אני לא יודע מה קורה באם מישהו יעקוב אחרי כל ההודעות שלי בענין. מראשית כתיבת דבריי הרי הנחתי שסיפור המתועד הוא הוא סיפור פוטוצקי, וגם כעת זו אותה הנחה על פי המסמכים שיש לפנינו (ועל פי עוד סברות שעלו בדעתי) . איני יודע אם ניסוחי (בעתיד יש לכתוב כל ההודעה כאן כהיתר עגונה ממש לדייק על כל פסיק) השתנו כל כך, ומכיון שבינתיים יש לי כל ההסתברות שזה אותו סיפור, אני מניח בינתיים שיש כאן סיפור אחד בלבד ורק הלבישו גרף פוטוצקי עליו. (סליחה שלא הוספתי מלת בינתיים לומר, שזה עדיין לא הוכח מאה אחוז, אך לי יש סברא של לפחות שבעים וחמש אחוז שזה אותו סיפור)
שוב, עיקר פליאתי, שאין מסמכים על פרשה ההיא , ואכן בעתיד יתכן שיתגלו מסמכים, ואז הדברים כאן בטלים ומבוטלים כפשוט. הבאתי את דברי החוקר שהוא פולני וכתב מאמר ארוך (שהבאתי רק מקצתו (חלק מן מאמרו הם סתם דברי מייגעים לדעתי)) ושם הביא כל המקרים של גרים שמתו על קידוש ה' ואלו שחזרו לסורם ושולט בשפה הפולנית ובארכיונים שלה, וחיטט שנים רבות, ובינתיים לא חשף מאומה על פוטצקי. אך הכל יכול להיות ואיני קובע מסמרות גם עכשיו.
(צד השווה ביני לבין היכיני, שלפי דעתו חלק מסיפור של פוטצקי אינו אמת, שכן גם לדעתו איליה הגיעה מהסיפור הקודם, ולא הבנתי למה כל כך קשה לומר שהשם פוטצקי הודבק לסיפור? אולי בגלל שאין לנו הסבר מאיפה צמח השם פוטצקי יש מאין)
אם כמו שצוטט שמשפחת פוטוצקי היו בעלי השפעה וכוח אולי הסיפור הושתק מבושה
נשלח ב-28/6/2009 11:19
הסיפור היה כ"כ יפה, למה להרוס?
נשלח ב-28/6/2009 13:38
ואולי: אם ביקשת ליחנק-היתלה באילן גבוה (פסחים קיב, א)
נשלח ב-25/5/2010 01:38
יש לי השערה נוספת, הרי ודאי שגר הצדק ניסה להעלים פרטים מעברו, ואולי השתמש בשם המוזכר באותו תיעוד, כדי לאמץ לעצמו זהות חדשה, ולכן נקבע שם בשם זה, ודאי שלכנסיה היה נוח להשאירו בשם זה, ולא להזכירו בשם מכובד.
נשלח ב-25/5/2010 16:02
מבלי להכנס לעניין הנדון כאן, מעניין שבחג השבועות האחרון ראיתי לכ"ק אדמו"ר מליובאויטש זי"ע בהתוועדויות תשמ"ג לחג השבועות שבמהלך ההתוועדות מזכיר שם שחה"ש הוא יום פטירתו של הגרף פוטוצקי. שלדעתי זה לא כ"כ שגרתי שהרבי מזכיר יארצייטים מחוץ לחב"ד אם כי ישנם כמה אבל בודדים ממש.
נשלח ב-26/5/2010 09:41
לדעתי כל האשכול הוא קצת תמוה! האם היה גר שנעקד ע"ש שמים? כן האם היה לו קשר להגר"א? כפי המסורת כן מה זה משנה איך קראו לו בדיוק, שאגב אני מאמין שיתכן מאד שבאמת קראו לו פוטוצקי, מהסיבה הפשוטה שאין כל הבנה למה שמישהו סתם טען שזה שמו, מה קיבל מזה, צריכים להבין הגם שסיפורו ידוע זה לא קשור להאמונה הליטאית הבסיסית! אם מחר יקום מישהו ויוכיח שהסיפור לא היה ולא נברא, אולי יפתיע ציבור שלם, אבל זה לא ישנה להם מאומה, (בשונה אם מישהו אמר אותו דבר על הגר"א או הבעש"ט). לדעתי יש פה הרבה קנטוריה ללא סיבה יותר של השתייכות לחוג מסויים ששונא חוג אחר. ולא זה לא משנה איזה חוג כותב איזה חקירה היסטורית, שאין בו טעם, זה לא רמה אינטלקטית, אלא תת רמה של וויכוחים חוגגים שלא ישנה לאף אחד החיים, אלא להרבות בשנאה!
ומה שהליטאים לא ישנו את דרכיהם לגבי נטילת ידים או כל דבר אחר, זה הרי שיטתם בכל דבר, שעצם ההלכה הכתובה אי אפשר לשנות הגם שהטעם שונתה, וכשיטת הגר"א בזה. כל זה חוץ מזה שבאמת מעניין המסורות הלזה לגבי ר"ר, אבל מכאן עד שאמונה במסורת בע"פ עד להחליף סעיף בשו"ע, הס מלהזכיר! ואני מכבד מאד את הגר"א נבנצל, אבל דבר כזה כמעט ואנו מקובל אצל הליטאים, להחליף שיטה פסוקה בגלל מסורת על מה שהגר"א אמר, ובפרט שהמסורת הזה לא החליף את הסעיף לגבי נטילת ידים מימי הגר"א עד היום, אז למה לן לעשות מעשה כשגדולי עולם לכמה דורות שוודאי ידעו מכל המסורות האלו לא שינו כקוצו של יוד!
נשלח ב-10/3/2013 03:58
השבת קראתי בויקם עדות ביעקב לר"י עמדין אלטונא תקט"ו דף כה' ע"ב מה שאירע בימינו לפני איזה שנים בווילנא ראש מדינת ליטא שנתגייר שר גדול מגזע פאטאצקא ותפשוהו וחבשוהו ימים רבים בחשבם שיחזור לדתם וכו' חסו עליו מאוד לכבוד משפחתו והוא לעג לכל פיתויי הכומרים וכו' ובחר מות ארוך וערוך לפניו עם יסורים אכזרים משונים מאוד מחיי עולם עובר קבל וסבל הכל מאהבה ומת על ק"ה תנצב"ה
אז הר"י עמדין כותב במפורש בימינו שר גדול מגזע פאטאצקא א"כ אזדו ליה כל התיאוריות