בית פורומים ספרים וסופרים

בלעז או בלע"ז

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/1/2015 21:35 לינק ישיר 
בלעז או בלע"ז

אני עוסק כעת במסגרת עבודתי בעריכה של פירוש רש"י עה"ת.

רציתי לשאול, האם הכיתוב הנכון הוא בלעז, במשמעות של לשון לעז, או שיש לכתוב בלע"ז, בראשי תיבות, במשמעות של בלשון עם זר.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/1/2015 08:44 לינק ישיר 

רק לידיעה
מתוך לימודי נתקלתי בהרבה פעמים בהם השתמשו האחרונים בגירשיים כדי להדגיש מילים או כדי לציין מילים לועזיות, במקומות שאין ספק שלא מדובר בר"ת. כך שסביר מאד שסימון הגרשיים בא רק לציין למילה שאינה עברית ולא לר"ת שהתפתחו מאוחר יותר.
נדמה לי כרגע, שאי פעם נתקלתי במקום אחד ברש"י שמההקשר ניתן היה להבין שהכוונה לראשי תיבות, ושם הייתה הכוונה לעבודה זרה. אולי אחפש כשאגיע למחשב.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/1/2015 09:55 לינק ישיר 

נחמדלמראה כתב:

נדמה לי כרגע, שאי פעם נתקלתי במקום אחד ברש"י שמההקשר ניתן היה להבין שהכוונה לראשי תיבות, ושם הייתה הכוונה לעבודה זרה. אולי אחפש כשאגיע למחשב.

נשלח מהאנדרואיד שלי

יתכן וכוונתך לזה שהביא גם לשון אשכנז, וגם לשון לע"ז?
בשופטים ג, טז:
גומד ארכה - אמה גדומה, ובלשון אשכנז: דוימ"ן לאנ"ג, ובלשון לעז: גשקור"ט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/1/2015 19:00 לינק ישיר 

כל שאינו לשון הקודש נקרא לעז (רש"י, מגלה יז.). בית יעקב מעם לועז (תהלים קיד, א). פירש רש"י: עם שפת לשון אחר שאינו לה"ק. וכנ"ל פירש הערוך ערך לעז. השם לעז התייחד אצל הרבה ראשונים ללשון לטינית או צרפתית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/1/2015 21:40 לינק ישיר 

תודה על התגובות.

בכל החומשים שבידינו כתוב בר"ת, יש באינטרנט אתר מסויים ששם כתוב בלעז בלי ראשי תיבות, ומישהו הביא לי לערוך את זה, אני מסתפק האם להגיד לו שיתקן את זה ללעז בר"ת או לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/1/2015 23:30 לינק ישיר 

במהדורה של פירוש רש"י (זכר לאברהם) שהגיה אברהם ברלינר עפ"י כתבי יד ודפוסים ישנים בד"כ כתוב בלעז או בל' (ראשי תיבות - בלעז). בדקתי בכמה דפוסים ישנים ובכולם כתוב בלעז. ככל הנראה מעתיקים קיצרו בלעז והשתמשו בר"ת בל', ומעתיקים מאוחרים יותר הפכו ר"ת בל' לר"ת בלע"ז הברור יותר. והנכון בלעז.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2015 12:43 לינק ישיר 

תודה רבה מם.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > בלעז או בלע"ז
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext