בית פורומים ספרים וסופרים

מי הם "תלמידי רבינו יונה"?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/10/2012 14:50 לינק ישיר 
מי הם "תלמידי רבינו יונה"?

הייתי שמח לשמוע כל מידע על "תלמידי רבינו יונה", אשר פירושם על הרי"ף מפורסם בעיקר במסכת ברכות, אך כנראה שהם כתבו על עוד מסכתות [ומציינם בשיטה מקובצת]. יש שקוראים לחיבור "רבינו יונה", אבל אני הקטן מצאתי מספר סתירות בין שיטת רבינו יונה לשיטת "תלמידיו" [ולכן אני תמה קצת מדוע לא נקראו בשמות, אם אינם הולכים בשיטתו].
לדוגמה: א. לגבי 'קול באישה ערוה' מביא הבית יוסף (או"ח עה) דברים מפורשים מתר"י (ברכות יז. בדהרי"ף ד"ה ערוה) שאין איסור 'קול באישה' אלא בקריאת שמע, אמנם ב'ספר היראה' לרבינו יונה מפורש איסור קול באישה לא רק בקריאת שמע. ב. בספר היראה כתב שק"ש שעל המטיה כוללת את שלשת הפרשיות, ובתר"י (שם א. סד"ה ואיפסקא) מוכח שאי"צ לקרוא אלא פרשת שמע ואולי גם והיה אם שמוע. יש עוד סתירות ואכמ"ל בזה.
תשוח"ח

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2012 15:52 לינק ישיר 

ייחוס "ספר היראה" לרבינו יונה, לא מאוד ברור, ואדרבה גם מכאן ראיה.
ראה כאן:
http://www.otzar.org/forums/viewtopic.php?f=7&t=8157#p72650

ולגוף השאלה, בברוקלין תשט"ז י"ל לראשונה "חידושי תלמידי רבינו יונה על מסכת עבודה זרה" ע"י רצ"ה זשרקובסקי (נמצא באוצה"ח), ושם במבוא מונה כמה אחדים מתלמידיו של רבינו יונה הידועים לנו. עיי"ש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2012 18:27 לינק ישיר 

תודה רבה!!
לגבי יחוסו של ספר היראה ידוע לי על הערעור, הוא נמצא בין השאר ב"מוריה" של מכון ירושלים, בויכוח שם טען הרב חסידה שיש מקום ליחס את ספר היראה לבעל שבלי הלקט, אך הגרב"י זילבר התעקש שבכתבי יד כתוב שהוא לרבינו יונה [כידוע שהגרבי"ז עסק הרבה בכתה"י של רבינו יונה, ואף ההדיר כמה מהם]. עד כמה שידוע לי החיד"א מציין בשם הגדולים את שרבינו יונה הוא מחבר הספר, ומזכיר שבספר היראה יש הלכה אחת מרבינו שמואל בר שניאור [אחיו של רבינו משה מן ההר, מבעלי התוס'], שהוא רבו של רבינו יונה.
עוד השערה, שתלמידי רבינו יונה הם תלמידי רבינו יונה האחרון [ראה שם הגדולים], אבל נתת לי זמן לעבור על חומר...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2012 19:03 לינק ישיר 

בינתיים הספקתי לקרוא את המאמר ב"עלי ספר" שציינו באתר אוצר החכמה, למעשה הוא עומד על רוב הנקודות שהזכרתי [וגם על תופעת הסתירות בינו לתר"י], רק דבר אחד שכתב, שהספר מתאים בסגנונו לרבינו יהודה החסיד ואינו מתאים לרבינו יונה, תמוה מאוד בעיניי: אם ניקח לדוגמה את ספר חסידים, מדובר בספר סגולות מאוד לא רציונלי. גם לדעתי קשה לומר שיש "הרבה" מקבילות בין הספרים, סה"כ ספר היראה מבוסס על גמרות ערוכות, ומידי פעם יש בו חידוש או פירוש. אבל דוקא סגנון המוסר הרציולני מאוד מאפיין את רבינו יונה, שבספרי המוסר שלו הוא מערב הלכות ופסקים בדרכים שונות, והמגמה היא לציין הלכות כדי להזכיר כמה הם חשובות [השער האחרון בשערי תשובה כולו הלכות, אגרת התשובה כולה הלכות, ובבסיסה היא מאוד מזכירה את ספר היראה, אפילו ביסוד התשובה מוזכר כמה חשוב לאכול סעודה שלישית..].
שוב תודה רבה, ובכל מקרה תמיד אשמח לקבל עוד מידע

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2012 21:04 לינק ישיר 

באופן כללי, הרשב"א למד גם אצל ר' יונה, הגם שלא היה רבו המובהק. על כל פנים, תר"י שעל הרי"ף ממס' ברכות ביאורו תלמיד רבנו יונה ולא תלמידי, שהרי מנהגו לחתום בסופי הדיבורים בלשון מורי ולא בלשון מורנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2012 11:16 לינק ישיר 

את תר"י למסכת ברכות ערך ר' שלמה בן עלי מסוריא.
סתירות בין ספרים אינן מהוות תמיד הוכחה לאי אותנטיות של אחד הספרים, כי הרי אדם יכול לחזור בו במשך חייו, וידוע שגם הרמב"ם חזר ותיקן את חיבוריו.

גם אם ספר היראה הוא לרבנו יונה, הוא נכתב בצעירותו (כך הראה תא-שמע המקיים את ייחוס הספר לרבנו יונה) ואילו תר"י על ברכות נכתב בלקראת סוף ימיו.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 23/10/2012 11:17:21

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2012 15:38 לינק ישיר 

לא שאלתי איזה תלמידים היו לרבינו יונה, עניין אותי מיהו התלמיד שכתב את הפירוש, גם לא סוף העולם אם הוא חולק עימו, רק היה מוזר לי שהוא נקרא בשם האומר: "כל דבריי הם מרבינו יונה", ולכן שאלתי.
לגופו של עניין, ידוע משהו על רבינו משה מסוריא הנ"ל?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > מי הם "תלמידי רבינו יונה"?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext