בס"ד
לקיטוב ידידי הי"ו
נאמר: ישעיהו נ"ב
{ג} כִּי כֹה אָמַר יְהוָה חִנָּם נִמְכַּרְתֶּם וְלֹא בְכֶסֶף תִּגָּאֵלוּ:
רש"י חנם נמכרתם ."על עסקי חנם הוא יצר הרע שאינו לכם לשכר : ולא בכסף תגאלו . אלא בתשובה" : (רש"י)
מצודת דוד חנם נמכרתם . מה שנמסרתם ביד הכשדים הנה לא לקחתי מהם מחיר לשאפדה אתכם בכסף ולכן תגאלו ולא בכסף : (מצודת דוד)
{ד} כִּי כֹה אָמַר אֲדֹנָי יְהוִה מִצְרַיִם יָרַד עַמִּי בָרִאשֹׁנָה לָגוּר שָׁם וְאַשּׁוּר בְּאֶפֶס עֲשָׁקוֹ:
רש"י מצרים ירד עמו וגו' . הם המצריים היו להם קצת חוב עליהם שנעשו להם אכסניא וכלכלו' אבל אשור באפס ובחנ' עשקו : (רש"י)
מצודת דוד מצרים וכו' . רצה לומר מה ששעבדו למצרים עם כי היה זמן רב הנה לא על חנם היתה כי מתחלה ירדו לגור בארצם בימי הרעב וכלכלו אותה : ואשור . יאמר על סנחריב ונ''נ כי גם הוא מלך באשור : באפס עשקו . רצה לומר עם כי היה בלא דבר הנה לא נשתעבדו בידו זמן רב אלא כעושק את מי ומניחו והולך לו : (מצודת דוד)
מצודת ציון לגור . לדור : באפס . על חנם בלא דבר וכן אפס מעשיהם ( לעיל מא ) : עשקו . מלשון עושק וגזל : (מצודת ציון)
{ה} וְעַתָּה (מי) (לי) מַה לִּי פֹה נְאֻם יְהוָה כִּי לֻקַּח עַמִּי חִנָּם (משלו) מֹשְׁלָיו יְהֵילִילוּ נְאֻם יְהוָה וְתָמִיד כָּל הַיּוֹם שְׁמִי מִנֹּאָץ:
רש"י מה לי פה . למה אני שוהא ומשהא בני כאן : יהילילו . מתפארים לאמר ידינו רמה : מנואץ . מתנאץ והרי זה דוגמת וישמע את הקול מדבר אליו ( במדבר ח ) : (רש"י)
מצודת דוד ועתה מה לי פה . מה לי להשהות את בני פה זה זמן רב הלא מתחילה נלקח עמי להם על חנם כי מעולם לא גמלו להם טובה : מושליו יהילילו . המושלים בו יתפארו בהצלחתם ויאמרו ידיהם רמה : ותמיד כל היום . הוא כפול לתוספת ביאור : שמי מנואץ . שמי מחולל ומבוזה בעיניהם : (מצודת דוד)
מצודת ציון פה . במקום הזה וכן היש פה איש? ( שופטים ד ) : יהילילו . מלשון הלול והתפארות : מנאץ . ענין בזיון כמו נאצו האנשים ( ש''א ב ) : (מצודת ציון)
{ו} לָכֵן יֵדַע עַמִּי שְׁמִי לָכֵן בַּיּוֹם הַהוּא כִּי אֲנִי הוּא הַמְדַבֵּר הִנֵּנִי:
רש"י ידע עמי . כשאגאלם יכירו כי שמי אדון שליט ומושל כמשמעו : לכן ביום . גאולתם יבינו כי אני הוא המדבר והנני קיימתי : (רש"י)
מצודת דוד לכן ידע עמי שמי . כשיגאלו יכירו שמי לדעת כי נאה לי שמי המורה שאני אדון ושליט : (שנאמר: עד עת בא דברו) לכן ביום ההוא . ר''ל לכן ידע ביום ההוא כי אני הוא המדבר והמבטיח להביא הגאולה והנני קיימתי הבטחתי : (מצודת דוד)
{ז} מַה נָּאווּ עַל הֶהָרִים רַגְלֵי מְבַשֵּׂר מַשְׁמִיעַ שָׁלוֹם מְבַשֵּׂר טוֹב מַשְׁמִיעַ יְשׁוּעָה אֹמֵר לְצִיּוֹן מָלַךְ אֱלֹהָיִךְ:
מצודת דוד מה נאוו . מה מאד נאים רגלי המבשר העולה על ההרים להשמיע הקול למרחוק ומשמיע וכו' וכפל הדבר פעמים ושלש במ''ש לפי מרבית השלום והישועה : אומר לציון . המבשר יאמר לציון הנה מלך אלהיך ר''ל הראה מלכותו וממשלתו לכל העולם : (מצודת דוד)
מצודת ציון נאוו . מלשון נאה ויופי : מבשר . כן נקרא המשמיע חדשות : (מצודת ציון)
{ח} קוֹל צֹפַיִךְ נָשְׂאוּ קוֹל יַחְדָּו יְרַנֵּנוּ כִּי עַיִן בְּעַיִן יִרְאוּ בְּשׁוּב יְהוָה צִיּוֹן:
רש"י צופיך . צופים שמעמידין על החומות והמגדלים לבשר ולראות מי בא לעיר : (רש"י)
מצודת דוד קול צופיך . קול של הצופים העומדים על המגדלים לראות ולבשר מי בא לעיר וחוזר ומפרש מה יהיה הקול ואמר כולם יחדיו ישאו קול וירננו בשמחה : כי עין בעין . ר''ל ראיה וודאית ונאמנה וכן אשר עין בעין נראה אתה ה' ( במדבר יד ) . בשוב . כאשר שב ה' אל ציון להשרות שם שכינתו כמאז : (מצודת דוד)
מצודת ציון צופיך . ענין הבטה וראיה : (מצודת ציון)
{ט} פִּצְחוּ רַנְּנוּ יַחְדָּו חָרְבוֹת יְרוּשָׁלִָם כִּי נִחַם יְהוָה עַמּוֹ גָּאַל יְרוּשָׁלִָם:
מצודת דוד פצחו וכו' . הבתים החרבות אשר בירושלים פתחו פה להרים קול שמחה ורננו יחדיו והוא ענין מליצה : כי נחם ה' . את עמו . במה שהביא להם הטובה : גאל ירושלים . מיד העכו''ם המושלים בה : (מצודת דוד)
מצודת ציון פצחו . פתחו פה בהרמת קול שמחה וכן פצחי רנה וצהלי ( לקמן נד ) : (מצודת ציון)
{י} חָשַׂף יְהוָה אֶת זְרוֹעַ קָדְשׁוֹ לְעֵינֵי כָּל הַגּוֹיִם וְרָאוּ כָּל אַפְסֵי אָרֶץ אֵת יְשׁוּעַת אֱלֹהֵינוּ:
רש"י חשף . גלה : (רש"י)
מצודת דוד חשף ה' . גלה זרועו להכות בהם ואחז במשל מגבור המגלה זרועו להלחם מול האויב : כל אפסי ארץ . כל היושבים בקצות הארץ : (מצודת דוד)
מצודת ציון חשף . גלה כמו חשפי שובל ( לעיל מו ) : אפסי . קצות כי בקצות הארץ כאלו אפס וכלה : (מצודת ציון)
שנאמר: והבאתי את השלישית באש וצרפתים כצרוף את הכסף ובחנתים כבחון את הזהב. הוא יקרא בשמי ואני אענה אותו אמרתי עמי הוא והוא יאמר ה׳ אלקי". ...
עד אז נאמר: ואתם הדבקים ב -ה' אלוקיכם חיים כולכם היום !
כי לקח טוב נתתי לכם, תורתי, על תעזבו !!!
אי"ה במהרה בימינו - א. כ. י. ר
שבת שלום ומבורך
לנו ולכלל עמו ישראל יתברך ...
תוקן על ידי shay98 ב- 25/06/2010 18:53:54