אברהם פריד בראיון ל"חסידיניוז" - חשוון (63)
בס"ד | חדשות המוסיקה החסידית | גליון 63 א' דר"ח מרחשוון תשס"ז | www.chasidinews.com | [email protected]
חודש טוב!
--> הוא הגיע למוסיקה לכיוון אחד - שליחות - "אני מרגיש עד היום שלא איבדתי את ההרגשה הזאת שדרך המוסיקה מצליחים לקרב לחבר ולפתוח לבבות לאביהם שבשמים, אז מצד אחד זו אחריות גדולה ובגלל זה יש לי גבולות שאני לא יכול לעבור, הטקסטים והמילים שאני מחפש זה הרבה יותר ממוסיקה זה לעורר ולחזק". בדיסק "בין כך ובין כך" הוא מצליח לחדש ולרגש אבל גם לשמור על הנשמה היהודית! על החידוש בקליפ, על השיר המיוחד "אבא על תבכה" ואפילו על הפרויקט הבא שלו. ענק הזמר החסידי אברהם פריד, אחרי 6 שנים מפתיע ובגדול - ראיון חגיגי עם מיכל קורן.
--> עוד בגליון- סיקור מיוחד של יונתן כץ משמחת בית השואבה עם חיים ישראל ויעקב שוואקי בהיכל התרבות בתל אביב, דיסקים חדשים וקצת סינגלים, אתר מומלץ ועוד. מקווים שתהנו מהעיתון. הפורום שלנו מחכה לכם. הכניסה דרך האתר או פשוט ללחוץ כאן. אתם יותר ממוזמנים להכנס ולכתוב.
--> אם לא שמתם לב, ומסתמא שלא, לרגל חג הסוכות הופיע מהדורה מיוחדת של "חסידיניוז" בשפה האנגלית במיוחד עבור קוראינו שמעבר לים. מהדורות כאלו יופיעו בעז"ה מפעם לפעם. אם גם אתם מעוניינים להצטרף למנויים באנגלית, חינם כמובן, תלחצו על הלינק שבראש הגליון. תוכלו לצפות בגליון האחרון ע"י לחיצה כאן.
מערכת "חדשות המוזיקה החסידית"
מקבץ חדשות
◄ האלבום החדש של אלי פרידמן – "על הסטנדר" הגיע כבר לחנויות. באלבום אחד-עשר שירים מצויינים שהלחין אלי פרידמן עצמו, בין השירים באלבום: "לא מתנתקים מאבינו שבשמיים"- שיצא בקיץ שעבר כסינגל, "ויכולו השמים", "בכה תבכה", "בן פורת יוסף", "על הסטנדר" ו"רק אותך אלוקים" ("..מכל המליונים שחיים בעולם, הרי אתה בן יחיד של אדון עולם") במילים שפרידמן עצמו כתב בסגנון השיר "יושב בבית מדרש" מהאלבום הקודם. את האלבום עיבדו ג'ף הורביץ ואלי פרידמן כשאת הקולות עיבדו גם רולי אזרחי ומוישי רוט. הפקה: אבי בלומנטל. הפצה: גרינטק. לחץ לרכישת האלבום*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
◄ "שמחת בית השואבה אין ויז'ניץ" – אלבום כפול וחדש בביצוע מקהלת חסידי ויז'ניץ עם ר' מאיר אדלר. באלבום עשרים ושישה רצועות של מיטב השירים והניגונים של שמחת בית השואבה, בין השירים: ושמחת בחגך, משה אמת, ברוך אלוקינו, גיט אדיין נחמה'לע, ברודער-ברודער- נאר אמונה (בביצוע הסולן ר' יעקב דאסקאל) , מחרוזת ניגוני שמחה ועוד. האלבום הוקלט בשמחת בית השואבה בשנת תשס"ה, וכמו שאומרים בויז'ניץ- "מי שלא ראה שמחת בית השואבה בויז'ניץ – לא ראה שמחה מימיו". הפצה: גל-פז. לחץ לרכישת האלבום
◄ אודי דוידי יוצא באלבום שני וחדש הנקרא - "חוזר אליך". בדומה לאלבומו הראשון "דבר אליו" גם האלבום הנוכחי משלב מילים מהמקורות ומילים מקוריות שכתבו אודי ולילך דוידי בלחנים של אודי עצמו, בסגנונות שונים ומגוונים, כשבחלק מהשירים מצטרף אליו בנו הראל. חלק מהאלבום הוקלט באופלנו הביתי. בין השירים באלבום: איזה טוב ה' – שיר המסתמן כ'להיט' של האלבום, לך אלי (הפיוט המיוחס לר' אברהם אבן עזרא), מחייך – שיר מצוין שנכתב לזכרו של אביחי לוי הי"ד, בן של מלך, שיר למעלות, שומע תפילה ועוד שירים שמגיעים סך הכל לשנים-עשר באלבום. עיבודים והפקה מוסיקלית: אבי טל ואודי דוידי. הפקה: פרסומי ניסא. הפצה: הינדיק הפקות.
◄ "עקבות בחול" – כך נקרא האלבום החדש והכפול של חיים ישראל. באלבום הראשון שנים-עשר שירים חדשים שנכתבו ע"י טובי התמלילנים, הכוללים בין השאר את שמואל יונה, יוני לירון, איתי זילברשטיין ומאיר עמאר. בין השירים: עקבות בחול, אל תדאג, נחת רוח, אם תאמין, כח ללכת, רחמן רחם (בדואט עם ציון גולן) ועוד. באלבום השני אחד-עשר שירים ובהם גם מחרוזות, בין השירים: ברכת אלוקים, מחרוזת אמא טובה, מחרוזת טורקיה-עוד ישמע, מה חשוב, נחמוני ועוד. עיבוד: יובל סטופל, ציקי ואריק זינתי. הפצה: רוני רומי. לחץ לרכישת האלבום
◄ הרב א.א. שטרן מהתכניות "אחדות ואהבת חינם בישראל" ו"אמת ואמונה- הדרך לגאולה" שהוציא בעבר את האלבומים "הוי משיח" ו"תורה וגאולה" – מוציא כעת 2 סינגלים חדשים – "גלות השכינה" ו"בורא עולם בקנין". "הלחן של גלות השכינה נכתב לאור המצב הקשה ששרר הארץ לאחרונה וכשאנו מתפללים על גלות השכינה זה סיבה שגם אנו נגאל וכל זמן השכינה בגלות גם אנו הבנים בגלות" – אומר הרב שטרן בראיון ל"חסידיניוז". משתתפים בשיר טובי הזמר החסידי: ברק כהן, אברימי מארוקו, אברהם ריס, וחברי המקהלה. כמו-כן השיר יצא גם בגירסא ווקאלית לספירת העומר וימי בין המיצרים. המילים לשיר נכתבו ע"י אחד המאזינים הקבועים של תכניות של הרב שטרן. השיר "בורא עולם בקנין" הולחן כהמשך לשיר "גלות השכינה", ובו אנו מבקשים מהקב"ה שכבר ישלים את בנין בית המקדש בקרוב בימינו. את השיר מבצע הזמר אברימי מארוקו וחברי המקהלה. השירים עדיין לא יצאו באלבום למכירה, תוכלו לשמוע אותם בתכניות הרדיו השונות... להאזנה לשיר "גלות השכינה" לחץ כאן
◄ "ממקומך" – אלבום חדש של ניגוני סאטמר היוצא לרגל החתונה בבית הרה"ג זלמן לייב סאטמאר שליט"א שיתקיים בר"ח חשוון הבעל"ט ולרגל חנוכת הבית של הישיבה. בהפקת מזמור הפקות. מלחינים: המשורר של היום בבית סאטמאר: חיים דוד דעסער, האחים יואל ושלום בערקאוויטש יו"ח של החזן הנודע בסאטמאר ר' יהושע ווידער ע"ה, שמואל ארי' שפילמאן נכד המשורר העתיק בסאטמאר ר' אברהם ווערצבערגער ע"ה, משה יצחק שווארץ (ב"ר אליעזר מרדכי - מן האלבום "אברכים"), ויואל לעווי.
◄ "ותמלוך עלינו" - אלבום חדש לרגל החתונה הגדולה בבית הרה"ג אהרון מסאטמר שליט"א בב' חשוון. באלבום ניגונים חדשים לרגל החתונה הגדולה עם המלחנים הרה"ח יושע מענדלאוויטש- משב"ק כ"ק האדמו"ר שליט"א ור' יונתן שווארץ וובהשתתפות מקהלת "המזמרים" עם ר' יחיאל פאזען. עיבודים והפקה מוסיקלית: רובי בנט.
◄ "כי אתה עמדי" – אלבום בכורה לזמר אוריאל לוי. באלבום עשרה שירים שכתב והלחין אוריאל המדברים על המשמעות שבחיים, והמפגש בין אדם לאלוקים מנקודת מבט יהודית, אלבום רוק ברגש עמוק. את המילים כאמור כתב אוריאל עצמו, למעט "צמאה נפשי". עוד באלבום: תן לי זמן, כי אין ברירה, כי אתה עמדי, והדרך ארוכה ועוד. כמו-כן לאלבום מצורפת חוברת עם תמונות נוף מרהיבות. הפקה מוזיקלית: עופר יאיר. הפצה: הינדיק הפקות.
◄ לני סלומון ולהקת ה"שלוק רוק" – ''Shlock Rock'' יוצאים באלבום חדש – "ReJewVenated'' או בלשון הקודש – "שיבה לימי הנעורים היהודיים". באלבום הנוכחי, כמיטב מסורת ה"שלוק רוק", ארבע-עשרה שירים, באנגלית כמובן, מהווי החיים היהודי, כשהלחן הוא בעצם גרסת כיסוי לשירים מוכרים לועזיים. "ישנו חוט השוזר את האלבום. הרעיון המרכזי שלו הוא שיבה לימי הנעורים היהודיים. ישנם שלבים רבים ושונים בשיבה לימי הנעורים היהודיים. יש החושבים שעליך להחליט האם הינך רוצה לשוב לימי נעוריך היהודיים וכדי להגיע ליעד זה עליך לבחור בחירות מסוימות. אולם השיבה לימי הנעורים היהודיים יכולה לפעמים פשוט להתרחש. אלבום זה מספר את סיפורם של השלבים הרבים והמגוונים של השיבה לימי הנעורים היהודיים. השיבה לימי הנעורים היהודיים לא תמיד מצליחה, אך האדם תמיד יכול לקוות ולהתפלל. תקוות הלהקה היא שכל מי שנמצא אי שם ברחבי העולם יצלח את השיבה לימי נעוריו היהודיים. ייתכן שכאשר זה יתרחש אזי עם ישראל יצליח לצלוח יחד את שיבת כל עמו לימי נעוריו היהודיים" – אומר על האלבום לני סלומון – מנהיג הלהקה. הפקה מוסיקלית: ג'ף הורביץ.
