28.02.2311:28
''הם הרגו את אבא'': הכירו את האנשים שנפגעו מפסיקות בג''ץ
רבות כבר סופר על הפסיקות השערורייתיות של בג"ץ, אך לא הכול מכירים את האנשים שנפגעו מהן בקצה: יש מי שחייהם הפכו לגיהינום עלי אדמות, ואחרים אף איבדו את חייהם עצמם • יצאנו לפגוש כמה מהאנשים שנפגעו מבג"ץ כדי לשמוע מהם איך במחי פסיקה מעוותת אחת התהפך עליהם עולמם והפעם: אלו שנפגעו מהפסיקות של בג"ץ – הכירו את האנשים מאחורי הפסיקות
משה ויסטוך - מגזין עכשיו 14
|
ז' אדר ה'תשפ"ג (28/02/23) | 11:01
שופטי בג"צ. צילום: פלאש 90
השנה תציין משפחת רענן המורחבת עשרים וחמש שנה לרציחתו של אב המשפחה הרב אליהו שלמה רענן, אשר מחבל חדר לביתו ביישוב היהודי בחברון ורצח אותו.
בתו, ציפי שליסל, מטילה את האחריות, לפחות בחלקה, על בג"ץ. "אימא שלי אמרה לי לאחרונה: בג"ץ הרג את אבא.
"אימא סיפרה שבזמן שבוגי יעלון, שהיה אז מפקד פיקוד המרכז, בא לנחם אותנו, הוא התנצל ואמר שהם הורידו את העמדה הסמוכה לקרוון של ההורים שלי בגלל החשש מפסיקת בג"ץ. במקום עמדה הם הציבו עמוד ומצלמה, והמחבל טיפס על אותו עמוד, נכנס לקרוון ורצח את אבא שלי".
הרמטכ"ל לשעבר משה בוגי יעלון | צילום: תומר נאוברג, פלאש 90
פגיעות פרטיות
בשיח הער על הרפורמה המשפטית של הממשלה החדשה בהובלת שר המשפטים יריב לוין טוען מחנה הימין כי הרפורמה נדרשת עקב חולאי מערכת המשפט.
החולאים הללו תוארו במגזין זה בכמה מן הגיליונות הקודמים – בטורי הדעה, בדברי נבחרי הציבור ממחנה הימין ועוד. שק הטיעונים מלא דוגמאות לפסיקות שופטי בג"ץ שהן בעלות הטיה פוליטית ברורה, להתערבויות בהחלטות ממשלה ובחוקי הכנסת ולבעיות נוספות בתהליכי בחירת השופטים.
לפגיעות של בג"ץ בכמה מהערכים החשובים לרבים מאיתנו ניתן ביטוי, אולם לפגיעה בקצה, באנשים הפרטיים שחייהם נהרסו במחי קולמוסם של בג"ץ, לא תמיד ניתן פתחון פה. יש במדינת ישראל אנשים שחרב עליהם עולמם כפשוטו בעקבות פסיקות שבמדינה אידיאלית לא היו צריכות לבוא לעולם.
שר המשפטים יריב לוין הערב. צילום: חדשות 14
החלטנו לתת פנים ושמות לכמה מהם, וכן לתת פתחון פה למדגם קטן ואולי אפילו לא מייצג של כל האנשים שמתהלכים בקרבנו בלב שבור וחיצי האשמה שלהם מופנים למקום אחד: בג"ץ.
שהערבי יעתור
נחזור לרב שלמה אליהו רענן, שנרצח בחברון לפני חצי יובל. הרב רענן היה נכדו של הרב קוק. הוא הקדיש את חייו ללימוד התורה ועסק שני עשורים בחקר ההלכה סמוך לישיבת מרכז הרב, שבה למד. הוא נישא לחיה, ולזוג נולדו שלושה ילדים. בשנת תשנ"ב (1992) עברו בני הזוג להתגורר בשכונת תל רומיידה שביישוב היהודי בחברון בימים שתושביה הצטופפו שם בקרוונים.
בשלהי קיץ תשנ"ח (1998) בשעת לילה מוקדמת חדר מחבל לקרוון של משפחת רענן. הוא דקר למוות את הרב שלמה, הצית את המבנה ונמלט. רעייתו של הרב, ששהתה בחדר סמוך, לא נפגעה. הרב רענן היה בן 63 במותו.
ביהמ"ש העליון. צילום: פלאש90
לאחר הרצח המזעזע ניסו בני המשפחה להבין כיצד הצליח המחבל לחמוק מעיני הצבא. "בשכונה היו אז שבעה קרוונים", נזכרת שליסל. "לידה היה בסיס צבאי, ועמדות היו פרוסות מסביב לשכונה כדי להגן על תושביה. מול הקרוון של הוריי ניצבה עמדה שמוקמה מעל בית ערבי כדי למנוע חדירה.
בייעוץ המשפטי של יהודה ושומרון חשבו שמיקום העמדה לא יעבור בג"ץ במקרה שהערבי יתבע את המדינה, ולכן הוחלט להוריד את העמדה".
והוא אכן תבע?
"בסופו של דבר הוא לא היה צריך לתבוע. לא נעשתה פנייה ולא הוגשה עתירה, אבל החשש מבג"ץ היה גדול כל כך עד שהספיקה ההערכה שאותו ערבי יעתור והם לא יוכלו להגן על עמדת צה"ל, כדי להחליט באופן יזום להסיר את העמדה.
זה מה שקורה כשבג"ץ משדר שאיכות החיים של ערבי חשובה יותר מהגנה על יהודי. זו מציאות לא נורמלית".