בית פורומים ספרים וסופרים

הספרים החיצוניים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-11/4/2017 22:56 לינק ישיר 
הספרים החיצוניים

אני מתלבט בקשר לאיזו מהדורה של הספרים החיצוניים כדאי לי לקרוא.
צריך להבהיר שאני מודע לבעייתיות ההלכתית המסוימת שיש סביב קריאה בהם אך בחרתי לקרוא בהם למרות זאת.
אני אשמח אם אדם שמכיר את המהדורה של הרטום ואת המהדורה של כהנא יוכל לעזור לי להבין את ההבדלים ביניהן ויכוון אותי לבחור במהדורה העדיפה לקריאה.

תודה רבה מראש לכל העוזר 

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2017 09:40 לינק ישיר 

כוכבא

אלו אכן שתי מהדורות טובות, וכמדומה שיש בהרטום גם מה שאין בכהנא. בכל אופן, לרקע כללי אפשר לעיין בכל אחת מהן. הרטום גם, כדרכו, מצרף פירוש קצר וממצה.

אולם אם אתה מעוניין ללמוד במהדורה טובה יותר, ויקרה יותר, יש כבר מן הספרים החיצוניים שיצאו במהדורות מדעיות חדשות. כך ספר היובלים יצא בידי כנה ורמן לפני כשנה במהדורה מאירת עינים.

השאלה היא גם אם אתה מעוניין להשקיע ולקנות הביתה או לגשת לספריה.

את הספרים החיצוניים במהדורת הרטום, עד כמה שידוע לי, אי אפשר להשיג במלואם גם בחנות יד שניה, וחבל. את הספרים במהדורת כהנא אפשר להוריד באינטרנט.

אם יש לך גישה לספריה אקדמית, תוכל מן הסתם לברור באיזו גרסה להסתכל.

כמה מילים על הספרים החיצוניים: ברובם הם ספרים שנכתבו בידי יהודים, וחלקם מעניינים מאד, אבל תהיה זו טעות, מנקודת הראות האורתודוכסית שלנו, לראות בהם מייצגים של דעות לגיטימיות. לא כל פרשנות ולא כל דרשה היא ראויה להחשב כאילו נאמרה למשה מסיני. אדרבה, יש בין הספרים החיצוניים שמחזיקים בדעות כוזבות.

לצערי, דומה שחלק מן ההשקפות המוצגות בספרים החיצוניים, שנשללו בידי חז"ל, חזרו ונקלטו בתוך היהדות שלנו. כנראה בלי שהקוראים שלהם ידעו שמדובר באחד מן הספרים הפסולים.

הזכרת שאתה "מודע לבעיתיות ההלכתית המסויימת שיש סביב קריאה בהם". יפה כתבת. הרי אמר רבי עקיבא שהקורא בהם אין לו חלק לעולם הבא. ואם גם אין זה ברור שר"ע דיבר על הספרים שמוגדרים אצלנו כ"חיצוניים".

ולכן אי אפשר בלי להזכיר את העקרון הבא: יש צורות שונות של קריאה. אם אתה קורא מפני שיש לך אמון במחבר שיגלה לך משהו אמיתי מן התורה, אזי שמור על מרחק מן הספרים. אם אתה קורא, כפי שמותר לפי הרמב"ם (ולא רק לפיו) ללמוד ספרי עבודה זרה כדי לדעת "להבין ולהורות" לגביהם, אדרבה, קריאה זו מצוה תהיה לך.

פסח כשר ושמח

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2017 00:04 לינק ישיר 

ערב טוב, ברור שעליך להגדיר מה אתה מעוניין לקרוא, מהי מטרת הקריאה והאם יש לך מטרה להכיר או לחקור את הספרות הלזו בעצמה. במה דברים אמורים? ראשית, ברשתת תוכל למצוא את מהדורת כהנא תרצ"ו במהדורת צילום אילו רק תכתוב בגוגל "ספרים חיצוניים אברהם כהנא"; אולם שים לב שמדובר במהדורה בעלת סגנון ייחודי. במהודרה זו תבחין בקלות, כי בספרים המקבילים לתנ"ך (היובלים לדוגמה), כהנא המתרגם, בכנראה בחר לסטות מהמקרא המקורי ולהוסיף ככל האפשר בתוך הטקסט. לעומת זאת, במהדורה המאוחרת של כהנא (תשכ"ב) וכן אצל איזנברג (תשס"ג), תמצא פחות תוספות. את שתי מהדורות אלו תמצא באתר של "דעת" וב"ויקיטקסט". שנית, מומלץ שתבין למה אתה מחפש. וכך תוכל לבחון גירסאות מדיקות של חלק מספרות זו ב"בתי מדרשות" של ורטהיימר (אם אני לא טועה שם מדובר בקטעים מקוריים ולא בתרגום, אשר כולם מהגניזה הקהירית - שניא ללא ספק מקור יהודי אורתודוקסי יחסית); מאידך, אוסף גדול של ספרות זו, אם כי מפוקפק במידה רבה, תמצא בספרות של אייזנשטיין ובעיקר ב"אוצר מדרשים" שלו (נ"י תרפ"ו). אם אתה מחפש מקורות והסברים, מומלץ שתקרא את המבואות של כהנא או את הפירוש של הרטום [בניגוד לר' מיימוני, אין לי כל היכרות עם מהדורת הרטום ולא נותר לי אלא להאמין לו] וכן לא תזיק קריאה בספר קצרצר המסביר את שורשי החיבורים השונים, שכחתי את שמו - הוא י"ל ע"י האוניברסיטה המשודרת ונמצא במאגר של "כותר". בקיצור, תבדוק אם אתה רוצה להתרשם מספר, להכיר תוכן של ספר או ממש לחקור את החומר עצמו ולפי זה תבדוק איזו מהדורה או אלו מהדורות תסייענה לך לצורך סינתזה. בהצלחה רבה! (נ"ב. סלח נא לי על העדר החלוקה לקטעים ועל חוסר דיוק אפשרי בשנות המהדורות. ככה זה כשכותבים מהר באמצעות הסלולרי..)

תוקן על ידי הדיבוק ב- 13/04/2017 00:05:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2017 07:42 לינק ישיר 

מה הכוונה ספרים חיצוניים? אני חשבתי שמדובר בכל ספר שלא חובר ברוח היהדות אך מהשאלה נראה שמדובר על ספרים ספציפיים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2017 17:31 לינק ישיר 

שע"ש, יפה שאלת! הספרים החיצוניים בהגדרה, לכאורה, הם ספרים שלא שולבו בתנ"ך. הבעייתיות היא מיעוט הלומדים בספרים אלו שגרם לכך, שההגדרה הרחבה - שכולתת המוני ספרים ממחברים שונים, כאשר לא פעם מדובר במחברי התנ"ך עצמם (רק לדוגמה, ראה פי' הבחיי לפסוק "ע"כ יאמר בספר מלחמת ה'") - לא תוכל להצדיק את הביטויים החריפים של חז"ל אודות ספרים חיצוניים. למעשה ברור שמדובר ככלל בספרות ענפה, אשר ממנה נוצרו הקבצים המכונים "ספרים חיצוניים" (אאל"ט החלוץ הראשון להוצאתם הוא כהנא). לגבי הספרים שבקובץ של כהנא ועוד ספרים חיצוניים, ראה בהקדמות של כהנא וכן בספר "הפרשנות הקדומה למקרא" של מאק (שכחתי את שמו בהודעה הקודמת). בד"כ מקובל לראות בספרים החיצוניים המוכרים לנו, תוצרת של ימי בית שני, אם כי יש חריגים (לדוגמה ספר טוביה) ובוודאי לא זו ההגדרה הרחבה של "ספרים החיצונים" כנ"ל. השאלה היא למה בחר כהנא להכניס את מה שבחר; לדוגמה כהנא הכניס את חכמת בן סירא ולא הכניס את א"ב דבן סירא - אני לא יודע למה, אבל בטח יש הסבר איפשהו. מעבר לזה כאמור עוד ספרים רבים נמצאים אצל אייזנשטיין שניכר שניה פחות "בררן". בקיצור האשכול לא עוסק בהגדרה אלא בספרים שנהררו על ידי כהנא; ככלל ספרים חיצוניים הם ספרות רחבה ומעניינת וגם מה שיש בידינו, קשה לשים את האצבע על מקורותיו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2017 07:22 לינק ישיר 
תודה

הדיבוק כתב:
שע"ש, יפה שאלת! הספרים החיצוניים בהגדרה, לכאורה, הם ספרים שלא שולבו בתנ"ך. הבעייתיות היא מיעוט הלומדים בספרים אלו שגרם לכך, שההגדרה הרחבה - שכולתת המוני ספרים ממחברים שונים, כאשר לא פעם מדובר במחברי התנ"ך עצמם (רק לדוגמה, ראה פי' הבחיי לפסוק "ע"כ יאמר בספר מלחמת ה'") - לא תוכל להצדיק את הביטויים החריפים של חז"ל אודות ספרים חיצוניים. למעשה ברור שמדובר ככלל בספרות ענפה, אשר ממנה נוצרו הקבצים המכונים "ספרים חיצוניים" (אאל"ט החלוץ הראשון להוצאתם הוא כהנא). לגבי הספרים שבקובץ של כהנא ועוד ספרים חיצוניים, ראה בהקדמות של כהנא וכן בספר "הפרשנות הקדומה למקרא" של מאק (שכחתי את שמו בהודעה הקודמת). בד"כ מקובל לראות בספרים החיצוניים המוכרים לנו, תוצרת של ימי בית שני, אם כי יש חריגים (לדוגמה ספר טוביה) ובוודאי לא זו ההגדרה הרחבה של "ספרים החיצונים" כנ"ל. השאלה היא למה בחר כהנא להכניס את מה שבחר; לדוגמה כהנא הכניס את חכמת בן סירא ולא הכניס את א"ב דבן סירא - אני לא יודע למה, אבל בטח יש הסבר איפשהו. מעבר לזה כאמור עוד ספרים רבים נמצאים אצל אייזנשטיין שניכר שניה פחות "בררן". בקיצור האשכול לא עוסק בהגדרה אלא בספרים שנהררו על ידי כהנא; ככלל ספרים חיצוניים הם ספרות רחבה ומעניינת וגם מה שיש בידינו, קשה לשים את האצבע על מקורותיו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/9/2017 00:01 לינק ישיר 

דיבוק
אלפא ביתא דבן סירא הוא חיבור מימי הביניים ואין לו דבר עם חכמת בן סירא, אותו חיבור מן המאה השניה או אולי השלישית לפני הספירה, הנמנה על הספרים החיצוניים ושאותו הכירו חז"ל.
זו כמובן הסיבה שכהנא לא כלל את החיבור הזה בספרו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > הספרים החיצוניים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext