בית פורומים א חרדים ספרדים

הארץ: מה מעניין את אטיאס וישי בימים אלו...

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/11/2007 04:19 לינק ישיר 
הארץ: מה מעניין את אטיאס וישי בימים אלו...

*-- one picture in article * *-- displaying lines right to the picture *
האם ש"ס פונה לימין בגלל הוועידה?
מאת יאיר אטינגר
מנהיגי המפלגה מאיימים לפרוש מהממשלה, אבל הם מוטרדים בעיקר מענייני פנים
תגיות: אלי ישי, ש"ס, אנאפוליס
יו"ר ש"ס ושר התמ"ת ישי, בכנס נשים בשפיים, אתמול. לדבריו, "אם אני לא נגרר לוויתורים, אני נקרא פתאום ימין?"
תצלום: דודו בכר
לפני שלושה שבועות שוחח קצרות מנהיגה הרוחני של ש"ס, הרב עובדיה יוסף עם ראש הממשלה אהוד אולמרט. מה לחשו זה על אוזנו של זה באולם השמחות בירושלים, שבו השתתפו בחגיגת בר-המצווה של בנו של שר התקשורת, אריאל אטיאס?

הפוליטיקאים של ש"ס עושים בשבועות האחרונים מאמץ להצטייר כמי שמטלטלים את הספינה של אולמרט - פעם כנציגי הימין המדיני-ביטחוני לקראת ועידת השלום באנאפוליס, ופעם כנציגי החרדים. הקיצוצים המתוכננים ב-2008 בתקציבי ישיבות מוסדות דת מותחים את התפרים בין קדימה לש"ס, עד כדי איומים בקרע. ברקע, המפלגה החרדית השנייה, יהדות התורה, מנגחת את ש"ס ה"שותפה להרס עולם התורה" ושלא עמדה בהתחייבותה להביא להגדלת קצבאות הילדים. ש"ס אומרת, שבסוף ימולאו דרישותיה, אך חששותיה גוברים ובסיעה נשמעים יותר ויותר איומי פרישה מהממשלה.

מה הקשר בין הגזרה הכלכלית לגזרה המדינית? בשנות ה-90 עלו הסכמי אוסלו לממשלה בכסף שהוזרם למוסדות ש"ס. כיום, לא ברור באיזה מחיר אפשר לקנות את הסכמת השותפה הקואליציונית החרדית, המצטיירת כמפלגת ימין עיקשת, לצד ישראל ביתנו. "זקני ש"ס לא זוכרים כדבר הזה", הירהר השבוע פעיל ש"ס, ביום שבו הגיש יו"ר המפלגה, אלי ישי, לשר המשפטים את רשימת הישראלים שרצחו ערבים, שהוא מבקש שיקבלו חנינה אם ישוחררו אסירים פלשתינאים.

היה זה האחרון בצעדיו של ישי, שנראה שהנושא המדיני-ביטחוני עומד בראש סדר יומו. בין היתר, ישי ניסה לשכנע את שרת החוץ של ארה"ב, קונדוליזה רייס, להפוך את אנאפוליס לוועידה כלכלית ואיים שוב ושוב לפרוש מהממשלה אם במו"מ יידונו "סוגיות הליבה" - ירושלים, גבולות ופליטים.

לש"ס יש היסטוריה של התנגדות לוויתורים מדיניים בזמן שישבה בממשלות משמאל לליכוד. אם אולמרט יחזור מאנאפוליס עם התחייבות לוויתורים חדשים, לא נראה שהמפלגה תנהג אחרת. כבר שנים שש"ס צועדת ימינה, אבל תכיפות ההצהרות של ישי מעוררת את השאלה מה קורה למפלגה.

"אם אני לא נגרר לוויתורים או לצעדים מוטעים אז אני נקרא פתאום ימין?", שאל ישי בראיון ל"הארץ", "אני הולך עניינית. בתהליך מדיני אמיתי, הרב יוסף תומך בנסיגות, אז בזה שאני לא תומך במשהו פופוליסטי אני נקרא חשוד? אנחנו מתנגדים למחוות, כל עוד הפלשתינאים לא מתנתקים מהטרור. עד אז, צריך לעסוק רק בנושאים כלכליים. לדבר כן, הצהרות מחייבות - לא ולא".

