| נשלח ב-4/1/2011 12:17 |
|
| |
פירוש תיבת "במהו"
בעולת שבת לר' יואל ן' שועיב משתמש הרבה בתיבת "במהו". תיבה זו נדירה ביותר, ולא מצאתיו באוצר המונחים הפלוסופיים של קלצקין, ולא במילונים למיניהם. חשבתי שאולי במהו הוא מלשון במו, שפירושו בתוך. וא"כ במהו, פירושו בתוכו או בעצמותו, אבל אין פירוש זה מתיישב בהקשר הדברים. אני מביא פה כמה ציטטות מהעולת שבת (תודות לאוצר החכמה), ואודה אם אחד החברים יוכל לפרש הדברים.
התכלית במהו מצוייר בנפש כי לזאת הבחינה נקרא פנימי והוא גם כן עוזר כי ציור התכלית הנכבד מונע האנשים להשיגו ויש מן החכמים שיראה כי במהו מצוייר בנפש הוא פועל.
יקרא לאלו החיים חיים חיצוניים במה שאינו לאדם במהו כן רצוני מצד צורתו.
כי השכל ההיולאני במהו היולאני הוא חסר.
ותלכנה אחרי האיש וגו' כי הלכו אחריו לא במהו עבד אלא לחשיבותו.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2011 12:22 |
|
| |
מדוע אינו "במה שהוא" כלומר "בעצם היותו"?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2011 18:12 |
|
| |
יעקב135:
מקריאת כמה קטעים נראה שאתה צודק. אלא במקום "בעצם היותו" הייתי מפרש "מעצם היותו".
סוסרטי:
קשה לדעת אם אתה צודק או לא, מכיון ש"כמו "מהות" " אינה הגדרה מדויקת, ואי אפשר לדון בנכונות דבר שאינו מדויק "במהו". בכל מקרה, ברור הוא שאי אפשר לפרש במהו - מהות, מכיון שאין זה מתיישב בהקשר הדברים. מה עוד, שאם כוונת במהו היינו מהות, היה לו למחבר להשתמש בתיבה זו, מכיון שהוא חי לאחרי משפחת ן' תבון.
ומה שחקרת בקשר לדברי בעל ויואל משה, הרי ברור הוא שמכיון שתיבות אלו נתחדשו על ידי יר"ש הרי דין לשה"ק להם, משא"כ לגבי בן יהודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2011 22:31 |
|
| |
גם לי נראה שהכוונה 'במה שהוא'.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2011 14:26 |
|
| |
או בפשטות, במשהו, ממשפחת כל דהוא.
סוסרטי הסאטמער רבי לא פסל את העברית בגלל חידושיה, הרי הרבה מהראשונים חידשו גיזרות ותיבות חדשות, במיוחד הרס"ג ונכדו דונש, מנחם, ראב"ע, בן גאנח ועוד. גם המשנה והמדרשים מלאות מילים זרות ונכנסו כלשון הקודש. הנקודה התחילה שלבן יהודה היתה מטרה לעקור את היהדות ע"י השרשת שפה חדשה, מבוססת שפה ישנה. והדברים עתיקין.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2012 23:59 |
|
| |
ביפה תואר ב"ר פי"ז ס"ב כותב: כי המועיל והערב והטוב במהו טוב, שלשתן יקראו טוב בלשוננו, כמו שביאר בעל דרך אמונה במ"ב ש"ו הקדמה א'. ובדרך אמונה שם כותב: כי הטובות הן הם על שלשה חלקים, הראשון טוב מועיל כו' והשני טוב ערב כו' והשלישי טוב במה שהוא טוב.
וזה מאשר את השערת יעקב135 שתיבת 'במהו' פירושו 'במה שהוא'.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2012 14:13 |
|
| |
לגבי השפה העברית.
ליץ א' כתב בירחון אור תורה סיוון דהשתא דברים מגוחכים ומצחיקים בגנות השפה העברית.
הגר"מ מאזוז עשה ממנו החודש צחוק.
|
|
|
|
|