| נשלח ב-27/5/2007 00:21 |
|
| |
אלה שלא מוצאים את עצמם בלימוד
הקדמה קצרה: בתור חבר טוב מאד של מייסד הפורום ובתור אחד מהגולשים הראשונים בו, ראיתי לנכון, למרות שאמצע הזמן כעת, להרחיב את מעגלי הדיונים ואת רמת הנושאים שלהם.
ובכן, בתור התחלה יש נושא שלאחרונה עניין אותי למדי, חוו דעתכם. בעולם הישיבות מקובל שבחור, כל בחור, יושב עד הנישואין ולומד. אחרי הנישואין, יש עדיין נורמה שיושבים זמן מה בכולל ואחר כך חלק מהאוכלוסיה (60%) יוצא לעבוד וחלק אחר ממשיך ללמוד. אני מכיר, גם אצלי בישיבה וגם במקומות אחרים, בחורים שאין לי שמץ של ספק שעתידם לא בעולם התורני (מצטער על הכפירה...), ותמיד תמהתי, מה ההגיון שבחורים כאלו ישבו בעל כרחם בישיבות, יתבטלו ויבטלו אחרים, ולא יחושו סיפוק במה שהם עושים? יש שיאמרו שאם כל בחור שמרגיש איזה רפיון בלימוד יקום וילך לא ישאר עולם התורה ועולם הישיבות כמעט, ורחובותינו יתמלאו בפרחחים (לא שאין כאלה כבר עכשיו). אבל גם על מוסכמה זו אני תמה, למה לא יקבעו קריטריונים מסויימים, לפיהם לא כל בחור שיחוש משבר רגעי ימלט לעולם הרחב, אבל בחורים שרואים בעליל שהם מעבירים את ימיהם בישיבה על לא כלום, יקומו ויפרשו לניצול של כשרונותיהם לקיום העולם. ועוד, אפילו אם חיוני לשמור על נערי ישראל הקדושים במסגרת, מה ההגיון לשמור אותם במסגרת כולל גם אחרי חתונה?
יהיו שיטענו שיש מסגרות לבחורים שלא מוצאים טעם, בהם לומדים חצי יום ועובדים חצי יום. אבל הרי לכל מי שחי בחברה החרדית ברור כי מסגרות אלו לא מיועדות לסתם נוער שלא מוצא את עצמו, אלא לפרחחים שעדיף שיעשו משהו במקום להסתובב ברחובות בחסר מעש.
למה הנורמה החברתית מקבעת את האנשים במסגרת של ישיבה במקום לתת לאותו אחוז (וזה לא אחוז שולי) לצאת ולפרוח בעולם הרחב? דיברתי עם חבר שאמר לי שאלמלא היו מוסכמות חברתיות נגד, הוא מזמן היה הולך להסדר או למסגרת אחרת שלא תכבול אותו למשהו שהוא לא אוהב לעשות ולא עושה. ברור שיש חשיבות לשמירה על המסגרות הלומדות בתור העיקר של החברה ומרכז החיים שלה. אבל מאידך, לא לסווג את אלה שלא שם כמופרעים וערסים שלא הסתדרו בשום מקום אחר ולכן הלכו למסגרות אלו. אלא כמסגרות נורמליות לאנשים נורמלים שפשוט לא מוצאים את עצמם בלימוד.
אני מקווה שחברי הפורום (עוצר, אני מחכה בכליון עיניים לתגובתך) יביעו את דעתם הרחבה מיני ים על הנושא, ובצעקות רמות ככל האפשר כמנהג פורומי ישראל הכשרים...
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2007 00:25 |
|
| |
יש עניין שיהיו במסגרת לפחות עד החתונה.
ואדרבה, אלה שנשארים במסגרת גם בלי לעשות כלום זה מראה שהמצב שלהם יותר טוב מהפרחים שנפלטו לרחובות ועזבו את הישיבה. (אני לא מכליל את כולם, יש כאלה שלא עזבו אלא עפו, והם נושא בפני עצמו.)
|
|
| נשלח ב-27/5/2007 00:29 |
|
| |
אתה ממש מגיב שלא לעניין! נכון שיש עניין שיהיו במסגרת עד החתונה, אבל האם המסגרת הזאת תהיה מסגרת של אנשים הולכי בטל שמסתובבים בסדרים ומנעייסים על כל מה שזז או שמא זאת תהיה מסגרת עם ערך עבורם שבה, אפילו במסגרת תורנית וחצי יום לימוד הם יוכלו לפרוח. ואני לא בא להשוות אף אחד לאף אחד אחר, רק לומר שאין שום עניין במצב הקיים היום שאנשים 6 שנים לא עושים כלום, ועוד ממשיכים אחרי החתונה לא לעשות כלום...
|
|
| נשלח ב-27/5/2007 00:33 |
|
| |
אתה יודע כמה "גדולים" היו כלומניקים הרבה שנים עד שהם תפסו את עצמם?!
שאלו פעם את הסטייפלער למה לא עושים ישיבות רק לשטייגעניסטים? אז הוא ענה שאי אפשר לדעת מה ייצא בסוף מכל בחור, ולכן חייבים להשקיע מאמץ בכל בחור ובחור!!
|
|
| נשלח ב-27/5/2007 00:44 |
|
| |
ר' למדען, הצדק עימך.
אבל (ולצערינו יש אבל) המצב כיום הוא כורח המציאות.
בשעתו הוקם מסלול ההסדר הראשון מתוך מחשבה הדומה לשלך, עבור בחורים שלא מוצאים את עתידם כיושבים בישיבה, והאלטרנטיבה היחידה שלהם היתה הצבא.גם הישיבות התיכוניות (בארץ) קמו על רקע דומה עבור הורים שרצו לשלוח את ילדם למוסד בו ירכוש השכלה ומקצוע, והיתתה להם רק האפשרות לשלחו למוסד חילוני.
כמו שכבר הינך יודע, שני אלו המוזכרים, הפכו ברבות הימים לשיטה בפני עצמה, עד כדי מציאות של לכתחילה לציבורים מסויימים (שלא היו קיימים במתכונת הנוכחית- המזרחי של היום זה ממש לא מה שהיה פעם וכן לא ההסדרים והישיבות התיכוניות).
בהיות המצב כזה החלה בציבור סלידה והתרחקות מכגון זה (מן הסתם בעידודם של גדולי הדור), ובחילחול איטי נוצרה מוסכמה חברתית השוללת כביכול יציאה ממסגרת הישיבה.
המצב לא צריך להיות כך, ויש המון מקום לשיפור, רק שכרגע יש איזשהו הכרח בזה, שאילולי כן אחוזים גבוהים מבני הישיבות- גם כאלה שלפי הגדרתך מתאימים להמשיך כך, היו יוצאים לחפש לעצמם חיים אחרים, וד"ל.
אתה צודק לגבי המציאות של הבחורים שמבזבזים מיטב ימיהם ושנותיהם בישיבה להבל וריק, וגם אני מצר על כך, אך כבר כתבתי (ואיני מוצא קישור לדברים עתה) שכבר אמר הרמב"ם שבידיו של כל אחד להיות צדיק כמשה רבינו, וידועים הסיפורים על גדולי עולם.
יש למצוא לבעיה שאתה מציג פתרון במישור הציבורי, אם מנהיגי הציבור לא עושים כעת כלום בנידון כנראה שלא אכשורי דרא לטיפול בבעיה באופן שאתה מציג.
בכל אופן כולי תפילה שאכן יבואו הדברים על מקומם בשלום לתועלת הכלל.
ואם כי יש לי מה להאריך בעניין, אין זו השעה (ואולי גם אין זה המקום לכך).
שבוע טוב
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2007 00:48 |
|
| |
קודם כל, לא, אני לא יודע כמה גדולים היו כלומניקים עד גיל 20- 23 ! גם אם נניח שכן, ויביאו את סיפור ר' עקיבא שבגיל 40 נהיה גדול הדור, מה הרעיון להחזיק בכח בחור שיבזבז א זמנו על כלום? האם הרעיון זה לגרום לו לחוסר סיפוק עד שמחיפוש אחר הסיפוק המיוחל הוא יגיע לתורה? אין בזה הגיון. רוב מחפשי הסיפוק מגיעים לרחוב ולחיים מלאים בכלום שהוא לרוב נוצץ ויפה ומושך הרבה יותר מהתוכן של התורה שעטוף בעטיפה משעממת של ספרים מעלי אבק ורבנים זקנים. הרי אלו מביניהם שנועדו להיות גדולי תורה אליבא דהסטייפלר ודאי ימצאו את עצמם יותר מהר במסגרת של לימוד חלקי שמתאים להם כרגע ובמסגרת שתתאים את שיחות המוסר והוועדים אליהם, ושבה הם גם ימצאו סיפוק בדברים שהם לא לימוד כמו חצי יום עבודה (בתור התחלה לאלה מביניהם שאינם גדולי הדור בפוטנצייה).
|
|
| נשלח ב-27/5/2007 00:52 |
|
| |
טוב למדען, אם כבר מצפה אתה, לא יהיה יפה מצידי לא להגיב.
בכל מקרה, רציתי להגיב...:)
ולעניין,
כדי לנתח את הסיטואציה, הבעיה והפתרון כמו שצריך, צריך לשאול שתי שאלות..השאר זה פועל יוצא, או ברירות מחדל של המציאות
1.מקובל על כולם שיש מציאות שאין לבחור עתיד תורני?
2.בהנחה ש 1=כן , מה מקומם של אותם בחורים? מסגרת מיוחדת או בישיבה ללא מעש?
ולדעתי,
מישהו פה קרא "שאיפות"?
למי שלא אני מתאר את הספר.
מטרת הספר היא 1.להסביר למה צריך לשאוף 2.להראות שכל אחד יכול 3.להציב פתרונות כנגד משוחות.
הבעיה בספר היא, שהוא לעולם לא יעמוד במבחן המציאות. ולצערי גם הגמ' מסכימה איתי..כמה יוצאים להוראה מבית מדרש אחד?
גם הסיפור של ר' יצחק אלחנן ספקטור בסופו של דבר לכאורה, אינו נותן פתח לאלה שנשברו.
אני רוצה להגיד קבל עם ועדה..הם לא שווים פחות בעולם הבא.
כולם מכירים את הסיפור על מה ההבדל בין יישכר לזבולון...
העולם הזה.
לא...לא יזרקו אותך לגהינום אם לא תצא גדול הדור.
שואלים אותך אם קבעת עיתים לתורה...אם התורה הייתה בראש מעיינך. האם היא הייתה העסק שלך בסופו של דבר או שמא הכסף.
כשהייתי בבני תורה..שח לנו רב השיח על ספר בניין עולם..וכמה הוא משדל ללמוד תורה..ועוד ועוד..
פתחתי את הספר..אמנם הוא כותב בגדולת הלימוד ובחשיבותו..דברים ממש נוראיים..כמעט רעדתי אחרי הקריאה בו. אבל, שימו לב, הוא מזכיר כמה פעמים את החשיבות של קביעת עיתים לאדם עובד.
כלומר, אדם עובד הוא לא פסול, פגום, נחשב פחות..הוא פשוט נועד למשהו אחר.
חבל שהיום לא מסתכלים על מה שהקב"ה רוצה מהאדם אלא מה האדם השני מצפה מהאדם.
מה שגורר, את הסיטואציה שלמדען מעלה לנו.
בחורים שלא נועדו, פשוט לא נועדו ללמוד, משמיים קבעו שהם יהיו הגומלי חסדים בפאזל של עם ישראל, מה הם אמורים לעשות כדי שהחברה לא תסתכל עליהם בעין עקומה?
הפתרון כביכול הוא במסגרת משלבת...אלא מה..?
המסגרת המשלבת קבלה עד היום פרחחים שכדי שלא יצאו לרחוב ויתפרחחו להם שם לפחות יהיו במסגרת לפחות לא ייפלו לגמרי.
ואז נוצרה בעיה כפולה.
אי אפשר להיות בישיבה..אי אפשר ללכת למסגרת אחרת...
פתרונות..
אין פתרונות קסם, אי אפשר לשנות פרספקטיבה של ציבור שלם באחת.
אי אפשר גם לצפות שמישהו יפתח מסגרת כזאת לבחורים מהסוג הנ"ל.
מה שכן, יש אלטרנטיבות, שאיני יודע מה עמדת הראשי ישיבות כלפי מקרים כאלה
1. אונברסיטה פתוחה
2.מסגרת לימודית אחרת פתוחה לחרדים. אני מכיר את קרית אונו ומכללת ירושלים.
אבל..עוצר..הפתרון אינו מטפל בשורש..
אני יודע..אבל במעמדי כרגע אני לא יכול לעשות כלום.
בואו נגיד, שגם אם הייתי עכשיו רב בן 40 לא הייתי פותח כזאת ישיבה..
כי הרי יגידו שזה דרך חיים של מזרוחניק וכו' וכו'
אפשר לשדל גדולי תורה לתת הסכמה לכזאת מסגרת- למצוא יזם, רבנים, ולהתחיל לעבוד.
תבינו, לדבר ולדבר בפורום אולי יעזור במרחב הפרספקטיבה, וגם זה לא הרבה...
כדי שיזוז משהו צריך אנשים שיעשו.
אני בעד פרקטיקה. תמיד.
אני מניח שאולי יחלקו על דעתי בעניין אם יש מציאות של בחור ללא עתיד תורני ומתי אפשר להחליט על זה..
אגב, ייתכן מאוד מצב שלא תהיה הסכמה רבנית לזה כי יחששו שיזרמו לשם הרבה בחורים עוד לפני (!) שביררו את עתידם התורני.
לכן אני מגיע לשאלה הכי חשובה.
איך ניתן לקבוע למי יש עתיד תורני ולמי לא? כישרון? רצון? כוחות נפש?
בינתיים אני משאיר את זה פתוח לדיון
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2007 00:52 |
|
| |
משגיח, התלונה היא לא על חוסר במסגרות כאלה אלא על חוסר הנכונות של הציבור לקבל את אותם בחורים כחלק אינטגרלי שווה ערך לשאר הציבור. ולזה אין ספק שהדור מוכשר. אם חששך מפני אימוץ הדבר עד לשיטה "לכתחילה", יש את גדולי ישראל שיכולים לשמור על הדבר. אך טוב יעשו אם אלה שבאמת מתאימים לזה יופנו לשם, ולא מתוך שהם ערסים או פרחחים אלא פשוט בתור עוד סוג של ישיבה. כמו שיש ישיבה עם משטר לבחורים שחשים שהם צריכים שמישהו ישגיח עליהם, וישיבות כאלה לא נתפסות כישיבות לטפשים או לבחורים שלא התבגרו וכדו', תהיה ישיבה עם עבודה לכאלו שלא מוצאים את עצמם וגם היא לא תתפס בציבור כמוסד לבחורים ניצולי רחוב.
תוקן על ידי הלמדען ב- 27/05/2007 1:17:36
"במקום שאין אנשים השתדל להיות איש"
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2007 01:06 |
|
| |
חחחח אני רואה שלוקח זמן לקרוא מה שכתבתי. וכ"ש להגיב...:)
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2007 01:10 |
|
| |
אני מבקש שתערוך את הודעתך. אתה מוציא שם רע על ישיבה. מן הסתם עברת על חוקת הפורום (והלוואי שרק זאת תהיה העבירה!)
אני חושב שידידנו עוצר מיצה בהחלט את הדיון ועל כך מגיע לו ישר כוח.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2007 01:14 |
|
| |
אם כוונתך שאני מוציא לעז על ישיבת אור ישראל הרי שלא הבנת את ההודעה שלי, להפך אני מדגיש שהיא לא נתפסה בציבור כישיבה למופרעים וכדו' - והיא באמת איננה כזאת. ויותר מזה, אני קורא לעולם לקבל גם את הישיבות לבחורים עובדים ולומדים כמוסדות נורמליים, כמו שהם באמת!
|
|
| נשלח ב-27/5/2007 01:16 |
|
| |
עוצר, תרשה לי, אני מראש התייחסתי לבחורים שכבר זמן ניכר מהחיים שלהם בישיבות מבזבזים ולא עושים כלום, לא כל בחור שיחוש משבר קל יחליט שזהו, נמאס והוא לא מתאים.
אני קראתי את הספר "שאיפות" ולא התרשמתי במיוחד. אני מוכרח להודות שאני מאמין שיש אנשים שנועדו לתפקיד אחר, למרות שבפעם האחרונה שהתווכחתי על הנושא הוציאו אותי "כופר". אני משוכנע שיש אנשים שלא נבראו לשבת כל היום וללמוד תורה. יש מדרש, שמופיע במדרש שוחר טוב, אני נתקלתי בו בספר "התורה וקנייניה" לר"ש פינקוס ובו מובא סיפור על הבן של רב הונא שהתחנך 25 שנה בבית בשטייגען עצום ולבסוף כשיצא לעולם רצה לזרוק את הכל ואביו הראה לו בחכמה שהוא טועה. יש שם משפט אחד שאומר מוכר המים לסליק (זה בנו של רב הונא) וז"ל: "אתה בראך האלוקים ללמוד תורה וכו', ואותי ברא לשאוב מים ולפרנס את ביתי" הציטוט מתוך הזיכרון, אודה למי שיתן ציטוט יעיל יותר. מוכר המים מבהיר לו שיש אנשים שמטרת בריאתם שונה, ושהם נועדו לעשות דברים שונים נוספים מלבד ללמוד תורה.
תמיד כשמועלית השאלה "אם כולם ילמדו מי יטפל בחולים? מי יפרנס את כולם?" מיד נזרקת לחלל האוויר התשובה "מה אתה דואג לקב"ה? הוא יסדר את העניינים". אבל נניח שאנחנו ראליים, האם באמת אלוקים מצפה מכולנו לשבת בכולל ולהתנדנד על הסטנדר? האם כולם מוכשרים לזה? יש בחור שמוצלח מאד בתור עסקן, ידו רב לו בכל פעילות חסד שנעשית והוא תורם לכל, אבל הוא לא מסוגל ללמוד. האם לא פשוט וברור שהוא נברא כדי שיועיל בדברים בהם הוא מוצלח? כמובן, בלי להזניח את העניין של קביעת עיתים.
כפי שכתבתי למעלה יש לי חבר טוב שאמר לי בוודאות שאם הסדר היה בתוך התחום המורשה ולא מוקצה מחמת מיאוס, הוא מזמן היה רואה את עתידו שם. והוא יודע שאין לו מה לחפש במסגרת נורמלית ושהוא רק מבלה בישיבה ולא לומד כלום. הוא ניהל בזמנו שיחה עם רב אחד ששאל אותו במה הוא רואה את עתידו, והוא ענה לו בכנות שלדעתו הוא יהיה בעל הבית כמו אביו, אדם יר"ש שקובע עיתים ולא מעבר לכך. מיד קפץ הרב ולא התקררה דעתו עד שנתן בו נאום חוצב להבות משך זמן רב על החשיבות בלימוד התורה. ואני ששמעתי עמדתי משתאה, מה ראה הרב ,אותו אני מכיר כאדם חכם ונבון, לשטות זו? הבחור אומר שהוא לא מוצא סיפוק וטעם זמן רב בלימוד. מה ההגיון לשכנע אותו שאין מלבד התורה ואפס בלתה? אם אני הייתי אדם בעמדת השפעה, וכאן אנחנו נכנסים ל"לו הייתי רוטשילד", הייתי פותח ישיבות כאלה כפטריות שאחר הגשם בהסכמת והכוונת גדולי הדור שליט"א. ישיבות המיועדות לבחורים רצינים ומקפידים, ולא לפרחחים שמחפשים מסגרת (לא שזה לא חשוב), ע"מ שתכנס לתודעה הציבורית התובנה שאין כל פגם בבחור שפונה לדרך אחרת גם בלי לבזבז 10 שנים קודם.
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2007 01:18 |
|
| |
אני עדיין מבקש ממך לערוך את הודעתך באופן שתהיה יותר מובנת לכל מי שיקרא את הדברים (ולו הטיפש ביותר).
אני לא חושב שבגיהנם עושים חילוקים בדין אם אמרתי משהו שרק חכמים מבינים שהוא לא לשון הרע...
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2007 01:22 |
|
| |
קיבלתי את בקשתך. רק נותר לי לתמוה על המשפט בסוגריים "והלוואי שרק זאת תהיה העבירה". איזה עוד עבירות אני צריך לתקן (יש עוד הרבה, כוונתי, איזה עוד עבירות אתה מעוניין שאתקן?)
|
|
| נשלח ב-27/5/2007 01:27 |
|
| |
למדען, אתה יודע..אתה צודק. לי זה ברור.
כדי להכנס לתודעת הציבור בצורה כזאת..צריך להלחם. דרך העיתונות החרדית ומקומות אחרים שהקהל נחשף אליהם...
אני רוצה להציע רעיון.
אפשר לגבש קבוצה של אנשים (בחורים,רבנים או לא משנה מה) שהנושא הנ"ל חשוב להם..
לגבש דעות אחידות לגבי נושאים מסויימים ולפעול להפצת הדרך..להלחם על כל ראש חושב שיש בציבור.
כן..אני יודע שזה לא ממש אפשרי כי יש קהלי יעד רחוקים מאוד מכל אמצעי תקשורת..
אבל
1.אפשר להגיע אליהם בסופו של דבר אם ציבור גדול ישתנה
2.אפשר לנשל מעצמך את המוסכמות החברתיות וללכת בדרך שאתה חושב לנכון. אחרי זה להתמודד...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2007 01:39 |
|
| |
עוצר וחושב, ראשית אני מאושר לשמוע שאתה מסכים איתי. שנית, יש עובדה מדהימה שאני, כתלמיד בישיבה חרדית שמתי אליה לב, והיא, שבויכוחים שאני מעלה באינטרנט בד"כ הדיעות השולטות הם דיעות של פתיחות ושחרור (פחות או יותר) ממקובעות חשיבתית. מה שאין כן בויכוחים שאני מעלה בישיבה, ואני מעלה!, שם הצד השולט והקובר מתחרים הוא הצד הנ"ל של הקבעון המחשבתי. עובדה זו ברורה לי בגלל שאנשים שנחשפים למדיה הזאת הם מטיבם פתוחים יותר. לאור הנ"ל סביר להניח שדיבורים יפים בבמת הרשת יועילו אך ורק כדי להעשיר את דיוני הפורום שלנו, אך בעולם המציאותי האפשרויות והלוחמים מצטמצמים בהרבה. כדי להלחם בעולם המציאותי (לאפוקי העולם הוירטואלי) החרדי, צריך הסכמה של גדולי הדור, אחרת סוף הישיבות הללו כסופן של ישיבות ההסדר בחברה החרדית. כמו כן, צריך שמספר דברים ישארו ברורים בהשקפת העולם, כמו הידיעה שלמרות כל הנ"ל, לומדי התורה הם עמוד השידרה של עם ישראל, ושבהם אסור בשום פנים ואופן לפגוע. באשר לטענה השניה שלך, שיש לנשל מעצמי את כל המוסכמות החברתיות, הריני לבשר לך, שאני לשמחתי עדיין רואה לעצמי עתיד של יושב בית המדרש, והרבה יותר קשה לנשל מוסכמות חברתיות בנושאים שאתה לא מתכוון לבצע אישית. מי יודע, אולי אם אזכה ואהיה אדם בעל השפעה אוכל לרתום את ההשפעה הזאת בתבונה לשינוי כמה תובנות הבליות שפשטו בציבור. אני מאחריך עד כמה שאוכל!
|
|
|
|