| נשלח ב-9/12/2013 22:18 |
|
| |
הטפה גלויה לעומת מסר סמוי
ובכן, כמו ששמתם לב, למיה קינן יש קטעים של הטפה גלויה - כמו כשאיסתרק מדמיין את עצמו בעתיד כמלך קשיש ונהנתן ומרוב זעזוע מחליט להפוך לדמות רוחנית (או משהו כזה, תסלחו לי שעבר הרבה זמן מאז שקראתי את הספר...), ויש את המסרים הסמויים ששזורים לאורך הסיפור: נאמנות לחברים, אומץ, נחישות ועוד.
משום מה, נראה שהכותבת נוטה להטפה כשמדובר במסר תורני (או איך שלא תגדירו את זה), בעוד המסרים הנלווים, מבחינתה, מגיעים כשזורים בעלילה.
השאלה היא - האם בכך היא אכן משיגה את מטרתה (להדגיש את הערכים התורניים המרכזיים בעיניה), או שמא היא עושה בכך שירות הפוך - כי לי למשל זה גורם פשוט לדלג על קטעי ההטפה נוסח "מרווה לצמא".
נא דעתכם והתייחסותכם לכל הנ"ל :)
|
|
|
| נשלח ב-15/12/2013 16:16 |
|
| |
מעניין
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 01:50 |
|
| |
מגניב!!! אהבתי את האדשכול... מיוחד במינו... כמו שרק את יודעת לעשות:) אני אענה בכללי, כי כמוך אידי, קראתי ממש ממזמן את שני'הם (לפחות שנתים!) ואין לי איך לקרוא שוב... אבךל אני בכללי לא אוהבת הטפה גלוי'ה בכלל, יש בעיתון בתוך המשפחה סיפור בהמשכים שאחושבת פעמם לקרוא אותו או לא כל פעם כי ההטפה שם פשוט מעצבנת... אבל אני בהחלט מסכימה שסופרת תכתוב את המסרים שלה בצורה עקיפה, כי זו השקפת העולם שלה, ואם לא היתי מסכימה עם השקפת העולם שלה היתי צריכה להתנזר מהספר, מה שקורה עם ספרים שאינם לרוחי... מענין מה דעתך אידי... והאמת? אם תענו לי - "יפה מאד!"בלי להתיחס, אני ממש אתרעם... לכתוב תגובה שבאה ממני, זה לצפות להתיחסות לפחות כללית על מה שכתבתי בדי עמל... תודה על הבמה:)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 14:38 |
|
| |
תמרור! הריני להגיב באריכות:)
קודם כל, את בטח מתכוונת לסיפור "אנוכי מבקש" (או בלשון עממית- יענקלה:). ואני חושבת שהוא סיפור מדהים! אני גם סוברת שהטפה גלויה יכולה לגרום לקורא לדפדף הלאה, אל הקטעים המעניינים. אבל זה תלוי מאד איך עושים את זה. אם אלו טקסטים של מוסר (פתאום גיבור הסיפור נושא איזה נאום תורני לאומה וכדומה) זה באמת משעמם ולא משרת את המטרה שלו, אבל אם זה חלק מהסיפור, הערות אגב שנאמרות בין חברים, נוגעות למהות העלילה והן גם חלק מהעלילה- כאן הסופר (ובמקרה שלנו הסופרת..) משיג את המטרה, זה לא משעמם לקרוא וגם משפיע על הקורא. אני חושבת שזו הצורה של ה"הטפות" גם באיסתרק וגם ב"אנוכי מבקש".
אבל, כמובן, יש במהללאל כתיבה יותר יפה ובשלה, לאחר הניסיון שצברה בכתיבת איסתרק, כנראה. גם בנושא ה"הטפות" (איזה מילה מגעילה... יש למישו רעיון למילה חילופית? זה נשמע כ"כ מסיונרי...)
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 15:04 |
|
| |
אני גם חושבת כמוך אסתרק, רק שבאיסתרק ומהללאל זה קצת יותר מזה, ונראה לי שזה מה שצרם לאידי. מיה לא מפחדת מאף אחד והיא אומרת את דעתה חד וחלק וכך גם כל הדמויות שלה בספרים, הבעיה שלנו עם הספרים הללו לעומת ספרים אחרים זה בגלל שאנו יודעים שזה ספרי אלגוריה, אנו לוקחים דברים בצורה יותר אישית ולדעתי לכן גם יותר מפריע לנו כשאנו מרגישות צורך לעקוף, בשונה מהסיפור עליו את ותמרור מדברות שם אם עקפת את לא מרגישה אותה דפיקת לב של מה עם עצמי? למה אני לא מוכנה לשמוע את התוכחות האלה? שם את מקסימום אומרת לא נוגע אלי! לא מעניין אותי! לא נורא יהיה חסר לי קצת רקע בספר!
אסתרק תוכחה? מסרים?
תוקן על ידי SHIROH ב- 16/12/2013 15:04:03
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 16:31 |
|
| |
איסתרק - אנוכי מבקש הוא במגזין משפחה, לא בבתוך... אני התכוונתי לסיפור על טובי וכל זה... דווקא את אנוכי מבקש אבתי מאד, המסר שם לא כל כך מתקיף ומקיף... אבל בסיפור הנ"ל שב"בתוך" המסר פשוט מתיש כבר, אי אפשר לקרוא אותו, יש שיקררו לזה חופר.. בקשר למסרים ישירים ועקיפים - את כל כך צודקת!!! זה לפעמים כבר בלתי נסבל כשיש סופרים שחושבים שהתפקיד שלהם הוא לחנך את העולם בדרך כזו... זה כבר לפעמים נהי'ה בלתי נסבל לקריאה, ואולי אני אסביר יותר: יש סופרות (בדכ זה דווקא נשים שמטיפות...:) שפשוט בכל פרק יוקדש כמעט שליש לפחות למוסר... הדמות פשוט תדבר ותדבר, עד שאני מתפלאת איך הסופרת חושבת לפרסם כך את סיפורה... כמו שהגדר יפה - "נושאים נאום לאומה" זה פשוט לא מתאים לספר, ובד"כ מוריד פלאים את המכירות... אבל יש את האפשרות - שהיא לדעתי נמצאת בספרים איסתרק ומהללאל - יותר במהללאל, שם היא כותבת את המסרים שיש לה לכתוב, אבל בצורה יותר מובלעת, וזו לדעתי דרך המלך. כיכשסופרת כותבת משהו, היא ממילא תכניס את הגישה שלה לענין. אבל השאלה איך עושים את זה...כשאני קוראת ספר של מישהי חרדית, היתי מצפה שהיא תכניס בספר שלה את הדרך הטובה והזווית הנכונה לחים, כי היא יכולה, זו הבמה שלה, השאלה איך עושים את זה. אפשר לכתוב בצורה גלוי'ה ואז כולם יברחו... ואפשר להכניס בצורה עקיפה, הערות של בין חברים וכו'. וזה ממש מתקבל ו"מחליק"... שירו - כתבת יפה!! אכן, כשיש כאלו מסרים, שאינןם חוזרים על עצמם אלא פשוט מציגים את האמת - את פשוט מרגישה נקיפות מצפון להעביר דף ולהמשיך הלאה... יש בזה משהו אמיתי!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 17:53 |
|
| |
שירו- חזק לגמרי מה שאמרת- על הנקיפות מצפון להעביר דף... ותמרור, אני מאמינה שאם תקראי עכשיו, אחרי שקראת את מהללאל, שוב את איסתרק- תהני הרבה יותר! ספרי לנו כשאת מסיימת...
ואני שמחה שאת אוהבת את "אנוכי מבקש" (גם אני לא סובלת את נעמה לפעמים...) כי זה אחד הספרים של אחת הסופרות!
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 17:59 |
|
| |
חחח אני אנסה להשיג.. למרות שבד"כ אם לא התחברתי אז הדעה הראשונית תקשה עלי לשנות את זה... תגידו יש לכם ושג איך אפשר לעשות שהחתימה תצורף בכל מקרה?
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 19:04 |
|
| |
כשאת קוראת- תקראי עם ראש פתוח! אל תתני לרושם הראשוני להרוס לך!
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 19:14 |
|
| |
אוקי...:) איסתרק... כתבת שם שהמילה הטפה נראית לך קצת מיסיונרית... ובצדק. אז חשבתי - הכותרת של אידי פשוט מעמידה את זה במקום... הטפה גלוי'ה ומסר סמוי - כשהיא גלוי'ה זו הטפה, וכשזה סמוי ומובלע זה מסר... יפה לא?:)
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 19:17 |
|
| |
יפה לגמרי!!
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 19:20 |
|
| |
אידי הזאת פשוט נדירה!!
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 21:03 |
|
| |
תוכחה זה לא גלוי?
|
| נשלח ב-16/12/2013 21:18 |
|
| |
זה גם, נכון, אבל אנחנו לא מדברים על זה כאן נראה לי, כי הכוונה של תוכחה להוכיח בנ"א שעשה מעשה לא טוב. פה מדברים על מסר שמגיע בספר. נכון?
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 21:29 |
|
| |
המסר הזה מגיע בדרך כלל בעקבות פעולה שלא היתה נכונה.
|
| נשלח ב-17/12/2013 01:43 |
|
| |
אז אנחנו באותה דעה בעצם...:)
|
|
|