מהמחלוקות הקשות ביותר בתולדות החסידות היתה מחלוקת צאנז-סדיגורה, על נספחיה והשלכותיה. היש למי מחברי הפורום מידע היכול לשפוך אור בנושא זה: עדויות, רקע, פרשנויות אותנטיות, וכולי? תודה.
נשלח ב-17/12/2008 22:51
בדיוק לפני כמה ימים חילצתי מערימת גניזה ספוגת מים, עבודת דוקטורט של ר' אריה מלכיאל (ז"ל, איש יקר מאד ואכ"מ) הנקראת הרב מצאנז ומשנתו ושם יש פרק רחב מאד הכולל כמובן ציונים לכל כתבי הפולמוס הרבים שאי אפשר לפורטן.
נשלח ב-17/12/2008 23:14
ראה בספר החסידות של אהרן מרכוס.
נשלח ב-17/12/2008 23:40
באוצר החכמה יש כמה ספרים הקשורים לכך כמו ספרו של יצחק אבן, יש שם כתב-יד חץ וקשת (או מקשת) ועוד כמה פשקווילים מכוערים).
דוד אסף עובד על כתיבת ספר על הנושא (ספר צהבוני כדרכו)
נשלח ב-18/12/2008 15:44
מעט מתוך החומר העצום שיש בספרו של מלכיאל הנזכר
אתנחתא, צ"ל אוצרות התורה.
ביבליוגרפיה מתומצתת של כתבי הפולמוס לא כולל מאמרים בעיתונות.
החיבור הנזכר מכיל תיאור המחלוקת לשלביה, עיקרי כתבי הפולמוס, פרשת דוב בער מליובא, המאמצים להשכנת שלום, ההתיצבות של גדולי התורה למשמר כבודו של הרב מצאנז, סקירת כל החומר שנכתב על ענין המחלוקת באריכות ובקיצור. לעת עתה הוא המקיף ביותר על מחלוקת זו.
הראתי את דבריו באשכולאחר לאדמור מסוים ואותו אדמור דיבר מילים קשות על ה"שנה ופירש " הזה מי שרוצה ללמוד את הדברים על באמת שיפנה לאלפסי
נשלח ב-18/12/2008 23:43
אותו אדמור מסוים מבין בהיסטוריה כמו שאסף מבין בקריאת קוויטלך. אלפסי מותק של חוקר אבל אין להשוות בין רמת הדיוק שלו לשל אסף. מחלוקת עסיסית ולאחרונה מוצנעת כמו צאנז סאדיגורה היא בדיוק החומר המתאים לחוקר פחי האשפה החסידיים אסף. ולוואי שיפסיק להתעסק עם דברים אחרים לא רלוונטיים ויוציא כבר את ספרו בעניין זה.
נשלח ב-19/12/2008 03:39
לבקשה אישית העלתי את הספר מחלוקת צאנז ס"ג מאת יצחק אבן לרשת
כמדומה שאתנחתא מתכון לספר [הנדיר] מטרה לחץ מאת חסיד ס"ג אלמוני שנמצא באוצה"ת
[תמהני קצת. אחד מותיקי הפורום שרבים נהנו ממנו עצה ותושיה. עזב אותנו משום מעשה שהיה וכעת כולם מגחכים עליו מאחורי גבו ]
נשלח ב-19/12/2008 12:39
אלפסי היזמין אותי לבוא איתו לשטיבל של סוכצוב באחד היאר צייטים ותוך כדי נסיעה ביחד דיברנו גם על הספרים של דוד אסף
אלפסי התבטא על דוד אסף בביטוי חריף שלא אחזור עליו כאן מחשש לתביעה דיבה אבל הבנתי שאלפסי לא מתיחס ברצינות לכתבי דוד אסף לאפסי בניגוד לדוד אסף יש גישה לאדמורים והוא מקבל חומר אוטנטי שדוד אסף לא יכול אפילו לחלום עליו
בגון
אחד מאדמורי רוזין מחזיק בכספת מכתב בכתב ידו של רבי ישראל מרוזין אלפסי ראה את המכתב וקרא אותו מדובר במכתב שרביישראל מרוזין כתב לאחד מבני משפחתו
דוד אסף לא יכול אפילו לחלום לראות מכתב מעין זה
נשלח ב-19/12/2008 14:05
אולי זה חלום, ואולי נגנב זה מהחוקר הדגול יצחק אלפסי, אבל הנה למשל מכתב של האדמו"ר ר' ישראל מרוז'ין לאחד מבני משפחתו: (כמובן - בדומה לרוב מכתבי הרש"ס - רק החתימה היא בכתי"ק)
תוקן על ידי תכלת_דומה ב- 19/12/2008 14:01:59
נשלח ב-19/12/2008 14:30
כבר ממתינים אנו זה מספר שנים לכתבי היד הגנוזים שנתגלו לאלפסי שישנו בודאי את פני המחקר ויגלו נפלאות בחיי הרוז'ינער. בנתיים טוב היה עושה אם לא היה מגדף אחרים שגילו צפונות לפניו. כמדומני שסוגיית המכתב הגנוז בכספת (עליה רמז קלף) עלה כבר באשכול אחר ובאו חכמים וכו'
אלייעזר - האם יש לך אפשרות להעלות את מטרה לחץ על אתר?
