לתועלת הגולשים, הבאתי את המכתב מתוך הספר פטיש החזק ח"ב:
בעה"ו. ברכיה יום ח"י סיון המקודש תשי"ח.
הבן יקיר לי ואור עיני, החו"ש [החכם ושלם] כמה"ר ר' מאיר מאזוז הי"ו, עוב"י [עיר ואם בישראל] תונס. יע"א [יעזרה אלהים, או יכוננה עליון אמן].
ואחדש"ו.
יקרת מכתבך הנחמד בצירוף חידושי תורה [על סוגית ר' חנינא סגן הכהנים, בפסחים דף י"ד ע"א] קבלתי לנכון במועדו, וה' יודע כמה שמחתי בו כמוצא שלל רב, על שאתה שוקד בעה"ו על לימודך וכותב, שזהו פרי הלימוד. ועיין היטב בהקדמתי לסה"ק [לספרי הקטן] מנחת כהן ח"ג בסוף ספר תקפו של נס הנד"מ (ששלחתי לכם עם מר נחום סעדון הי"ו).
בני! אל תפנה אל רהבים ושטי כזב שאר בחורי הזמן, אשר הן בעון עזבו מקור מים חיים, לחצוב להם בורות נשברים אשר לא יכילו המים. אל יטה לבך להם, כי שלחנך גדול משלחנם וכתרך גדול מכתרם, והם רצים לחיי העוה"ז ואתה לחיי העוה"ז והעוה"ב, והעיקר הוא עולם הנצחי, אבל חיי העולם הזה הכל הבל, כמאמרם ז"ל יפה שעה וכו'.
ידעתי גם ידעתי! שאתה מצטער מצד שלא מצאת לך חברים טובים כמו בזמן שהיה לומד אצלי מר אביך הי"ו, וגם אין לך מורה טוב ללמד אותך כראוי, כי מר אביך הי"ו אין עיתותיו בידו, אך כבר ידוע אותו מעשה במי שהיה לו בן אחד משכיל בתורה, והמורה שלו יש לו כמה תלמידים, ואביו רוצה להשכיר לו מורה מיוחד לבדו. ובא אל רב העיר והודיעו מזה, ובקש ממנו למצוא לו מורה אחד הראוי לזה. אמר לו הרב: "תקרא לבנך". והלך ובא עם בנו. אמר הרב לאב ולבן: "הנה מצאתי לכם מורה אחד הראוי לכם". שאל האב "במה ידיעתו של המורה?". אמר לו הרב: "הוא חכם גדול בכל דבר בש"ס בפוסקים וגם בקבלה". עוד שאל האב: "וכמה שעות ילמד את בני?", השיבו הרב "כל היום וגם כל הלילה, אם בנך רוצה ללמוד אצלו". עוד שאל האב: "רב גדול כזה ומלמד בני כל היום, כמה אני צריך לתת לו שכרו?". השיבו הרב: "לא תשלם לו אפילו פקש"ן [פרוטה קטנה של נחושת]! הכל בחנם!". האב והבן שניהם נבהלו למשמע אוזניהם, איך יתכן זה? הרב אמר: "לכן שמע בני, המורה הגדול הזה שאמרתי לך עליו הוא "החשק". לא תמצא מעולם מורה כמוהו שלם בכל המקצועות התורה, הוא אצלך יומם ולילה בלי כסף ובלי מחיר". ובאמת יסוד היסודות הוא החשק שעל ידו מגיע האדם לכל מה שהוא רוצה.
אף על פי כן, הנני להמציא לך עוד חברים יקרים ללמוד עמהם ותמצא מהם נחת, והם הספרים הצל"ח [הרב ציון לנפש חיה], והרב אור חדש, ידי משה, זרע יעקב, וגם הכת"י של מר אביך הי"ו בסוגיא זו סוגית רחס"ה [פסחים י"ד ע"א]. תעיין בהם, ותמצא דעת זה ודעת זה, ותתווכח עמם, ותקשה על דבריהם, תתרץ קושיותיהם. ואלו הם חברים טובים שלא תמצא כמותם.
עוד אומר לך על חברים אחרים, כבר כתבו רבותינו ז"ל על משנת "וקנה לך חבר", הקנה הוא הקולמוס שהיו עושים אותו מן הקנים, הוא יהיה החבר שלך לחדש חידושי תורה, ולפלפל בדברי המפרשים ז"ל, ולכתוב מה שמתחדש לך, הוא החבר הגדול שלך.
תנסה בזה ותראה שלא תקוץ כלל וכלל בלימודך, כל זמן שאתה לומד ומחדש, כאדם המחפש בעפר הקרקע וכפעם בפעם הוא מוצא מרגליות ומניח בחיקו, שלא יקוץ מזה כלל וכלל. וזה בדוק ומנוסה אצלנו, כי הלומד ומחדש וכותב אינו קָץ כלל וכלל. ואדרבה הוא שמח מאוד בראותו כי פעם בפעם הוא מוצא איזה מרגלית יקרה ליישב דברי התוספות או דברי הרמב"ם וכיוצא. תנסה זה ותמצא כדברי ולא יספיק לך הזמן שיש לך. וזה בנסיון אצלי, כשאני לומד ומחדש וכותב, תיכף השעון הוא מדלג משעה אל שעה, ולא ידעתי איך עבר כל כך זמן רב כזה.
לדעתי תזמין קונטריס חשוב ומכורך, ותכתוב בו חידושי תורה. ובכל יום קודם שתתחיל לכתוב, תכתוב התאריך של אותו יום, כזה: יום עש"ק ח"י סיון תשי"ח, וכן על זה הדרך. תשים אל לבך לכתוב בכל יום עמוד אחד [לפחות] ולא יעבור. כתוב ותפרע אחר כך, זאת אומרת שבכל יום תתחיל לכתוב בעמוד חָלָק אפילו תיבה אחת, ולמחרתו צריך להתחיל בעמוד חלק, שבסך הכל הרי אתה כותב עמוד בכל יום, ואז תראה בעה"ו [בעזרת ה' וישועתו] אור גדול, וה' יעזרך עדכש"א [על דבר כבוד שמו אמן].
ובעיקר דבריך, הנה אנכי פה אין לי לא הצל"ח ולא הפני יהושע, אך לפי מה שהבנתי מתוך דבריך, נראה לי שדבריך צודקים, וגם סגנון הלשון הוא טוב (אם הוא שלך). ואני אומר לו לך בכחך זה, וה' הטוב יצליחך בלימודך ובכל עסקיך, ויהי שמך כשם הגדולים אשר בארץ ברוחני ובגשמי אמן ואמן".
נאם המקוה והמצפה למכתבך המבשרני כי אתה מתכונן לקיים בעה"ו כל מה שכתבתי לך, ושלום רב וברכה. ע"ה רחמים חי חויתה בלא"א חנינה הכהן ס"ט.
[1] עיין בהלכות קטנות (ח"א סוס"י ד') בהגהות הרב המני"ח וז"ל, ע"י כתיבת הקנה אשר קניתי לי חבר נכון ישר ונאמן. ע"ש. נאמ"ן ס"ט.