| נשלח ב-9/2/2009 00:24 |
|
| |
ספר יד הקטנה
באחד האשכולות הסמוכים כתב Chouteng: "ספר שאינו מתעד את שלבי ההדרה והעריכה על ידי הצגת הערות בשולי הגליון מראה בדרך כלל על עבודה מרושלת". כלל זה הוא כלל ברזל שהוכח ברוב המקרים וראוי לאמצו בחום, אבל בכל זאת יש להגבילו לספרים שהערות השוליים יטיבו עם הקורא ולא יפריעו לעיונו. ספרי מוסר מנוקדים אינם במה מתאימה להערות שוליים. ועל אף חסרונן – אין הדבר מצביע על כך שלא נעשתה עבודה מקיפה ויסודית. אחרי התנצלות זו אגש למלאכת הסקירה (לא אקרא לה 'ביקורת' כיון שאני נוגע בדבר).
במאי עסקינן? בימים אלו יצא לאור הקדמת הספר יד הקטנה. הספר יצא לאור בלבוב תק"ס בעילום שם מחברו, והוא פירוש על הרמב"ם לחלקים מדע ואהבה. שאר החלקים לא יצאו לאור, ולא ידוע אם חיברם.
הקדמת החיבור הם שנים עשר שערים בביאור שרשי ועיקרי יסודי האמונה והדת, ולאמיתו של דבר הם מהווים חיבור שלם בפני עצמו, הכוללים יסודות חשובים בתורת האמונה הישראלית, בדרך שנתקבעה בדורות האחרונים ומקובלת בדורנו (אמנם הוא מתבסס לכל אורך הדרך על רבותינו הראשונים: הרמב"ם, רמב"ן, בעל עקדה, רבינו בחיי וכו', אבל כידוע אפשר למצוא כמעט כל רעיון בכל מקום).
שנים עשר שערים אלו יצאו לאור בימים אלו כספר מיווחד הכולל למעלה מחמש מאות עמודים. בדברי המהדיר לא פורט דרך ההדרה כפי שהיה ראוי לעשות, ולכך אגע בכך בהזדמנות זו. הספר נוקד במקצועיות רבה בידי טובי המנקדים והוגה בתכלית ההגהה, מפוסק כראוי ומקוטע כהוגן. המחבר לא היה בקי בלשון הקודש, כמו רוב בני דורו – בני פולין – ולכך בלבל הרבה בין זכר לנקבה ובין יחיד ורבים, לקויים אלה תוקנו במהדורה זו, מאחר והיה קשה לעקוב אחרי רעיונותיו בין עילגי השפה. גם מלאכת הדקדוק דרשה זאת. ובהחלט אפשר להבין מי שימצא חסרון בהעלמת פרט זה מן הספר. הספר עבר למלעה מעשרה הגהות מדוקדקות, ביניהם לפי הדפוס הראשון, ואני מקווה שיצא כסולת נקיה. אני נדרש לכך – בגלל שהשינויים לא צוינו בהערות השולים כדרישת החכם שפתחתי בדבריו.
למרות שהמחבר חפץ להעלים שמו מן הספר, התמזל מזלו (או שלא) וכבר העיד הגאון ר' יוסף שאול נאטאנזאהן בעל 'שואל ומשיב' אב"ד לבוב - שהיא עירו של המחבר - בהסכמתו הנלהבת לספרנו, כי ידוע שהוא היה "הרב הגדול הצדיק הנשגב מוהר"ר דב בעריש גאטליב ז"ל משינאווע. ואף שהיה סוחר, נושא ונותן באמונה, עוד לא עממוהו רתיקי חבלי מרכולתו, עוד לא נכבו גחלי רצפתו שביבי אש שלהבת תורתו אשר היה כיקוד אש בוער בלבו אהבת ה' ויראתו".
למרות דברים נלהבים אלו, שנכתבו למעלה משבעים שנה אחרי פטירת המחבר ז"ל, דבר המעיד עד כמה היה מפורסם בצדקותו ועד כמה הרבו להשיח בו בדורות הבאים, לא ידועים פרטים רבים אודותיו. ר' אברהם שטערן כותב בספרו 'מליצי אש' (לחדשי אב-מרחשון, מד ע"א): "מור"ר בעריש ז"ל גאטליב משינאבא, צדיק נסתר, גדול בנגלה ובנסתר, קדוש וטהור, כל מעשיו לשם שמים. ואליו מתייחסים את ספר יד הקטנה על תרי"ג מצוות דרך מוסר... וציווה לפני פטירתו מחמת צדקותו וענוותנותו שלא יקרא שמו על ספרו... נפטר כ"ג מנ"א תקנ"ו לפ"ק". בספר שם הגדולים החדש לר"א וואלדען (מערכת ספרים, אות י, סימן יא) נאמר: "והוא ספר חשוב מאוד".