בצמרת המפלגה מיישרים פחות או יותר קו עם היו"ר, ואומרים שהמציאות השתנתה, לא ש"ס. "פסימי הוא אופטימי עם ניסיון", אומר השר ללא תיק יצחק כהן, "הייתי ונשארתי יונה, אבל ההתפכחות מונעת ממני לצעוד על גשרים מנייר". השר אטיאס אומר שהוא "מאוד בעד הוועידה. אנחנו חותרים כל הזמן לשלום, אבל אסור להתפתות לאשליות. כולנו בוגרי אוסלו, אסור להתעסק עם הליבה".

היוזמה בעניין האסירים הביטחוניים הישראלים לא נולדה השבוע ונובעת "רק ממידת הרחמים", אמר אטיאס. לדבריו, כבר ביולי אמר הרב יוסף לבני משפחות של אסירים שהורשעו בעבירות ביטחון, כי הוא תומך בשחרורם אם הממשלה תחליט לשחרר אסירים פלשתינאים. גם בעמותת "חננו", ששיתפה פעולה עם ישי בגיבוש רשימת האסירים שהגיש לשר המשפטים, אומרים שהפנייה לש"ס לא נעשתה משום שהמפלגה ימנית יותר. "אין פה עניין של ימין-שמאל. ש"ס היתה פתוחה לשמוע אותנו עוד מאז הימים שבהם יצחק פרץ עמד בראשה", אמר ראש העמותה, שמואל מידד.

כך או אחרת, אחד מבכירי המפלגה אמר השבוע שהוא "חש לא בנוח" לנוכח שיתוף הפעולה של ישי עם העמותה, מפני שש"ס תמיד התרחקה מזיהוי עם גופים כאלה. פעיל אחר אמר, ש"הקהל של ש"ס תמיד היה בימין, אבל מעולם לא הלכנו עם הימין הקיצוני". בבחירות האחרונות לכנסת, ש"ס הגדילה את כוחה בכמה התנחלויות, גם אם בשיעור זניח. אבל הפעיל אומר, כי הוא "לא מאמין שהמפלגה יכולה להרוויח קולות משמעותיים בהתנחלויות. אולי ישי מעריך שיקרוץ לימנים שבעיירות הפיתוח דרך ההתנחלויות".

אחד ממתנגדי ישי במפלגה מציג פרשנות שונה, שעשויה גם להסביר על מה דיברו אולמרט והרב יוסף בחגיגת בר-המצווה. לדבריו, "הדבר היחיד שמעניין היום את צמרת המפלגה הוא מינוי בנו של הרב יוסף (הרב יצחק יוסף, י"א) לרב הראשי בירושלים. עובדיה יוסף לוחץ על אולמרט בעניין וכדי שזה ייצא לפועל, ש"ס צריכה להרוויח כמה חודשים בממשלה. ההכשר מהימין הקיצוני חשוב לה, כשהממשלה הולכת לאנאפוליס. אנשי הימין הקיצוני מאיימים באופן אישי על בכירי ש"ס, בפשקווילים ובהודעות אנונימיות".

ברמזו על פעילות ישי אמר המתנגד, ש"כעת, סוף סוף יש לפעיל הימין ברוך מרזל 'אח בבית המלך', שהולך לשר המשפטים עם רשימת אסירים יהודים. עוד לא היה כדבר הזה. אבל להגיד שש"ס מתעניינת בנושאים מדיניים? הקו המדיני של הרב יוסף מזמן לא רלוונטי ובש"ס אף אחד לא מתעניין בזה".

תוקן על ידי ac22 ב- 09/11/2007 11:52:56

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2007 02:26 לינק ישיר 

אליהו ישי הוא יחסית ימני ואילו אריאל מאטייאס סוחב שמאלה....

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > א חרדים ספרדים > הארץ: מה מעניין את אטיאס וישי בימים אלו...
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext