חדשות המוזיקה החסידית - גליון 49 - ערה"ש
בס"ד | חדשות המוסיקה החסידית | גליון 49 ערב ראש השנה תשס"ו | www.chasidinews.com | [email protected]
שנה טובה ומבורכת!
הוא הביא את קצב הדאנס המהיר יחד איתו אל הבמות, אתם זוכרים אותו בוודאי בלהיט "וללבנה אמר" על הבמות בט"ו באב בהתחלה בגוש קטיף ובהמשך במופעי מוצ"ש הגדול בנחלים - ערוץ 7 , וכיום על במות באירופה עם תזמורת ענפה- אודי אולמן- בראיון מיוחד ובלעדי של מיכל קורן לרגל צאת הדיסק החדש "אודי 3" , אופיר עידו מסקר את הדיסק החדש של גיל עקביוב "בשורה טובה" ויונתן כץ מסקר את "איילת השחר- הולכת ורבה", דיסקים חדשים שיצאו לאחרונה וסוגרים את השנה, דיסקים לצפיה, הופעות ושמחות בית השואבה ועוד. מקווים שתהנו מהעיתון. הפורום שלנו הולך ומתפתח הכניסה דרך האתר או פשוט ללחוץ כאן. אתם מוזמנים להכנס ולכתוב.
חידושים, רעיונות, מאמרים, הערות, תגובות, וכל מה שעולה לכם בראש לשלוח ל: [email protected] . מנויים לשלוח ל: [email protected].
מערכת "חדשות המוזיקה החסידית"
--------------------------------------------------------------------------------
מקבץ חדשות
בשיתוף עם "מוצ"ש חסידי חי עם מנחם טוקר" ברדיו קול חי
◄ יוחי בריקסמן מגיש אלבום חדש ליעקב שוואקי – "שוואקי בהתעוררות" - אלבום הקומזיץ בלווי תזמורת נגינה. סולנים אורחים: ילדי הפלא מוטי שטרן, יצחק שוורץ וברוך וולדמן. באלבום ששה מחרוזות: "יוודע" (על נהרות- שוואקי, עננו- שרולי גינסברג, יוודע – סקולען, מוריה- מונה), "רחם" (רחם- שוואקי, כאייל- מנדלסון, קלי אתה– חב"ד, רחם- מ.ב.ד), "אודה" (ממקומך- מ.ב.ד, אודה- סקולען, אחינו- פריד, בשעה- שוואקי), "ידיד נפש" (ידיד נפש- פריד, והראנו- פריד, פנה לעלבון- גולדמן, אבינו- חב"ד, ידיד נפש- מ.ב.ד), "שמח" (שמח- שוואקי, והערב- שוואקי, ירושלים- פרוזנסקי, טוב להודות- אייזנשטרק), "פתחו לו" (אם אשכחך- שוואקי, מלאכים- חיים ישראל, לא אמות – מ.ב.ד). הפצה: גל-פז.
◄ אברהם פריד יוצא בסינגל חדש "אני חושב עליכם". המילים מספר ירמיהו: "כי אני יודע המחשבות, שאני חושב עליכם, נאום ה', מחשבות לשלום ולא לרעה, לתת לכם אחרית ותקוה". הלחן של אברהם פריד והעיבוד והפקה מוסיקלית: יובל סטופל. השיר הוקלט באולפן של ר' חיים בנט. השיר מוקדש לתושבי גוש קטיף והשומרון. הפצה: גל-פז.
◄ אלבום חדש לאהרון רזאל – "בהופעה" – אלבום שהוקלט בהופעה חיה בירושלים בצוללת הצהובה בט' כסלו תשס"ה. באלבום 14 רצועות עם מיטב הלהיטים: זמן הגאולה, חגיגה, שניים סוכר אחד קפה, שיר המעלות, הסנה בוער, שיר ציון, מים רבים,צא מן התיבה ועוד. כל הלחנים והעיבודים של אהרון רזאל והפקה מוסיקלית וניהול אומנותי של ערן הורביץ. הפקה: פרסומי ניסא ומי"ם. הפצה: התו השמיני.
◄ להקה חדשה מקנדה בשם "סאקרפייס" – "קורבנות" המורכבת מדניאל פרידמן ובן קליין (המוכר לנו יותר כ"בני קטון" או "ברוך כהן" מ"עונג") ויוצאת באלבום בכורה – " Sibiling Rivalry - תחרות אחים". הלחנים של בן קליין ודניאל פרידמן, חברי הלהקה, שעוסקים רוב זמנם בקירוב רחוקים. באלבום 11 שירים, רובם באנגלית למעט "עוד ישמע", "קום עבור את הירדן" ו"תחרות אחים" שהוא היגרסא העברית לשיר הנושא באנגלית "Sibiling Rivalry''. עוד באלבום: צא החוצה, תפתחו לשמיים ועוד.
◄ "השיר שהלווים" - החזן יצחק הלוי ממנצ'סטר שבאנגליה לפני כשנה החל לעבוד על אלבום בכורה ובו מבחר קטעי חזנות מפורסמים בניהם "ולירושלים עירך" של קוסוביצקי, "השם זכרנו" של יוסלה רוזנבלט "כבודו מלא עולם" של מלבסקי. לראשונה גם מופיע בדיסק זה השיר "עושה שלום" של הד"ר מרדכי סובול, אשר משמש בשנים האחרונות כשיר הסיום של כל הקונצרטים לחזנות. כמו-כן שולבו בדיסק מלבד קטעי חזנות גם קטעי חזנות קלילים וקטעי שירה. בדיסק מארח יצחק הלוי חברים מעולם החזנות, החזנים: יצחק מאיר הלפגוט, יעקב מוצן, משה שטרן, בן ציון מילר. את הדיסק עיבד ד"ר מרדכי סובול יחד עם בנו אופיר.
◄ "האגדה והסימפוניה" – סדרה חדשה לחזן העולמי חיים אליעזר הרשטיק שיוצא באלבום חדש "זכור אב". בין הקטעים: עד הנה, אמר רבי אלעזר, ה' מלך, ישמחו, תקע בשופר ועוד. כמו-כן מצורף השיר ''כל נדרי" מתוך האלבום הבא בסדרת "האגדה והפילהרמונית". הפצה: פילהרמונה.
◄ אברימי מארוקו, אברך חסידי ניחן בטונים גבוהים ובצבע קול יפיפה (מזכיר במקצת את קולו של שלוימי דסקל). אברימי למד במשך שנים פיתוח קול אצל ויקטור קוטיק, מי שאחראי על קולם של מיטב הזמרים בארץ, והופיע בעיקר במסגרת אירועי החסידות אליה הוא משתייך, שמחות ואירועים קטנים. לפני מספר חודשים שמע אותו יהודה דים באירוע שבו הוא הופיע, בשיחה שקיימו השניים לאחר מכן החליט אברימי להתחיל לעבוד על אלבום שאותו יפיק מוזיקלית יהודה דים. בימים אלו יוצא סינגל ראשון מתוך אלבום הבכורה. השיר נקרא "כי הנה כחומר" מילים אקטואליות לימים אלו מתוך תפילת ר"ה, הלחן וההפקה המוזיקלית של יהודה דים, העיבוד של ג'ף הורביץ.
◄ "התרגשות" - אלבום חדש שיצא בקרוב של המיטב הלחנים של פינקי וובר בהשתתפות אייזיק האניג, פיציקאליש ועוד. ביצועים חדשים וישנים. עיבודים: דודי קאליש.
◄ דוד הולשטיין מגיש: "אהבת כלולותיך" – שירי נשמה לשמחת הכלולות. האלבום יוצא לרגל נישואי בתו של דוד הולשטיין, מנכ"ל נועם הפקות שאף מבצע ביחד עם חותנו מיכאל ויגודה שיר חדש "אשר ברא" שהלחין מיכאל ויגודה לרגל הארוע. עוד באלבום: אשר ברא – רבע לשבע, השמיעיני – ר' שלמה קרליבך, כיצד מרקדין – החבר'ה, אם אשכחך – ישראל ויליגער ועוד. הפצה: נועם הפקות.
◄ ר' מיכאל שטרייכר מוציא בקרוב שני אלבומים חדשים. באלבום הראשון שיקרא כנראה "מסביב לעולם" יכלל שיר חדש בשם "שיר המעלות" בלחן נדיר של ר' שלמה קרליבך. את האלבום השני יבצע הבן, דוד שטרייכר ויכלל בו דואט בשיר בשם "ליבי". העיבודים יהיו של מלכיאל אברהם וישראל לאם.
◄ החזן חיים אדלר יוצא באלבום חדש לקראת הימים הנוראים – "כל נדרי". בלווי מקהלת הגברים והתזמורת הקאמרית "קול הנשמה". עיבודים, תזמור וניצוח: מנחם בריסטרובסקי. בין הקטעים: כל נדרי, וכך היה אומר- והכהנים, אף הוא, הבן יקיר לי, גלה כבוד מלכותך ועוד. הפצה: נועם הפקות.
◄ "סליחות"- אלבום חדש לפייטן יובל טייב. בין הפיוטים: בן אדם, למענך, בזכרי על משכבך, אל נורא עלילה, עת שערי רצון (בנוסח טריפולטאי) ועוד. הפצה: גל-פז.
◄ ארי גרין מגיש "תזמורת ברוק- מוסיקה יהודית עם קצה" – אלבום עם למעלה מ-60 דקות של ריקודים המחולקים לשמונה מחרוזות. משתתפים באלבום: איצי ספינר, בני אמר, אברהם סלומון, איירה הלר, יוסי גולשטיין ואיצי גליקשטיין.
◄ "סימפוניה בחזנות" – אלבום חדש לחזנים קולין שחט וישראל רנד בלווי תזמורת סימפונט רעננה בהרכב 70 נגנים בניצוחו של אלי יפה. בין הקטעים: אל תירא, אחי גיבורי התהילה, אני מאמין, מתרצה ברחמים, מוישלה מיין פריינד ועוד. הפצה: נועם הפקות.
◄ "חנן אביטל ופרחי ירושלים שרים ימים נוראים" אלבום חדש לרגל 30 שנה למקהלה. באלבום מיטב המנגיונות של הימים הנוראים בנוסח מרוקו ("שערי רצון", "בחצוצורות"), ועדות המזרח ("אדון הסליחות", "אדיר ונאור" ועוד.) עיבודים: דוד ביתן. הפקה: אושרי חזיזה ובנצי שם טוב.
◄ סינגל חדש "תפילת הדרך" ללהקת "פרחי השומרון ברקאי". הלחן, העיבוד, הנגינה, הניצוח, ההקלטה של יותם סגל. מתוך אלבום חדש "פרחי השומרון 3" שייצא לאור אי"ה אחרי החגים. הפצה: נועם הפקות.
◄ גד ליאור ("ריח טוב") יוצא באלבום חדש "השיר שלנו". משתתפים באלבום: עדי חייט, אברהם זליג מאריס, שמעון מרחום, ניר מליחי, כפיר צ'רנוחה ויהונתן צארום. בין השירים: השם איתנו, השיר שלנו, מצווה גדולה, את אחי ועוד.
◄ "גביע הדמעות" – סינגל חדש למשה מונה רוזנבלום ובנו. "אך ודאי הגביע יעבור על גדותיו / אם נצעק מן הלב אם נצעק לפניו" בלנו ועיבודו של מונה עצמו.
◄ "זמרו לאלוקים זמרו" – אלבום חדש לפייטן יוסי פיאמנטה עם פיוטים לימים נוראים בנוסח ספרדי ירושלמי. בין הקטעים: יה שמע אביונך, לך אלי, עננו, אדון הסליחות, אנשי אמונה ועוד. הפצה: גרינטק.
◄ "שערי שמים פתח" - סינגל חדש בקרוב לחסידי מישקולץ שיהיה חלק מאלבום שני שמפיק ר' יחזקאל קריץ, איש החסידות, בלחנו של הרב יוסף ברגר, מלחין החצר.
◄"ניגון הלב" – אלבום חדש ליאיר גדסי. באלבום עשרה שירים, בינהם: אמונה ,ניגון הלב, לך אלי, הללויה, תיכון תפילתי, ועוד. הערה יפה שהונצחה על האלבום: לאהובי! מנוחת השירים בשבת חובה. תודה.