ולפלא בעיני כל אותה חזרה של קלף על אותם הדברים ממש
במקומות שונים, במיוחד אחר שהתנצל (באשכול הראשון המצויין מעלה) על שכתב דברים דומים
תוקן על ידי עמקרפאים ב- 20/12/2008 21:43:59
נשלח ב-20/12/2008 22:43
אם שאלו אותי ואת עצמם כמה משתתפים (כמו ר' אליעזר) מדוע נאלמתי דום, יתבוננו בהתלהמותם של להגי השפה שבאשכול צנוע זה ויבינו. כך או כך, חן חן למעטים בפורום זה שמנסים להגן על שמי מפני המלעיזים.
את הגיגיו של קלף ואת דמיונותיו על 'כתבים גנוזים' אני כבר מכיר משנים עברו, כפי שהעיר בדין בעל 'עמק רפאים'. קלף דנא אינו מחמיץ אף הזדמנות להכפיש את שמי - יבושם לו. ילך לו אל אלפסי, גדול חוקרי החסידות בדורנו, ואל אדמו"ריו, וישאיר אותי לחלומותי.
בניגוד למכתבי הכספת שאיש לא ראה ולא שמע, ברשותי יש מכתב אמיתי של הלל ושבח ששלח לי אלפסי בעקבות אחד המחקרים ה'צהובים' שפרסמתי. לו הייתי חושף אותו כאן - שלא לומר על דברים בעל-פה שאמר לי - היו אוזניהם של קלף ואתנחתא מצהיבות כשולי גווילים עתיקים.
ולא אתאפק ואשאל מניין יודע חכם מופלג כ'אתנחתא' בטיב ספרי עוד לפני שפורסם ממנו ולו עמוד אחד?
מן הסתם צפה ברוח הקודש אשר עמו.
ובאשר לעניין עצמו, הרי הוא כים שאין לו סוף, ועל כן אתייחס רק לדברי 'מציץ' שהפריז הרבה בחשיבות מחקרו של מלכיאל ז"ל. אגב, שמו היה אלכסנדר ולא אריה והוא נודע יותר כמי שניהל במשך שנים רבות את בית-הספר הממלכתי-דתי 'מוריה' בתל-אביב.
כדאי לדעת שהדוקטורט שכתב באוניברסיטת בר-אילן לא אושר כלל, ובדין. הוא רחוק מלהיות עבודת מחקר ראויה לשמה. הפרק שלו על המחלוקת ועל כתבי המחלוקת שטחי מאוד וגדוש בשגיאות ובדמיונות.
נשלח ב-20/12/2008 23:21
ברוך הבא
לא הפרזתי לא הרבה ולא קצת, תיארתי את תכולתו וכתבתי שלע"ע הוא המקיף ביותר, גם זה אינו אמת?
לנקודה שהעלית בצדק, ישנם הודעות נלעגות ('אלפסי הזמין אותי', 'אלפסי אמר לי ביטוי חריף', 'לאלפסי יש חומר אותנטי') שהתעלמות היא הדרך הנכונה לגביהם, כל תגובה אחרת רק נותנת להן מקום בלתי ראוי.
'צהובני' שכתב אתנחתא מן הסתם מתבסס על סמך פירסומך הקודמים אשר לצד חומר העשיר והחשוב המשוקע בהן, הרי שלא נעדר חלקו של 'הצהוב'. אלא שמקום לבע"ד לחלוק על נתינת שם זה על כלל העבודה....
שבוע טוב ומבורך
תוקן על ידי מציץומליץ ב- 20/12/2008 23:18:41
תוקן על ידי ספרות ב- 21/12/2008 6:20:17
נשלח ב-21/12/2008 01:14
הרגישות של אנשי אקדמיה!
לא התקפתי אותך ולא העלבת אותך, סך הכל כתבתי את דעתי הביקרותית שעבודתך האחרונה היא עיסוק בצהוב, וכמו"כ הנושא של המחלוקת היא צהוב באופו עקרוני, אם כי תחום זה יש בידו להאיר את החסידות ואת ההבדלים בין צנז לרוזיו והמשמעיות של הגישות, באין ערוך לספרך הקודם, שלא האיר מאומה מלבד הצצה בפח האשפה של בית המטבחיים.