◄ "טוהר" – אלבום סולו חדש לזמר אריה נפתלי ("להקת אין ספק"). "האלבום הזה (טוהר) הוא בעצם מעין המשך לדיסק "שירי אהבה ואמונה", גם מבחינת ההפקה האקוסטית וגם מבחינת תוכן השירים - הכל עוסק באהבה ואמונה ומה שביניהם" – אומר אריה נפתלי בראיון ל"חסידיניוז". אריה נפתלי היה המנהיג של להקת אין ספק, חלוצת המוסיקה היהודית האלטרנטיבית ולהקת הליווי של ר' שלמה קרליבך זצ"ל בשנים האחרונות לחייו. שאר חברי הלהקה היו דוד סווירסקי (להקת המושב) וחנן אליאס ודני רוט (רבע לשבע). אריה גם הפיק את שני האלבומים "שלמה חי - פסטיבל ערד 1992" ו"עוד שלמה חי" עם אין ספק. "יחד עם אין ספק פתחנו הרבה שערים למה שנקרא היום מוסיקה יהודית מקורית / אלטרנטיבית"- מוסיף אריה. זהו אלבומו הרביעי אחרי "שבע פרות שמנות - האוסף של אין ספק", "מקלט", "שירי אהבה ואמונה", ובע"ה יצא לאור בחודש הקרוב דיסק חדש, כולו באנגלית, "Waiting For Elijah". את האלבומים יהיה ניתן להשיג החל מהשבוע הבא באתר "ישראל מיוזיק" בשיתוף "חסידיניוז" www.israel-music.com/chasidinews
◄ סי לנדסבאום ונח סלומון הידועים ביותר בתור "סולפארם" יוצאים באלבום חדש של ניגוני חב"ד עם 11 ניגונים, בין הניגונים: רחמנא, קלי אתה, וכל קרני רשעים, כי אנו עמך, כי בשמחה, דידן נצח ועוד.
◄ לראשונה במדינה מוסלמית --- מקהלת "בני לוי" עם הרב מאיר ברוק מהעיר באקו באזרבייג'אן באלבום חדש של שירי יהדות וחיזוק, בשלוש שפות. לפני חמש שנים הגיע לבאקו בירת אזרבייג'אן, הרב מאיר ברוק, כשליח חב"ד, הקים באמצעות רשת "אור אבנר" (של לבייב) בית ספר וגן ילדים שמונים יותר מ 400 תלמידים יהודים בלב המדינה המוסלמית. כבר מילדות נמשך הרב ברוק למוסיקה ונגינה. בבגרותו הוא רצה למלא תפקיד של שליחות כפי שציווה הרבי מליובאוויטש. כשהגיע לאזרבייג'אן, בדק ומצא שניתן לשלב את משימות חייו. לאחר שהרכיב מקהלה מתלמידי בית הספר בבאקו, לימד אותם את השירים שכתב והלחין עם השנים, ובכך למעשה הגשים את חלומו. המקהלה, "בני לוי", נוסדה לפני שנתיים והספיקה להופיע בכל רחבי אזרבייג'אן בפני קהל יהודי ומוסלמי. המילים בשפה העברית בשילוב המוסיקה המודרנית אתנית והריקודים החסידיים מושכים את הלבבות ואף גורמים להתקרבות כללית ליהדות בקרב יהודי אזרבייג'אן ובמיוחד בקרב הורי התלמידים. המקהלה התפרסמה בארצה, לאחר ששיר וקליפ של המקהלה הוקרן עשרות פעמים ברשתות הטלוויזיה הממלכתיות. השיר "אזרבייג'אן", אומר תודה לעם ולנשיא המדינה, על שמאפשרים ליהודים לנהל חיים יהודיים ללא הפרעה, וללא התנכלויות. האלבום הוקלט בבאקו, בעזרת מוסיקאים מהדרגה הראשונה בני המדינה. כל הלחנים, המילים, והעיבודים נכתבו ע"י הרב מאיר ברוק. הפצה: גרינטק.
◄ האלבום השלישי של להקת החבר'ה – "החבר'ה 3" – יצא בעז"ה בחודש חשוון הבעל"ט, כך מוסר מפיק הלהקה, אלי גרסטנר ל"חסידיניוז". כזכור בהרכב החדש של הלהקה משתתפים: דוד נחמן, אלי דייצ'מן, חיים פריינד ומרקו אשכנזי.
◄ דב שורין עובד על אלבום חדש לכבוד פורים עם ר' שלמה קרליבך זצ"ל שיקרא כנראה "פורים עם שלמה המלך" – האלבום הוא בעצם הקלטה חיה מפורים תשמ"ד-תשמ"ה בביתם של דב שורין ור' שלמה קרליבך זצ"ל. ואילו אלבום הסולו החדש של דב שורין - "עם סגולה" – בשלבי עבודה מתקדמים וחלק מהשירים כבר הוקלטו.
◄ האלבום החדש של אוהד מושקוביץ יצא בעז"ה לקראת חנוכה בהפקתו של דוד פדידה ובהפקתו המוזיקאלית של יוסי גרין. באלבום יהיו לראשונה גם שירים בהלחנת אוהד עצמו, אוהד שר חלקים ממנו בהופעה שהייתה בניו יורק בסוכות ומאז הלחץ על החנויות גובר... אוהד מושקוביץ יופיע גם בהופעה של "אוהל" וגם בהופעה של "האסק" השנה.
◄ "שבת עם משפחת ורדיגר" - אלבום חדש היוצא בקרוב, של שירי שבת עם משפחת ורדיגר המורחבת, הכוללת את חיים ורדיגר - מפיק האלבום,החזן ר' דוד ורדיגר, כמובן, בנו- מרדכי בן דוד, הנכד- יידל ועוד..
◄הזמר בני אלבז הלחין לאחרונה שיר מיוחד על הרבי מליובאוויטש, אותו השמיע בהופעת בכורה במהלך הקפות שניות בכפר-חב"ד. מילות השיר: "הרבי מליובאוויטש, רוצים משיח נאו". "זכיתי לכתוב שיר על 12 הפסוקים ולאחרונה אף הלחנתי שיר על הרבי, אותו אני רוצה להשמיע בהופעת בכורה" - אמר אלבז בראיון לאתר COL.
◄ "מה נמלצו לחכי" – אלבום חדש היוצא בקרוב בביצוע מקהלת חסידי תולדות אהרון ובעיבודו של מאיר אדלר.
◄ אלבום בכורה לתזמורת קבלה חלומית. פרטים נוספים בקרוב.
כולנו גדלנו עליו, כבר 25 שנים במוסיקה החסידית, עם כמעט קרוב ל-25 דיסקים, הוא זמר אחד גדול שקיבל ברכה מהרבי בחלוקת הדולרים ומאז הוא לא מפסיק לשיר, אתם אוהבים אותו - קבלו את אברהם פריד - ענק הזמר החסידי!!!
הוא הגיע למוסיקה לכיוון אחד – שליחות. "אני מרגיש עד היום שלא איבדתי את ההרגשה הזאת שדרך המוסיקה מצליחים לקרב, לחבר ולפתוח לבבות לאביהם שבשמים - אז מצד אחד זו אחריות גדולה ובגלל זה יש לי גבולות שאני לא יכול לעבור - הטקסטים והמילים שאני מחפש זה הרבה יותר ממוסיקה, זה לעורר ולחזק" - בדיסק "בין כך ובין כך" הוא מצליח לחדש לרגש, אבל גם לשמור על הנשמה היהודית!!
על החידוש בקליפ, על השיר המיוחד "אבא על תבכה" ואפילו על הפרויקט הבא שלו.
ענק הזמר החסידי אברהם פריד, אחרי 6 שנים מפתיע ובגדול.
מיכל קורן
צילומים: ישראל ברדוגו
האמת שאת פריד אני מראיינת ממש סמוך לכניסת חג הסוכות, אני לא אתבייש להודות שהוא גרם לי התרגשות מסוימת, ולא בגלל הזמר (אולי גם קצת)- אלא האיש והנשמה שעומדת אחרי היצירות הגדולות כמו 'תניא', 'אדרבא' ועוד. חסיד אמיתי שמגיש לכם גם הפעם דיסק משובח ומותאם אישית, כל אחד יכול למצוא בו את מה שהוא אוהב. אין ספק, העיתוי שבו בחר פריד להוציא את הדיסק, ערב הימים הנוראים והחגים שבפתח פשוט מושלם. מכל רחוב מכל חנות, כמעט בכל מקום זוכים לשמוע את הדיסק 'בין כך ובין כך' מתנגן לו ברטט.
הדיסק הזה 'בין כך ובין כך' הוא סוג של חידוש בטקסטים, אבל במיוחד חזרה למקורות. לפני הכול אני לא מתאפקת לשאול אותו, "אברהם, שש שנים- לאן נעלמת לנו?" פריד מחייך, "לא משהו רציני חלילה, היה קצת חופש, קצת סינגלים, אין לי תשובה ברורה לזה, אבל אני מבטיח שזה לא יקרה שוב. מזה למדתי עד כמה אנשים צמאים ומחכים לדיסק חדש שלי. זה פשוט לא ייאמן".
שש שנים חלפו מאז הוצאת האלבום "יחיד ורבים", "חשוב לציין" - אומר פריד - "שעל הדיסק לא עבדתי חמש שנים אלא שנתיים, בין לבין הוא הוצאתי עוד דיסק של ניגוני חב"ד וכמובן שני סינגלים גדולים שהפכו לשלאגרים".
שנתיים מאז שהתחיל לשבת עם יוסי גרין בפועל, למצוא מדרשים וטקסטים מיוחדים, וגם זה חידוש כי כמעט כל הדיסק מורכב מטקסטים חדשים שעד היום לא היו, "חיפשתי לחדש" אומר לנו פריד "והייתה לי הרבה השגחה פרטית".

"בין כך ובין כך"
הדיסק מכיל שלוש עשרה רצועות שירים, במגוון סגנונות. יש סגנון חסידי, קצב מזרחי, ו"מאוול" ערבי. יש את היידישקייט, ואפילו כמו שפריד אוהב- יש שם שיר עם חזנות נטו. בין כך ובין כך פריד מופיע על חמישה שירים שם כמלחין וזה מחייב. המעבדים שהפעם מופיעים אצלו הם משה לאופר, יובל סטופל, אלי לישנסקי, אברומי ג'י, רובי בנט ומונה רוזנבלום.
על 'בין כך ובין כך' – "שיר הנושא, שיר קליט ביותר, נולד בזמן לימוד מאמר חסידות בו מובאת המחלוקת בנוגע להחלפת בני ישראל באומה אחרת, הכתוב שם אומר שיהודי בין אם חטא ובין לאו הוא בנו של הקב"ה, 'בין כך ובין כך בני הם' ועל זה אני הוספתי מפסוקי התנ"ך: 'אהבתי אתכם אמר השם' ומפסוק נוסף 'בנים אתם לה'. יש חידוש בשיר הזה בסטייל ובעיבוד שלו, הפזמון הינו ב- 4 שפות כדי להסביר שמכל העולם יהודים הם בניו של הקב"ה ואבא אוהב את בניו".
השיר הפותח את הדיסק "מצליח משיח", הגיע מאמרה שגורה על חברו של פריד, שניאור – זלמן בוימגרטן. הוא נוהג לומר לכל יהודי שפוגש בו: 'זייט'ס מצליח און ברענגט'ס משיח' (במעשיך תצליח ותביא את המשיח) "אנחנו חברי ילדות וותיקים", אומר פריד "שמעתי את זה ממנו פעמים רבות וחשבתי שזה פתגם יפה שמתאים לשיר, הוספתי על המילים הללו את ברכת משה רבנו: 'יהי רצון שתשרה שכינה במעשה ידיכם' וכך יצא שיר שכולו ברכה ומתמצת בכמה מילים את כל רצוננו למשיח".
וכך מאחורי כל שיר של פריד יש מסר, כוונה, צורת חשיבה יהודית, הוא יושב ולומד תורה ומתוך המקרא, הגמרא, מאמר חסידות, ממש משם צדות עיניו מילים כאלו ואחרות מהם נולד לכם הלהיט הבא.
כך גם את השיר "ביישנים", השיר עם המקצב המזרחי, מבוסס על גמרא ביבמות בה כתוב שלעם ישראל שלושה סימנים: ביישנים, רחמנים וגומלי- חסדים. "את המילים הללו מצאתי במהלך הלימוד של ג' הפרקים ברמב"ם היומי. המילים כמובן מאוד מצאו חן בעיני ואמרתי ליוסי גרין שחייבים לעשות עם זה משהו כי יש פה חומר טוב, וכך יצא לו השלאגר".
'אני חושב עליכם'
בין לבין בשש השנים שחלפו פריד הוציא לנו גם שני סינגלים גדולים "עלה קטן שלי" ,ו"אני חושב עליכם". שירים שמאוד תרמו כל אחד בתקופה שלו. את השיר "אני חושב עליכם" וודאי כולכם זוכרים מתקופת ההתנתקות. פריד מדגיש לנו שאת השיר הזה הוא לא הלחין על ההתנתקות, השיר היה כבר מוכן שנה וחצי לפני והיה אמור להיכנס לדיסק החדש 'בין כך ובין כך' ואז קרה מה שקרה (הגירוש מגוש קטיף) וחשבנו להוציא את זה כסינגל.
אין ספק שזה היה אקטואלי לאותו זמן מבחינת המילים והכול, "את הסיפור מאחורי השיר הזה מצאתי בחדשות" אומר לנו פריד "קראתי שבאיזה שהוא מקום באמריקה היה דיון בבית משפט על בחורה שכתבה משהו לבית ספר ולקחה קטע מהתנ"ך וזה גרם לסערה גדולה האם מותר להכניס קטע מהתנ"ך או להפך, הסתכלתי על המילים ולא האמנתי למראה עיניי מילים כ"כ יפות היה כתוב שם "אני חושב עליכם", "מחשבות לשלום ולא לרעה" ומשם בעצם יצא השיר.
'אבא אל תבכה'
בקרב קהל אוהדיו שציפו לדיסק בהמתנה המיוחלת, הפעם פריד החליט לצ'פר ולתת "בונוס", הוא חידש עם הקליפ לצפייה, מה שעד היום הוא לא עשה כלל. "אבא על תבכה" - שיר מיוחד בפני עצמו, "אבא שלי נפטר לפני שנתיים" אומר לנו פריד, "וכל פעם הרגשתי שצריך להגיד לו משהו, מסר באמצעות שיר, ואז עלה לי בראש הפסוק "ומחה ה' אלוקים דמעה מעל כל פנים", וראיתי גמרא בברכות שגם הבורא בוכה, ז"א שאבינו שבשמים מזיל דמעה כביכול אתנו על כך שאנחנו בגלות עדיין, הגמרא הזאת מאוד ריגשה אותי, שמדברים על הקב"ה וכאילו הוא בוכה, מה יש לו דמעות? מה אנחנו מבינים בזה. מצד אחד הוא קשור אלינו ומרגיש את הצער שלנו ובוכה איתנו ומצד שני הלא ישנה ברירה שהרי הקב"ה הוא זה שברא את הדמעות ומכאן גם שהוא זה שיכול למחות אותן לעולם. כאן אני כאילו מדבר לאבא הפיזי שלי וכמובן גם לאבא שבשמיים שנפסיק לבכות כי בכינו כבר די, וכששרתי את השיר לראשונה אצלנו בבית- הילדים שלי בכו יחד איתי, אז כבר ידעתי שהשיר הזה יהיה מוצלח ומרגש".
קצת יותר מ-25 שנים מאז שנכנסת לעולם המוסיקה, מהו לדעתך השינוי המשמעותי שעבר על המוסיקה החסידית מאז ועד היום?