◄ פרוייקט חדש של מנחם טוקר – אלבום חדש במורכב מלחנים של אלי לאופר בביצוע מיטב הזמרים החסידיים- ישי לפידות, אפרים מנדלסון, שלמה כהן ועוד.
◄ הרב יאיר כלב מוציא את "עצם הנשמה 2" – אלבום חדש של ניגוני חב"ד מקורים מלווים בהסבר.
◄ "למענך" סינגל חדש לאיתן כ"ץ ("בגלל אבות") בדרך לאלבום חדש בקרוב.
◄ להקת קומי אורי יוצאת באלבום חתונות "חתונה עם קומי אורי".
◄ מקבץ אלבומים חדשים שיצאו בחוץ לארץ וכנראה לא יגיעו לארץ: הרב משה שור עם בניו יוצאים באלבום חדש – "A Shur Thing" , "חסידיטראנס 1", יצחק הלוי יוצא באלבום אקוסטי חדש – "שבת עם הללו", "שמח" מגישים אלבום חדש לפאול זים – "ניגוני חסידים", אמן הכינור יצחק פרלמן יוצא באלבום חדש "כינור יהודי", ברוך סופרין יוצא באלבום בכורה – "ידיד נפש", אנדי סטטמן יוצא עם אלבום חדש של ניגוני חב"ד – "עבודת הלוי", החזן יעקב אורזך יוצא באלבום בכורה – "שירו לה'", "כיף 1".
--------------------------------------------------------------------------------
הופעות
◄ שמחת בית השואבה תערך אי"ה בכיכר מישקולץ בפתח תקווה, במוצאי חג ראשון, ט"ו תשרי תשס"ו בליווי תזמורתו של רובי בנט ובהשתתפות שלמה כהן, מקהלת הילדים החדשה 'שירה חדשה' ואומנים נוספים. הכניסה חופשית.
◄ פסטיבל רוק ונשמה יהודית הגדול מסוגו בישראל יתקיים בבית-שמש בחול-המועד סוכות, זו השנה השביעית ברציפות. הפסטיבל, שייערך בימים רביעי- חמישי ט"ז- י"ז תשרי תשס"ו א'-ב' דחוהמ"ס החל מהשעה 17:00, ייטלו חלק כבכל שנה מיטב האומנים וההרכבים במוסיקה היהודית המקורית מישראל ומארה"ב. יום רביעי יופיעו - העקבות, נפתלי אברמסון, שלוק רוק, רבע לשבע, שלמה גרוניך, עדי רן, סול פארם, ושי גבסו. ביום חמישי יופיעו- פרה אדומה, אודי דוידי, שבטי ישראל, חיים דויד, שלמה כץ, אהרן רזאל, בלו פרינג' ולהקת המושב. הכניסה חופשית.
◄ מעמד עליה לרגל והקבלת פני הרב עובדיה יוסף שליט"א, יופיעו: חיים ישראל ולהקתו, בני אלבז, דודו דרעי, איציק אורלב, אמיר אליהו ופרחי ירושלים. אי"ה ביום רביעי, א' דחוהמ"ס, ט"ז תשרי תשס"ו בשעה 13:30 בגן סאקר ירושלים. הכניסה חופשית.
◄ שמחת בית השואבה ברחבת מערת המכפלה בחברון יום חמישי י"ז בתשרי ב' דחוהמ"ס החל משעה 13:00 יופיעו: חיים ישראל ולהקתו, שלמה כהן, עדי רן, סול פארם, בלו פרינג', אודי דוידי, שבטי ישראל, שלהבת, אהרון רזאל, להקת המושב, חזקי סופר, המדרגות, שלמה כץ, להקת רבע לשבע , נפתלי אברמסון, פרה אדומה, חיים דוד סרצ'יק ועוד. הכניסה חופשית.
◄ מופע ענק למען ארגון" הצלה ישראל": אברהם פריד בהופעה מלאה וחגיגית, אוהד מושקוביץ ומקהלת הילדים 'שירה חדשה'. המופע יתקיים אי"ה ביום ראשון, כ' תשרי, ה' דחוהמ"ס תשס"ו בתאטרון ירושלים (רח' מרכוס 20) בשעה 19:45
◄ הקפות שניות באמפי תיאטרון של בת-ים יתקיים בעז"ה במוצאי שמחת תורה בהנחיית מנחם טוקר ויופיעו בו חיים ישראל, הקינדרלך, אמיר אליהו, איציק אורלב, שלומי שטרן, ילד הפלא אוריאל פלד-ווהב בליווי ניסן אפטרגוט.
דיסקים לצפיה
◄ דב שורין מגיש: הסרט "אדוני הארץ" עם הקליפ "ולא ינתשו עוד". סרט המספר את סיפור חייו המרתק של דב שורין ועובר דרך כל אלבומיו של דב ומשלב קטעים וקליפים משירים מהאלבומים השונים ובמקביל מספר את הסיפור של מחבל שהורשע בהטמנת מטען חבלה בירושלים, ישב 17 שנה בבית הסוהר ועובד כיום כמדריך טיולים בירושלים. "ולא ינתשו עוד" מתוך אלבומו האחרון "אדוני הארץ" קליפ מושקע ביותר בצורה שטרם נראתה כמותה! הדיסק אינו מופץ בחניות, רק דרך האתר: www.dovshurin.com .
◄ הופיע חסידישקייט 46: סיפור חייו המרתק של דוד בן עמי, אריאל ברמן שובר שיא גינס ברדיו ומשדר 32 שעות ברציפות, משה ואלי לאופר בראיון מיוחד לרגל צאת הדיסק החדש "משה לאופר 5" "רק להתענג עם אלי לאופר", החזן יהודה נפתלי מתארח באולפן, ראיון בלעדי עם הזמר גד אלבז וקליפ מיוחד ועוד. הפצה: גרינטק.
◄ רדיו בית ישראל מגישים: "ההינתקות" – גירוש תושבי גוש קטיף מביתם ה'תשס"ה. צילומים יחודיים לתקליטור. צילום: אילן רוזנברג. עורך: בני נימני. קריינות: אלי שפירא. הפצה: נועם הפקות.
