בית פורומים ספרים וסופרים

רבנים שכתבו מחזות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/1/2014 20:11 לינק ישיר 
רבנים שכתבו מחזות

אמש יצא לי לעבור על סקירה ובתוכה נמצאו שמות רבנים מפורסמים , נראה שכולם איטלקים , שכתבו מחזות. ( הרמ"ז, הרמח"ל, הריא"ם, ועוד).

אמנם קוראים לזה מחזות, וכתיבת מחזה כשמה מיועדת להמחזה בתיאטרון והצגה, אבל היה לי קצת קשה להאמין שאכן רבנים גדולים כהנ"ל ( אולי חוץ מהריא"ם שעד כמה שזכור לי קראתי שהוא ניהל תיאטרון בפועל.) אכן התכוונו שכתיבתם תשמש להצגות ממש. עושה רושם שהכתיבה היתה סוגה ספרותית , (בדר"כ כחיקוי לדנטה ואחרים כסגנון הרנסנס ) , ולא משהו שמיועד להופעה ממש. אלא רק צורת כתיבה מליצית. ולא שאנשים ישבו ויצפו בהצגה. אבל אולי זה רק הפער התרבותי שבינינו לבינם, כמו הפער שבין תרבות שירי ריה"ל ובני דורו והתנהלות רבני דורינו. וייתכן שבאמת היו עורכים הצגות.( יש משהו שקראתי מזמן אצל תישבי שעד כמה שזכור לי כותב שהרמח"ל ערך כעין הצגה עם ס"ת בזמן כלולותיו וכו'. ) האם יש לנו עדות ישירה על ביצוע הצגות בזמן כתוצאה מכתבי הרבנים הללו ? 

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2014 20:31 לינק ישיר 

מחזה הוא כמו נבואה, והכוונה לסצינות שאמורות להיות במוחו של הקורא ולא בעיניו של המתבונן.
כמו כן בזמנו שמעתי שהרוגוצ'בר כתב הערות לשירי ן' גבירול. ושאלת האשכול צריכה להתרחב גם לשירי חול

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2014 21:04 לינק ישיר 

החלק השלישי של הספר "לשון לימודים" מאת הרמח"ל עוסק במחזה ודרכיו. הרמח"ל חיבר שלשה מחזות. הראשון, "מעשה שמשון" אשר צורף לספרו הנ"ל, כמנחת ביכורים לרבו רבי ישעיה באסאן. השני, "מגדל עוז" נכתב כמנחת ידידות לכבוד יום חתונתו ויום שמחת לבו של חברו הטוב רבי ישראל באסאן. השלישי, "לישרים תהלה" הודפס באמסטרדם בשלושים וששה עותקים לכבוד חתונת אחד מתלמידיו. "מגדל עוז" ו-"לישרים תהלים" נכתבו בהשראת הפסטורליה "הרועה הנאמן" מאת המשורר האיטלקי גואריני. לא נראה לי שהמחזות בוצעו כהצגות אלא שחולקו ככתבי יד לאורחים מלומדים ביום החתונה, ובכל זאת אם בוצעו, הדבר לא יפתיע אותי.

בתקופת הרנסנס היו תיאטראות יהודים במנטובה ובונציה. במנטובה עמד בראש התיאטרון השחקן ומחבר המחזות יהודה סומו שטען שהיהודים קדמו ליוונים בהמצאת הדרמה, הואיל וספר איוב נכתב בצורת שיחה ביו איוב ורעיו. בונציה בפורים שושן הציגו בגיטו קומדיה וההצגה נמשכה עד שעה מאוחרת בלילה, וכן הציגו את הדרמה "אסתר" שחיברו שלמה אושיקו ואלעזר הלוי. השחקנים היו חובבים שעסקו בהכנת ההצגות במשך שבועות רבים. רבי יהודה אריה ממודינה עשה שינויים בדרמה "אסתר" כדי להתאימה לטעם של קהל בן-זמנו, ככה שלחברה היהודית האיטלקית היה צורך בחוויה תיאטרלית .

תוקן על ידי מם80 ב- 16/01/2014 21:39:16

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2014 21:07 לינק ישיר 

egrosss כתב:

מחזה הוא כמו נבואה, והכוונה לסצינות שאמורות להיות במוחו של הקורא ולא בעיניו של המתבונן.
כמו כן בזמנו שמעתי שהרוגוצ'בר כתב הערות לשירי ן' גבירול. ושאלת האשכול צריכה להתרחב גם לשירי חול

ההערות האלו הודפסו לפני כמה שנים

נשלח מהאנדרואיד שלי

תוקן על ידי זחלץ_קליח ב- 16/01/2014 21:08:01

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2014 22:24 לינק ישיר 

מאחר שהרמח"ל קרא למחזותיו "שיר ידידות" משמע ששלח כל מחזה לחתן כשיר ידידות לכבוד חתונתו והמחזות לא חוברו כדי לבצעם כהצגות. הרמח"ל חיבר גם שירי הלולים ושירי זהב לכבוד חתונות חבריו. מסורת כתיבת שירים לכבוד שמחות היתה מקובלת גם בספרד. באיטליה היה מנהג שמקורו מיוחס לתקופת השופטים לחלק חידה בחרוזים למלומדי העיר שחוברה לכבוד חגיגת הנשואין. מי שהצליח לפתור את החידה היה מחבר את פתרונה בשיר מחורז ובחתונה היו מקריאים את הפתרון בפני קהל רב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/1/2014 05:06 לינק ישיר 

אני לא יודע לגבי הערות הרוגוצ'ובר על שירי רשב"ג, אבל בשו"ת צפנת פענח החדשות הודפסו הערותיו על שירי ריה"ל (אך זה עניין אחר - מדובר על שירי קודש, וההערות שם הם הערות הלכתיות).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2014 20:23 לינק ישיר 

המלביO, כמדומני, כתב מחזות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2014 20:26 לינק ישיר 

נטייתו של הרוגוצו'בר לשירה בכל זאת מעידה על משהו.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > רבנים שכתבו מחזות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext