בית פורומים ספרים וסופרים

על מאמרו של ר"ד קמנצקי על ההפלאה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/7/2011 21:40 לינק ישיר 

הקפצה לרגל יומא דהילולא של הישמח משה שמוזכר במאמר זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2011 00:10 לינק ישיר 

קראתי בסקרנות את האשכול. וכמה הערות שיכולות, אני מקוה, לתרום.

עד עתה לא הבנתי איך מצפים להכריע בויכוח/דיון כאשר השאלות לא ברורות וגם לא דרכי הראיות.

ואני מתחיל מהסוף:

ג. איך בודקים מי לוקח ממי. אתנחתא ואחרים העירו על כך. כאשר אנו מבקשים לבדוק אם תורה מסויימת נלקחה על ידי רב פלוני מאלמוני שלפניו צריך לבדוק את הנתונים הבאים, מקצתם או כולם:

1. האם הרעיון מופיע אצל שניהם. ומתי זה "אותו רעיון" ומתי לא. הרי אפילו תלמיד נוטל מרבו ומפתח או לכל הפחות כותב לפי מה שהוא מבין.

2. האם יש דמיון בניסוח.

3. האם יש מקבילות במקומות אחרים, בין לרעיון ובין לניסוח.

4. האם ניתן לעלות על אותו רעיון באופן עצמאי.

ב. כמדומה שהכל מודים שבעל "ההפלאה" היה אצל המגיד איזו תקופה. מה שלא ברור הוא כיצד התייחס אליו אז ולאחר מכן. יש מעט נתונים, עד כמה שהבנתי, על דרך תפילתו בקהילתו, שאינם חד משמעיים. אך מלבד ההצעה לבדוק אילו הסכמות נתן לאלו מחברים, מה שיכול להעיד על תמיכה במחברים חסידיים, עיקר הדיון היה על מקבילות בספריו לתורת המגיד. אך כל עוד סעיף 1 לא התברר כראוי מבחינה מתודולוגית, דומה שלא ייתכנו ראיות חד משמעיות.

א. מעל לכל, לא הוברר לי כאן מה זה "להיות חסיד". האם קבלה של אמונות יסוד של הבעש"ט? (ומה הן). האם אימוץ פסקי הלכה של החסידים? האם בכלל היו כאלו בתקופה ההיא? האם שמירה על קשר עם האדמור הרב? (כאן הוברר שהקשר ביניהם נפסק). האם תפילה לפי נוסח החסידים? עשיית מצוות, תקנות ומנהגים לפי החסידות?

המדד החיצוני של ימינו, כלומר השתייכות חברתית למוסדות ולבישת הבגדים, רחוק מאד מלהיות קריטריון ראוי לשבח. כאן אנו עוסקים בשאלות של התחום האישי והסובייקטיבי, מה אדם מאמין ומה הוא חושב (או גם מרגיש), למה הוא מחוייב (האם הוא, נניח, תורם לקידום המטלה שהבעש"ט ראה אותה כמסר משמים שקיבל בגילוי). כיון שהתחום הזה סגור עבורנו, כל עוד אין לנו תיעוד בכתב של המחבר שכתב לעצמו או לאחרים, אין לנו ברירה אלא להזדקק למה שקיים במישור הבין אישי: הנהגות. וכאן החומר מאד לוקה בחסר.

ראוי עדיין לשאול, לפי מה אנו מגדירים אדם כחסיד בכלל וכחסיד של (רב או אדמור פלוני). כל עוד אין תשובה לשאלות אלו, דרכו של ההפלאה בתקופת היותו רב, נוסף למחסור בנתונים, גם לא תאפשר לנו לענות על שאלה שאינה ברורה מלכתחילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2011 00:27 לינק ישיר 

הערה קטנה מאד ואני מקוה שלא קטנונית

זוגורניש (נדמה לי...) ציין למכתב הבא של החתם סופר:

שו"ת חתם סופר חלק א (אורח חיים) סימן קסו 

תחל שנה וברכותיה לראש צדיק ונשגב הרב המאה"ג המפואר ומהולל המופלג בתורה וירא ה' כש"ת מו"ה מאיר נ"י אב"ד דק"ק יארמוט: 

יקרתו הגיעני. ראשית דבריו תמה על הגאון מהר"ל מפראג בספר נתיבות עולם נתיב עבודה פי"ב, שמיאן לומר פיוט מכניסי רחמים שאין לנו עם מלאכים כלום כי אם ה' אלקינו שומע קול תפלה, ופר"מ נתקשה הרי כל הספרים ספרי נביאים מלאים ותלך לדרוש את ה' להתפלל כמ"ש הרמב"ן על התורה [בראשית כ"ה כ"ב] ואין צורך להאריך, תמהתי הלא הגאון הנ"ל נשמר מזה באותו הפרק תוך כדי דיבור, ויען כי דבריו סתומים קצת ע"כ אפרש, כי דרך להעמיד מליץ בין מלך להדיוט כשאין ההדיוט חשוב וספון לפני המלך או אינו יכול להטעים דבריו כראוי, ויען ישראל לפנים ממלאכי השרת ואינם צריכים מליץ לפני אוהבם ית"ש והוא מקבל בסבר פנים יפות אפילו בלשון עלגים וגמגום, אם כן המליץ הלז אינו אלא קטנות אמונה חלילה, אך כל ישראל שותפים וגוף אחד ונפש א' וכשאחד מצטער גם חבירו מרגיש ועמו מצער, ועד"ז המתפלל על חבירו צריך שיחלה עצמו עליו [ברכות י"ב ע"ב] פי' שיראה שגם הוא חולה וכיון ששניהם בצער טוב יותר שיכנס הראש משיכנס הרגל, ע"ד משל התלמיד חכם הוא הראש, והמצטער שהוא עתה שרוי בדין הוא בבחינת רגל וקצת נזוף, טוב להכניס הראש כיון ששניהם בעלי דברים ולא כמליץ בעד אחר, ולדברי הגאון הנ"ל גם פזמון מלאכי רחמים וסליחה י"ג מדות האמורות בחנינה יש למנוע, מ"מ אנו אומרים עם הצבור הן א-ל כביר לא ימאס ודלוגו עלי אהבה, אך מכניסי רחמים דרכי להאריך בנפילת אפים עד שהגיע שליח ציבור לשומר ישראל: 

החתם סופר ראה ב"ראש" את התלמיד חכם, ואילו בעל הדברים שהביאם הלום נתן את המעמד הזה ל"צדיק". אני משער שבעיניו היינו הך ושמא הצדיק האדמור עדיף. אבל ראוי לשים לב שהחתם סופר עצמו לא כתב כן.

ה' ישמור עמו ישראל מכל פגע ויחתמנו לשנה טובה שנת גאולה וישועה אמן. פ"ב יום ד' דסליחות תקפ"ט לפ"ק: משה"ק סופר מפפד"מ 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2012 16:56 לינק ישיר 

עיין בירושתינו שיצא זה עתה לאור
שדחה כל השאלות על מאמרו.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > על מאמרו של ר"ד קמנצקי על ההפלאה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 9 10 11 סך הכל 11 דפים.

bholext