| נשלח ב-28/10/2012 22:01 |
|
| |
הרב עמרם בלוי זצ"ל
רציתי לשאול שאלה מסקרנת, אבל מכיון שיש בה מובן מתריס אני מבקש מחילה מראש.
בצעירותינו היה נפוץ מאוד מנהג אסיפת 'תמונות רבנים', ולמעשה המגזר היה מיצר כל מיני אלבומים וכדו', על ידם יזכו הילדים לדעת מעט על גדולי התורה בדורות האחרונים; זכורני שלרוב לא היו מפליגים אחורה במעלית הזמן, אבל במחשבה לאחור היתה מגמתיות ברורה בהכנסת דמויות התואמות באופן מוחלט את הצביון החרדי דאז [אני מדבר על תקופת הרב שך, שהצביון היה ברור ומאוחד]. למעשה זה שירת את ההנטרסים בצורה היעילה ביותר; דומני שעד היום אין לי שמץ של מושג על חייהם ופעלם שלחצי מהדמויות, אבל ברור שדמותם וכבודם יצוף בזכרוני בעת הצורך [למותר לציין שאת ילדותי העברתי בפריפריה, שם לא היום מודעים לפוליטיקות וכו' כיום הזה].
למרות השנים הרבות מנקרת במוחי תמונתו של הרב עמרם בלוי ז"ל, אני לא מזלזל חלילה באיש, אבל אני תמה איך אינני יודע בשמו אפילו אימרה מצוטת על פרשיות התורה. האם כולם ידעו שהוא גדול בתורה למרות שמעולם הוא לא הוכיח זאת?! איך הוא נכנס לקונצנזוס גדולי התורה בזכות פרסום מעשיו, שאין ספק שהיו כולם במסירות נפש לשם שמים, האם ילדיי יאספו בחרדת קודש תמונות של הקבצן המפורסם ר' דוד לייב???!
על כולנה הפליאה אותי התופעה שבספר חדש יחסית הנקרא 'מפיהם', המתיימר להביא רעיונות ישירים של 'גדולי ישראל', מוטלת כסותו ביניהם; לא זו בלבד שלמרעיין, הרב שמואל אבידור הכהן, שלמרות שמעל כל ספק היה לצנינים שעיני היהדות החרדית היה תלמיד חכם בשיעור קומה ידוע, לא הוקדש אפילו התואר 'הרב'.
עיינתי בויקיפדיה ומצאתי שלא זו בלבד שרע"ב לא נשא מעולם משרה תורנית, ואף לא חיבר ספר תורני כל שהוא, הוא אף זכה בחייו לביקורת קשה מכל פלגי היהדות החרדית.
רק נראה לי שזה סוג של שטיפת מוח נוסח היהדות החרדית של תקופת הרב שך????
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2012 11:00 |
|
| |
תמיד נוהגים דרך ארץ באופוזיציה מימין.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2012 14:19 |
|
| |
לבעל בעמיו, שאלתי המרכזית [אולי הארכתי קצת, אבל רציתי לייצג עמדה אישית באופן מוגדר] היא כיצד הפך צדיק זה לאחד מהגדוילים, לא סתם ציינתי שאם זכרוני אינו מטעני לא היו נפוצות תמונות רבנים שחור-לבן אז בקרב הילדים, גם הדבר המעניין שכמה שנים אחורה כולם הכירו תמונה אחת ויחידה של רע"ב, בה הוא לבוש כמיטב המסורת ומסתכל יפה יפה למצלמה; היום רוב התמונות המתפרסמות שלו, והם כנראה הרוב בכלל, לבוש שק ברחובה של עיר. היתה לי הרגשה שהיתה מגמה חינוכית לעמוד באותו יום שילד יכיר דמויות רבניות חשובות מזרמים שונים, ויזכור שהיה גודל אחד חרדי-קיצוני-אנטי ציוני מובהק, הוא רע"ב ענק הדור מעתיק השמועה וכו'. לספרן, לא הבנתי מה אני אמור לקרוא בקישור, גם אשמח לדעת על הספר; אם תוכל לספר לי על רמת העמקות והתוכן בו או לשתף ברעיונות נבחרים. ושוב, אין כוונה לזלזל ברע"ב, רק כמו שהזכרתי הוא בשבילי בערך כמו ר' דוד לייב.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2012 15:54 |
|
| |
אחרחוק וודאי שיש מטרה חינוכית, האם היו תמונות של ר' משולם רט? של הרב ריינס?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2012 18:24 |
|
| |
דומני שהיה ת"ח. אך לא ברמה של המפורסמים בשל למדנותם. פירסומו באה לו מהיותו ר' עמרם בלוי ולא מכמות דפי הגמרא שידע. באשר למגמת התמונות: השאלה מופנית אל מחבר האלבום.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2012 18:44 |
|
| |
אני משתדל לקרוא ולהבין, כי באמת אני נהנה מהחברים ומהפורום ואני מצפה לשמוע הסברים לדברים שונים, אותם מעולם לא שמעתי וגם לא היה לי הרבה ממי לשמוע, אולי אני גם אקבל משהו.. את הציניות בתגובתך, בעלבעמיו, הבנתי, אבל אני מבקש שתבין גם אתה את הזעזוע העמוק שלי. עד היום חשבתי שלמרות הכל, כנראה שהציבור החרדי מנוהל באופן כל שהוא ע"י כבוד ללומדי התורה - בציבור החרדי לא נמנעים מלזלזל בציבורים אחרים בטענה שאצלם המנהיגים אינם בהכרח תלמידי חכמים [ואינני רוצה לעמוד בכלל על המשבר בו נתון כל נער-ישיבה קטנה במוצאו ספרים של הרב עובדיה וכדו' והוא מסוגל לקרוא ולהבין שהכותב כנראה אינו 'קטלא קניא']. את התופעה של כבוד רבני מסויים לעסקנים המקורבים לגדולי התורה, אע"פ שכנראה אינם מספיקים לדון עימהם אודות איסור אשת אח בנפילה שניה, גם אכלנו כבר [וכבר כתב על זה העורך ב'שבילין' גליון ח (תשכ"ה) עמ' ח, אפשר לראות בהברבוקס]. האכזבה שלי שכנראה אחרי כל העסקונה, יש סכוי שבכלל הגדוילים אינם גדוילים, וא"כ כל ההשקפה מוטלת בספק. מבחינתי זה משבר מסויים, אולי תמצאו אותי עוד בפורום אחר (ב'חרדים שפויים' ודאי לא). ליהיאור, אני יודע שהוא לא היה אינפנטיל או עם הארץ, אבל בשביל לשים אותו במזרח הייתי מעדיף ללקק לרוב האדמו"רים ורבני המזרחי, שכ"כ נבזים בלב רוב חברינו...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2012 18:56 |
|
| |
ובאשר למגמת התמונות, הוא אשר דיברתי שהחינוך אז היה פאסיבי, כי לא היה כמעט גישה באינטרנט וכדו'ויכלו לבשל לך מה שרצו... דוקא במובן הזה אני חושב שאנחנו במצב-נאורות מסויים, שכן החינוך השמרני-אקטיבי [מצב מוזר, הא?] הגיע כשנפתחו העיניים, אבל לחיי האופתימיות אני רוצה לדעת אם בכל זאת החורבן אינו הפסד..
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2012 22:56 |
|
| |
בעל בוודאי שהצבור מתנהל עי כבוד ללומדי תורה, אולם הואיל ות"ח שאין בו יראת שמים הרי הוא כקל שבצבור, וכבר השרשיו לנו שהמזרחי הוא ע"ז בשיתוף, ממילא מי שהוא מזירחיסט, גם אם הוא יידע הרבה הוא כקל שבצבור, מ שאין כן מי שלוחם מלחמות ה', הוא הדגם החינוכי.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2012 23:20 |
|
| |
מעולם לא שמעתי אפילו במגזר הקנאי שרע"ב נחשב מגדולי הדור [אולי אצל כמה עשרות של נטו"ק], מחשיבים אותו כיהודי יר"ש ות"ח שלחם מלחמות ה' במס"נ, אך לא יותר מזה. מובן שלא הגיע בלמדנותו או גדלותו האישית למנהיגים אחרים. לכן אני אומר שההתרשמות מאלבום התמונות מופנה למחבר האלבום בלבד. ולגבי המזרחי,לא הבנתי את הקושיא והאכזבה. זה לא סוד שלא מתייחסים בד"כ לת"ח מהמפלגה הלא נכונה בדרך ארץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2012 23:36 |
|
| |
הרב עמרם בלוי היה מתמיד עצום, בכל רגע שלא עסק בענייני קנאות, או חסד (ולמי שיודע הוא היה גאון אדיר בחסד), היה יושב והוגה בתורה. אינני יודע מה הקריטוריונים להופיע בתמונות של ילדים, אבל ודאי שמצד מעשיו הוא ראוי לכבוד יותר מרבים אחרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2012 00:50 |
|
| |
