילוסופיה, ובכל זאת כתבו שהשורשים נלקחו מהיהודים].
בימינו, בהזדמנות אחת תשמע עד כמה הפילוסופיה מגונה, ובהזדמנות אחרת יאמר לך אותו אדם, שהכל הכל מהיהודים.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2008 16:18 |
|
| |
כל חכמה חיצונית זוכה להתייחסות כזאת. אם בחור יוצא ללמוד להיות רופא, אז הוא קל, ברגע שהוא נהיה רופא, הוא הופך לאדם דגול. וכנ"ל לענין לימוד עו"ד, פסיכולוגיה וכו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2008 17:59 |
|
| |
טיעון זה לבעלות על כל החכמה שבעולם אין עליו זכות יוצרים יהודית. הכושים טוענים שכל חכמת תרבות המערב נגנבה מהאפריקאים. וכך הרבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2008 18:24 |
|
| |
ספרא,
אני חושב שאתה מבלבל קצת מה שטענו פעם הראשונים לבין מה שטוענים היום. פעם טענו שמכיון שיהודים הם עם חכם ונבון, ולפי חוקרי ימי ביניים הרי בהכרח שהיהדות דוגלת בחכמה, ובהכרח עלינו ללמוד חכמה, ממילא עלינו לקבל שבאמת החכמה היתה אצלינו רק שנשכחה ברבות הזמן. שיטה זו סבורה שיש להתאים את התורה עם החכמה.
ואילו מה שטוענים אלו שהם נגד חכמה, טוענים שכל החכמה האמיתית ממילא מצויה בתורה, שכן זה שורש כל החכמות ואין דבר שלא רואים בתורה, וממילא אין שום צורך ללמוד משהו אחר ולהתאים את התורה לחכמה, שכן היא החכמה הכללית ביותר וממנה תוצאות חיים, ובאמת אלו הלומדים לשמה יכולים לראות הכל באמצעות התורה בדיוק כמו חוקרי החכמה. ויסוד הדבר על המבואר שאסתכל באורייתא וברא עלמא וממילא הכל איתניהו (כמו סיפור עם עיבור הנחש שידע הדבר מן הכתובים), נמצא ששיטת "רק תורה" גם גורסת שמן התורה באה הכל, וזהו כיון אחר לגמרי מאשר החוקרים, שהם לא אומרים שמן התורה נובעת החכמה, אלא שביחד עם התורה היו גם חכמים גדולים כמו שלמה המלך.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2008 19:25 |
|
| |
מהו הטעם שחכמות אלה קרויות בחז"ל בשם "חכמות האומות"?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2008 03:22 |
|
| |
כי בא מהיהודים!
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2008 11:58 |
|
| |
אתנחתא
אדם שמקבל את דעת הגר"א ששולל את הפילוסופיה כחכמה. ואומר שאינה חכמה. וכפי שמובא בקול התור, "את חכמת הפילוסופיה למדה לתכליתה ולא מצא בה כי אם דברים אחדים שמקורם לוקח מחז"ל, ועל השאר אמר, שאין בה לא הגיון ולא צדק ומיוסדת על אפיקורסות אווילית". [בלי להיכנס לאותנטיות של הספר, כך תשמע מהרבה אנשים, וזה גם נראה באופן כללי דעת הגר"א]. אדם שסובר כך, לא אמור לספר מעשיות על איך הפילוסופים גנבו את זה מהיהודים. אלא מה, אותם אנשים לא כ"כ מאמינים במה שהם אומרים. [לא בזה, ולא בזה].
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2008 12:36 |
|
| |
אגב, אתנחתא. הבאת בסוגרים "(כמו סיפור עם עיבור הנחש שידע הדבר מן הכתובים),"
האם נושא זה של עיבור הנחש - 7 שנים, מחזק את האמונה, שכל המדעים היו בידי חז"ל, או שהוא מפריך זאת ?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2008 13:38 |
|
| |
ברבי
בדקת בכל הסוגים והזנים למיניהם?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2008 15:26 |
|
| |
תוקן על ידי נישטאיך ב- 25/09/2008 15:29:49
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2008 15:40 |
|
| |
מנהשורה
אפי' אם אני אמצע איזה סוג איזוטרי של נחש שזמן עיבורו 7 שנים, זה לא יתרץ לי את הדברים שבפשוטם מדברים על נחש מצוי ורגיל. וידוע שרוב הנחשים מטילים ביצים ולא שייך בהם עיבור כלל. מקצת מן הנחשים אמנם משריצים את ולדותיהם, אך זמן עיבורם הוא כמה חדשים בלבד.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2008 15:54 |
|
| |
ספרא,
אני מדברתי על הכיוון הכללי, ואתה כנראה מדבר על מישהו ספיציפי.
ברבי,
אני כתבתי על המציאות של הסתכלות חז"ל, שלגישה ההיא יש מקור בחז"ל, אך לגישה שהאומות גנבו, לא מצאנו עד ימי בינייים מקור לכך במקורותינו.
על השאלה כיצד זה זה מסתדר עם המדע, זה נושא אחר, ואין מקומן בפורום הזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2008 17:12 |
|
| |
שמעתי מעשה שהיה ברבנו הגדול, פאה"ד עה"י פ"ה נ"י החכם השלם הדיין המצויין,
עיניו כיונים על מבועי הש"ס והפוסקים, כל רז לא נעלם ממנו, וכל סתום לא עממוהו,
יושב על מדין, ומאיר לארץ ולדרים, מרן הגאון הנורא רע"י שליט"א, יר"ה וינשא כסאו
ויאריך ימים על ממלכתו מעתה ועד עולם
שאל אותו אחד מהני רשיעי בערוצי התקשורת, על רמת הלימוד ברשת 'אל המעין',
שאין לומדים בהם מהני לימודים הקרויים 'כלליים', 'חיצוניים' ומה יהיה על התלמידים
שיוצאים מנוערים מחכמה. השיב להם רבנו תשובה כהלכה, והקהה את שיניהם,
שתלמידים אלו לומדים תורה, וכידוע וכמוכח שבתורה כלולות כל החכמות, ואין צורך
אפוא לדאוג, משום שלבסוף יצאו חכמים מחוכמים.
לחיזוק הדברים, הביא ראיה ניצחת, ואמר להם, אם רצונכם בדוגמה ובהוכחה,
הנה לכם ידידינו ריבי אריה, יברכהו עליון, שלא למד אלא תורה, והריהו מלא בכל חכמה ...!
(יתכן והסיפור הזה כבר נזכר אי שם ברחבי אתרא קדישא הדין, אך אינו מיותר!)
לשם האיזון, במיוחד כעת במירוץ לראשות עירית ירושלים
[ואולי בהמשך גם לרבנות ירושלים...]
סיפור מהמשפחה. מעשה שעמד ושוחח אחד מגדולי התורה בב"ב, ומראשי
הישיבה הגדולים בה, עם חסיד ליובאוויץ', שביקש לשכנעו שגם
ה'עולימשע גדולים' מעריצים את האדמו"ר. שאלו הנ"ל, נקוב בשם מי מה'גדוילים'
האלו, השיב לו החסיד, הנה הלוא הרב מנחם פרוש הוא ממעריצי הרבי...!
תוקן על ידי הצפן ב- 25/09/2008 17:20:07
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2008 00:29 |
|
| |
סיפור הפגישה מופיע גם בפירוש "אוצר נחמד" על ה"כוזרי".
|
|
|
|
|