| נשלח ב-16/10/2005 09:06 |
|
| |
המלומדים בש"ס-כתבה מעיתון הארץ
המהפכה של ש"ס: מעודדים פעילים ללמוד גם באוניברסיטה
מאת מזל מועלם
מחזירים עטרה לאקדמיה
אלון נוריאל
תצלומים: גיא רייביץ ותומר אפלבאום
איך תנועה פוליטית יוצרת עתודה של פעילים משכילים, שישתלבו בעתיד בשוק העבודה ובתפקידים ציבוריים? מתברר שבש"ס מצאו לכך תשובה. הרחק מהעין הציבורית, מוביל יו"ר המפלגה, ח"כ אלי ישי, מהפכה שקטה של אקדמיזציה. ישי עודד את עוזרו הקרוב לשעבר, רפי מלאכי, להשלים לימודי משפטים. אבל מלאכי לא לבד: לאחרונה הצטרפו לחיים האקדמיים עשרות פעילים בש"ס ובעלי תפקידים במגזר הציבורי - רובם במכללה החרדית באור יהודה.
האקדמיזציה בש"ס היא חלק מתופעה המאפיינת את המגזר החרדי כולו - זאת, כאמצעי להשגת פרנסה. ואולם, ישי רואה ברכישת ההשכלה הגבוהה גם דרך לצמצום פערים חברתיים, ולהשגת השפעה במנגנונים ציבוריים. ההסכמה שבשתיקה מצד מנהיגה הרוחני של ש"ס, הרב עובדיה יוסף, היא חלק מאווירת העידוד והתמיכה במפלגה בכל הנוגע לרכישת השכלה גבוהה שאינהתורנית.
ישי מבין היטב את חשיבות ההשכלה הגבוהה: יועץ התקשורת שלו, רועי לחמנוביץ, הוא דוקטורנט בחוג למדע המדינה באוניברסיטת בר אילן. יו"ר ש"ס מזכיר בגאווה גם את עוזרו במשרד הפנים בעבר, אביגדור אוחנה, שעובד כיום כעוזר ראש העיר אלעד וסיים לימודי תואר שני במינהל ציבורי. גורמים בש"ס מדגישים כי "ישי לא יוציא אף אחד מהכולל כדי ללמוד משפטים,
אריאל דרעי
אבל יעודד את מי שנמצא בשוק העבודה".
אף שבשטח ניתן להתייחס לגידול הבולט במספר פעילי ש"ס הרוכשים השכלה גבוהה כאל מהפכה, ישי נרתע מההגדרות. "אנחנו מעודדים את הפעילים ללמוד לימודים גבוהים. באשר לפעילים שהם בוגרי ישיבות - הלימודים הגבוהים הם שלב נוסף ולא באים במקום הלימודים בישיבה", מבהיר ישי, "בעיני יש חשיבות שהפעילים המרכזיים יהיו בעלי תואר, כי היום אי אפשר בלעדיו.
זה גם חוסם את ההתקדמות שלהם. אני מעדיף שיילכו עם ראש זקוף וישתלבו במערכות. הכוונה היא לעודד יותר ויותר מעגלים ללכת ולהשיג תואר - זה יקדם אותם בשוק העבודה ובשכר".
את המסר הזה - בעד השגת ההשכלה הגבוהה - ישי מעביר בכל הזדמנות. לדבריו, "אני אומר לעוזרים הפרלמנטרים 'לכו תלמדו. זה יעזור לכם, זה חשוב לכלל הציבור שלנו'. אמרתי גם לעוזרים שלי ללכת ללמוד אנגלית. למה להיות מנוכר? אני רוצה שהאנשים שלנו ישתלבו". העידוד לרכישת השכלה גבוהה מופנה גם לנשים בש"ס, בעיקר בתחום העבודה הסוציאלית ומקצועות ההיי-טק.
"ברור שמי שנמצא בראש הפירמידה בש"ס הם גדולי התורה", אומר עוזרו הפרלמנטרי של ח"כ משולם נהרי, אריאל דרעי, "הרבנים לא דוחפים באופן מוצהר, אבל יש הסכמה שבשתיקה מצדם, וישי תומך ביציאה ללימודים". דרעי, בן 32 נשוי ואב לשלושה ילדים, מתגורר בירושלים ומתמחה במשרד עורכי הדין הירושלמי "בירגר-הרפז". הוא התחנך במוסדות חינוך חרדיים, והבין בשלב מסויים כי היעדר ההשכלה הגבוהה בולם אותו.
לדברי דרעי, "בשנתיים האחרונות יש יותר הערכה ופתיחות ללימודים אקדמיים בש"ס. אין הרבה פעילים או עוזרים בעלי תארים והדרישה לכאלה גוברת. ידע באנגלית, במשפטים, בכלכלה ובממשל מאפשר להיות בעניינים בסביבה הפוליטית שבה אני עובד. כשהתחלתי ללמוד הייתי בין הבודדים - וכיום יש רבים. הידע המשפטי מאפשר לי לתת חוות דעת. יש ח"כים שנעזרים בי באנגלית, מחשבים ונושאים משפטיים. רוב הח"כים לא יודעים אנגלית, ויש אירועים שצריך אותנו אפילו כדי לנהל סמול-טוק עם אורחים מחו"ל".
מזכיר סיעת ש"ס, אלישיב רבין, החליט ללמוד משפטים לאחר שחש במסגרת עבודתו בכנסת כי "חסר לי ידע בנושאים של ממשל ומשפט. הלימודים משפרים את עבודתי". אלישיב, בן 30, נשוי ואב לשניים מבני ברק, אומר כי הוא "פוגש הרבה נציגים של ש"ס שלומדים משפטים. פעילי שטח, חברי מועצות ערים. למי שכבר נמצא בתפקיד ציבורי, יש מחסום של תואר - כי יש תפקידים שאי אפשר לקבל בלי, והשגת תואר פותחת אפשרויות. הרבנים לא יתנו מכתבי תמיכה, אבל גם לא יצאו נגד זה. יש הסכמה שבשתיקה".
אלון נוריאל, עוזרו הפרלמנטרי של ח"כ יעקב מרגי והכתב בכנסת של ביטאון ש"ס "יום ליום", הרחיב את ידיעותיו באנגלית ובמחשבים באמצעות קורסים מתקדמים. כיום הוא מהרהר ברצינות על לימודי תואר ראשון. לדבריו, "קשה היום לעבוד בכנסת אם אין לך ידע בסיסי במחשבים. איך תגיש הצעות חוק? איך תחפש חומר במחשב? השאיפה היא להמשיך ללמוד בעתיד. אם לא אמשיך להתעדכן - אשאר מאחור. יש ח"כים שהעוזרים שלהם לא יודעים להפעיל מחשב, ומתקשים להזין אישור כניסה לכנסת".
אהרון חלקיה, בן 45 שכיהן עד לאחרונה כמנהל אזור יש"ע בש"ס, לומד משפטים במכללה החרדית. הוא מחזיק בתפישת עולם מגובשת בכל הנוגע להשתלבות באמצעות השכלה במערכת המשפטית. חלקיה מאמין כי לאחר שש"ס השיגה דריסת רגל והשפעה ברשות המחוקקת וברשות המבצעת, היא צריכה להשיג אחיזה גם ברשות השופטת - "בבית המשפט העליון. וזו השאיפה שלי".
מזל מועלם
המלומדים החדשים של המפלגה
אלון נוריאל עוזר פרלמנטרי של יעקב מרגי, למד אנגלית ומחשבים, שוקל ללמוד תואר ראשון
אריאל דרעי עוזרו הפרלמנטרי של משולם נהרי מתמחה במשרד עו"ד "בירגר-הרפז"
אלישיב רבין, מזכיר סיעת ש"ס, לומד משפטים: "חסר לי ידע בנושאי ממשל ומשפט"
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2005 09:14 |
|
| |
"אהרון חלקיה, בן 45 שכיהן עד לאחרונה כמנהל אזור יש"ע בש"ס, לומד משפטים במכללה החרדית. הוא מחזיק בתפישת עולם מגובשת בכל הנוגע להשתלבות באמצעות השכלה במערכת המשפטית. חלקיה מאמין כי לאחר שש"ס השיגה דריסת רגל והשפעה ברשות המחוקקת וברשות המבצעת, היא צריכה להשיג אחיזה גם ברשות השופטת - "בבית המשפט העליון. וזו השאיפה שלי".
ימח שמה של המפלגה הארורה הזאת !!!
מעניין מה יאמר על זה הרב עובדיה...
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2005 09:40 |
|
| |
בבא_תור, חזור בך.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2005 09:50 |
|
| |
בוקר טוב אליהו (ישי)
עכשיו אתה נזכר.
לימודים אקדמיים התחילו כבר לפני 6 שנים.
לא אתה היוזם, היוזמה דוקה באה ממשהו שדאגת לשים לו רגל ולהעיף אותו.....
כל הכתבה היא יוזמה של עוזרים פרלמנטריים שרק עכשיו התחילו ללמוד וכבר מרגישים את עצמם פרופסורים.
חברה, יש כבר כמה נציגים יותר רציניים של ש"ס שאינם סטודנטים, אלא בעלי תואר ראשון ושני.
כדלהלן:
ר' שלומי אטיאס סגן ראש עיריית ירושלים.
ר' אריה כהן נציג ש"ס בראשון לציון.
ר' נתן אלנתן נציג ש"ס בתל אביב
ועוד...
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2005 10:26 |
|
| |
וברשותכם, הערה שחשוב לציין!
השאיפה שלנו חייבת להיות לא להשתלב במערכת המשפטית החילונית,
אלא בעזרת ה' להחליף אותה במערכת של בתי דין וסנהדראות שפועלים על פי חוקי התורה הקדושה,
ולצורך כך לא צריך ללמוד משפטים, אלא דיינות.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2005 12:15 |
|
| |
שלושה חבר'ה עשו משהו שולי
הכתבת הנכבדה מצאה לנכון למצוא "נושא" מעניין לכתבתה, ואתם חוגגים על זה
לא דובים ולא יער, תרגיעו.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2005 12:28 |
|
| |
חבר'ה, אתם מתלהבים משלושה שבקושי שרדו את הישיבה?
לא מתאימה להם המסגרת והם עברו נתיב, זהו
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2005 19:37 |
|
| |
על זה נאמר
ילדים ילדים בואו הבייתה...
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2005 23:02 |
|
| |
מרת אלעדית
על מה ולמה ??
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2005 05:48 |
|
| |
הבבא_תור,
קודם כל, עקרונית אני מסכימה לגמרי עם דעתך, ש:
א. לימודי משפטים שזה לא "מציאה" כל כך גדולה, וזה עלול להצמיח אחר כך "רובינשטיינים" ו"מזוזים" למיניהם, וזו סכנה איומה.
ב. שהמערכת המשפטית בישראל היא מסואבת לחלוטין, ופשוט אינה לפי חוקי התורה, ולכן אין שום אידיאל "להשתלב" בה, אלא האידיאל הוא להחליף אותה לגמרי, בעזרת ה' בקרוב, בשלטון של בתי דין וסנהדראות לפי חוקי התורה הקדושה.
אבל מחיתי בגלל סוג הביטויים שבהם השתמשת, פשוט מפני שאנחנו מכירים אישית את אחד מהמתוארים בכתבה הנ"ל, ואת בני משפחתו, והם אנשים מאוד נחמדים, שראויים להרבה ברכות, וחס ושלום לא להפך.
וגם ש"ס כמפלגה עשתה הרבה דברים טובים, ולכן צריך לברך אותה. (ובפרט אם היא תוסיף לרשימה שלה גם מועמדים אשכנזיים, שזה יוריד ממנה את התדמית הגזענית!)
אז נכון שבעולם הזה אי אפשר בלי שגיאות וטעויות, אבל כולנו טועים, ומי שלא טעה אף פעם, שיקום.
חג שמח!
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2005 07:09 |
|
| |
עכשיו תורך ליכתוב דברים לא במקום???
או שמצד שני מה רע בליהיות גיזעני
גם ישראל בעליה גזענים יש להם רק מועמדים רוסים
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2005 08:28 |
|
| |
מרת אלעדית
הדברים שלי כוונו למפלגה כמפלגה ! [ומזה איני חוזר בי !] ולא ח"ו לאי מי החבר בה, אמנם אין דעתי נוחה מהם כלל, אבל ח"ו לא כיונתי את הדברים ליהודי כלשהוא.
בשאר נראה לי שאנחנו מסכימים.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2005 08:32 |
|
| |
האיש החושש
אני לא מבין על מה תקפת אותה ???
|
|