אודי 3 / ראיון חג: אודי אולמן
"הוא פרץ עם הלהיט וללבנה אמר, 3 שנים לקח לו להשקיע, להגיע אל הדיסק הזה – אודי 3, הוא לא פריד, ולא בן דוד, אבל הוא צנוע, ויש לו קול מיוחד עם שירה מהלב, אודי אולמן חוזר אלינו ומפתיע אחרי תקופה, התקליט החדש שבפתח השנה החדשה "
מיכל קורן
הוא הביא את קצב הדאנס המהיר יחד איתו אל הבמות, אתם זוכרים אותו בוודאי בלהיט "וללבנה אמר" על הבמות בט"ו באב בהתחלה בגוש קטיף ובהמשך במופעי מוצ"ש הגדול בנחלים - ערוץ 7 , וכיום על במות באירופה עם תזמורת ענפה, יצאתי לראיין את האיש והאומן אודי אולמן.
6 שנים בשטח,אבא חזן, מתי בעצם התחילה דרכך המוסיקלית?
שרתי תמיד בתור ילד, אבא חזן הוא היה מכריח אותי אז ילד לבוא להופעות לשיר איתו, בהיותי ילד עשיתי ושרתי ב "יהודים בני מלכים" – חיים בנט ,לא מזמן חידשנו את זה בדיסק שמע וצפייה לילדים במחשב עשיתי עוד כל מיני דיסקים לבד בתור ילד, זאת הייתה התקופה.
אם לפני 10 שנים היית אומרת לי שבזה אעסוק בחיים, לא הייתי מאמין, זה לא היה ממש בכיוון, אבל פרצתי עם "ללבנה אמר" הלהיט ההיסטרי הקצבי בזמנו שיצא אז בתור סינגל וככה הכל התחיל, צריך שיר אחד בשביל ההתחלה,שנה אחרי יצא כבר דיסק הבכורה שלי, ושנה וחצי אחרי כבר יצא הדיסק השני, וכעת 3 שנים אחרי אני עומד להוציא את התקליט הבא שלי אודי 3. שלוש שנים שבמהלכם חידשתי והוצאתי את "יהודים הם בני מלכים" ביחד עם יובל, היו לי עוד כל מיני השתתפויות בדיסקים שונים שיר פה שיר שם.
עד היום הוצאת שלושה אלבומים מה היה לנו בהם?
עד היום הוצאתי שלושה אלבומים, אם נכלול את "יהודים הם בני מלכים" זה הרביעי. בדיסק הראשון יצרנו משהו, התוונו דרך בצורה מסוימת של דיסק שהוא חצי דאנס חצי חסידי, שעד אז אף אחד לא עשה את זה , וגם הדאנס שהיה עד אז של אוף שימחעס ומנחם פיליפ, היה דאנס מאוד מחתרתי ובסיסי, הדאנס שאנחנו הבאנו ביחד עם רון תיכון היה קצת שונה, זה היה משהו שלקחנו אותו קצת יותר מעבר, וגם הרעיון של חצי חצי, חסידי ודאנס, וכמובן שהייתה אז את כל ההתנגדות של הדאנס בהתחלה, אבל בסופו של דבר זה נכנס חזק, ואז בעקבות ההצלחה של הראשון אמרנו נעשה אותו סגנון גם בשני, וזה מה שעשינו וגם יחסית הדיסק הצליח יפה, לא כמו בראשון אבל הצליח אומרים שזה תסמונת הדיסק השני אצל זמרים וזה כנראה נכון
.
מה מצפה לנו באודי 3 ממה הוא מורכב ,ועם מי עבדת עליו?
בדיסק הזה צמצמתי את נושא הדאנס, יהיו בו 4 שירי דאנס 7 שירים חסידיים ,אבל הדאנס שיהיו זה לא הדאנס שכולם זוכרים, זה דאנס שונה מתקדם, היפ הופ, בקיצור דאנס משולב, חיפשנו דברים שונים. 3 שנים עבודה, ומעל שנה וחצי של הקלטות באולפן נוצר מצב שיש שיר אחד שאוהבים ואז אתה מגיע הביתה שומע אותו שוב ואומר לעצמך וואלה זה לא מתאים, זה לא צריך להיות ככה.
בדיסק הנוכחי אני עובד עם יובל סטופל בלחנים, יובל שהיה ונשאר אנחנו מצליחים לשרוד יחד, יובל מבחינתי פשוט משתבח עם הזמן בלחנים שלו מדהים. הלחנים כאן הרוב של יובל, והפעם לא כמו בעבר יש כאן שלושה לחנים שלי. "עושה שלום" לחן שלי ושל יובל, בשלב מסוים בדיסק לא היו לנו שירים, הרגשנו שפשוט משהו לא דופק כמו שצריך,אז החלטנו שאנחנו נשב במשרד כמה שעות, ובסופו של דבר יצאו לנו שני השירים האלה. וכשאנחנו יושבים הכוונה חושבים על מילים, מחפשים מילים באינטרנט,מחפשים בתנ"ך בשביל לקבל בכלל רעיון והשיר "עושה שלום" נפל עלינו וחשבנו כמה זמן לא היה שיר על המילים האלו שהצליח, לא כמו השיר הרגיל. "ויענך" – זה מילים שאף אחד לא עשה להם שיר וזה התחבר לאט לאט, הוא נתן בית אני נתתי פזמון שנינו פה ושם ויצאו שני שירים חזקים מאוד לטעמי, ותמיד מגיעים לאולפן ואתה אומר זה בטוח להיט וזה פחות, אבל בסופו של דבר הקהל תמיד קובע והוא גם המכריע.
יש גם בתקליט את יהודה דים לחן מעולה שהוא נתן לי, שיר שקט חסידי, יש 2 שירים שחידשנו בדיסק, "כאייל תערוג" של אברהם פריד עם לחן של יוסי גרין שיר מאוד ישן, וגם את "ציון הלא תשאלי" של חיים בנט גם שיר ישן שניהם החידושים בדיסק, שמעתי מעל 1000 שירים ואני לא מגזים, בשביל להחליט, ובסופו של דבר יובל עושה את הלחנים הכי טובים שמתאימים לי.
יוצא לך להופיע בחו"ל משהו מסוים שמייחד שם מהארץ?
