חלומות במשנת הרמב"ם
לק"י
שאל אותי אחד הגולשים בעבר, מה הוא דעת רבנו הרמב"ם לגבי 'חלומות' ? ועניתי לו בלשון זאת:
"לכבוד 'חגי' היקר, השלום והברכה.
הינני ניפעם מגודל התלהבותך לדעת את מינהגי תימן המקוריים (רמב"ם) והלך מחשבתם – ועל זאת הינני שמח להשקיע בתשובותי, אע"פ שתרוד אני בהבלי העולם הזה, ורוב לימודי 'בן מנחה לערבית'.
1.כתב רבנו הרמב"ם: "אמרו חכמים דברי חלומות לא מעלין ולא מורידין"(הלכות מעשר שני פ"ו ה"ז. הלכות זכיה ומתנה פ"י ה"ז).
2.כתב רבנו הרמב"ם: "הרואה חלום רע צריך להתענות למחר, כדי שישוב ויעור למעשיו ויחפש בהם ויחזור בתשובה" (הלכות מהלכות תעניות פ"א הי"ב).
א. משמע מדברי רבנו שהרואה 'חלום רע' יש בו ממש, ועקב כך צריך להתענות. אך מי שמכיר את הלך מחשבותו הפילוסופית של רבנו, יודע שאדם חולם בלילה מאורעות שיארעהו ביום. לכן אם הוא אדם שקט, שליו ועסקיו מתהלכים ברוגע ועל מי מנוחות - לא יתרידוהו ויבעתוהו חלומות רעים.
אך אם ימיו סוערים ומלוים בסערת רגשות - יבקרוהו חלומות רעים ויבעתוהו בלילה.
ב. אם כך, למה צריך להתענות עקב 'חלום רע' ?
למדונו חז"ל, אמר רב הונה: לאדם טוב - אין מראים לו חלומות רעים, ולאדם רע – מראין לו חלומות טובים. ופירושו: האדם הטוב תמיד דואג על עוונותיו וירא שמא יפגע בו יסורין, לפיכך באים לו חלומות רעים. והאדם הרע מתוך שהוא שחט את מצפונו ואינו מתרגש ממעשיו הרעים - לפיכך באים לו חלומות טובים כפי מחשבותיו" (כ"כ מארי רד'א צארום זצ"ל. ראה בספר 'רבי שלום רדאעי וחיבוריו', עמ' 138).
לכן יש בתעניתו מעין הרהורי חרטה על מעשיו שבאו עליו כדי שיבקש רחמים על עצמו, וסיוע לכך זה התענית.
3. על יחס רבנו הרמב"ם לאנשים שבררו השקפותיהם ושאלותיהם ע"י חלומות, כתב הגר"י קאפח: "וכבר תקף רבנו בתבונה את אלה המאשרים ומאמתים את השקפותיהם ע"י החלומות לדבריהם, בספרו הקדוש מורה הנבוכים ח"ב פרק ל"ח: ["ומקום זה מן המקומות המטעים המאבדים, ורבים אבדו בו מאותם שרצו להבחין [הגר"י קאפח מעיר:"שמא רומז רבנו לשאלות מן השמים או שאלות חלום שהיו מקובלים על חכמי צרפת אז"]. ולפי זה תמצא אנשים שבררו השקפותיהם בחלומות שראו, ודמו כי אותו שנראה להם בחלום הוא דבר זולת ההשקפה שהיו סוברים אותה או שמעוה בהקיץ"] (כתבים ח"א עמ' 23-24).
לאור כל זאת, אם תוקף אותך חלום רע מיכוון (1) נפשך אינה שקטה ושליווה ביום יום (2) או הרהורים וחרטות על מעשך.
ואני מקווה שהסיבה השנייה היא העיקרית... לילה טוב...".
.
 |
|
|