| נשלח ב-1/10/2011 22:07 |
|
| |
כיוון הרגלים בתפילת שמו"ע - גם לנשים?
הפוסקים הביאו (משום מה בדיני יוה"כ) כי דינים שעניינם התדמות למלאכים כמו עמידה בתפילה (תרי"ט ס"ו ובמג"א שם סק"י) או לבישת לבנים (תר"ט ד ומג"א סק"ה) אינם נוהגים בנשים שאינן יכולות לדמות למלאכי השרת לפי שמלאכי השרת כולם זכרים כמבואר בילקוט משלי.
מדוע, אם כן, נוהגות הנשים (כך מדווחים מקורותי בעזרת הנשים) לכווין רגליהן בתפילת שמו"ע כל השנה? הרי גם מטרת מנהג זה היא להתדמות למלאכים (או"ח צה ס"א) או לפחות לכהנים (ט"ז שם ובצ"ח סק"א) וזה אינו בנשים כנ"ל? האם מישהו מכיר דיון בזה? יכול להיות שאני מפספס כאן משהו ידוע, אבל לפחות מקופיא זו נראית לי שאלה מעניינת.
אגב אותם מקורות יודעי דבר סיפרו לי שישנן נשים אשר בברכת כהנים פושטות את ידיהן באופן המכונה אצל הברסלבים "קבלת השפע" - כשכפות הידיים כלפי מעלה כמי שמצפה לקבל מחבירו דבר - והוא כדי לקבל את הברכה (כנראה שזה קשור לאחת מכתות הרוחניות לנשים), ונתעלם מעיניהן ט"ז מפורש קכ"ח סקכ"ב שהכהנים אינם מברכים את הנשים אלא רק את הזכרים, וצ"ע.
תוקן על ידי שנרב_נ ב- 01/10/2011 22:16:18
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2011 22:38 |
|
| |
אם אפשר להסביר קודם את הנחות היסוד: "לפי שמלאכי השרת כולם זכרים". מה זה אומר???
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2011 00:04 |
|
| |
מרחביה - כל הכבוד ותודה.
השכן:
אכן אינני מבין באיזה מובן אם בכלל המלאכים הם זכרים (ובפרט שלפי המסורה יש לקרוא "עיר גיבורים" ולא "גברים". אם אתה מחובבי הזאנר הנה סוג של ביאור :
מסיבת היות המלאכיות נטולת גוף, מנועות הנשים מלהתייחס לממד המלאכי. כך מביא ה"מגן אברהם" לדינא בעניין מנהג לבישת בגדי לבן ביום הכיפורים[3]: (לקוח מכאן http://www.tora-manhiga.org.il/show.asp?id=5351)
|
|
|
|
| נשלח ב-5/10/2011 23:49 |
|
| |
אשכול זה שמור אצלי במועדפים לימי הפורים הבעל"ט.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 15:25 |
|
| |
אם אני לא יודע - אזי ברירת המחדל היא זכר.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 22:47 |
|
| |
לי נראה לבאר בגמרא הנ"ל בברכות (בבלי וירושלמי) שאין הכוונה שבתפילה עומדים כמלאכים ממש שהרי זו הגשמת המלאך (לפחות לפי הרמב"ם ולהולכים אחריו) ואף לא לכהנים שהרי הכהנים היו מהלכים ואנו עומדים בתפילה.
אלא נראה שהגמרא מתלבטת האם העמידה הנכונה היא דומיא דמה שנאמר במלאכים שהרגלים יהיו רגל ישרה, או דומיא דמה שנאמר אצל הכהנים שלא יהיו מרוחקים כדי פסיעה גסה. והמחלוקת היא לא כיצד לדמות את התפילה או באיזה בחינת להתפלל כהן או מלאך, אלא כיצד תראה דמותה החיצונית של התפילה. ולפי זה זה דין בתפילה ולא במתפלל/ת
|
|
|
|
| נשלח ב-9/10/2011 15:34 |
|
| |
פעם היה לי קשה את השאלה הזו, ולאחר זמן נתעורר לי תירוץ גיוואלדיק שבגר"א בהל' תפילה הביא על מה שמחברים את הרגליים כמו שאומרים כשפ שמקדישים אותו בשמי מרום, וענינו שתפילה אנחנו מתפללים כמו המלאכים דהיינו בצורת תפילתן וזה גם נשים יכולים ליתפלל כמו מלאכים, משא"כ ביוה"כ אנחנו חפצא של מלאכים בעצם ולכן רק גברים דומים למאלכים, למה רק גברים מלאכים זה אינני יודע, המג"א מביא שם איזה משמעות של פסוק אינני יודע כונתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/10/2011 19:39 |
|
| |
אסטרטג,
עד שכבודו שואל למה הגברים מלאכים, היה לו לשאול מניין שהמלאכים גברים :)
( ובפירוש נמצא לחז"ל בהיפך מזה, וטליא וטליתא היו במקדש )
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2011 13:26 |
|
| |
תתמקד בעיקר הווארט, מה אתה אומר על החילוק
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2011 15:43 |
|
| |
אזכיר לשון השו"ע
"יכוין רגליו זה אצל זה בכיון כאלו אינם אלא אחת להדמות למלאכים דכתיב בהן ורגליהם רגל ישרה כלומר רגליהם נראים כרגל אחד"
וממילא ליתא לכמה סברות שנאמרו כאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2011 18:36 |
|
| |
כמובן שכל המלאכים הם נשים ולא זכרים, איזה מן קס"ד שהמלאכים יהיו זכרים, ועד שלא יוכח הפוך, גם הנשים חייבות ביישור הרגלים.
(ועכשיו נראה מי יתווכח!)
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2011 18:52 |
|
| |
אסטרטג, החילוק חריף נפלא נחמד ונעים אהוב ומכובד , אבל אינו אמת. ראה בראשית רבה בלהט החרב המתהפכת, ( ובסוכה אפי רברבי ובגמ יומא כחיבת זכר ונקבה וי"ל ) וראה במו"נ חלק א פרט מט .
|
|
|
|
| נשלח ב-11/10/2011 00:33 |
|
| |
נדב ראה כאן:
קצש"ע סימן קל"ב סעיף ב' (סדר ליל יוהכ"פ) "יש שעומדים על רגליהם בכל סדר תפילת ערבית [...] וטעם העמידה להיות דוגמת המלאכים ולכן הנשים לא יעמדו".
|
|
|
|
| נשלח ב-11/10/2011 00:38 |
|
| |
בתקופה האחרונה אני שם לב לתופעה חדשה שהרבה צעירים ולאו דוקא שמנים, לא מכוונים את רגליהם ביחד כשעומדים לתפילת העמידה, האם זה מחוסר ידע ? או אולי כי ראו איזה רב, ראש ישיבה, שכך עומד ?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2011 00:22 |
|
| |
אינני מבין. אם אין נקבות, במה מובחן המלאך ה"זכר"? בעל, אין כאן קשר ל'איני יודע' - אנו יודעים בוודאות מוחלטת, מפי המבינים בעולם המלאכים, שהמלאכים הם ממין אחד בלבד. אם כך הוא, אין בהם לא נקבות ולא זכרים! --- ווסטרן, כנראה שהצעירים יודעים שהמלאכים כולם זקנים, וממילא אין הם יכולים להדמות למלאכים...
|
|
|
|
|