ההופעות שלי היום הם בעיקר בחו"ל,אין הופעות בארץ זה לא קיים כאן אני מנסה להיזכר במופע גדול שהיה כאן בתקופה האחרונה ולא ממש זכור לי, זה לא קיים הנושא של הכסף בארץ הוא בעייתי, אני נוסע כמעט פעמיים בחודש ללונדון , ובכלל גם לאירופה, חו"ל זה מקום שאתה יכול להגשים בו הרבה מאוד מהשאיפות ומהרצונות המוסיקליים שלך, בארץ המצב הוא שגם אם היו עושים הופעות זה היה בחינם, אנשים היו באים, ומי שהיה מרשה לעצמו להרים הופעות כאלו היו בד"כ העיריות ודברים כאלה שלא היה להם בעיה להרים הופעות, היום לעיריות אין כסף, ומי שמנסה לעשות בתשלום אז זה יהיה מקסימום 20 ₪ לכרטיס וממחיר כזה אתה לא מסוגל להרוויח וזה חלק מהסיבה שאין כמעט הופעות, ויכול להיות שגם לאנשים אולי נמאס.
בגלל שאני עובד הרבה עם הקהל בחו"ל אני רואה את ההבדל בין הישראלים לחוצניקים, הקהל בחו"ל יודע להעריך, גם בישראל כמובן, אבל בחו"ל יודעים לתת יותר כבוד וריספק ואף אחד בחיים לא יריב אתך על כסף ודברים מראש, וכאן בארץ תמיד כשתיגמר הופעה ייגשו אילך ויגידו לך תגיד אולי אפשר להוריד פה קצת שם קצת במחיר.
בפן האישי שלך מה אתה חושב מייחד אותך?
יש אצלנו בתחום קטע שקם זמר חדש משווים אותו מייד לפריד, MBD , או דדי, ויש חקיינים שנשמעים אותו דבר,עלי אי אפשר להגיד שאודי אולמן דומה למישהו, אודי אולמן דומה לאודי אולמן, יש לו קול קצת שונה ויש כאלה שיקראו לזה קול ציף ציף, ויש כאלה שיקראו לזה קול ילדותי, ויש כאלה שיקראו לזה קול שאנחנו אוהבים לשמוע, הקול שלי הוא קול שונה הסגנון שהבאתי למוסיקה בשנים עברו היה שונה, היום מה שמייחד אותי אישית זה אני חושב שבעקבות שני הדיסקים שלי ב"ה הצלחתי להגיע לרמה מסוימת עם כל הצניעות שמעמידה אותי באיזה שהוא לבל מסוים, שהיום אני רוכב על הגל הזה ואני מיישם את זה בהופעות וגם בחתונות, ומשתדל לעמוד בציפיות של האנשים.
יש לך הרבה חתונות?
אני דוגל בשיטה הזאת של חתונה איכותית עם קצב אחת לכמה זמן מאשר היכלי מלכות כל ערב, בשביל לשמור על מעמד ושם מסוים מבחינה אישית,לדעתי זמרים כמה שהם לא מצליחים מופיעים בהיכלי מלכות יום יום שורפים את עצמם. אני מאמין במה שיש לי עובד יפה, עובד הרבה בחו"ל, עכשיו נכנסתי לנישה האירופאית בצורה חזקה ויש לי היום תזמורת באירופה שמאוד מצליחה, בארץ בעיקר בתור זמר אורח, אין לי תזמורת משלי כאן, חתן שמתקשר אלי ומזמין אותי לחתונה, אני אומר לו יופי, תלך לראות את התזמורת הזו והזו ויש כמה תזמורות שאני משתדל להמליץ עליהם באופן קבוע, שאני אישית נהנה לעבוד איתם יותר מאשר את כולם, תלך תראה עם מי אתה אוהב תסגור איתם אני יעשה איתם, וזאת הצורה שאני משתדל לעבוד כאן בארץ.
חוויה מסוימת שזכורה לך מהופעה טובה?
אני תמיד מספר על ההופעה הראשונה שלי בחיים שהייתה בט"ו באב בגוש קטיף לפני בערך 6 שנים, החימום היה של MBD ופריד ומתחת לתמונות שלהם במודעות היה כתוב "הקול החדש" אודי אולמן והיה שם 30.000 איש ואני זוכר שהחוויה שם הייתה עצומה מבחינתי אפילו שרוב הקהל עדיין לא הכיר אותי כ"כ,אבל איך שסיימתי לשיר את שיר החימום הראשון, התגובה הזאת של 30.000 איש מגיעה לך בעוצמה כזאות גדולה שאתה אומר לעצמך שזה מה שאני רוצה לעשות באמת בחיים, ותמיד אני זוכר את התחושה הזאת, בסוף האירוע העלו אותי לשיר האחרון עם פריד ומרדכי, ואני לא טיפוס שמתרגש מהופעות אבל ההרגשה הזאת של 30.000 עשתה לי את זה ותלווה אותי כל ימי חיי.
כמובן שהיום יש ימים שאני חוזר הביתה אחרי הופעה או חתונה ואני עומר לעצמי זהו זה אני עוזב את המקצוע הזה, אין לי כוח כי קורה שיש ימים לא נעימים. עוד חוויה שזכורה לי היטיב מהופעה הייתה כל מיני דברים קטנים כמו שאתה נופל מבמה לפעמים ודברים מאוד לא נעימים, ממש ליפול? היה לי מצב שהופעתי פעם אחת באיזה שהיא במה עם תזמורת והכול, וסידרו במה עם קרשים, ועמדתי בצד הקרש בטעות והקרש התרומם ועפתי פשוט אחורה והכול שמה הפסיק לכמה דקות זה היה קטע מטורף.
יוצא לך להופיע בפני ילדים חולים, מהי ההרגשה?
בהחלט והרבה ויש לי סיפור עם הפיגוע של משפחת כהן, שהנשיא הגיע שם לבקר את הילדים שהיו על האוטובוס והוא שאל את אחד הילדים מה אתה הכי רוצה שיקרה? אז הוא אמר אני רוצה שאודי אולמן יבוא לשיר לי וזה היה בערוץ 2 בטלוויזיה וכבר בערב קיבלתי טלפון והגענו לשם יום אחרי אני ויובל ושרנו וזה היה משהו שאני לא אשכח בחיים, המראות האלה שרואים שם, ומאז איך שהוא אני משתדל אני עובד עם הרבה מאוד קבוצות באופן קבוע ומשתדל להגיע תמיד כשקוראים לי, חגים בר מצוות לילדים, זה מאוד חשוב ועושה גם הרגשה טובה במיוחד כשאתה רואה מישהו שוכב במצב לא טוב ואתה הוא זה שמצליח לעלות לו חיוך. עשינו איזה בר מצווה לילד עם בעיות נפשיות, והחיוך שהיה לו בפנים ברגע שנכנסתי לאולם,כאילו הוא לא האמין שנגיע לשם זה היה מדהים.
ולסיום יש לך מסרים לאומה?
חשוב לי להדגיש שבדיסק הזה השקעתי רבות עבדתי עליו 3 שנים בערך, וזה לא סתם שאומרים הוא הוציא לפני חצי שנה דיסק והנה ישר יוצא הדיסק הבא שלו, זה דיסק שהשקעתי בו גם המון כסף וגם המון מאמץ וזה משהו שאני מתעסק בו יום יום כמעט 3 שנים. לטעמי האישי הוא דיסק טוב, הקהל ישפוט אבל תנו לו צ'אנס מבחינת לא להוריד ישר לאינטרנט, לכו לחניות זה פוגע בנו ובסופו של דבר זה ייפסק מתי שהוא, אני מנסה למצוא אלטרנטיבות מסוימות שאני ימכור את הדיסק לכל מיני חברות ודברים כאלה ולא להסתמך רק על החניות, יותר מזה אני מבין שיש בעיה בתחום, אבל אני קורא לאנשים ואומר להם, ויותר מזה בשביל מה לחזור לכאן בגלגול על דברים כאלה, אני מאמין שזה דיסק מאוד חזק, יש בו שירים יפים וכדאי ללכת ולרכוש אותו.
מסר ליוצרים :אני מבין שלאנשים נמאס הכול ממחזר את עצמו, תנו שינוי, אומנם המזרחי כ"כ תפס כי זה היה שיוני רענן שהיה כנראה חסר כמו האלטרנטיבי כמו הדאנס, המזרחית היה משהו שהיה חסר בתחום. ובשביל זה צריך להיות קצת יותר מקוריים, צריך יותר להשקיע ולא להוציא כל דבר. מבחינה אישית היום זה שמוכרים תמונות שלנו בחניות ודברים כאלה זה דברים שמאוד מסחרו את המוסיקה החסידית, ובסופו של דבר גם גורמים להערצה ואהדה רבה ולא של רבנים, אני מאוד נגד כל הקטע של המסחור, הרדיו והכול, מצד אחד זה טוב, מצד שני אייך אומרים כל אחד ישפוט לעצמו בעתיד.
אני רוצה שיבינו ששלש שנים יש כאלה שיגידו שאודי אולמן נעלם קצת, אבל אני כל הזמן פה, ובשלוש שנים האלה אני מופיע יותר ממה שהופעתי קודם בחיי. 3 שנים שהיו מרוכזות בשביל להגיע לדיסק האולטימטיבי ואני מאוד חושב שהגענו לזה.
תודות : ליובל- אני לא מכיר הרבה ששורדים כ"כ הרבה זמן יחדיו אנחנו דיסק שלישי כבר יחד והוא פשוט משתבח עם הזמן, העיבודים שלו בדיסק הזה היו ענקיים ותודה מיוחדת לשימיקיס.
סקירת דיסקים: "בשורה טובה" גיל עקיביוב. הפקה: הפצת המעיינות.
לאחר ציפייה ארוכה של יותר מ- 4 שנים יוצא האלבום השני של המוסיקאי והיוצר גיל עקיביוב. האלבום נקרא "בשורה טובה" והיא אכן תפילתו של גיל לקראת השנה החדשה שתהיה לכולנו בשורה טובה ואמיתית. גיל הינו יוצר מוכשר ומקורי מוכיח פעם נוספת את כישרונו המוסיקאלי ונגיעתו בלבבות המאזינים. גיל עקיביוב חסיד חב"ד מוסיקאי ,מלחין, מעבד, מפיק מוסיקאלי, זמר,נגן קלידים וגיטרות, בגיל 11 החל את דרכו המוסיקאלית כשהופיע בפסטיבל שירי הילדים לצד צביקה פיק בשיר "הסבון בכה מאוד" בצבא שירת כזמר בלהקת "חיילות השדה", עשה עיבודים והפקה מוסיקאלית ל"צוות הוואי-חיל האוויר" .בסוף השירות הצטרף לתזמורת "חיל האוויר "-כזמר,פסנתרן ומעבד מוסיקאלי. עם השחרור עסק בניהול מוסיקאלי של להקות נוער , בנוסף לכך ניגן עם היוצר עוזי חיטמן ז"ל, הגיטריסט ארז נץ, הזמר מני בגר ואמנים נוספים.
לפני עשר שנים נחשף ליהדות דרך חסידי חב"ד והחל מעמיק ברזי התורה, הוא החל להתקרב ליהדות ולמד בישיבות חב"ד בצפת וברמת אביב. בד בבד עם חזרתו בתשובה נכנס לאולפן הקלטות לצורך הפקת אלבום שכל מילותיו נלקחו מהמקורות. ואכן בשנת תשס"א יצא לאור אלבומו הראשון "תפילה לעני". כחוזר בתשובה שגדל על ברכי המוסיקה של להקות שנות השישים והשבעים , הושפע מהסגנון המוסיקאלי שלהם והעביר בדרכו הייחודית את הצלילים המופלאים שהשתלבו בצורה מדהימה עם טקסטים שלקוחים מספר תהילים, שיר השירים ופסוקים מתפילות.
שירתו של גיל אמיתית ונוגעת, החיבור של מילות הקודש וההרמוניה המוסיקלית מגשרת ומנפצת את כל המחסומים הקיימים ומקרבת את הלבבות. האלבום "תפילה לעני" זכה מייד לתגובות נלהבות גם מאנשי מקצוע וגם מציבור המאזינים. בין עשרת השירים הנפלאים של האלבום "תפילה לעני " ישנו שיר אחד שמילותיו לא נלקחו מהמקורות. השיר נקרא "נוסעים נוסעים" והוא נכתב על ידי התמלילן המוכשר עובדיה חממה שהיה ממקימי להקת "מוסקבה"( גלגול קודם של אתניקס) וכן מוסיקאי בזכות עצמו שהוציא עד היום ארבעה דיסקים מקוריים.
השיר זכה להצלחה גדולה והושמע רבות בכל תחנות הרדיו. השילוב הנדיר בין המוסיקה האיכותית של גיל לבין התמלילים העמוקים של עובדיה יצרה אצל גיל את התחושה שחממה יהיה האיש הנכון שיוכל להעביר באופן הנכון את המסרים והרעיונות שאליהם נחשף בדרכו החדשה ושאותה למד בתורת חסידות חב"ד. ואכן שישה תמלילים מתוך האלבום החדש נכתבו על ידי חממה והוכח שוב כי השילוב בין השניים הוליד אלבום מיוחד שהביא איתו ניחוחות חדשים לשדה המוסיקה היהודית ישראלית.
בשנת תשס"ב החל גיל לכתוב לחנים לשירים ולאסוף סביבו חברים נגנים שיוכלו להעביר את הצבע המוסיקלי הייחודי לו בצורה הטובה ביותר. מלאכת התיפוף ניתנה לתמיר מוסקט שבין היתר ניגן עם: שלום חנוך, ארכדי דוכין ועוד... תמיר שחי ויוצר כבר 10 שנים בניו יורק, החליט לקחת פסק זמן והגיע במיוחד לישראל לצורך הקלטות האלבום. את תפקיד גיטרת הבס הפקיד גיל בידו של אברהם ששון אליהו (לשעבר ששי מזרחי) אחד מנגני הבס המוכשרים בארץ שניגן עם זמרים ידועים כמו: רמי קלינשטיין, גידי גוב. את הגיטרה החשמלית הפקיד גיל בידו של ארז לב ארי מוסיקאי ויוצר מוכשר בעצמו. בנוסף נגנו באלבום רביעייה קאמרית מ-התזמורת הפילהרמונית ראשל"צ.
כל תהליך הפקת האלבום וההקלטות נעשו בביתו של גיל, במטרה ליצור אווירה וסביבת עבודה נעימה . לצורך זה בנה גיל אולפן הקלטות אנלוגי ,אשר בו מכשור הקלטה ישן בדומה לסגנון ההקלטות שנעשו בשנות השישים והשבעים, כדי לשמור על סאונד אותנטי וחם הנשמע לאורך כל רצועות האלבום. כל הלחנים העיבודים וההפקה המוסיקלית של האלבום נעשו על ידי גיל . המיקסים והעריכות נערכו באולפני "מולטי סאונד" עם המוסיקאי והטכנאי היקר ניסים מולגן. שמו של האלבום נקרא "בשורה טובה" ובו אחד עשרה שירים.
המוסיקה של גיל נעימה וזורמת היא לא מקשה על המאזין כל צליל נשמע בה נכון והשילוב עם הטקסטים של חממה מביאים כל שיר למחוזות נפלאים של מוסיקה טהורת לבב. גיל הוא פנינה נדירה בים המוסיקה החסידית אלטרנטיבית וכחוזר בתשובה מסוגל לגעת בנימים הכי דקים של כל יהודי הרוצה להתקרב לחיק היהדות
בד בבד עם יציאת האלבום יוצא גיל במופע חדש הנקרא גם הוא "בשורה טובה" המופע יכלול שירים משני אלבומיו "תפילה לעני" ו"בשורה טובה" במהלך המופע יספר גיל על הנס האישי שלו ,איך התקרב ליהדות ולתורת חב"ד, וייטבל סיפורים אלה בניגונים חסידיים.
הפצה בארץ: גרינטק. סיקור: אופיר עידו
סקירת דיסקים: "הולכת ורבה" איילת השחר. הפקה: איילת השחר.
בשנים האחרונות יש טרנד מאוד חזק של הוצאת תקליטים של תזמורות חתונות. אם נתחיל להביא דוגמאות, לא נגמור עם זה. אז גם איילת השחר, תזמורת ותיקה ומצליחה, הוציאה את מרכולתה לחנויות הדיסקים. להפתעתי, האלבום הזה התגלה כמשהו מיוחד. יש לדיסק סגנון שונה מכל שאר אלבומי החתונות. אם בדרך כלל אנחנו רגילים לראות חזרה על אותם שירים, חוסר מקוריות, אותם עיבודים ומקצבים, אז כאן אנחנו רואים סוג של פריצת דרך. קודם כל, מדובר ב 26 רצועות, שלא נמרחים במחרוזות נדושות. תוכלו למצוא לחנים מ"העולם החיצון", לצד השירים המוכרים, ובין לבין יש לא מעט שירים מקוריים של מלחינים צעירים ומרעננים. עוד אפשר למצוא בדיסק המיוחד הזה, "יציאה לשטח" – הקלטת שיר עם תלמידי ישיבת מעלות ודבר תורה (ברצועה עצמאית ומכובדת) של הרב יהושע ויצמן, ראש הישיבה.
המיוחדות בדיסק מתבטאת גם בעיבודים לשירים מוכרים וטחונים. לא מדובר באותו הקצב שלצליליו אתם רוקדים בחתונות. אולי בגלל זה, לא פלא לראות את ירמיהו ואהרון רזאל משתתפים בדיסק. אבל יותר מזה: אפילו אודי אולמן, שר קצת שונה, באווירת הדיסק. גם מנדי ג'רופי משתלב שם מצוין. מעבר להם, התזמורת לא נזקקה לאף אחד. לא למונה רוזנבלום לשירים החדשים, לא לסינגולדה שיפרוט על הגיטרות, ואפילו לא למעבד מקצועי. הכל היה מופקד בידי נגני הלהקה, ובעיקר על המפיקים המוזיקליים, איציק וייס ואלעד דויטש, שגם הם – כמובן – חברי הלהקה. לסגנון המגוון המופיע בדיסק, יש כמובן קשת צלילים מתאימה: כינורות, ויולות, צ'לו, מפוחיות, 4 סוגי סקסופונים, טרומבונים וכל שאר הכלים הרגילים. ברור שלא מדובר בהפקה של שני שקל.
