שלום ומועדים לשמחה לכולם, אין אני נימנה על אחד מהכותבים הרגילים בהייד פארק, ובכלל זמני באינטרנט הוא לפרקים. ובכ"ז לא יכלתי לפספס את דישדושו של פורום זה, תחושה זו שהצטברה אצלי באה לידי ביטוי בהודעות האחרונות של המישייב. יש לי הסבר לדבר(רק הסבר חלקי) והייתי מעוניין לראות את תגובותיכם, כמו שכתבתי אני לא מכור לאינטרנט והאמת שכל מה שהתגלגלתי להייד פארק היה דרך הפורום המפורסם עצכ"ח. לפני יותר מחמש שנים בהיותי נער רך בשנים נהנתי לעבור על המון מדבריהם ולשתות בצמא מרעיונותיהם החל מחכם מיימוני דרך קעלמער האהוב ממסתברא בחד גיסא וכלה ברב סיינפלד לאידך גיסא (וגם את א"ג גופא..) אבל לא כתבתי שם אפילו לא פעם אחת, ולא משום שלא רציתי או יכלתי, הסיבה לכך הוא חוסר תועלת. לעבור על דעות שונות שנונות ומשנות זה דבר אחד אבל לדון (לדסכס בלע"ז) כ"כ הרבה זמן בצורה מטאפורית ללא שום מסקנא לא היה לי הכוח או הרצון להכנס לזה. אבל כאן זה היה שונה (מכמה גורמים שאפרט בהמשך בל"נ),הכותבים העלו נושאים בוערים במחשבה שהם יכולים לשנות משהו.- הרי יש כ"כ הרבה בעיות בעולם הישיבות כמו עישון, אלו שלא מוצאים עצמם בלימוד, אלא שסתם רשומים בישבה, אחרים שלא עושים התעמלות (תסתכלו באשכולות הפורום ופשוט תוסיפו לרשימה) והכותבים חשבו שע"י ניתוח חד של בעיות במערכת והדיונים בהם אפשר להגיע לפתרון. לדעתי הדבר נבע מגילם הצעיר של הכותבים שעוד חושבים שאפשר לשנות את העולם. אולי גם קשור למקום שבו לומדים שחושב שהוא יכול לשנות את כולם ולבנות משהו מחוץ לזרם( הכוונה לישיבות תיכוניות או סוג מסויים של ישיבות גדולות). זה הסיבה שהחלטתי לכתוב כאן בניק הגמדון וסיומת מקהלת שקראנו לא מזמן, להזכיר ובעיקר להראות שלפעמים אנחנו צריכים להנמיך את עצמנו ולא לחפש לתקן את העולם, ושוב לשים לב לבעיות כן אבל גם להכיר שיש צד שני ואולי לכן המערכת בנויה כך ולא לחפש חשבונות רבים איך לשנות אותה רק לחיות את החיים שלך ותראה שהמערכת לא תפריע לך אלא להפך היא מאד תעזור. אבל מה שנראה לי קרה הוא שהכותבים הצעירים גילו שראשי המימסד לא גולשים קבועים בהייד פארק וגם אם כן אז הם לא קראו את הביקורת הצודקת שהטיחו בהם לגבי אופן הקבלה לישיבות וגם אם כן כנראה שהם לא מסכימים איתם ולכן אין לכתבנו הצעיר כ"כ הרבה מרץ לכתוב את התזה המבריקה שלו (והיא באמת מבריקה) לגבי האיסור לשחק כדורגל\כדורסל בישיבות. דבר שמוביל לדישדוש הפורום. יש לי פיתרון, השאלה היא האם אתם מסכימים שזו הבעיה או שפשוט כולם בחופשה? הכותב לאור מאמרם במקום שאין אנשים (כפשוטו רק) השתדל להיות איש (גם אם קטן) וחותם בתקוה לגלות אורם
נשלח ב-1/10/2007 09:12
אף אחד לא חשב שאנחנו יכולים לשנות משהו בפן המעשי בשלב הזה..
לא חשבנו להפסיק את העישון בישיבות
וגם לא חשבנו שאנחנו יכולים לפתוח ישיבות שונות
לא חשבנו לשנות את העולם.
חשבנו להתחיל מזה שאנחנו מבינים מה הבעיה ולדעת שיש בעיה זה חלק מהפתרון.
איננו מצפים שראשי ישיבות יתייחסו לפורום - אני גם בטוח שאילו הם היו קוראים הם לא היו משנים דבר.
התיקון מתחיל מהאדם הפרטי..כל אחד לגבי עצמו. וזה מבחינתי כבר מספיק..שאחד ישתנה ויבין דברים שמעבר לקו תפיסתו עד כה.
מה שכן היה יכול לעבוד אילו היו בחורי ישיבות אחרים היו נכנסים (עד כה בסביבות העשרה).
הזכרת לי מקרה שקרה לי כשהתנדבתי במעייני הישועה. הנחנו תפילין כרגיל וחילקנו גם ספרי לימוד וקריאה..ניגש אלינו פרופסור אחד ושאל "חושבים לתקן את העולם הא?" לא הספקתי לענות לו כי היה שם אדם דתי אחר שענה לו במקומי.
לא הקשבתי למה שהשני אמר, לי היתה תשובה מספיק טובה.
שינוי חברתי מתחיל מהכרה נרחבת בלגיטימיות של מספר דעות..ולאחר שיוצרים כזה מצב אוטומטית נוצרת קבוצה שמובילה את השינוי. (יש בזה כמה בעיות אבל ככה זה בתור התחלה)
וגמדון..תהיה בטוח שאם אחד מהכותבים פה יגיע למקום שממנו יוכל לשנות משהו- הוא ישנה. וזאת נקודה טובה.
אני עדיין רואה צורך בליבון דברים שלא לובנו עד הסוף...חוסר הכתיבה נובע מחוסר יוזמה זה הכל.
ע"כ לעכשיו.
נשלח ב-1/10/2007 13:09
אני רואה שדברי באמת היו חסרים קצת הסבר (במיוחד כאשר הוספתי בציניות את הענין שראשי המימסד לא קוראים את הדברים) ישנם כמה סוגים של בעיות וכמה גישות שונות לטפל בהם. הבאתי את עצכ"ח כדוגמא, אצלם- הבעיה- קיבעון מחשבתי (ויעיד על כך השם) ופיתרונם- דינוים פילוסופים מעמיקים במישור המחשבתי לא מעשי בעליל וע"י כך הם מראים לכולם שיש עוד דעות ושום דבר לא ניתן להוכחה (או שכן). כאן היה נראה שהבעיה- חסרונות ומגרעות כללים בתוך מערכת עולם הישיבות, דברים ידועים לרוב הציבור, ולרוב דברים שאינם ניתנים לתיקון במישור הכללי ובודאי שלא ע"י חברי פורום זה, רוב הבעיות שהבאתם לא היו כאלה שנובעים מחוסר ב "מהכרה נרחבת בלגיטימיות של מספר דעות.." אלא בעיות, שיש במודע, שהנהיגו בין לכתחילה ובין בדיעבד ראשי המימסד (זה השם חיבה שלי לגדולי הדור למי שיש לו אלרגיה ל"גדויליים"). לכן במישור הפרטי אין שום טעם להעלות נושאים כאלו משום שכולם מודעים לבעיות שלהם (כל מי שיש לו שכל בראשו ויש הרבה כאלה בציבור החרדי הסגור ומצומצם) ומסכימים. ובמישור הכללי אין טעם לנסות להוביל שינוי משום כמה סיבות ואחת מהם שאני ניסיתי להדגיש - שלפעמים גם עם החסרונות יש סיבה למה ראשי המימסד מנהיגים ככה. ולכן במישור הכללי לא צריך לעשות חשבונות רבים. "חוסר הכתיבה נובע מחוסר יוזמה זה הכל."- ומהי העילה לצינון ביוזמה? משם התחילו דברי.