אני מבין את הגישה, שתסלחו לי מאוד - אבל היא נורא חרדית, ואם תרצו: חרדית נוראה - האומרת: עזוב אותך מתמונות שאספת בגיל 4, מה אכפת לך; אז הרבה שלך בכיתה ג' היא קצת פסיכופת; מה אתה לוקח קשה איך מורחים ילדים בני 8; וכדו'. דומני שכולנו פחות או יותר מדברים על אותה תקופה, והציבור היה מאוחד מאוד אז, אז אנא, בל ניתמם! אם תמונות של ילדים נראה לכם דבר קטן אז כנראה אינכם יודעים בשביל מה יש 'בחדרי חרדים', עוד לא יצא לכם להתווכח עם אינפנטיל בן 27 שמיום הוולדו לא קלט כלום חוץ מתת-מודע חרדי-קולקטיבי? נסו להזכר. בכל מקרה זו הסיבה שחינוך הילדים חשוב מכל, וזה המשפיע המשמעותי ביותר על התת מודע של כולנו, נרצה או לא. אינני רוצה לזלזל או להפריך בלא ראות, אבל ליבי אומר לי שזה הסמך היחיד לדבריו של מיומי... 'דגם חינוכי' יכול להיות ר' דוד לייב, ותאמינו לי שהרבה יותר מר' עמרם בלוי; אני לפחות מעדיף שבני יעסוק בחסד משיעסוק בקנאות.. אני די משוכנע שיש מגמה, ואני גם סומך על זה שבמגזר הליטאי לא מחנכים לכלום חוץ מתיירע, ופתאום צץ אדם כזה - זה אומר דרשני! אני מבקש כנות, אולי אני בכ"ז טועה בשיקול הדעת. כשמדברים על השוואה עם רבני המזרחי, דבר ראשון ציינתי שלאותו יחס זוכים החסידים [אם כי לא בפניהם], ודבר שני יש מושכל שכולם מודים בו מלבד החסידים, שכל פעולה אמורה להעשות מתוך שיקול דעת של תורה. אין שום מצב בו יהיה אדם יותר קיצוני מכל הרבנים במשהו והוא אינו ת"ח - שאם לא כן, בחברה נורמאלית הוא היה נחשב פורש מן הציבו, שכן הוא עושה דברים על דעת עצמו. ולא נראה לי שהיה מי שעמד מאחורי המעשים בצורה ישירה, דא"כ לא היה ברע"ב כל חידוש. ועל כרחך שמנהג השמרנים לכבד את הקיצוניים מהם, בבחינת מודה במקצת. אלא שא"כ הדרא קושיא לדוכתא אם אין גבולות וגדרים ברורים המסורים ע"י איזשהו דירקטוריון תורני כל שהוא, וכ"ש בציבור הליטאי, שהוא הטוב ביותר והיחיד שמקיים את התורת ועובד את ד' כראוי. ולכן אינני יודע אם במידה ואני צודק בהשארתי לכבד את רע"ב באופן המקובל בציבור החרדי אינו שווה ללכבד ת"ח שודאי טועה בשיקול דעתו באופן מוחלט. וצע"ג.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2012 01:03 |
|
| |
אגב, לגבי השאלה אם הוא נחשב 'מגדולי הדור' ואיפה, לא רציתי להכנס להגדרה במובן שהיא נתפסת היום [אחרי פטירת הרב שך]. התפיסה הרווחת בציבור הוא שיש רבנים 'פשוטים', זה בד"כ המגיד שיעור דף היומי בבית הכנסת הקרוב לביתך, רב בית הכנסת, רב השכונה ואולי גם רב העיר - ויש רבנים גדולים וזכו לפסום חוצה גבולות גיאוגרפיים. במושכל ראשון (ושפוי) אין הרבה מה לחפור מי מבניהם גדול יותר [מלבד השארות מסתברות ומובנות מאליהם], אבל בכל דמות פופלארית שמוקרת כ'רב' יש קיימים דברי רבי נחמן לחסידיו: "אני או גדול שבגדולים או קטן שבקטנים", וזה גם המקור להשארה לזלזל ברבני המזרחי. ולכן הוא בעיניי כדמות רבנית מכובדת מאוד. אם תרצו תשאלו את הילד הראשון שתפגשו ברחוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2012 16:39 |
|
| |
כעת ראיתי את ספרו 'מלכות תהפך למינות', יש שם הרבה ידע אם כי ממש לא מדובר ברעיונות ריאלים, הוא דווקא נראה כאילו פתח ספרים ע"ד מבחן סיכה, התחיל להעתיק וניסה לקשר נושאים כדמעיילין פילא בקופא דמחטא. אינני יודע אם אחנך את ילדיי ע"ד החזון איש הידוע, שצריך לדעת את איכות גדולי התורה, מי יותר ממי; אבל בודאי שאבדיל בעיניהם בין גדולי תורה לעסקנים - ולא בין שלי לשאינו שלי.
|
|
|
|
|