הרצועה הראשונה, מפתיעה ולא מוכרת, עונה ללחן של "מנגינה עממית ירושלמית". נו, שיהיה. "אמר רבי עקיבא: אשריכם ישראל...". אח"כ, במחרוזת אחת, "ניגון התעוררי" של ירמיהו, "ה' עוז לעמו יתן" של מוש בן ארי, ו"עושה השלום" של הרב קרליבך. אח"כ, ברצועה החמישית (ועוד קצת מנגינה ברצועה השישית) מופיע שיר של נפתלי וייס, גם – תלמיד בישיבה בצפון הרחוק, שיר שכבר עבר בהרבה חתונות: "התנערי", מתוך מילות לכה דודי. לחן מיוחד, ביצוע לא בשמים. ברצועה השביעית יש מה שדומה מאוד לשיר ילדים- "אתה קדוש", בלחנו של נתן אביעד ובעיבודו של אלעד דויטש. העיבוד טוב ועשיר, לשיר קליל.
השיר השמיני, ואני מצטט – "הניגון ששרים בישיבת מעלות בערב שבת, בין קבלת שבת לערבית. הוקלט בישיבת מעלות יעקב. שירה: תלמידי הישיבה וחברי תזמורת איילת השחר." אח"כ, אולי באופן טבעי לבוגרי הישיבה, דבר תורה מפי ראש הישיבה, על הקשר שבין חתן לכלה. אח"כ, חוזרים יותר לאווירת החתונה. "עוד ישמע" של לאופר, "סימן טוב", במנגינת "מנוחה ושמחה" של הרב קרליבך . "ותודה לאהרון רזאל על הרעיון". ואני מוסיף: גם על השירה ברצועה זו. אח"כ, עוד ישמע" במנגינה המסורתית של הרב קרליבך, ובביצוע המפתיע של אודי אולמן – בעל הקול המדהים. השיר "אשר ברא" עם מנדי ג'רופי סוגר את המחרוזת הזו ואת הרצועה ה 13, וזה עוד לפני שהספקנו לפצות פה.
אם הזכרנו כבר שיר ילדים, אז שיר 15 זה "שיר ילדים למהדרין", או אולי פס קול של סרט משנות ה 70, בלחנו של אהרון רזאל. אגב, זה לא מפריע לשיר להיות שיר הנושא בדיסק. "איילת השחר בתחילה קמעא קמעא וכל מה שהיא הולכת היא רבה... כך היא גאולתן של ישראל", ע"פ הגמרא בירושלמי. ברצועות 16- 20, אנחנו נכנסים לעוד איזשהי "מחרוזת ניסויית" של עיבודים לשירים. "מחרוזת הגאולה" מתחילה עם "אור חדש" של אברהם רוזנברג. ברצועה הראשונה של השיר, השיר מבוצע בשקט ועל מי מנוחות, וברצועה השניה שהוקדשה לשיר, נתן אביעד נכנס לקצב מסחרר. אח"כ באים ברצף "בגלל אבות תושיע בנים", של הרב קרליבך, "קה זכות אבות", של חסידות נדבורנא, ו"ופדויי ה' ישובון", שיר ישן שכיף להיזכר בו.
שני השירים הבאים, גם הם מקוריים: מזמור לדוד, ה' מי יגור באהלך", בלחנה של אורית דוקלר, "את צמח דוד עבדך...", מתוך שמונה עשרה בלחנו של נתן אביעד. השיר השני קצת יותר טוב, מתחיל לאט ומסיים קצת יותר שמח. חביב, לא יותר. "מחרוזת בין הערביים" זו המחרוזת האהובה עלי, שמגיעה גם לשיר של הדיסק בשיר "נחם",מתוך התפילה לתשעה באב- "ויהרגו בזדון חסידי עליון, על כן ציון במר תבכה, וירושלים תיתן קולה. לבי לבי על חלליהם, מעי מעי על חלליהם, כי אתה ה' באש הצתה ובאש אתה עתיד לבנותה". הביצוע הכי טוב, הלחן הכי מתאים למילים (לחן של מאיר נאמן). השיר הטוב בדיסק. מעבר לשיר, יש במחורזת עוד שני שירים שקטים, הראשון בביצועו של אודי אולמן, "בואי בשלום" של ר' חיים בנט, והשני "נקדש את שמך", של ירחמיאל ביגון (הביצוע המקורי, כמו שאתם יכולים לנחש לבד, שייך לפרחי מיאמי).
בשורה התחתונה, מדובר בהחלט באלבום מעניין. בסך הכל יש פה דברים מקוריים, שלא יצא לנו לזכות בהם באלבומי חתונות אחרים. יהיו מי שיאהבו את הסגנון, יהיו כאלה שלו, מה שכן- אני לא חושב שתוכלו לשפוט אותם לפי הדיסק ולהגיד האם הם ראויים לחתונה שלכם אם לאו. בכל מקרה- שיהיה רק בשמחות.
הפצה בארץ: גרינטק. סיקר: יונתן כץ.
איחולים:
מערכת "חדשות המוזיקה החסידית" - "חסידיניוז" מברכת בברכת מזל טוב את ידידינו לרגל אירוסיו
הבה"ח קובי רוטמן הי"ו
יהי רצון שתזכו להקים בית נאמן בישראל!!
אודות ותודות:
כותבים ומשתתפים: יוסי אשרי, שניאור ג'רופי, אודי אולמן, חיים שמעיוביץ, דוד פרוידיגר, בני יפה, גיל עקביוב, תזמורת איילת השחר, אופיר עידו, יעקב רוזן, יונתן כץ, קובי רוטמן, פיני פרוינד, מיכל קורן, בא לבקר. עיצוב: יעקב בן דוד. לוגו: לויק.
תודה מיוחדת ל: אריאל וולף, קובי סלע, מנחם טוקר, פרסומי ניסא, בני יפה, נועם הפקות, גל-פז חמ"ד הפקות, גרינטק שיווק, יוסי אייזנטל, שימיקס, סטודיו רוט, שרון דניאל הפקות, שלום טויטו, יעקב לוי, עוזר דרוק, מענדי בן חמו, אלעזר פרץ, ליאור גבאי, מורשת, מינדי והחבר'ה. תודה גם ל: המחלקה לתרבות תורנית בעירית פ"ת, אלי דולינסקי, בחדרי חרדים.
 |
|
|