בית פורומים ספרים וסופרים

יצא לאור "תורה שבעל פה - סמכותה ודרכיה"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/4/2015 15:32 לינק ישיר 
יצא לאור "תורה שבעל פה - סמכותה ודרכיה"

בס"ד יצא לאור ספרו של הרב יהושע ענבל תורה שבע''פ - סמכותיה ודרכיה, בהוצאת מוסד הרב קוק

מחיר הספר 49 ש''ח ביריד מוסד הרב קוק בשבוע שלאחר הפסח.

תוקן על ידי לו_חכמו ב- 12/04/2015 15:33:56

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2015 15:33 לינק ישיר 

תוכן

פרק א — הויכוח ההיסטורי על תושבע״פ

א.      הויכוח על תורה שבעל פה         11

הצדוקים / הקראים / זרמים לא אורטודוקסיים.

ב.      קדמותה וסמכותה של תורה שבעל פה   20

פרק ב — ההיסטוריה מתעדת את התושבע״פ

א.      השתלשלותה של תורה שבעל פה        29

ב.      קדמות ההלכה שבעל פה והמשנה        32

קדמות המשנה.

ג.                                                                                                                                           מסורת לעומת מחקר .................................................... 60

מחקר תורה שבעל פה / התלמוד בספר החתום בפני חוקרים /

מסורת ובקורת

ד.                                                                                                                                          המסורת בישראל .................................................... 92

המסורה.

פרק ג — לדרכה של תושבע״פ

א.      פשט ודרש ......................... 106

— הפשט והדרש אצל מפרשי התורה

ב.      השיטה ההלכתית    של תורה       שבעל                     פה           123

ג.       השיטה ההלכתית    של תורה       שבעל                    פה          — דוגמאות מעולם

ההלכה .............................. 127

ד.      מקומו של ההגיון    בהלכה   . 156

— הגיון במצוות התורה / יש טעם למצוות / תוצאות מעשיות מטעמי המצוות / התורה והמצפון האנושי / הגדרות הלכתיות לעומת תפיסה שבלית / הגדרה לעומת טעם המצוה / הגדרות ואבסורדים / הגדרות ומגבלות אנושיות / הגדרות ולוגיקה /

תקציר.

ה.      האם ההלכה מתחשבת? ....... 187

ו.       פרשנות המשניות ................ 198

ז.       משפטי התושבע״פ ............. 206

הסדר המדיני.

ח.     מחקרי הלכה        217

פרק ד — תושבע״פ לאורך הדורות

א.      המסורת בימי קדם ............... 224

ב.      ימי בית ראשון לעומת השני .. 230

ג.       סמכותו של התלמוד............. 234

ד.      חכמים ראשונים ואחרונים .... 239

ה.      פתיחות לבקורת ................. 247

ו.       סמכות תקנות חכמים ........... 254

פרק ה — המקרא וחכמים

א.      קיומם של רבדים נוספים במקרא         257

— רמז / דרש.

ב.      דרשות חז״ל ...................... 263

דרשות ופשטות / מחקר דרשות חז״ל / גישתינו לדרשות / שיטת המלבי״ם / שיטת הלוי: מקורות ההלכה / חוטר שיטתיות בדרשות / לדמותה של תורת השיטתיות / שיטת הלימוד של חכמינו /

לשון התורה או שפת התורה? / דוגמאות מעולם המושגים של התורה / סודן של האסמכתות / רבי עקיבא ובני דורו / שיטת המושגים / הדרשות כמערכת.

ג.     אגדות חז״ל על המקרא       358

אגדות חז״ל על המקרא / מקורן וסמכותן של האגדות / ״משל היה״ / מקורות האגדה / מדות ומספרים / ביטויים סמליים / חיי הדומם והרוחני / הפלגה וגוזמא / בדיחותא / אמנות הכתיבה / סיכום יחסינו לאגדה: האמנם חופש פרשני? / המשמעות של מקבילות האגדה / האגדה כמפרשת את המקרא / סמכות האגדה

/ מסתרי האגדה / מחקר ופרשנות / לשונות קיצוניים באגדה.

פרק ו — חכמינו וחכמת הטכע

א.      גישת חז״ל לטבע ולמדע        455

נקודת המבט על מדעי הטבע / תצפית / תפיסת היהדות /

מקורותיהם של חז״ל / חבמים וחכמי זמניהם / פרשני התלמוד

ב.      האם ייתכן כי חכמים טעו בתחום מדעי הטבע?        471

קביעה התלויה בתצפית / יסודות ההלכה והתקדמות המדע /

היזקקות למומחה / תצפית הלכתית / מודל קביעת הלבה שיש בה ענין לידיעות הטבע / שדים / כשפים.

ג.     האמנם ירדנו לסוף דעתם של חכמינו?       491

— דת ומדע / חכמי ישראל למדו מחכמי אומות העולם? / חכמי אומות העולם למדו מחכמי ישראל? / ממה נובעת ההתנגדות

למדע?

ד.     האמנם חכמים אנו מקדמוננו?       519

— נשגב מבינתינו / העולם / העולם והיווצרותו — השוואת תפיסות / האדם גוף ונפש / האדם והיווצרותו — השוואת תפיסות

/ נפש ונשמה בחז״ל / אנטומיה ורפואה / עולם החי / השמיר.

פרק ז — ההיסטוריה כעיני חכמים

א.                                                                                                                                        תקופת המקרא .................................................... 579

— ימי בראשית / ימי האבות / ימי הנביאים: אשור ובבל.

ב.                                                                                                                                        תקופת הבית השני .................................................... 631

התקופה הפרסית / שאלות היסטוריות בימי הבית השני הנוגעות להלכה: אוכלוסי ירושלים / תולדות הערים בארץ / לזיהוים של פעור ומרקוליס / לזיהויים של ארבעת המינים ותפקידם.

פרק ח — השקפתם של חכמים

עיקרי האמונה .................................................... 680

עיקרים לעומת השקפה / סכנת הדיסוציאציה / מלאכים /

תודעה ותת הברה / רוח הקדש / נביאים ומגידים / חלומות /

בת קול / ההשקפה של חז״ל / המשגה או תיאור מציאות / חכמת האלהות / עיקרי האמונה / היעודים.

file:///C:/Users/9B92~1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif" align="left" hspace="7" alt="תיבת טקסט: 769" v:shapes="_x0000_s1026" style="margin-top: 0px; margin-bottom: 23px;" />ביבליוגרפיה

תוקן על ידי לו_חכמו ב- 12/04/2015 15:33:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2015 21:06 לינק ישיר 

הרב יהושע ענבל... שמחים לשמוע!!! 
מתגעגעים למאמרים באתרים שהתייחדו לכך (חבל שנמחקו...) וכן בהידברות (חבל שנמחקו...) וכן מתגעגעים לפורום הדינוזאור והנביא (חבל שהופסקה הפעילות...). 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2015 21:51 לינק ישיר 

בדפדוף ביריד - לא התלהבתי בלשון המעטה. נראה לי ספר פולמוסי, ברמה של מעבירי סמינרים. אני יודע והאחרים לא יודעים כלום. לזלזל בפרופ' תא שמע ז"ל - רק כי הוא "חוקר". וכאילו אינו יודע הרבה. לא נראה לי מבלי להכנס לפרטים. הוא מביא עדות של "סופר אמריקני" על עומק התלמוד. למה לנו עדות מפיו? כאילו אפילו סופר אמריני גוי מבין את העומק וההיקף העצום של התלמוד. רק ש"הסופר" הזה, הרמן ווק, הוא במקרה יהודי שומר מצוות (מור אור לס) - לא ממש "הוכחה".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2015 01:43 לינק ישיר 

איזה מאמרים נמחקו בהדברות ומקומות אחרים ולמה, מעניין. ומאירקה יש ויכוח שלם של ענבל עם בנימין בראון בספרי ישורון האחרונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2015 10:55 לינק ישיר 

הערת אגב, הכרתי אישית את פרופ' תא שמע, הוא היה למדן במלוא מובן המילה. כשהגיע לחברון מהיישוב הוא כבר ידע את כל הקצות (וסליחה שאני נגרר להגיוגרפיה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2015 09:03 לינק ישיר 

חבל לי על מוסד הרב וקוק שנגרר להדפיס ספר בסגנון כזה. זה לא היה קורה בימיו של ד"ר רפאל ובנו הגאון המנוחים. חבל על דאבדין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2015 21:01 לינק ישיר 

מאירקה הזלזול שלך אינו במקומו, בייחוד לאור העובדה שאתה מעיד על עצמך כי רק דפדפת בו חפוזות.
(גם אם בשעת דפדוף ניתן להספיק הרבה, מ"מ אין זה 'כיסוי' מספיק).

לפענ"ד גם אם הזלזול הבוטה ביתר העוסקים בתחום אינו במקומו, וגם שפע הציטוטים שהוא מביא (כולל גם מאנשים שדעותיהם בנושא שונות ואף מנוגדות זל"ז ושחלוקים על חלק מהנחותיו ומסקנותיו, והכל בחדא מחתא) מותיר רושם זול, אי אפשר להתעלם מהעבודה המקיפה שעשה ומכמה ממסקנותיו שמבוססות ואף משכנעות במידת מה. בוודאי שאי אפשר להפוך אותו ל'ספר פולמוסי ברמה של מעבירי סמינרים'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2015 18:20 לינק ישיר 

כשמישהו אלמוני יחסית (לפחות אני מעולם לא שמעתי על ר' ענבל) מזלזל בכל מי ש"חוקר" יקרא, בעיני זה ספר פולמוסי.

לדעתי זה רמה של מעבירי סמינרים. גם להם יש הוכחות לכל דבר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2015 18:21 לינק ישיר 

מאירקה99 כתב:
כשמישהו אלמוני יחסית (לפחות אני מעולם לא שמעתי על ר' ענבל) מזלזל בכל מי ש"חוקר" יקרא, בעיני זה ספר פולמוסי.

לדעתי זה רמה של מעבירי סמינרים. גם להם יש הוכחות לכל דבר.

אנשים כמו ד"ר רפאל והרב שילה רפאל ידעו לכבד גם רבנים וגם חוקרים. זאת היתה כוונתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/5/2015 16:53 לינק ישיר 

מאירקה99 כתב:
בדפדוף ביריד - לא התלהבתי בלשון המעטה. נראה לי ספר פולמוסי, ברמה של מעבירי סמינרים. אני יודע והאחרים לא יודעים כלום. לזלזל בפרופ' תא שמע ז"ל - רק כי הוא "חוקר". וכאילו אינו יודע הרבה. לא נראה לי מבלי להכנס לפרטים. הוא מביא עדות של "סופר אמריקני" על עומק התלמוד. למה לנו עדות מפיו? כאילו אפילו סופר אמריני גוי מבין את העומק וההיקף העצום של התלמוד. רק ש"הסופר" הזה, הרמן ווק, הוא במקרה יהודי שומר מצוות (מור אור לס) - לא ממש "הוכחה".

במחילה, אין בשום מקום בספר זלזול בפרופ' תא שמע. ובודאי לא זלזול בכל מי שחוקר ייקרא, יש בו הסתמכות על דברי הרבה חוקרים, ובין השאר על תא שמע, כמובן שישנה גם ביקורת, וכי יש ספר שמנסה לחקור נושא מבלי להעביר ביקורת על קודמיו?
דברי הרמן ווק לא באו "להוכיח" את עומק התלמוד, אלאל להראות גישה של אדם מודרני, סופר מפורסם בן זמננו, בן התרבות המערבית, לרלבנטיות של התלמוד לחיים שלנו. אגב שלא כמו שכתבת, ווק אינו דתי ואינו חובש כיפה, גם אם אפשר לייחס לו איזו זיקה למסורת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2015 00:29 לינק ישיר 

אני הקטן, מראש לא מתעסק עם ספרי היטוריה-גיאוגראפיה-מתדלוגיה של מרצים למיניהם, ולוא מפני אלרגיה שפיתחתי מחיידק "לא בשמים היא" (מאת לוי). רק אציין שבעיקבות לימוד מעמיק קניתי בטעות את אחד מספרי הרב צבי אינפלד במוסד הרב קוק השנה, והתאכזבתי מאוד (סגנון מחשבה פחדיצחוק נחמד מאוד, אבל למי יש כוח לספר שלם בשביל כמה חשבונות קטנטנים). גם אני חושד שמשהו בעייתי בשנים האחרונות, אולי בהעדר הראשים שהזכיר מאירקה, ז"ל

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > יצא לאור "תורה שבעל פה - סמכותה ודרכיה"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext