סיפור בית החלומות ~חובת קריאה~
שיחת הטלפון מאנגליה הפתיעה את אורי לחלוטין. הוא היה קבלן שיפוצים מצליח, אך בגלל המצב הכלכלי היה בתקופה האחורנה מחוסר עבודה לחלוטין.
על קו הטלפון היה דוד הקשיש והעשיר, מיסטר גולדשטיין. "מה שלומך, אורי?" שאל הדוד במבטא בריטי כבר.
"יכול להיות יותר טוב", השיב אורי באנח. "אין עבודה, ואין כסף".
"שמעתי על זה אורי", אמר הדוד, "ודווקא משום כך החלטתי לפנות אליך. אתה בוודאי יודע שאני והדודה כבר לא צעירים. החלטנו להעלות לארץ ישראל כדי לחיות בה את שנותינו האחרונות בעולם הזה.
"חשבנו רבות היכן לגור", הוסיף הדוד, "ולבסוף החלטנו שנבנה לעצמנו וילה מפוארת שתתאים לצורכינו. השבוע כבר קנינו קרקע בישראל, ואנו מחפשים קבלו טוב. אז מה אתה אומר, אורי", איים הדוד בעקימה חביבה, "יש לך זמן לבנות לנו בית או שאתה עמוס מדיי?" אורי קפץ משמחה. "תודה רבה, דודי היקר", אמר בהתרגשות.
"נשלחת ממש משמיים".
"ובכן", המשיך הדוד, "בימים הקרובים אשלח אליך את תכנית הבית, אבל יש לי דרישה אחת" - כאן עלה קולו והפך קפדני - "אני דורש את החומרים הטובים ביותר, ברור? אל תקנה מרצפות זולות. אני רוצה את המרצפות הטובות ביותר, גם אם הן יעלו 1000 שקל למטר. ארונות המטבח צריכים להיות הטופ שבטופ, הדלתות יהיו המילה האחרונה, הברזים עם ציפוי זהב, אתה מבין? קנה את הטוב ביותר ושלח לי את הקבלות, ואני אעביר לך את התשלום מיד - וכמובן שבסיום העבודה אשלם לך על כל מלאכת הבנייה ביד רחבה."
* אורי החל לעבוד במהירות. הוא רכש כמסוכם את החומרים היקרים ביותר, שלח לדודו את הקבלות וקיבל ממנו את הכסף לאחר שבועיים פנה אליו מנהל העבודה שלו: "תראה, אורי," לחש לו, "ביננו, אתה יכול להרוויח הרבה יותר מהדוד המצחיק שלך. אתה קונה, למשל, דלת יוקרתית ב-20,000 שקל ושולח לו את הקבלה. אחר כך את מוכר את הדלת ב-10,000 שקל, ובשלב השלישי אני משיג לך דלת מהשטחים שנראית ממש כמו הדלת המקורית, אבל עולה אלף שקל בלבד. כך נשארים לך ביד 9,000 שקלים רווח נקי. כך תעשה גם עם הברזים, המרצפות, ארונות המטבח וכל השאר, וכך תרוויח הרבה מאוד כסף". בתחילה לא רצה אורי לשמוע על כך, אבל עד מהרה החלו עצותיו הזדוניות של מנהל העבודה לקנות שביתה בליבו. "בין כה וכה הזקנים הללו לא ישרדו שנים רבות", חשב.
"הם יחיו בדירה הזו מקסימום שנתיים - שלוש. הם לא יגלו לעולם שהברזים וארונות המטבח הם חיקוי זול שאינו
מחזיק יותר מכמה שנים, ובנתיים אני ארוויח היטב מכל הכיוונים..."
מאותו יום ואילך החל אורי לחגוג. הוא בזבז את כל הכספים שהרוויח בערמומיות על הנאות ובילויים, וסופו של דבר,
כך ידע, יקבל גם את התשלום השמן של הדוד על עבודת הבנייה כולה, כך שהוא יוצא מורווח משני הכיוונים. כך עברה לה שנה תמימה, עד שהווילה המפוארת עמדה על תילה והיית מוכנה לכניסת הדיירים החדשים. ואז הגיעה עוד שיחת טלפון מפתיעה מאנגליה. "כל הכבוד, אורי, אתה זריז מאוד". אמר לו הדוד הקשיש, "אבל אני ואשתי
הזדקנו, ועכשיו איננו יכולים להעלות לישראל..."
אורי הקשיב לדבריו של הדוד, והמתין במתח להמשך. "אבל לך אין מה לדאוג", המשיך הדוד בעליזות. "אתה תקבל את מלוא השכר שמגיע לך. החלטתי שבמקום לשלם לך בכסף, פשוט אתן לך את הבית במתנה. אתה מבין אותי, אורי? אתה עומד לקבל בחינם דירת פאר, שעליה לא חלמת אפילו בחלומותיך הוורודים ביותר!"
אורי הנדהם חשב שהוא מתעלף. איזו שטות עשה. את כל הכסף שגלגל כל השנה הוא בזבז; כסף על עבדות הבניין הוא לא יקבל; ועכשיו הוא נתקע עם וילה "מפוארת" שתתחיל להתפרק בעוד כמה שנים...
* בימי חייו, האדם בונה את עולמו האמיתי, את העולם הבא, את וילת החלומות שבה יחיה לנצח. כאשר האדם גונב משהו, הוא לא גונב מאף אחד אחר, אלא מעצמו. כל מצווה מהווה עוד נדבך בביתו הנצחי של האדם, וכל עבירה הורסת את אותו בית נצחי. חבל מאוד לגלות באיחור, כאשר נגיע לעולם הבא, שכל מה שבנינו היה מחומרים גרועים וזולים - אך איזה אושר צפוי לאדם שלא חסך מאמץ בבניין עולמו, ובבואו לדירת החלומות שלו ימצא אותה יפה, נוצצת ומפוארת......
שלושה דברים שהורסים בן אדם- קנאה , גאווה ושנאה . שלושה דברים בחיים שמגדירים בן אדם - עבודה , כנות והישגים . שלושה דברים שאסור לאבד-תקווה, כבוד וכוח שלושה דברים בחיים שהם היקרים ביותר- אהבה , אמינות ובריאות. שלושה דברים שלא חוזרים לעולם - זמן , הזדמנות ומילה
 |
|
|