לפני מספר חודשים פורסמה כתבה באחד מעלוני-הקודש תחת הכותרת 'הקשר התימני', ורציתי את חוות דעתכם על הכתבה.
הרי לכם הכתבה במלואה:
"הקשר התימני
"איש את רעהו יעזרו ולאחיו יאמר חזק" (ישעיה מ', י"ג), פסוק זה מופיע בהפטרה אותה נקרא בשבת זו.
לצערי, פסוק זה מתאר את הפך ההרגשה של חלק מבני עדתינו.
מספר פעמים לא מבוטל שמעתי מאחיי התימנים את הטענה "מדוע התימנים לא יודעים לפרגן האחד לשני"? כוונתם היא כשמגיע אחד מבני עדתינו לדרגת כוח מסוימת עליו לנסות ולקדם את אחיו התימנים עד כמה שידו משגת.
אינני מתכוון לעסוק בשאלה אם טענה זו נכונה אם לאו. אלא בכוונתי להדגיש שמחשבה זו נכונה, אך הדבר הלא נכון הוא שזה לא תלוי רק באנשי הכוח הנמנים עם בני עדתינו, אלא בכל בני עדתינו בלא יוצא מן הכלל ע"י כך שכל אחד מאיתנו יסייע לבני עדתינו בסביבתו וברמתו האישית.
לדוגמא: אם אתה בן אדם הפשוט ביותר תקנה בבוקר את הלחם והחלב מהחנווני התימני (אם נרצא אחד כזה בסביבתך). ואם אתה זקוק לרב - תפנה רק לרב תימני, ואם אתה מנהל או בעל משרה מכובדת - תקדם את זולתך התימני הנמצא במשרה פחותה ממך. רק אם נדע לרכוש כל דבר או להתיעץ או להיעזר בכל דבר באחד מבני עדתינו, אזי בע"ה יתקיים בנו הפסוק "איש את רעהו יעזרו ולאחיו יאמר חזק". שבת שלום !"
(המילים המודגשות אינם נמצאים בכתבה המקורית, אלא אני הדגשתי אותם)
האם הכתבה לא גזענית ?
.
.*--ibf.attachment_8043*
*-- THE POST *
נשלח ב-2/11/2007 02:38
אינה גזענית . וכבר הופיע במקורותינו
"עניי עירך קודמים" .
נשלח ב-2/11/2007 13:46
אם אחרים יודעים לקדם את האינטרסים שלהם אז למה שאנחנו לא ?
לגיטימי בעיני.
נשלח ב-7/11/2007 07:45
לק"י
האם זה לא גזעני לעשות אפליה בין דם לדם ? הרי לעולם אשכנזי לא יכול להיות תימני, ולהיפך.
האם גם בשמים מבדילים בין אשכנזי לתימני ?!
.
נשלח ב-5/12/2007 01:38
גזענות!
איש את רעהו... לא מוזכר בהקשר של שבט עדה וכיו"ב אלא
איש מעדת ישראל, ומה הצורך אנשים רואים להבדיל בין דם לדם?
מדוע כל כך יש חשיבות למוצא עדתי? האם עדת ישראל נבדלת
בתוכה לקב"ה? האם לא כל היהודים אחים הם?
מעיד הדבר על ריקות האדם לחוש עליונות על חברו / שכנו / עדתו
והכל הבל אמר קוהלת.
האם אין בחיים דברים בריאים ומועילים יותר למחשבה מאשר שאלות כגון אלו???
נתקלתי בחיי לא פעם באנשים שמתפללים 3 תפילות ביום וכנראה אין להם
כל מושג בכלל מה הם מתפללים, ומניין? שכן סוף 18 נאמר
יהיו לרצון אמרי פי והגיון ליבי לפניך...
אלוהי נצור לשוני מרע ושפתי מדבר מרמה .... ונפשי כעפר לכל תהיה
נשלח ב-5/12/2007 12:49
כמו שיש 2 מכולות תחת הבית שלי ואני מעדיף אחד כי הוא חבר שלי, כך כביכול אני אמור לסייע לעניי עדתי
נשלח ב-5/12/2007 23:30
אני חושב שכל עניין עניי עירך קודמים הינו צו חברתי שנועד להיטיב עם הזולת .
אם כל אחד יקיים את ההלכה הזו, יווצר מצב שלכל עני (כמעט) יהיה סעד במידה ויפגע.
בפרשת ראה מופיע : כי לא יחדל אביון מקרב הארץ על כן אנכי מצוך לאמר פתח תפתח את ידך לאחיך לעניך ולאבינך בארצך.
במאקרו
לפני שרצים לעזור לאפריקאי ( כמובן עם כל הצער שבדבר..) בדוק האם במדינתך כולם לבושים ושבעים .
במיקרו
לפני שרצים לעזור לשכן, בדוק האם בביתך מישהו זקוק לעזרה ועזור לו !
נשלח ב-6/12/2007 13:01
ראיתי היום מודעה בעיתון לקנות דברים ולהזמין תיקונים רק אצל אברכים כדי לפרנס אותם שיוכלו ללמוד
זה גזענות?
מדבר על עבודה זרה (אתם מוזמנים לפתוח ולבדוק),ניתן לצטט פסוקים הולמים יותר...
נשלח ב-23/7/2008 14:17
אני לא תימני... אבל אני חושב שזה מבורך שכל אחד יעזור לבני עדתו.
אם זה יקרה בכל עדה זה רק ישפר ויחזק.
ראו את החסידים, איך הם מצליחים ומתפתחים. כל אחד במקום שהוא מגיע, עוזר לחבריו בני קהילתו.
נשלח ב-23/7/2008 15:30
עצם הנושא נובע מתחושה הרווחת בין בני העידה כי אין פירגון הדדי יתכן שבחינה אבייקטיבית טהורהשל הכתבה אכן תצביע על נופך של בדלנות עדתית דבר שכשלעצמו אינו ראוי לטעמי, יחד עם זאת יתכן כי לאור התחושה הקיימת כפי שצייינו אחדים מקודמי יש לתת את הדעת לתיקון העניין גם אם בדרך קיצונית שחלק מסממניה יתבטאו בהעדפה מתקנת בדומה לנאמר בכתבה.
אפליה מתקנת או נכון יותר העדפה מתקנת הנה המוטו של ארגוני נשים בעולם ובארץ אשר מעוניינות להביא את השיוויון שעל הנייר למימוש והגשמה.
כמובן שאין להם את הבכורה על הרעיון שהרי הרמב"ם כבר הביא זאת בכתביו על דרך הפעולה הנדרשת לשינוי המידות מן הקצה אל הקצה עד שיבוא לדרך האמצעית ובלשון הזהב של רבנו בהלכות דעות פרק ב הלכות ג,ד.
ג [וכיצד היא רפואתם: מי שהוא בעל חמה--אומרים לו להנהיג עצמו שאם הוכה וקולל, לא ירגיש כלל, וילך בדרך זו זמן מרובה, עד שתיעקר החמה מליבו. ואם היה גבה לב--ינהיג עצמו בביזיון הרבה, ויישב למטה מן הכול, וילבוש בלויי סחבות המבזין את לובשיהן, וכיוצא בדברים אלו: עד שייעקר גובה הלב ממנו, ויחזור לדרך האמצעית, שהיא דרך הטובה; ולכשיחזור לדרך האמצעית, ילך בה כל ימיו.
ד ועל קו זה יעשה בשאר כל הדעות: אם היה רחוק לקצה האחד, ירחיק עצמו לקצה השני, וינהוג בו זמן מרובה עד שיחזור לדרך הטובה, והיא מידה בינונית שבכל דעה ודעה.
תוקן על ידי אשקוכי ב- 23/07/2008 15:31:58
נשלח ב-12/11/2008 11:52
אני חושב שאם ישנם מגזרים שדואגים דווקא לבני עדתם כמו האשכנזים גם בציבור החילוני והדתי וק"ו במגזר החרדי, אז זה לא נקרא גזענות אלא איזון, אחרת התימנים או הספרדים יוצאים מקופחים משני הכיוונים, אבל מי שמתחיל עם זה מלכתחילה הוא הוא הגזען האמיתי