ארי גולדווג באלבום שלישי ולא שגרתי. ארי גולדווג הוא בוגר של מקהלת הילדים הידועה "פרחי מיאמי", מוזיקאי בחסד שקשה למצוא הפקה מוזקלית שיצאה לאחרונה בלי הנגיעה שלו, בין בלחנים, בין בעיבודים או כזמר אורח, על מה עושה את הנשמה לטהורה? על אלבום של איש אחד, על הפרוייקטים שבדרך ועוד.
שיחה מרתקת עם האיש והנשמה (הטהורה).
חני שוורץ.
נשמה טהורה
נשמה טהורה - אלבום חדש של ארי גולדווג שיצא בארצות הברית לפני כחודשיים ועכשיו גם בארץ ישראל. פרוייקט מיוחד הכולל עשרה שירים כאשר חמישה מהם באנגלית וחמישה בעברית, בסאונד שונה מאוד מהאלבומים הראשונים שלו ובכלל מהסאונד הרגיל של המוזיקה החסידית, לא תשמעו כאן חצוצורות או כינורות, אלא רק בס, פסנתר, גיטרות ותופים. כאשר אבי אבידני על התופים, אריה וולניץ על הבס, סינגולדה על הגיטרות וארי עצמו על הקלידים. כמו כן, כל קולות השירה, כולל קולות הרקע הם של ארי עצמו.
מה עומד מאחורי שיר הנושא של האלבום Flippin' In?
"התחלתי עם הרעיון של האלבום כששמעתי על שיר של בלו פרינג' שנקרא Flippin' out. השיר של בלו פרינג' מדבר על בחורים שבאים לארץ ישראל אחרי התיכון לשנה או שנתיים לישיבה ומתחילים ללמוד ונהיים חזקים יותר באידישקייט שלהם, אבל השיר של בלו פרינג' עושה צחוק מאלו שנהיים יותר מדי "פרומערים", כמו שאומרים, אבל זה יותר מבדיחה, כאילו שהם עושים צחוק ממישהו שנהיה יותר חזק ביהדות שלו.
כששמעתי את השיר הרגשתי שזה לא בסדר מה שהם עשו, הרגשתי שחייבת להיות תשובה לשאלה, כביכול, שיש בשיר שלהם. ואז כתבתי את השיר שליFlippin' In שמסביר שאפשר להיות יותר חזק ביהדות ולא להיות משוגע כמו שהם ציירו את הדבר. השיר שלי מציג את הענין מזווית חיובית.
זה הרעיון של שיר הנושא באלבום ומזה בניתי את כל הדיסק. מבחינה מוזיקלית רציתי להישמע בסגנון שלהם, יותר פופ, יותר עכשווי כדי לכוון לקהל ששומע גם אותם. לכל שיר באלבום יש מסר מיוחד, ואפילו לחלק מהשירים מהמקורות הוספתי מילים מעצמי באנגלית שמטרתם להעביר מסר, כל שיר והמסר שלו". בגדול, המטרה היא לחזק את הקשר לבורא העולם בין בחיי היום-יום ובין ברגעים מיוחדים שהאדם נתון בהם.
האחים בל
פרוייקט נוסף שארי עובד עליו בימים אלו הוא אלבום מיוחד מאוד הכולל את האחים משה ושמעון בל, סולנים במקהלת "שירה חדשה" של נחמן סלצר ובעבר חברי מקהלת "קול ברמה" מרמת בית שמש. שני ילדים עם קולות מצויינים, לפי דבריו של ארי, אחד בן 12 והשני בן 14. "יש קצת דמיון בקולות שלהם", ארי מסביר לנו "אבל שומעים את ההבדל כי אחד יותר מבוגר ואחד יותר צעיר. הם מאוד מקצועיים ויש להם קולות מיוחדים. אנשים מהברנז'ה ששמעו חלק מההקלטות שלהם אמרו שזה נשמע משהו בין שלשלת ג'וניור ל'חברה', אבל אנחנו מנסים להפיק סאונד חדש ומיוחד, ייחודי להם".
כמו ברוב הפרוייקטים שהוא מתעסק בהם, גם כאן רוב השירים הם לחנים שלו אבל במקרה הזה, חלקם הולחנו על ידי הילדים עצמם. "מודים אנחנו" - לחנו של משה בל- השיר אולי הכי יפה בדיסק לדעתו של ארי ו"אברהם יגל" - לחנו של שמעון בל. שני שירים נוספים הולחנו על ידי הילדים ביחד עם ארי והשאר כאמור לחנים של ארי עצמו. שיר מיוחד נוסף שיופיע באלבום הוא השיר "שמע בני" שהופיע לראשונה באלבום שהוציא ארי לפני כחמש שנים "רוח ונשמה", שיר מקסים שיוקלט מחדש בביצוע של האחים בל. העיבודים גם הם נכתבים על ידי ארי בסגנון המזכיר את האלבום שלשלת ג'וניור, שעובד על ידי רון תיכון.
שירי שבת
אלבום שירי השבת של ארי גולדווג, המארח כמה וכמה זמרים אורחים, אמור לצאת אם הכל יילך כמתוכנן, עוד לפני חנוכה. יטלו חלק באלבום שלושה מבוגרי פרחי מיאמי: הזמר נחום סטארק, שמאחוריו עומדים שלושה אלבומי סולו, ייצי ספינר שנטל חלק בכמה וכמה הפקות מוזיקליות ועובד בימים אלו על אלבום סולו ועודד קריטי. בנוסף, בחור בשם דוד שטיין, שטרם נשמע קולו במוזיקה החסידית יופיע כאן לראשונה. כמו כן, הילדים משה ושמעון בל מבית שמש ישירו גם הם באלבום. ארי גולדווג, שוהה לאחרונה בארצות הברית לכמה הופעות והוא מקווה כמונו, לחזור משם עם הדיסק המושלם.
אם שאלתם את עצמכם מדוע יש כל כך הרבה זמרים אורחים בדיסק הזה, ארי מוכן עם תשובה: "כשהתחלתי לעבוד על האלבום הזה רציתי שהוא יהיה בסגנון של Sameach At The Wheel אלבום שנמכר בהצלחה מרובה בארצות הברית. משתתפים בו ארבעה זמרים: דוד גבאי, שלמה שמחה, דב לוין ואני. רציתי משהו בסגנון הזה של כמה וכמה זמרים שרים יחד וכל אחד לחוד. כדי שיהיה מעניין יותר חשבתי שזה רעיון טוב לקחת דווקא את סטארק, ספינר וקריטי לשיר יחד איתי ואז זה יהיה כאילו "אלומני" (בוגרים) של פרחי מיאמי. הפעם האחרונה ששרנו כולנו באלבום אחד היה באלבום "It's מן השמים", בו לכל אחד מאיתנו היה סולו ועכשיו באלבום הזה אנחנו שוב שרים ביחד גם כמה שירים של ירחמיאל ביגון, זה מעין סגירת מעגל לזכרונות טובים מאוד מהימים ההם. הוספתי גם את האחים בל לשיר באלבום כי רציתי שהקהל הרחב ישמע את הקולות שלהם ויבין את הרעיון העומד מאחוריהם כדי שזה יעניין אותו לקנות בעתיד את הדיסק שלהם".
* * *
האלבום "נשמה טהורה", כמו האלבומים הקודמים של ארי, הוא דיסק של איש אחד. החל מהלחנים, עבור דרך כתיבת המילים (חלקם), העיבודים, השירה ועד לעטיפה שעוצבה על ידי אשתו המוכשרת.
האם אתה רואה את עצמך יותר כמלחין או יותר כזמר? גם ארי עצמו לא בטוח בתשובה...
בכל אופן הוא משיב לנו בסיפור: "לפני כמה שנים הגעתי לביתו של ירחמיאל ביגון. זה היה אחרי שעזבתי את המקהלה, הגעתי אליו להביא לו משלוח מנות בפורים. מטבע הדברים אני שתיתי קצת וגם הוא שתה קצת ותוך כדי דיבור אמרתי לו: "תשיר משהו" והוא אמר לי: "לא, תשיר אתה משהו", אז אמרתי לו: "אבל אתה ירחמיאל ביגון..." אז הוא אמר לי: "אני לא זמר-אתה זמר..."
ירחמיאל עצמו הזכיר לא פעם שהוא קודם כל מלחין, משם התחילה כל הקריירה שלו. גם אני התחלתי להלחין בגיל מאוד צעיר. אני רואה עכשיו את הבן שלי, הוא בן שלוש וחצי והוא כבר מלחין. מרגע שהוא יודע לשיר הוא כבר מלחין. כבר מגיל שנתיים שמעתי אותו שר מנגינות חדשות.... ועל פי הסיפורים כך גם אני הייתי. אמנם אני גם מנגן בחתונות ובשמחות, גם שר וגם מלחין. ברור לי שאני זמר יותר טוב מאשר נגן, אבל לגבי מלחין או זמר-זה אולי שווה. קשה לומר..."
לארי יש נקודת השקפה מעניינת מאוד על מה שעושה את הזמר למה שהוא. "הקריירה של כל זמר תלויה קודם כל בחומר שהוא שר". הוא נותן דוגמא את שוואקי ומספר שהוא מכיר אותו הרבה לפני שהוא נהיה זמר. "למעשה מה שעכשיו חושבים שזה שיר בסטייל "שוואקי", לא בטוח שזה מה שהוא היה מלכתחילה, אלא מה שהוא נהיה במשך הזמן בעקבות הלחנים של מלחינים שונים שהוא שר את שיריהם. לעומת זאת, אני התחלתי בדיסק הראשון שלי עם אחד-עשר שירים, כאשר עשרה מהם היו לחנים שלי. לכן תחילת הקריירה שלי הייתה תלויה הרבה בלחני, הסאונד והסטייל של מה שהיום מוכר כ"ארי גולדווג" נוצר בעקבות הלחנים שלי. העובדה שאני גם זמר וגם מלחין משפיעה על הלחנים שלי כי אני מלחין שירים שמכוונים לקול שלי. למשל, אני כותב לפעמים שירים עם יותר סילסולים כי זה מתאים ליכולת שלי ולקול שלי".
קשה למצוא דיסק כזה שכמעט הכל בו נעשה על ידי אדם אחד...
"נכון, תמיד יש את השיקול שכאשר יש כמה וכמה אנשים שמתעסקים באלבום מסוים, אז יש יותר רעיונות כי כל אחד מוסיף משלו לאלבום. אבל מצד שני, בסופו של דבר זה אלבום שלי, יש לזה טעם מיוחד שהאלבום הוא פרי היצירה של אדם אחד.
כשהתחלתי לעבוד על הדיסק הראשון שלי חשבתי לעשות עיבודים עם מונה, לאופר ולאם. התייעצתי אז עם ירחמיאל ביגון ושאלתי אותו לדעתו. הוא אמר לי: 'תשמע ארי, אתה הלחנת את השירים, השירים האלו הם שלך אז אתה תעשה את העיבודים בצורה הכי קרובה כמו שהם אמורים להיות. באופן הקרוב ביותר ללב שלך. אין אף אחד אחר שיכול לעשות את זה כמו שאתה יכול לעשות'. שמעתי בקולו ואכן זה מה שעשיתי בהתחלה ואני ממשיך עם זה. אני לא יודע מה יהיה בעתיד, נראה..."
על אבי סינגולדה
אבי סינגולדה, נגן הגיטרה מספר אחד בארץ נטל חלק רציני באלבומו של ארי גולדווג. למעשה, כל העיבודים המוזיקליים מושתתים על אבי והגיטרה שמצד אחד נגינתו מלאה ברגש ומצד שני בשמחה ובהתלהבות.
מיד כשעולה שמו של סינגולדה על השולחן ארי פותח בשבחים: "אבי סינגולדה הוא מאוד מאוד מקצועי, אבל הוא לא רק מקצועי אלא הוא קודם כל בן אדם מאוד טוב שכיף לעבוד איתו. עבדתי עם הרבה נגנים והרבה מוזיקאים בעבר, אך אבי מקפיד לכבות את הפלאפון שלו כשהוא נכנס לאולפן וזה אומר שהוא מחשיב את הכסף שלך, כשהוא עובד איתך הוא איתך כל הזמן".
וברמה המוזיקלית?
"הוא יודע איך להכניס נשמה לשיר, הוא מוסיף פרטים קטנים שמשנים את השיר לגמרי. כשבאתי אליו עם החומר השארתי לו הרבה מקומות לעשות סולו-גיטרה והוא מילא אותם בצורה מקצועית כמו שרק הוא יודע. לדוגמא בשיר "מודים" יש סולו שלו של יותר מדקה ולמרות זאת זה נשמע כל כך מיוחד, אין אפילו שניה משעממת בסולו הזה, אין בו שום דבר שחוזר על עצמו. ביקשתי ממנו לתת יותר ממה שהוא רגיל לתת בדיסק הזה ושומעים את זה, שומעים שהוא נתן יותר. צריך להבין שכשסינגולדה מנגן הוא לא מנגן פעם אחת וזהו. הוא מנגן כמה פעמים על כמה ערוצים והשיר נשמע לגמרי שונה לפני ואחרי הנגיעה שלו."
אם אתם חובבי הז'אנר, וגם אם לא, תמצאו באלבום הזה עיבודי גיטרה מאוד מאוד מיוחדים שלא שומעים בכל יום.
על דוד גבאי
אחד האלבומים האחרונים בהם תרם ארי מכשרונותיו הברוכים, הוא האלבום של הזמר המצליח – דוד גבאי. העיבודים הקוליים בו נעשו על ידי ארי גולדווג. "בהתחלה נפגשתי עם דוד עצמו, בחור מאוד כשרוני שיש לו רעיונות מאוד טובים. יש באלבום שלו כמה עיבודי קול שהוא עשה בעצמו, הוא שר בתור מקהלה של עצמו. ישבתי איתו על כל שיר עד השעות הקטנות של הלילה עד שלכל הפחות נגענו כמעט בכל שיר וכשחזרתי לארץ התחלתי לעשות את עיבודי הקול. לאחר שיחות טרנס-אטלנטיות ותכתובות אימייל עם דוד גבאי ועם המפיק שלו, אבי ניומארק הוקלטו לבסוף קולות המקהלה וב"ה יצא משהו מאוד יפה, קיבלנו הרבה תגובות שזה משהו יוצא מן הכלל".
בימי מתתיהו ובזמן הזה
כשריח הסופגניות הנישא למרחוק כבר ברקע וקול טיפטוף הגשם על החלונות מתמזג עם צלילי הגיטרות, אנחנו מדברים של השיר השני באלבום "בימי מתתיהו". השיר המיוחד ביותר באלבום, לטעמי האישי. לחן מלא הבעה ורגש המתאר איך הקב"ה עזר לעם ישראל בזמנים קשים, הן מבחינה גשמית והן מבחינה רוחנית.
"השיר הולחן לפני כחמש שנים, בזמן שהייתי בחור בישיבת מיר. לחן מאוד יפה, ב"ה זכיתי". לבד מהמילים המופיעות בתפילה "בימי מתתיהו בן יוחנן כהן גדול..." הוסיף ארי כמה שורות משלו (באנגלית) הנושאות בתוכן בקשה מהקב"ה שיעזור לנו להתגבר על ה"יוון" שנמצא בדורות שלנו על כל הגשמיות והנסיונות שאנחנו מתמודדים איתם. כמו אז, גם היום אנחנו מתחננים לסיוע מהקב"ה שיפזר את העשן ותתגלה מלכותו עלינו, ושיגאל אותנו בשנית ברחמיו המרובים.
לתגובות על הכתבה: [email protected]