"כיום יש לקהל הרבה יותר אלטרנטיבה במה לבחור, אני באופן אישי מסתכל על עצמי מה עלי לעשות ומה התפקיד שלי, אני מאמין חזק שיש לנו קו אדום שלא נעבור אותו ואני לוקח לדוגמא את קרליבך ע"ה על שנות חייו שבהם הוא הופיע והלחין שירים תמיד הוא לא שינה את הקו והסגנון שלו כך היה שנים ונשאר אותו הדבר וגם הצליח, זה הסימן בשבילי שלא צריכים לחדש דברים כ"כ מן הקצה אל הקצה, בהחלט הקהל מחפש חידושים! אני טוען שכתוב חדש אסור מן התורה, אבל חידוש בתוך מה שאתה כבר עושה- לחדש פה ושם אולי זה כן מותר, בשביל זה" - מסביר לנו פריד - "הוספתי את הקליפ לבונוס וזה גם סוג של חידוש שבהחלט מותר".
מה אתה חושב שמייחד את "אברהם פריד"?
פריד שותק - הוא מתמוגג כך נדמה לי - ולבסוף משיב: "אני פשוט חושב שאני הגעתי למוסיקה מכיוון אחר למטרה אחת שליחות ונחת רוח לרבי, כך אני מרגיש עד היום וב"ה עדיין לא איבדתי את אותה הרגשה ומחויבות. דרך המוסיקה מצליחים לקרב, לאחד ולחבר, ולפתוח ליבם לאביהם שבשמיים, זאת אחריות - מסביר לנו פריד - ויש לי גבולות שאני לא יכול לעבור אותם, אם אני הולך זה נגד כל מה שאני מאמין וכל הכוונה שלי הולכת לאיבוד, וכאן אני מרגיש אחריות גדולה ובשל כך אני עובד יותר בצורה פרטנית ובררנית בכדי למצוא שירים עם טקסטים מקוריים ולא סתם מוסיקה רגילה, אני מחפש דווקא לעורר לחזק ולעודד, אנשים לא יודעים אבל הרבה יותר קל לקחת שירים מהרדיו מפה ומשם ולא כ"כ להיות זהיר, ופה אני מממש את שליחותי ואת הרצון לעשות נחת רוח לרבי, זו אחריות גדולה שמוטלת עלי ובעז"ה אני מקווה להצליח בה גם בהמשך לחדש עם טעם של יידישקייט ונשמה במוסיקה שלנו".
אתה בעצמך חי בגלות, שם קל יותר? אתה חושב לעלות לארץ ישראל?
אני חושב שעד היום שיבוא המשיח אין מקום שאפשר לומר שטוב לנו, כל המקומות מזכירים לנו שאנחנו יהודים ואנחנו נמצאים בגלות בינתיים אין לנו תוכניות לעלות אבל "אני חושב עליכם".
ההפלגה המוסיקלית
אני מבקשת מפריד שיקדיש לנו קטע מיוחד, סיפור או חוויה שזכורה לו היטב, אני שומעת שתיקה שלבסוף נשברת, הוא מתוודה שבדיוק ברגע שצריך הכול ברח לו מהראש ,אבל הוא מתעשת מהר מאוד וממשיך "זה היה לפני שנתיים היה לנו אירוע מוסיקלי מטעם בית חב"ד של פלורידה שעושה כל שנה ריכוז של הפלגה על אונייה שהיא בית מלון 5 כוכבים על הים במשך שבוע, פשוט גן עדן על הים. שרתי שם ואחרי המופע ניגש אלי יהודי מבוגר מאטלנטה שלא נראה לי דתי בכלל, ושואל אותי אתה לא במקור פרידמן? אמרתי לו שכן, הוא דיבר אידיש בצורה מאוד כבדה, אז שאלתי אותו- איך אתה מכיר אותי שאני פרידמן ולא פריד? הוא התחיל לבכות ממש בכי תמרורים שהיה קשה לעצור ולהרגיע אותו, הוא לקח אותי לצד ואמר לי תקשיב אני עבדתי עם אבא שלך ז"ל בפראג בארגון הצלה, שם הם עזרו להציל ילדים יהודים מהנוצרים, היו שם כמה בניינים עם ילדים יהודים שאיבדו את הוריהם, לא עלינו וריכזו אותם שם בכדי להתנצר ואני ואבא שלך מטעם הצלה היינו נכנסים לשם בדרכים לא פשוטות ומוציאים את הילדים ושולחים אותם לארץ ישראל בכל מיני דרכים וכך ניצלו מאות ילדים יהודים משמד, אני יושב שם על האונייה ולא מאמין למה שאני שומע, יושב פה יהודי שבחיים לא נפגשנו ומתחיל לומר לי שהוא עבד יחד עם אבא שלי, לפני 50 שנה בפראג להציל ילדים יהודים ולהביא אותם למקומות בטוחים, הוא התחיל לבכות שוב והוא אומר לי אני ירדתי מדרך התורה והמצוות לצערי אבל אני זוכר את אבא שלך היטב ואני רואה מה הוא השאיר בנים ובנות שהולכים בדרכי התורה- זה היה קטע מאוד מרגש עבורי אומר לנו פריד, היה קשה להרגיע אותו, משהו התעורר בו מבפנים, הנשמה היהודית הדמעות שלו היו מקרב לב".
* * *
העטיפה, בה נראה כביש בעל שני נתיבים, מסביר פריד: "זהו כביש הגלות, נוסעים על הכביש הזה אלפי שנים ותמיד צריך לזכור שלא משנה באיזה כיוון אתה הולך – בין כך ובין כך בניי הם".
המחיר המוזל נגד זיופים, עוד הפקה איכותית מבית במה כהלכה בשיתוף פעולה עם רשת המזון "שפע שוק", הדיסק "בין כך ובין כך" מופץ בסניפיה תמורת 34.90 ש"ח. ההפצה הפעם היא של גרינטק, "עבדנו עם כולם" אומר לנו פריד "עם 'נועם הפקות', 'גל פז' והפעם אנחנו עם גרינטק אבל זה לא סותר תמצא אותנו אצל כולם".
והפרויקט הבא שלך?
אז יש לו תוכניות והרבה, ראשית כבר יש לו שיר מוכן מיוסי גרין, שנית, הוא רוצה להקליט תקליט שירים באידיש, עוד תקליט של שירי חב"ד, ועוד חלום אחד ישן- אלבום זמירות שבת המושרות בכל בית יהודי סביב השולחן כשהתכנון במפתיע זה להיכנס לאולפן עם האחים שלו.
פריד כמו פריד תמיד מפיק מרגליות, שגור בפיו עוד ווארט טוב או פתגם חסידי שישאיר התפעלות, והשירים שלו תמיד יהיו באווירה אופטימית ושמחה, הוא ללא ספק זמר גדול, אבל יש בו בזמר הזה נשמה יהודית אמיתית, מאחורי כל שיר יש סיפור יש רגש יש חיבור .

סיקור הופעות: שוואקי וחיים ישראל בהיכל התרבות
בניגוד לשנים קודמות, בהם יעקב שוואקי הספיק לטחון הופעות שמחת בית השואבה ברחבי ארצות הברית, השנה שוואקי הגיע למסע הופעות מכובד ביותר בארץ הקודש (או כמו שהוא מצטט בשירו העשירי שבדיסק השני: "איך נשיר את שיר ה' על אדמת נכר?"), ולראשונה, עד כמה שידוע לי, הוא מביא איתו זמר מצויין ומלחין מוכשר – ליפא שמעלצר. אם נצרף להם את אברהם פריד שהגיע קצת לפני החג לארץ, ואת כל הכישרונות המקומיים (שלמה כהן, דדי גרואכר, אפרים מנדלסון, חיים ישראל, והרשימה עוד ארוכה) – אז אנחנו בהחלט בתקופת הופעות מרשימה.
ההופעה בהיכל התרבות, ביום שני דחוהמ"ס, אורגנה בידי שרון דניאל הפקות, שבהחלט הספיק לערוך כמה וכמה מופעים מרשימים בתחום המוזיקה החסידית. לשוואקי הצטרף חיים ישראל בהופעה ארוכה ומלאה, ועם יחסית מעט דיבורים ונאומים, הייתה הופעה בהחלט יפה, מקפיצה ומושקעת.
כמו כל מופע, גם המופע הזה נפתח בתצוגת יכולות של התזמורת, בניצוחו של יוחי בריסקמן ("שהגיע במיוחד מארה"ב לערב זה"). התזמורת נתנה כמה שירים מהרפרטואר של שוואקי, ואחרי מעט זמן יחסית, הצטרף אליהם אמן הכינור אייל שילוח, שנתן יחד עם התזמורת שירי כלייזמרים קלילים, כדוגמת "עוד אבינו חי" ו- "ובאו האובדים". לאחר שהרב לאו נכנס, התחיל המופע האמיתי, בליווי תצוגת מולטימדיה של אביעד פיקירש – איש מקצוע ותיק בנושא שמלווה את ההופעות החסידיות כבר מספר רב של שנים.
חיים ישראל נכנס לתת לנו מאוול, והמשיך ב"הופה הופה", והלהיט "יתגדל". אין ספק, הוא יודע את המלאכה, מר ישראל. אמנם אין לו אינטרקציה מדהימה עם הקהל, שזו יכולת שניחנו בה מעט מאוד זמרים – כשהבולטים מבינהם הם שוואקי ופריד, אבל בהחלט יש לו שירים שיודעים לעשות שמייח, כמיטב המסורת המזרחית. לאחריו, הרב נתן אלנתן, חבר מועצת העיר וכנראה אחד שתמך רבות בהפקת האירוע, עלה לתת כמה מילים על שמחת בית השואבה, גם לרון חולדאי נתנו את הכמה דקות של תהילה, ואז.... "גבירותי ורבותי, קבלו את ענק הזמר החסידי יעקב שוואקי". ושאווקי, כמו שוואקי, עלה לדפוק הופעה כמו שרק הוא יודע.
זה התחיל עם "הוא יפתח" ו "אם אשכחך", ונמשך עם המחרוזת "שוש תשיש", "מהרה", "פתאום" ו "שהחיינו". נשמעת מוכרת המחרוזת הזו? לא מפתיע. לאחרונה, יעקב הוציא דיסק DVD "שוואקי בהופעה חיה בפריז". בדיסק מופיעים שניים עשר מהשירים הטובים שלו. שלא במפתיע, העיבודים למופע הזה והעיבודים שהיו באותה ההופעה בפריז, דומים להפליא. לא היה קשה לנחש, אילו שירים ואילו מחרוזות יופיעו בהמשך. אמנם תמיד יותר כיף להגיע למופע ולצפות להפתעות המוזיקליות שהתזמורת מכינה, אבל למרות זאת ההנאה לא נפגמה, כי אין כמו לראות את שוואקי, עם כל ההתלהבות שלו מהמוזיקה, ב LIVE . אחרי המחרוזת האחרונה, הוא שר את "אמר רבי עקיבא", ויצאנו לעשר דקות הפסקה.