אבל וכאן מגיע האבל הגדול במישור הפרטי יש תועלת גדולה מפורום זה אם יעלו בו נושאים שנוגעים לפרט ולכולם (לדוגמא במקום בחורים שלא סובלים את נושא העישון יעלו את הנושא ולא יביאו לשום תועלת, למה שלא יעלו את הנושא עבודת המוסר כיצד לעשות זאת והאם זה הכרחי. ושוב לא להגיע לדיון שבעולם הישיבות סדר מוסר זה חצי שעה דומיה לזכרו של הגרי"ס זצ"ל אלא במישור הפרטי, ויש עוד אלפי דוגמאות- לימוד לשמה, מותגים, התענינות בספורט. צורת העליה בסוכות, חשיבותה של דיבוק חברים, ללמוד מכל אדם למרות שמעשן ועוד היד נטויה ) אם זה מה שהתכונת בתיקון האדם הפרטי טוב, כי חששתי שלא מהמשך דבריך: "שמספיק שאחד ישתנה" וגם "תהיה בטוח שאם אחד מהכותבים פה יגיע למקום שממנו יוכל לשנות משהו- הוא ישנה." נראה לך שמישהו חושב שסיגריות זה בריא או שאין חסרון בעובדה שתוקעים הרבה בחורים סתם בישיבה? אני בטוח שהכותבים כאן ישנו הרבה לטובה בעתיד חייהם אבל כמה מהשינוי יזקף לטובת הפורום שנתן במה להם "לקטר" (סליחה על המילה הגסה אבל הכוונה מלשון הוצאת עשן מהקיטור וזה דבר בריא) על דברים ידועים ולא שינה אצלם תובנה כלשהיא אלא אדרבא שאר הכותבים פשוט חיזקו את ידיהם. לענ"ד מעט אם לא כלום. קיצרתי מפאת האריכות עד כה. נ.ב מעולם לא הכנסתי סיגריה לפי ולכן הרגשת י בטוח להשתמש בדוגמא זו ולא להפך חלילה.
תוקן על ידי hagamadon ב- 01/10/2007 13:22:10
נשלח ב-1/10/2007 14:05
אה"נ שיעלו נושאים כמו שהצעת...רק חסר יוזמה. ולא, הפעם זה לא קשר ליוזמה שתלויה בתוצאות.
סתם עצלנים זה הכל.
לגבי שאר דבריך, הפורום יכל להיות התחלה ראויה ליצירת קבוצה. ברור שלא יותר. מכאן זה יכל להתפתח.
אל תמעיט בערך מעשים. ואל תגדיל את ערך המקובעות..אני מניח שיש מספר מסויים של אנשים שהיו רוצים להביא את שוני דעתם לידיי ביטוי.
אגב כשדיברתי על שינוי דברתי הן על מידות והן על פרספקטיבות. ויש שיטענו שהא בהא תליא.
לא יכול להאריך כעת בכ"א.
נשלח ב-2/10/2007 02:30
בשביל להעלות נושאים כאלה צריך נכונות מצד הכותבים לשנות את עצמם ולא את הסובבים אותם(ורק מתוך כך יוכלו באמת לשנות את הסובבים כידוע) לא הבנתי מה יעזור בניית קבוצה שמסכימה עם דברים שכולם מסכימים (ושוב אביא את העישון כדוגמא). אני מניח שכולם רוצים להביא את שוני דעתם לידי ביטוי אך הם מפרשים זאת באופן המילולי ולא המעשי וכאן מונחת הנקודה. זה כיף לבטאות את עצמך ורעיונותיך ואפילו מאד כיף ליצור קבוצה תומכת בך באופן וירטואילי אבל מכאן ועד הדרך שבא אתה צריך לתת ביטוי באופן המעשי הדרך ארוכה ולפעמים גם הפוכה. במקום לשנות את המערכת, צריך להבין אותה ואף להסכים איתה במישור הכללי. ובו זמנית לשנות את עצמך שלא תינזק מחסרונות המערכת ובשביל זה צריך לחפור עמוק לתוך עצמך. מקוה שביטאתי את עצמי בצורה שתבא לידי ביטוי. נ.ב ממש לא התכוונתי דוקא למידות ולא ראיתי איפה דייקת זאת. וכן תודה על הטירחה בתגובה למרות זמנך הקצר
נשלח ב-2/10/2007 10:51
לזה התכוונתי שינוי עצמי קודם.
קבוצה כזאת מאפשרת לגיטימיות לאחרים להצרפות.
כל עוד המערכת היא לא היחידה לא חייבים להכנע אליה כשיש אלטרנטיבות.
אם האלטרנטיבות לא מקובלות על אותו אחד- אז אתה צודק.
בכל מקרה אני לא אהיה פה עד מוצש כנראה...
נשלח ב-4/10/2007 21:09
אין אלטרנטיבות ובכל זאת, יש ערך בקבוצה שכזאת. עוצר, אני יודע מה דעתך על האלטרנטיבות, אני לא מאמין בהם. הדברים שעוצר העלה הם דברי טעם על עצם היכולת של קבוצה כזאת, וודאי וודאי אם מישהו מבינהם יגיע לפסגה ואפילו אם לא. אמת שאני לא רואה לאן פניו של הפורום מועדות, אך יש בו ערך במה שהוא היה משך חצי שנה.
נשלח ב-4/10/2007 21:32
עד שנעלמו כולם.
נשלח ב-4/10/2007 23:38
ראשית כל תיתי ליה להגמדון על החייאת הפורום.ודו"ק.
הדיון שבאשכול הזה נחוץ מאוד, לענ"ד דוקא לקהל היעד של הפורום כיון שלאחרונה מתפתחת אצלם תופעת ה"קיטור" על עולם הישיבות בפרט ועל המערכת החרדית בכלל
עד שכמעט והפכה לספורט.
דוקא עכשיו בימים אלו של חשבון נפש
בערבו של זמן ארוך אשר עדיו להתעלות בַכל,
זהו הזמן להציב מראה אל מול עצמינו ולשאול בכנות:
האם לא הגזמנו בגינוי המערכת?
האם הוגענו וסיערנו את מוחותינו די לפני שהטלנו וטו על הקיים וכאילו הכרזנו
"עולם ישן עדי יסוד נחריבה"?
באידיש אומרים: "אם לא מצאת את הרָצוי, מוטב שתרצה את המָצוי"
נשלח ב-5/10/2007 02:27
בדיוק בגלל שזה חשבון נפש עלינו לשאול שאלות נוקבות יותר מאשר "האם לא קיטרנו יותר מדי על מערכת פגומה"
נשלח ב-5/10/2007 12:23
ושוב המיישיב ביטא את דברי בצורה יותר גלויה. עוצר ולמדען חושבים שהדרך לשינוי הוא בהצבת אלטרנטיבה (רק חולקים איזה) בעוד שאני מנסה לומר ולהסביר שהשינוי הנכון אינו בפרישה מהמערכת ולא בשינוי המערכת אלא בשינוי עצמנו בתוך המערכת וכך נוכל לשנות בעתיד. כן, חלק מחשבון נפש ואפילו השאלה הנוקבת והראשונה היא האם עסקתי בתיקון העולם ולא בתיקון עצמי? מה מניע אותי, רצוני לשנות את המערכת שתפעל לפי דעתי או רצוני להשתנות ולהפוך ל"אדם הדר עם בני תמותה אבל באמת הוא מלאך"(כלשון החזון איש). שני אנשים מעלים ביקורת הראשון משום שהוא רוצה להראות לכולם איפה הם טועים והוא חושב שצריך לפעול אחרת ולהוביל שינוי. השני מראה לעצמו איפה יש מיכשולים במערכת וימנע ממנו להשתנות. מי לדעתכם יצא האדם השלם יותר שיביא לשינוי העולם?? יש לי תחושה שאם הח"ח היה גולש בהייד פארק(??) הוא היה נמנה על הקבוצה השניה היה הופך את עצמו קודם כל לח"ח ורק אח"כ משנה את העולם כפי שעשה. ולא היה פורש מעולם הישיבות.
נשלח ב-5/10/2007 14:45
אתה תופס את המערכת המעוותת שלא יכולה כבר לתקון בתור המערכת היחידה.
לגבי תיקון העולם ועצמך : בהחלט אנו עוסקים בתיקון עצמנו..אבל בתור יחידים שלא מכירים זה את זה ומבוטלים ב 60 - זה לא אפקטיבי.
אגב לגבי הקטע של המכשולים- תמצא דרך שבחור שלמד מקצוע יתקבל יפה בעולם השידוכים החרדי למשל. או בחורים שמקומם הוא לא לעולמים מול הסטנדר.
אין פה עניין של להמנע ממכשולים כיוון שאלו לא מכשולים פרטיים שנוגעים לכל אחד אישית..מדובר פה בתפיסות ציבוריות.