ידיעה מעניינת הובאה בהקדמת ספר מוסר ודעת לר' שלמה זאב מגיד בנו של הגאון ר' יחזקאל פייוויל מוילנא (מחבר ספר תולדות אדם על ר' זלמלה מוולוז'ין), וילנא תרכ"ח, עמ' 14: "בילדותו הדפיס [ר' יחזקאל פייוויל] חיבור מלוקט דברי הרמב"ם ז"ל וקראו מוסר השכל... ורובם ככולם הם מלוקטים מספר יד הקטנה של הרב החכם החסיד האלהי אשר מרוב ענותנותו לא רצה לפרסם שמו. ושמעתי מאבי זללה"ה כמדומה שהיה מכירו ואמר שהיה נגיד גדול, וחיבורו נעשה בעת נסיעתו לדאנציג. ומי שיטעום אף קצת דבריו יראה רוב קדושתו וטהרתו. די רוח אלהין קדישין ביה".
תפוצתו של הספר אינה צריכה הוכחה לאחר שרבים מן הפוסקים מזכירים אותו בתדירות וחיבתם אליו גלויה, כגון מה שכתב הגאון הנצי"ב מוולוז'ין זצ"ל (שו"ת משיב דבר חלק ב סימן נב): "בני הה"ג שי' הראה לי בספר יד הקטנה ח"ב ד"ה מילה חוקר בזה כל צרכו וחזקה על זה המחבר שלא הוציא מתחת ידו דבר שאינו מתוקן". אף חיבתו של ר' ישראל מאיר הכהן מראדין לספר ידועה, ומלבד שהביאו עשרות פעמים במשנה ברורה ובשמירת הלשון.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2009 00:39 |
|
| |
באיזה תחומים של האמונה נוגע הספר?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2009 02:53 |
|
| |
מוהר"ן מברסלב הזכירו וחיבבו כמובא בשיחות הר"ן אות קמ"ה. יש בידי צילום המהדורה הראשונה שהו"ל "אור הספר", ועוד ספר קטן ודק ממנו בשם "ברית עולם", דברי מוסר על שקידת התורה, שנדפס ע"י לוין-אפשטיין מאמהות.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2009 06:54 |
|
| |
אור הספר הדפיסו צילום מהמהדורה השניה או השלישית ולא את המהדורה הראשונה!
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2009 16:41 |
|
| |
מברר בעיקר ענייני השגחה פרטית והנהגה כללית בעולם, ופרטי ההבדלים וההנהגות ביניהם (כמו עניין רפואה והשתדלות וכדומה). גם מהביל הרבה את תאוות העולם הזה ומפרש את יחוסה של האומה הישראלית.
עין הקורא, התוכל להעתיק את דברי מוהר"ן?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2009 17:52 |
|
| |
עם הר"ן מברסלב שיבחו, כנראה שהמחבר נטה בהרבה מדרכו של הרמב"ם בעניני אמונה..
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2009 18:00 |
|
| |
לא נראה כל כך אנטי רמבמי קיצוני, והרי הספר הוא על הרמב"ם! (אם כי לא חסרים ספרים שבתוך הרמב"ם מכניסים דברים אנטי רמבמיים, ובעצם זה די נפוץ ומקובל עד שכבר לא יודעים מה הרמב"ם באמת סבר)
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2009 18:29 |
|
| |
אין קשר לעניני אמונה, אלא מוהר"ן מברסלב התפעל מהנוסח המקורי שבו המחבר מסכם ענינים בלשון תפילה.
שיחות הר"ן אות קמ"ה (לשון רבי נתן מברסלב):
"כשדיבר עמי וגילה לי הדרך לעשות מהתורות תפלות (כנדפס בלקוטי תנינא סימן כ"ה), אמר לי שטוב לכתוב לעצמו התפילות. ואז ראיתי והבנתי בתנועותיו הקדושים שהוא דבר נפלא ונורא מאד מאד לעשות מהתורות תפילות, וכמו שאמר שנעשין מזה שעשועים גדולים למעלה וכו'.
גם פעם אחת היה מדבר עם אחד והיה מתגעגע מאד שיעשו מהתורות תפלות, ואמר: אני חפץ מאד שיעשו מהתורות תפילות, אך איני יודע למי מוסרים זאת.
ופעם אחד הראה לי בספר אחד שהיה אצלו שנתחבר בסמוך הנקרא "יד הקטנה", ובסוף מבאר שם כמה ענינים בלשון תפלה שמדבר להשם יתברך ומתחיל כל ענין: "אלקי" וכו'. וקרא אותי וציוה לעיין בו בפנים, ורמז לי אז כמדבר: ראה שזה המחבר מדבר כמה ענינים מדרושיו להשם יתברך בלשון תפילה.
ורמז לי שתשוקתו מאד לעשות כן מתורותיו הקדושות לעשות מכל התורות תפילות, כי כן היה דרכו לרמז על דברים גבוהים על ידי דברים קטנים, מחמת שהיה קשה לו לבאר דעתו בפירוש מגודל הקיטרוגים והמניעות ועוד מכמה טעמים, על כן רמז בדרכים נפלאים כדי שהאדם בעצמו יבין דעתו מאליו אם ירצה. ויש בזה ענינים נפלאים בהנהגתו עמי בכמה ענינים ואי אפשר לבארם". עכ"ל
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2009 18:45 |
|
| |
אתנחתא, תנוח דעתך, לא התכוונתי שהיה אנטי רמב"מי באופן מודע..
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2009 19:12 |
|
| |
השער השנים עשר של הספר - שהוא למעלה משליש הספר - הוא בעצם תפילה ארוכה "על דרך שיר ושבח ובלשון צח וקל ושפה ברורה, לאמרו בכל בוקר בעמדו משנתו"! (מדובר בכמאתים עמודים!) ולזה התכון מוהר"ן.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2009 19:37 |
|
| |
ואפשר לומר שהיצירה הנפלאה והמיוחדת "ליקוטי תפילות" שכתב מוהרנ"ת תלמיד מוהר"ן הושפעה ונוצרה כתוצאה מן הספר "יד הקטנה".
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2009 19:47 |
|
| |
ואני התכוונתי שאינו אנטי רמבמי באופן בלתי מודע יותר מאשר רוב ספרים שגרתיים. (ואדרבא השימוש המוגבר בחובת הלבבות מראה שלא שלל שכלתנות)
|
|
|
|
| נשלח ב-17/2/2009 20:38 |
|
| |
יש שם חלקים שמוציאים את החשק לחיות... הוא מסביר כ"כ יפה עד כמה העולם הזה הבל הבלים, עד שהקורא רך הלבב יכול להתייאש מכל מעשיו...
השבוע ניצב הספר למכירה בדוכני הספרים שבפתח בתי הכנסת במהדורה חדשה מנוקדת ומוערת. רק החלק הראשון, של המוסר.
|
|
| נשלח ב-31/8/2009 14:01 |
|
| |
בימים האחרונים הגיע לחנויות הספרים חלק נוסף מספר 'יד הקטנה' - הוא הלכות תשובה - לרגל ימי התשובה, והוא חלק מתוך הספר השלם על מדע ואהבה האמור לראות אור בשנה הקרובה. בשולי העמודים צוינוי המקורות מהם לקח המחבר את תורתו, כי זאת למודעי שרוב הספר הינו עיבוד של שערי תשובה לרבינו יונה, רמב"ן בשער הגמול, רמב"ם הלכות תשובה, וחלקים מתוך חובות הלבבות. מלבד פרק שישי שהוא כולו שלו, והוא דומה לחלק השערים שבראש הספר שנדפס בעבר, כפי שציינתי בראש האשכול. חלק זה, כקודמו, הוגהה בדקדוק ע"פ דפו"ר, ותוקנו בו אלפי שגיאות. בשבוע של סליחות יעמוד הספר למכירה בבתי הכנסיות. במודעות הרחוב נאמר שהחפץ חיים החשיב את הספר כהספר החביב עליו ביותר. ואמנם מפליא לגלות שאת הרעיון לערוך ספר המצוות הקצר נטל החפץ חיים מיד הקטנה הלכות תשובה. וכך נאמר שם בפרק שישי סעיף טו: "טו. לכן,
הכי אחי אתה, הקיצה והעירה מאולת תרדמתך, והתרונן מטביעת רב טינופי הבלך, כי רק
הלא כצל ימיך, ומכל העולם כולו ומלואו, כלום ישאר מאומה בידיך, ובמה תעלה ותבא
נשמתך לפני ה' אלהיך, ובמה תקיץ מבעפר שינתך, ולמה תחליף חיי עולם בחיי שעה. לכן
ברח לך ועקור נפשך מהבלי עניני ועסקי גופך, וקח לך פנאי ללמוד את כל התורה והמצוה
אשר צונו ה' אלהינו, והרגיל עצמך שיהיו כללי התרי"ג מצוות שגורים בפיך,
ולחזור עליהן על כל פנים פעם אחת בחודש, למען תדע מה ומה היא עבודתינו, ומן מה ומה
הן אזהרותינו, וחלוק כל התרי"ג מצוות על שני חלקים. וראשית ברור לך חלק העשין
והלאוין, אשר בגדר חקך כל ימי חייך לעשותם, וצא ולמד כל פרטי הדינים של כל מצוה
ומצוה, אם בעשין אם בלאוין, וחקוק אותם מאוד ומאוד על לוח לבך, והפוך והפוך בהן עד
שיהיה הלכה צלולה וברורה לפניך. ותדקדק בהן לבל תחטא אל השערה, כי לאלהי עולם ה'
בורא ויוצר הכל היא עבודתך בהן".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2009 20:19 |
|
| |
חידה ביבליוגרפית בספר יד הקטנה הלכות תשובה פרק תשיעי סעיף כד (עמ' קנח בנדפס מחדש) יש סעיף שלם המועתק מספר אחר, דבר הבולט מיד מלשונו, וב'מנחת עני' בשולי הדף מציין המחבר: "למדתי מחיבור קטן אשר מחדש בא, וכל דבריו לקוחים מחכמת הקבלה". חכמים רבים (ביניהם כמה מחכמי הפורום) ישבו על המדוכה ולא הצליחו לגלות מהו אותו חיבור קטן.
|
|
|
|
|