כשחזרנו, חיים ישראל עלה לשיר עוד כמה שירים מהרקורד המרשים שלו, שירים טובים שחלקם היו בביצועים ממש מעוררי כבוד. "רחל", "אלוקים שלי אני אומר תודה", "לך אלי תשוקתי" – שיר בסגנון תימני של יאיר גדסי, "תודה מהלב", "בת ישראל" ו"יחד לב אל לב". אז, הרב לאו שליט"א נתן לחיים ישראל כמה דקות של מנוחה, תוך שהוא מספר עוד אחד מהסיפורים המדהימים על ההשגחה העליונה במלחמת העולם השניה, וכשחיים ישראל חזר ליישורת האחרונה שלו, הוא שר את "תן לי לדבר איתך", "תן לי אהבה", החידוש לשיר "בת מלך" ששר ישראל פרנס במקור יחד עם ישי לפידות, ולסיום החלק הזה – "ממעמקים", התפילה השקטה שלו, עוד מימי תחילת דרכו כזמר.
לאחר זמן קצר ביותר של השתהות, יעקב שוואקי חזר להלהיב עם מחרוזת לחג – "ושמחת בחגך", "הרחמן הוא יקים לנו את סוכת דוד הנופלת", "מה אשיב" ו – "לא אמות כי אחיה". שירים ישנים ומוכרים, שבוצעו עם מנת יתר של קפיצות, ריקודים והתלהבות, שהקפיצו גם את עזרת הגברים, שהיו כמעט אילמים עד לאותו הרגע. לאחר מכן, שוואקי הביא את "שמח תשמח" – עוד שיר חופה מצויין, "שמעתי" השיר הראשון מהדיסק הראשון והמחרוזת מזרחית – "שבחי ירושלים", "חביבי", "אתה שומר", "כי הטוב" – עוד מחרוזת, שאם אתם רוצים לשמוע אותה שוב אחד לאחד, אתם מוזמנים לקנות את הדיסק האחרון של שוואקי. קצת לפני הסוף, שוואקי נתן קרדיט לנגנים, קטע שהיה בהחלט נחמד: התופים נגנו מקצב מסוים, וכל נגן שיעקב הקריא את שמו, נתן קטע סולו מכובד ביותר, עד אחרון הנגנים – הלא הוא יוחי בריסקמן על התופים. לאחר מכן, הושר הלהיט "רחם", והשיר "בן בג בג". שוואקי ירד מהבמה לשניות מספר, עד שהמנחה קרא לו שוב לשיר איזה ניגון, ולאחר הניגון, לשיר האחרון בהחלט, הפינלה של הערב- עלו שוואקי וישראל לדואט משותף, לשיר "מלאכים".
אז זהו. זוהי הייתה ההופעה בהיכל התרבות בתל אביב. אני רק יכול להניח, שמבחינת השירים של שוואקי היא לא הייתה שונה באופן מהותי משאר ההופעות שהיו לו – בתיאטרון ירושלים, או בעיר דוד. ייתכן שגם מההופעה בכפר חב"ד. יש עוד הרבה מה להעיר על הארגונים של מופעים כאלה. בד"כ, הצד המוזיקלי שבהם מושקע עד למאוד, אבל כל הקטעים הלוגיסטיים האחרים קצת בעיתיים ומוזנחים (במקרה של הערב, הייתה בעיה של כרטיסים לגברים, דבר שהיה יכול להצפות מראש, בהתחשב בכך שכשני שליש אם לא יותר, היו מקומות שהוקצו לנשים), אנשים שלא היה להם מקום, וכו'. לא נרחיב את הדיבור בכך יותר מידי, במיוחד לא אחרי שיוצאים מהופעה כ"כ טובה, אבל בכל זאת – נקודה למארגנים ולמפיקים: ההופעה מתחילה מהדברים הכי קטנים, וגם להם צריך לדאוג.
לסיום, המערכת רוצה להודות למר מנשה עובדיה, ממארגני הערב, על העזרה. סיקר: יונתן כץ.
אתר מומלץ: יעקב יאנג http://www.yacovyoung.com
אתר חדש של הזמר יעקב יאנג שלפני לא הרבה זמן הוציא את אלבום הבכורה שלו - "יגעתי מצאתי". באתר ניתן למצוא שתי כתבות על יעקב והאלבום, לשמוע קטעים מהאלבום וגם להוריד את התויים של חלק מהשירים. כמו-כן יש באתר תמונה שלו (עוד כמה בדרך) וכמובן ליצור קשר ולקנות את הדיסק. לסיכום: אתר נחמד, אבל, נכון, הוא רק באנגלית. ציון 8.
אודות ותודות:
כותבים ומשתתפים: יוסי אשרי, שניאור ג'רופי, חיים שמעיוביץ, דוד פרוידיגר, אברהם פריד, בני יפה, חני שוורץ, יונתן כץ, קובי רוטמן, מיכל קורן ויעקב יאנג. עיצוב גליון: יעקב בן דוד. גרפיקה: חני כהן. לוגו: לב-טוב גרפיקה.
תודה מיוחדת ל: אריאל וולף, קובי סלע, מנחם טוקר, פרסומי ניסא, נועם הפקות, גל-פז חמ"ד הפקות, גרינטק, שמח מיוזיק, הינדיק הפקות, לחיים הפקות, פילהרמונה, יוסי אייזנטל, שימיקס, סטודיו רוט, שרון דניאל הפקות, שלום טויטו, יעקב לוי, אלעזר פרץ, ליאור גבאי, תומר כהן, יוסי צוויג, זיידיאנטשי, מורשת, מינדי והחבר'ה.
כל הזכויות שמורות. ט.ל.ח.
 |
|
|