| נשלח ב-7/1/2015 15:15 |
|
| |
הלכה חמורכם!
נמחק, עקב כפל הדברים בהודעה למטה.
תוקן על ידי ספרות ב- 11/01/2015 21:54:51
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2015 19:17 |
|
| |
אני חושב שהיה ניתן לנסח את הדברים בצורה מכובדת יותר. אולם לעצם העניין - מה תוקפו של פסק זה? האם אני ועוד שני חברים יכולים להטיל חרם על כל מי שיוציא לאור משהו מכתביו של הרב עובדיה, והדבר יחייב את משפחת ויוסף וכולל מאור ישראל לגנוז את יביע אומר חי"א ושאר הספרים?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2015 16:21 |
|
| |
במושב בית דין ישבו הרבנים יצחק יוסף, שמעון בעדני ואליהו בקשי-דורון, והוכרע: מדין תורה, אסור לפרסם הקלטות משיחות של לפחות רב אחד (לפחות), כשהן גורמות לבזיון התורה". מרתק. אפתח בשאלות על מושב בית הדין, שככל הנראה ראה מעלה ראשונה בדיון שכזה, אולי בבחינת 'פרצה מצא, וגדרה': - מהי הכשרת רבנים אלו לדיינות, על ידי מי היא ניתנה ועל סמך מה?
- וכי ניתן לקבוע בוודאות כי היושבים הינם אובייקטיביים לחלוטין, והדיון נפתח בניטראליות הראויה?
- מהי סמכותו של מושב בית דין זה, כיצד הכרעותיו מחייבות את הציבור?
- האם נאסר ליחיד או לציבור, לבדוק אלטרנטיבות רבניות? נניח, רב, בית דין או גדול הדור שיאסור לבזות את התורה לאו דווקא במסגרת של פרסום הקלטות בקריטוריונים המוסכמים הנ"ל?
לצערי, התשובות לא ממש חיוביות. למשל, שניים מהיושבים אינם דיינים בהכשרתם ובתפקידם, וכי מעולם לא ניתנה להם סמכות דיינית [והשלישי, דיין לשעבר שבעצמו מסובך במשפטים, לא חש בטוב בתקופה האחרונה]. וההשלכה, משמעות ישיבה של שלושה שמתוכם שני תלמידי חכמים יקרים שכאלה [שאחד מהם הקדיח תבשילו קודם לכן, בנסיבות מחמירות אבל אחרות], לא בהכרח חיוביות. אבל שאלות אלו, זעירות הן לעומת התהיות סביב 'הכרעת הדין' שניתנה במושב זה; ועד בואינו לדון בהן, נציגנו בסגנון משפטי: "אסור (1.1) מדין תורה, (2.1) לפרסם (2.2) הקלטות (2.3) הנושאות פס קול רבני. (2.4) כלומר, לפחות קול של רב אחד; (3.1) ראוי להתייחס בחומרה לאדם הנוהג היפך 'דין תורה' זה, (3.2) ויש להחיל עליו 'חרם'". חלוקת 'פסק הדין' לשלושה פרקים: 1. יומרה לקבוע את ה'הכרעה' כפסק הלכה, 'דין תורה'. 2. קריטוריונים מעניינים מאוד, בהם יחול ה'דין תורה'. 3. משמעות האיסור; קביעות והחלת דין על ה'עבריין'. פסק הדין - המפורט בפרק 2 - מעניין מצד עצמו, וכי ניתנה חוות דעת על הקלטת רב לדוגמה, או שימוש בהקלטת פס קול רבני מבלי שיתקיימו במקרה שאר הקריטוריונים המפורטים? ומהי הגדרת 'פרסום'; בעשרה, כדין 'אין קהל פחות מעשרה', מאה או רבבה? וכיצד ניתן להתעלם מהשאלה, אם אין ב'דין תורה' זה היתר רחב לזלזול בתורה ובתלמידי חכמים, כשאינם על ידי פרסום קלטות? מה גם שה'דיינים' לא טרחו לקבוע מהו זלזול; לפי ההבנה הבסיסית, שמדובר בקלטות שהתפרסמו לאחרונה, פרשנים רבים קימטו את מצחיהם בנסיון להבין מה מקשר בין פרסום סרטון יפיפה מבית 'מרן' המנוח ל'זלזול בתורה ולומדיה'. מן הדין שהיו היושבים דנים בנסיון לפסוק האם ההקלטה והפרסום אכן עונים להגדרה הנ"ל, או שמא, לא. - ומהו טיבו של ה'חרם'? וכי ניתנה חוברת הסברה לציבור, מה עליו לנהוג בעיקבות 'חרם' כל שהוא?! ומכאן לשאלה הכופרת, מדוע בחרו קובץ תלמידי חכמים זה בהגדרות; הישיבה - 'בית דין', ההכרעה - 'דין תורה' ואילו הפסק - חרם; סוג של ניטראליות שמשמעותה דלה, ויתכן שטוב היה אם לא נאמרה, תוך שימוש במונחים מנופחים ויומרניים.
למותר לציין שהנידון אינו מפלגתי בשום צורה. את דעתי לגבי הבחירות הנוכחיות הבעתי בפורום 'אגודה אחת', לא בהכרח לטובת פורשי שס.
נמחק עקב הזלזול הבוטה בת"ח.
תוקן על ידי ספרות ב- 11/01/2015 21:54:04
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2015 16:23 |
|
| |
עבר בהצלחה!
אריה שאלתך, שאלת מליון הדולר. לדעתי הרעיון שכיון שהם מוכרים לציבור כת"ח מוסמכים, הם חשבו שיסמכו עליהם גם בקשר לתהיות סביב 'בית הדין' התמוה. ואכן, אם היה עדיין מעט מקום לכבוד התורה, גם אני הייתי מצטייד בסגנון מכובד...
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2015 00:06 |
|
| |
אנשים אלו שאתה לועג להם הם אנשים שישבו רוב חייהם על התורה ועל העבודה, והיום מקדישים רוב הזמן לעזור לאחרים. לפי כל קנה מידה, אנשים האלו ראויים להערכה. חבל מאד שבחרת להתנסח בצורה כזאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2015 23:09 |
|
| |
אפתח בתודה להנהלת הפורום שהשמיטה את המיותר ואף צינזרה את תחילת המאמר (מסיבות בלתי ידועות). לגבי מי שחושב שאני לועג על אדם, אודיע בפומבי שאני מבכה ומאוכזב ולוואי שלא הייתי צריך לשפוך את שיחי ולהביע את רגשותיי. שניים מתוך שלושת הרבנים הנ"ל הינם אנשים אהובים עליי מאוד, אחד מהם אני מכיר היטב באופן אישי ואת השני זכיתי להכיר ולאהוב בזכות מכרים משותפים וקריאה מענגת של ספריו. את השלישי אכן אינני מכיר, אומרים שהוא ת"ח, אין לי כל ידע בעניין. את השאלות אני מפנה לציבור הרחב, לא כדי ללעוג חלילה, ונהפוך הוא, תשוקתי לקבל הסברים המניחים את הדעת. כפי שכתבתי באשכול עתיק, אני עצוב ומר על רב שהיה לי, ת"ח נכבד שפתאום החליט שהתורה איננה קנה המידה הנכון לפסיקת הלכה. בצער רב ניתקתי את קשריי עם הרב-לשעבר הזה, אבל כעת חשתי מעין בגידה כפולה (למעשה אין זו בגידה כפולה, כי הרב השני האהוב עליי באמת לא חש בטוב, ואין ספק שנכפו עליו דברים). ואדרבה, אם יש מזור לחוליי, אנא, הציגוהו!
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2015 16:35 |
|
| |
א. אף אחד לא חייב אותך לשפוך את שיחתך ולהביע את רגשותיך. לא היה קורה כלום אם היית בוחר לשתוק.
ב. אם כך אתה מתנהג לאלו שאתה אוהב, אני מזדעזע לחשוב איך אתה מתנהג לשונאים שלך.
ג. אם כל כך חשוב לך לקבל תשובה, אתה מוזמן לפנות לרבנים בכבוד ובהכנעה ולשאול אותם ישירות. לתקוף אותם באינטרנט זה לא ממש הדרך לקבל תשובה נכונה.
ד. אתה לא ממש נמצא במקום שאתה יכול לבוא עם תביעה לתשובות. תלמד יותר ואולי תבין יותר. כל עוד שאתה גולש באינטרנט אז אתה אמור לבטל את דעתך העניה לדעת אלו ששקדו על התורה ועל העבודה כל חייהם. אם הם עשו מה שהם עשו, כנראה שזה הוא מה שנכון לעשות, ולנו כאנשים קטנים לא נותר אלא לקבל את דעתם באהבה.
תוקן על ידי chouteng ב- 12/01/2015 16:35:47
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2015 17:58 |
|
| |
ויקראו בספר תורת הא-לוקים, ושֹום שכל
מכיון שבתקופה האחרונה אני מרגיש שותף-מה לניק פותח האשכול, אחלץ לעזרתו ואבהיר נקודה שהזכיר בהודעתו האחרונה. אך קודם לכן אביע בקצרה דעה לגבי האשכול: אני מכבד ומבין רגשות של הזולת. גם בעיניי היה מושב זה תמוה עד הזוי, אולם קשה היה לי לשנות באיוולת ולכתוב מאמר בנושא, הלא כשם ש'בית הדין' אינו בין דין, ה'מושב' פסול וההכרעה ניטראלית ומיותרת, כך כתיבת מאמר בנושא. אם לא שקרוב בעיניי שהשלושה נועדו למושב בנושא משמעות והשלכות הקלטות וסגננו מכתב, והשמשים הם ששינו מעט את הסגנון ועידכנו על הדיון כ'מושב בית דין', וא"כ העיקרון מובן וליגיטימי. אך כאמור, באופן שיצאו הדברים לחוץ אני זועם לא פחות מפותח האשכול, אלא שלא ראיתי צורך לפתוח את הנושא [בוודאי לא בפורום זה]. ומכאן לדבריו האחרונים של אחינו: הכתר והכבוד, למי ולמי? אין ספק שכל עומת כבוד התורה, שאמרו חז"ל "כבוד התורה דיחיד, חמור" לא כן תורה עצמה; "תורה מונחת בקרן זוית, וכל הרוצה ליטול – יבוא ויטול". אינני מוצא מקום, ואף תמה על המוצא סיבה לדרוש מאדם "להקפיא" את רעיוניו ובמידה רבה, להתעלם ממה שנראה לו פסול ועגום. כבר קבעו רבותינו שת"ח רשאי למחול על כבודו – עד שמחילתו קיימת; ונימקו: "אין תורה דילי' היא!". אכן, רשאי כל ת"ח לעשות בתורה כרצונו, אך נכון אם יצווחו חבריו, קטנים ממנו ככל שיהיו, אם להבנתם מוצגת התורה כפלסטר. תורתו אכן שלו, לא תורתם ולא תורת משה. "...מעשה ברבי ינאי, שהיה מהלך בדרך וראה אדם אחד שהיה משופע ביותר; א"ל: משגח רבי מתקבלא גבן, אמר לו: אין. הכניסו לביתו האכילו והשקהו; בדקו במקרא ולא מצאו, במשנה ולא מצאו, באגדה ולא מצאו, בתלמוד ולא מצאו; א"ל: סב בריך, א"ל: יברך ינאי בביתיה. א"ל: אית בך – אמר מה דאנא אמר לך, א"ל: אין; א"ל, אמור: "אכול כלבא פיסתיא דינאי". קם תפסיה, א"ל: ירותתי גבך, דאת מונע לי! א"ל: ומה ירתותך גבי? א"ל: חד זמן הוינא עבר קמי בית ספרא, ושמעית קלהון דמניקיא אמרין: "תורה צוה לנו משה, מורשה קהלת יעקב". מורשה קהלת ינאי, אין כתיב כאן – אלא: קהלת יעקב! א"ל: למה זכיתה למיכלא על פתורי? אמר לו: מיומי לא שמעית מילא בישא וחזרתי למרה, ולא חמית תרין דמתכתשין דין עם דין ולא יהבית שלמא ביניהון. א"ל: כל הדא דרך ארץ גבך וקריתך כלבא?! קרא עליה: "שם דרך" - דשיים אורחיה, סגי שוי..." התורה שלי, שלך ושל שאר חברינו מרשה לי ולך לפסוק ולקבוע ע"פ הנכון בעיניך. אבל לא תרשה לאיש מאיתנו להתעלם מכבודה במידה ונגרם לה בזיון, בכל דרך ואופן וע"י כל אדם. ג' במסורא מעשה שהיה בבית המדרש שלישיבת וולוז'ין, בראשות המאור הגדול בעל 'חוט המשולש' ו'נפש החיים' זיע"א. תלמיד בטלן יושב לו על יד הגמרא, אדירת מימדים המצביעה על סוגיא עמוקה הנלמדת בישיבה; התלמיד, עסקן באופיו ומשועמם בסדרי הישיבה, צד לו זוג שהניחו את תלמודם לשיחה בטילה. חיש מהר, "כיבה" את הסוגיא הישיבתית והתנייד לעבר דברים יגעים. או אז נכנס ראש הישיבה כשעיניו על הגמרא הכבויה והבטלן בחברת מחליפי הכוח, וכה אמר: "אמרו חז"ל: כל ת"ח שיושב וקורא ושונה ועוסק בתורה, הקב"ה יושב כנגדו וקורא ושונה עמו – אם את גמרתך סגרתך, מחוסר עניין ולנועם שיחה נאה, את גמרתו של הבורא למה סגרת?!". סוף דבר שנכנסו בו הדבר כארס של אכנאי, וכך הגיע הסיפור לרב גלינסקי זצ"ל בצעירותו, כשהיה הבטלן שבע ימים ומתמיד מופלג. וכאן הבן שואל, שאלתו של אחרחוק היקר, אם נסגרה גמרתכם, על מה תסגרנה גמרת רבונו של עולם ושל עבדו, אנוכי? וכי הותר לת"ח, יהיה אשר יהיה, לעשות מעשה בשם התורה, על ידו תתבזה תורתי? וכי אם בעלים הוא על תורתו, על תורתי הוא בעלים?! וכבר היה מעשה: "רב הונא בר מנוח ורב שמואל בר אידי ורב חייא מווסתניא הוו שכיחי קמיה דרבא. כי נח נפשיה דרבא, אתו לקמיה דרב פפא; כל אימת דהוה אמר להו שמעתא ולא הוה מסתברא להו, הוו מרמזי אהדדי. חלש דעתיה; אקרויה בחלמיה: "ואכחד את שלשת הרעים". למחר כי הוו מיפטרי מיניה אמר להו ליזלו רבנן בשלמא/לשלמא:" מעניינות הגרסאות, "בשלמא" לעומת "לשלמא". המשמעות ידועה, 'בשלום' הינה קללה מובהקת, המאשרת את החלום; 'לשלום' הינה תפילה וברכה, המהפכת מידת הרוגז שבחלום כעתר. ומעניין ניסוח כקטע התלמודי הנקרא בכל יום: "ת"ח מרבים שלום בעולם, שנאמר: וכל בניך לימודי ד', ורב שלום בניך... שלום רב לאוהבי תורתיך". כל קבלת תורה מרב, חביבה היא מאוד – אומר להם רב פפא, לתלמידיו – עד שמגעת היא לבזיון תורתו של הזולת. לא בעלים על התורה אתם, לא קניתם אותה מאיש; תורתכם אינה סותרת את תורתי, כשתשכילו תראו כיצד בונות הן זו את זו! [נ"ב: למרות ששאלות שנכתבות בצורה ישירה, ראויות למענה ע"י הנמען, אענה על כמה משאלות c א) אכן, לא היה קורה כלום, אבל אם לא הבנת עד עתה, מזרחי רגשן הוא ואיננו מסוגל לשתוק (כך לפי מי שהוא רואה כרבותיו וכו', ראה הודעותיו הקודמות). ב) אם לא אכפת לך, מקריאת הודעות ישנות של הניק קל לקבוע שהוא לוקה בהאנשת דמויות הוד. ראה סגנון כתיבתו על ר"א בן הרמב"ם, רי"ח זוננפלד, ר' עמרם בלוי ועוד – נוסף עליהם האשכול הראשון שפתח על ר"י חזון עובדיה לשעבר, שהוא (במקביל אליי) רואה בו רבו – או דבריו על ר' ישראל שניאור וכו', בהם הוא רואה 'ידידים'. ד) לא ברור לי מה זה סותר... כל עוד הוא כנראה נושא בנטל לימוד התורה, ונראה ידען לא קטן, זכותו לגלוש איפה וכמה שבא לו ולשאול שאלות על כל במה שהוא מכיר.]
תוקן על ידי הדיבוק ב- 12/01/2015 18:03:57
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2015 18:07 |
|
| |
מה אתם בכלל שתדברו על הבי"ד של הא"ב, הבן ורוח הקודש?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2015 18:24 |
|
| |
פתאום ראיתי את הסבר ההנהלה לצנזורה. מגניב! היה שם רק ווארט חמוד על השימוש ב'חמור' (אם כבר הייתי מצנזר, הייתי משמיט משפטים שונים מבפנים, אבל לא אני אתן רעיונות..), אבל אם זה פוגע במישהו, אני מתנצל! אני מקווה שגם ההנהלה מודעת לכך שגם אני התחרטתי בעבר על תכנים פוגעניים, בעזרת ידידינו מוטי בן שלום, וביקשתי שיימחקו תכנים שעשויים להזיק. במקרה דנן לא זו בלבד שאין לי הבנה מה עשוי להזיק ומה לא ראוי (לענ"ד אין בזיון גדול לתורה מהאדרת ת"ח באשר הוא ת"ח, לולא ביקורת בונה מובנֵת) ואדרבה, יש לתמוה על כל המתבכיינים למיניהם, הרי רק לפני תקופה קצרה 'שרצו בפורום זה חסידי הרב עובדיה' (כלשון ניק מסוים), ודווקא הם בחרו לשתוק להודעותיי האחרונות! מישהו מסוגל לנחש מדוע? אולי בגלל שהם לא רואים בזה בזיון, או שמא מסכימים חלקית לכמה דברים?! עוד תמהני, עד שבאים לטעון עליי שאינני ראוי לכתוב כך, ראוי שתקראוני נביא! הלא כבר בהודעתי הישנה על מו"ר לשעבר, זה היושב על כס הראשל"צ, כתבתי שאכן מדובר כנראה בצדיקים תמימים, אלא שהליקוק לפוליטיקאים מוכרח אצלם וענתה בי צדקתי ביום מחר, כי נועצו לב יחדיו במושב בית הדין התמוה... ומכאן לתשובות על שאלות חו': א. אולי אתה צודק, אולי לא. יש לך קנה מידה להכריע מתי אפשר לצעוק מכאב ומתי לא? (אם אינך מבין, כשדמויות הנערצות עליך בוגדות בא-ל שלך, אתה לא חושב פעמיים!) ב. שמעת פעם על "נאמנים פצעי אוהב, ונעתרות נשיקות שונא"? (אגב אני עובד עכשיו על חיבור לע"נ אחד מרבותיי, העוסק בדיני עדים זוממים, אתה פנוי לשאלות בנושא?) ג. הנושא בבדיקה עוד לפני העלאת המאמר על הכתב. אם תהיה תשובה מבתיהם אפרסמנה כאן. ד. צר לי, אבל באמת ובתמים לא ברור לי מה אתה רוצה.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2015 20:52 |
|
| |
מה אני רוצה? אני "רוצה" שתדבר בצורה מכובדת על כל אחד מישראל, ועל אחת כמה וכמה על הת"ח שבהם. אני לא חושב שאני מגזים.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2015 00:45 |
|
| |
| chouteng כתב: |  | ד. אתה לא ממש נמצא במקום שאתה יכול לבוא עם תביעה לתשובות. תלמד יותר ואולי תבין יותר. כל עוד שאתה גולש באינטרנט אז אתה אמור לבטל את דעתך העניה לדעת אלו ששקדו על התורה ועל העבודה כל חייהם. אם הם עשו מה שהם עשו, כנראה שזה הוא מה שנכון לעשות, ולנו כאנשים קטנים לא נותר אלא לקבל את דעתם באהבה.
|
|
כאדם פיקח עליך להבין שעל זה נשאלת, על ידי וכנראה גם על ידי תומכי הצעיר (תשוח"ח. הערותיי בהמשך...), "מה אתה רוצה???" וכאדם כנה עליך להשיב כהלכה. אגב, לאור טענותיך הנזעמות-מעט, קראתי את המאמר (הבלתי מצונזר) שוב ושוב, ולא מצאתי זלזול באדם, ק"ו לא בת"ח! (וכאן אבקש מתינות והבנה. במאמר ישנה ביקורת, ואפילו ביקורת חריפה; מוצגות שאלות עקרוניות ותהיות, ולצידן תמיהות והבעת חוסר הסכמה עד כדי כעס. זלזול? צר לי יקירי, לא מאצתי!)
תוקן על ידי אחרחוק ב- 13/01/2015 00:45:28
|
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2015 00:59 |
|
| |
חמינאי והדיבוק לייק על שעשועי הלשון! (סוף ההודעה של הדיבוק, לפני שעשה עליי מחקר-עומק; ההודעה של חמינאי - שנתגלה כנוצרי...)
|
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2015 22:18 |
|
| |
גם אם אני מוחה על הסגנון הבוטה של אח, הוא עמד על נקודה חשובה והיא השימוש הנעשה בציבור החרדי במונחים הלכתיים בהקשרים פוליטיים בצורה שמרוקנת אותם מתכנם והופכת אותם לחוכא ואטלולא. מספרים שפעם הביאו למרן הגרי"ש זצ"ל מכתב 'קריאת קודש' עליו היו חתומים כמה מגדולי ישראל, הוא סירב לחתום. כששאלו אותו למה הוא אמר: כתוב שם שהעניין הוא בגדר 'יהרג ואל יעבור' אני פוסק ואני לא יכול לכתוב דבר שאינו אמת במאת האחוזים. מרן דיבר בעדינות.
|
|
|
|
|