| נשלח ב-15/1/2012 00:53 |
|
| |
"חושב על..." זכרון להולך
ראיתי מודעה, ונזכרתי מעשיה. זה אינו סיפור במובן המקובל, אין לו התחלה ולא סוף. אבל אנקדוטה כזו עשויה להאיר אדם, ובפרט שבבר מינן עסקינן הפעם. הפעם הראשונה שראיתיו, והיחדה שהחלפתי עמו מילה, היתה בערב קיצי ואפלולי אי שם באחד הרחובות השקטים בצפונה של בני ברק, לפני כשבע עשרה שנים. בערך בשעה תשע בערב עברתי בדרכי ברחוב ריק מאדם ושמתי לב לדמות המבוגרת שמתהלכת על המדרכה. פסיעות איטיות שאין להן יעד ותכלית, צעדיים מהוססים קדימה וצעד אחורה. נראה היה כאדם בציפיה לישע. התנדבתי לגשת ולברר האם הוא ממתין למישהו או זקוק לעזרה. ניגשתי וראיתי מקרוב יהודי מבוגר, עם פנים מאוד יהודיות. נמוך וכחוש, ללא זקן ועם כובע קנייטש צר שוליים לראשו, שבאפילת הלילה ניתן רק לנחש שהוא מסוג "כובע-קש" רשת תכלת או חום. דמויות כאלו היו רבות עד לאינספור עד לפני שנים מעטות. היום כבר פחות. מסתבר שהוא שרד לפני שישים וחמש שנה סלקציה אם לא יותר, וסביר גם שמקועקעת על זרועו שורת מספרים. עם יהודים כאלו התפללנו מנחה-מעריב בשטיבלאך, היום כבר צריך להסביר מאי משמע "פנים מאוד יהודיות", ואין לי הסבר בדיוק... כתפיים מאוד זקופות היה לו לנמוך בעל הלחיים הצמוקות מעט, כתפיו לא היו גאות, אלא מצהירות שהוא חווה עמידה בגבורה יהודית ובאמיצות- חיים עם נסיונות. "יש לי בעיה" סח לי בתשובה, "גרה בבנין הזה אשה אלמנה לבדה, והיא התקשרה אלי שמסתובב מאחורי הבנין אדם חשוד, הוא נכנס לחצר וכיבה את החשמל שמאיר את כל הכניסה וגם את החצר האחורית, האשה הלכה להדליק את החשמל, האור נותן בטחון, ואחרי כמה דקות שוב מישהו כיבה אותו. היא מפחדת להיות בבית לבד, והתקשרה אלי. כשאני מסתובב מול המרפסת היא רגועה..." נשאתי בכיסי פלאפון [מכשיר טלפון נייד גדול ומגושם, שלא היו לו תכונות של רטט או צלצול במנגינה, ללא זכרונות, והצג שלו הראה רק ספרות...] וחייגתי למשטרה, הוא שאל אותי אם אוכל להמתין לשוטר לכשיבא כי הוא ממהר, וכשהסכמתי, שידר למרפסת הסמוכה צרור משפטים בהונגרית, שפתם של רוב ניצולי השואה שגרו בבני ברק, והיו נשמעים כמו איגען מיגען. ולאחריהם הלך לדרכו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2012 00:54 |
|
| |
עניין אותי מיהו האדם, מה שמו, מה הקשר שלו לאלמנה ההונגריה שהיא מתקשרת אליו בעת מצוקה. לא הכל התברר לי. שוב אני משלים פרטים מהסברא העצמית: הוא ידיד של בעלה המנוח ז"ל או מכר שלה מנעורים, אולי עברו יחד כברת דרך בעליה בלתי לגאלית ארצה אחרי שנות התופת. מה שכן הבנתי ממכר שלי שהוא גר בשכנות: בכל ערב בשעה מוקדמת יותר עובר הזקן על המדרכה הזו, והאשה יושבת כמנהגה כל היום במרפסת, הוא נושא עין ומנענע את הראש לשלום, ואחר כך שואל שאלות בהונגרית, והיא עונה לו. דברים סתמיים כנראה. "מה נשמע"... והיא מדווחת את שעבר עליה, אולי התארסה לה נכדה, או בן קפץ לבקר במשך היום... כך הוא מקפיד להפיג לה את הבדידות. כל יום. בלי להכנס לבית של אשה הגרה בגפה. שיחה מהמדרכה אל המרפסת. אחרי כעשר דקות פחות או יותר הם מסיימים את השיחה והוא ממשיך בדרך. זה מעשה חסד אמיתי. ומה שמו, והיכן הוא מתגורר, עדיין לא ידעתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2012 00:55 |
|
| |
חלפו שנים, זכר המקרה נשכח מתודעתי. פתאומית חזרו הרגשות והזכרונות שלי באחת לאותו ערב חשוך, כשבלא כוונה זיהיתי את זקני. היה זה הפעם בבוקרו של יום כשעברתי ברחוב סוקולוב, בקטע שבין רחוב הרב קוטלר לרחוב רבי עקיבא, ושם בתוך חנות חשוכה ומיושנת ראיתי אותו. מיד נזכרתי בתווי את הפנים הצמוקות על הכתפיים המזוקפות. זה היה הזקן ההוא. עמד ליד הפתח וחיכה לקליינט. מקום עומדו הסגיר חצי מן הסוד. הוא פחח במקצועו, בפנים חתיכות פח בגדלים שונים, שמיניות מרזבים ומאווררים עגולים לגגות רעפים. בחוץ סטנדר ברזל – לדוגמא. מקצוע יהודי עתיק שכבר גם הוא כמו נושאיו, בלה מזוקן. היום כבר לא מזמינים בית לחנוכיה אצל פחח בהזמנה מיוחדת לפי גודל, וגם לא בלעך לשבת. בכל זאת, מי שהיה פחח בעוד נזקקו רבים למלאכתו, נשאר פחח. הפחחים כולם בלי יוצא מן הכלל, מצאו את עצמם מבוגרים כשהפרנסה הזו פסה מן העולם. מבוגרים מכדי ללמוד מקצוע חדש. שמחתי שמצאתי את היהודי ההוא שעשה עלי רושם כל כך, אבל את שמו והיכן הוא מתגורר עדיין לא ידעתי. מאחר והזכרון פעם בי בקול רעש פנימי רב עוצמה, התעוררה עמו סקרנות. לרגע סברתי לרצות על פי קצה חוט זה להמשיך ולחקור, מי הוא הפחח הזה? אולי צדיק נסתר מהל"ו שאליהו הנביא מתגלה אליו מדי לילה?? אבל כמובן שעסקי יומיום דחופים יותר דחקו את ביצוע המחקר לשנות הפנסיה שלי. ושכחתי לגמרי מהזקן, מהפחחיה שלו. מהזקנה, ומהמשטרה וכו'.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2012 00:56 |
|
| |
היום עברתי ברחוב סוקולוב. מעל הפחחיה עומד שלט חדיש מאיר עיניים "ורטהיימר – פחחות", שמחתי להזכר בסקרנות ההיא, ולקבל חינם עוד מידע. הנה אני כבר יודע מה שמו של ההונגרי הלז. בחלון הראוה עצמו בין כמה מוצגים אפרוריים עתיקים בלתי מוגדרים, שכנראה אמורים לספר את סיפור הפחחות, מודבקת מודעה לבנה על גבי לוח עץ: ברוך דיין האמת, הלוויתו של ר' עזריאל ורטהיימר ז"ל תצא היום י"ב כסלו תשע"ב... אלולא כבר הסתיימה ה'שבעה' וחלפו ה'שלושים' הייתה הסקרנות מובילה אותי לנחם את האבלים. יהי זכרו ברוך.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2014 02:02 |
|
| |
סיפור מעניין ביותר, והיה לו גם המשך.... מהו - זאת לא אדע.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2021 01:57 |
|
| |
תיכף תדע!!
ראשית בעוד פחות משבוע יחול יום היא"צ העשירי של הפחח הנשכח, שכבר בחייו היה כמעט שכוח. ר' עזריאל ורטהיימר ז"ל. בהשגחה פרטית שמאירה לי לעתים רחוקות מאוד בנצנוץ שלא ניתן לטעות בו [!!!] התחברתי הערב לפורום זה, ולניק העזוב הזה, בלי לדעת למה. המתינו לי בתיבת ההודעות, שתי הודעות!
אחת מלפני כתשע שנים, והשניה מהשבוע! הכיצד מצא מישהו את הניק שלי בדיוק השבוע, החליט לחפשני בתיבה האישית, ואני פתאום נזכר בקיומו ומתחבר, וקורא את ההודעות. זה לא טבעי בכלל. בלתי צפוי לחלוטין שיקרה.
שתי ההודעות [!!] פונות אלי בנוגע לפחח ר' עזריאל ורטהיימר ז"ל, שלא זכיתי להכיר בכלל. ולא לדעת בחייו מהו שמו. הראשונה מספרת שחיפשה בגוגל על קרוב משפחתה ר' עזריאל הנ"ל, קרוב לזמן שנפטר, כשהיתה אמורה להחליט איך לקרוא שם לבנה הנולד. והממצא היחיד היה הפוסט הנרשם לעיל, ובעקבותיו נקרא התינוק על שמו... והשניה מזדהה כקרובה מדרגה ראשונה שרק אחרי 10 שנים מצאה את הרשימה שלמעלה - ומבקשת שאצור קשר. אני משאיר פה את התרגשותי, ואת תשובתי, שאין לי למה ליצור קשר, יען לא הכרתיו בכלל. רק זיהוי פנים אקראי. ובמחילה על שזמני ועתותי תפוסים ואינני מתחבר למחשב בכלל כבר שנים רבות וארוכות.
היו ברוכים!!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2021 18:00 |
|
| |
אוח אוח אוח, הפלא ופלא.
|
|