ספרי אליהו כי טוב (מוקוטובסקי) שקראנו בנעורינו ש'פתחו שער' לעגנוניות ב'חסד עליון'. ועוד. האם באו להשלים חסר שהיה קיים אז בספרות החרדית?
ספריו נמכרים היום היכן שהוא? האם הוהדרו מחדש? ההוצאה של ספריו היתה פרטית אם איני טועה, האם היתה זה אידאולוגיה להוציאם באופן פרטי או שלא היה מו"ל החפץ להוציאם?
נשלח ב-17/11/2008 18:40
חתנו ר' חנוך בן ארזה ז"ל שנפטר לפני כתשע שנים
המשיך בהוצאת ספריו. ניתן לברר אצל המשפחה.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 17/11/2008 18:38:30
נשלח ב-17/11/2008 18:55
אגב, למד גמרא לדרדקי בחסד עליון.
נשלח ב-17/11/2008 19:45
במשך השנים חתנו ר' חנוך (יהודי מיוחד בפני עצמו) ההדיר את כל ספרי רבי אליהו כיטוב בפאר והדר במהדורות חדשות ומושקעות (ויקרות). (הספרים: חסידים ואנשי מעשה ב"כ, ספר התודעה, איש וביתו, ספר הפרשיות י"כ, עינא פקיחא-הבו גודל. שכחתי משהו?)
היום כנראה ממשיך בהוצאה בנו הרב יוסף בן ארזה (בעל המחבר סדרת "יוסף דעת" על הש"ס כסדר הדף היומי).
נשלח ב-18/11/2008 08:46
תודה רבה. כסופר האם נחשב היה בתקופתו?
נשלח ב-18/11/2008 09:08
ספר התודעה, פופלרי עד היום. נכתב ללא מראי מקומות, ורבים תמהו על כך. לאחר פטירתו, חתנו ובני משפחתו דאגו להוציא מהדורה מחודשת עם מראי מקומות בדרך אפשר.
נשלח ב-18/11/2008 09:27
שאלתי על היותו סופר ולא את הידוע לכל על היותו מחבר מחונן
נשלח ב-18/11/2008 12:44
מי שקורא את הסדרה "חסידים ואנשי מעשה" אין לו ספק ביכולתו המופלאה כסופר מופלא והוגה מעמיק. חלק מהסיפורים בסדרה נכתבו בהזמנה בתשלום (כל חייו היה דחוק מאד בפרנסה).
שמעתי שכשיצא ספר הפרשיות (בתחילה כחוברות במשך שנים ואח"כ בסדרה של עשרה כרכים) אמר אדמו"ר מאמשינוב (שראכ"ט היה מקורב אליו) שלא היה צריך לעסוק בזה כ"כ הרבה שנים, כי בסיפוריו הוא פועל הרבה יותר.
כמו כן יש לציין שכתב חוברת (במקום פרק שלא נדפס בספר התודעה) על יום העצמאות "כבשין דרחמנא", המפרטת את השקפתו (שהיא השקפת פאג"י שהיה ממייסדיה) על הקמת המדינה.
נשלח ב-18/11/2008 15:18
(במוסגר, אגב חיפוש הגעתי לאתר זה שם מוזכר שראכ"ט הו"ל גם הס' צדקת הצדיק המלא האם ידוע על כך?).
אכן יש לציין את הקשר המיוחד של ראכ"ט עם הרה"ק מלובלין זי"ע, וספריו מושפעים מאד מכתביו. ר' חנוך בן ארזה אכן הו"ל את צדקת הצדיק המלא, עם הגהות ותוספות של ראכ"ט מכתבי אביו שהיה תלמיד הרה"ק מלובלין.
נזכרתי שלפני עשרים שנה ויותר אמר לי ר' חנוך בן ארזה שהוא עובד על ספר, ליקוט מכתבי רבי צדוק, שבהשפעת חותנו היה מאד אדוק בכתביו, וגם הראה לי את כתב היד. מעניין מה נעשה בזה.
נשלח ב-18/11/2008 15:54
בנוגע להשמטות שבצ"צ הנפוץ. הנה גם זה הובל בטעות לרשימת הספרים המצונזרים מחמת השמטת סי' נד
אלא שחיפוש קל מעלה כי סימנים רבים [אני מצאתי תשעה] הושמטו. וברובם אין הגיון בצנזור לכו"ע. וע"כ שכתב היד שממנו הדפיסו לא היה מושלם.
בפורום שכן הביאו את דברי המחבר על ענין יום העצמאות וכן את הדילמה שהיתה לו באם להשמיט זאת מן הספר המיועד להפצה בא"י [בשונה ממהדורת ארה"ב]
תוקן על ידי אלייעזר ב- 18/11/2008 16:14:55
נשלח ב-18/11/2008 16:14
עין הקורא ר' חנוך בן ארזה הוציא ספר בשם תבל בצדק שכנראה אליו התכוונת.
נשלח ב-19/11/2008 10:56
תודה. לא ידעתי על כך. האם ניתן להשיגו?
נשלח ב-19/11/2008 11:45
תנסה אצל בנו, יוסף בן ארזה שגר בהר נוף.
נשלח ב-23/11/2008 09:56
פופלריות בעליה מתמדת. במשך השנים עלתה הפופלריות הספרותית שלו.
בתחילה העיתון הביא אותו לתודעת הציבור, ולאחר מכן סיפורי החסידים. פריצת הדרך להמונים, היתה הספר 'איש וביתו', ו'הספר' שלו, מאז ועד היום ובגינו הוא מוכר כל כך - ספר 'התודעה'.
נ.ב.
לבני משפחתו יש חומר רב על תולדותיו, אבל הם חוששים מפני 'מה יאמרו' החוגים איתם היו לו חיכוכים. וד"ל.
נשלח ב-23/11/2008 10:21
עין הקורא,
"אמר אדמו"ר מאמשינוב (שראכ"ט היה מקורב אליו) שלא היה צריך לעסוק בזה כ"כ הרבה שנים"
שח לי הר"י טרגר (שאביו ר' אברהם היה ידיד קרוב של רא"א) פעם אחת נכנסתי לר' אברהם מוקוטובסקי והיה רכון ע"ג ערימה גדולה של ספרים לצורך כתיבת ספר הפרשיות. פנה ואמר לי: אתה רואה את כל הערימה הזאת, אני כבר יושב על זה שעות מרובות, מהבוקר, הצלחתי להוציא מכל הערימה שש שורות כתובות, ומזה עוד צריך להוציא פרנסה ...
והעיקר, מדוע באמת לא נחל הספר הצלחה, יחסית, לפי הזמן והכשרון שהושקעו בו ?