בס' "התוועדויות – תשמ"ב" חלק ג' סוף עמ' 1238 ואילך*, דן כ"ק האדמו"ר מליובאוויטש זי"ע על שיטת הרמב"ם בנוגע לחיוב זכירת יצי"מ בכל יום, עיי"ש. בהמשך הדברים (עמ' 1240) מביא את הקושיא הידועה, מדוע לא מנה הרמב"ם (וכן רוב מוני המצוות) את זכירת יצי"מ במנין המצוות, עיי"ש. וממשיך: "והנה, ישנו תירוץ בענין זה המובא בשם גדול בישראל (ע"פ מ"ש ברשימות של תלמידיו) – שהרמב"ם לא מנה מצות זכירת יצי"מ בכל יום במנין המצוות, לפי שהיא מצוה זמנית שאינה נוהגת לימות המשיח כו'". ולאחר מכן דוחה את תירוצו מכמה פנים (ולשלימות ביאור הדחייה – עי' שם עמ' 1302 ואילך**).
ומסיים לאחר דחיית התירוץ: "ועפ"ז – לא מסתבר שאותו גדול בישראל אכן אמר תירוץ הנ"ל, וכנראה שהשומעים לא הבינו היטב את הדברים, ולכן רשמו זאת באופן מוטעה. ובכלל – מן הראוי שיעברו פעם נוספת על הרשימות הנ"ל, כי יתכן שישנם דברים נוספים הדורשים תיקון, מצד אי-דיוק בלשון הרב, וכיו"ב". ומתרץ את הקושיא באופן אחר, עיי"ש.
והנה, הספר שבו מובא תירוץ הנ"ל שעליו מדבר הרבי הוא (כנראה) "שיעורים לזכר אבא מארי ז"ל" – מהגרי"ד סולובייצ'יק זצ"ל (בן הגר"מ), בסי' א (עמ' א בהוצאה הישנה, ועמ' יג בהוצאת מוסד הרב קוק), שמביא תירוץ זה בשם סבו הגר"ח מבריסק זצ"ל.
[דרך אגב, מבין השורות ניתן להבין את ההערכה הרבה ואת הכבוד שרוכש הרבי כלפי הגר"ח, עד כדי כך שאם יש עליו קושיא – זוהי הוכחה שאכן הוא לא התכוון למה שכתבו בשמו].
אשמח אם תחכימו אותי ותוסיפו בענין זה, לדוגמא: דיעה רווחת היא בציבור הליטאי\בריסקאי שהספר "חידושי הגר"ח - סטנסיל" סובל מכמה סיבות מאי-דיוק****, האם כן הוא גם בנוגע למובא בשם הגר"ח בספר "שיעורים לזכר אבא מארי ז"ל" (ונא - לא להיכנס כאן לפולמוסים הקשורים למשפחת סולובייצ'יק, בנוגע לגרי"ד, וכו')? האם מישהו כבר התייחס לכך פעם?
נ.ב.: אשמח אם תחכימו אותי גם באשכול שפתחתי לפני שבוע בנושא קריאת שמות בעם ישראל.
* http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=16028&st=&pgnum=84&hilite=
** http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=16028&st=&pgnum=148&hilite=
ולהעיר שכבר דחה תירוץ זה (שתי' כעי"ז החזון יחזקאל על תוספתא ברכות פ"א בחידושים אות יב מדילי') הגרא"ז מלצר באבן האזל פ"א מהל' ק"ש ה"ג באופן אחר, עיי"ש. ועי' ס' ברכת רפאל עניני פסח סימן מג מש"כ ליישב קושיא זו.
*** ולהעיר, ששם גם מובא עוד תירוץ בשם הגר"ח על הקושיא הנ"ל (ובהגש"פ 'אמרי חן' עמ' נד הביא כן בשם הגרי"ז, וכן הוא בהגש"פ 'שי לתורה' עמ' סט) דכל מצוות זכירת יצי"מ בק"ש אינה מהווה קיום חובה בפ"ע, כי אם יסוד מהותה הוא קיום "קבלת עול מלכות שמים", וזוהי הלכה מסויימת בחלות שם קבלת עול מלכותו, שצריכה להתקיים גם ע"י זכירת יצי"מ, וכמבואר בר"ה לב, א ד"אני ה' אלוקיכם" הו"ע קבלת עול מלכות שמים, וכיון דכתיב בפ' ציצית "אני ה"א אשר הוצאתי אתכם מאמ"צ להיות לכם לאלקים אני ה"א", נמצא, שיש בזה קבלת עול מלכות שמים, ולכן אין זה נמנה למ"ע בפ"ע, כי אם נכללת היא במצוות קריאת שמע וקבלת עול מלכות שמים, שהרי היא מגופה של מצוות ק"ש קבלת עול מלכות שמים. ותי' זה הוא כעין תי' הרבי מליובאוויטש בס' התוועדויות הנ"ל.
**** ראה גם ויקיפדיה ערך חידושי הגר"ח (סטנסיל), וב'שיחה' שם.