| נשלח ב-16/5/2011 04:02 |
|
| |
ישיבות לנושרים - הצלחה או כישלון?
בניגוד לדעה הרווחה אצל ההנהגה והממסד, בעיית הנושרים לא תידוף ברוח ככל שעוצמים את העיניים וטומנין את הראש בחול. הבעיה מחריפה מיום ליום, פוגעת בכל חצר, בכל רחוב ובכל משפחה, ואינה מבדילה בין זכרים לנקבות, צעירים כמבוגרים ועשירים כעניים.
אינני בא להציע כאן פיתרון כלשהו אלא להעלות את נושא ישיבות לנושרים (בגיל ישיבה קטנה וגדולה) ולבחון רמת הצלחתם.
לא אעלה כאן את כל הצדדים אלא אומר את דעתי, ואשמח לשמוע תגובותיכם הענייניות. סבורני שישיבות הללו נכשלו ובגדול, ואנמק.
בחור ישיבה שאינו מרגיש סיפוק בלימודיו ובהישיגיו, כשבדרך כלל מדובר ביותר מוכשרים מביניהם, מדרדר ומודע לכך. הוא מפתח תחושה של סוג ב,, וברור שמי שהוא סוג ב', אינו נדרש להתנהג כמו סוג א'. במידה והוא זכה (וזה קורה לעיתים רחוקות לצערי הרב) לחיבוק מסביבתו הקרובה, הוא מצליח להתאושש ולחזור לדרך המלך. אם לא, ההתדרדרות מעצימה ומתחזקת. כישלון יוצר דיכאון ודיכאון מוליד כישלון במעגל אכזרי וכואב.
לצורך זה הוקמו מה שמכונים "ישיבות לנושרים". ישיבות הללו משרתות שתי מטרות עיקריות: א. מקום להחביא את הבחור מסביבתו הטבעית, עם דגש על החיצוניות והקפדה על הגשמיות. להיראות "ישיבעש" כדי שח"ו לא להמיט אסון על המשפחה. ב. לספק לבחור "סיפוק מיידי" איזה דיאודרנט שיכסה את הריח של כישלונותיו. אולם כאמור, הבחור אינו טיפש.הוא חש בזמן שהיה בישיבה שהוא אינו ראוי כאחרים, ועכשיו, הממסד נתן לו את הגושפנקא לתחושותיו. אכן, אתה באמת סוג ב'. לך לישיבות של סוג ב' ושם, לא ייתנו לך למצות את כישוריך ושאיפותיך. תלמד אישה מקצוע של פשוטי עם, תרוויח כמה גרושים, ויהיה בסדר.
פעם חשבתי שאכן זו גם שיטה עד שהיום, ידיד קרוב שלמד באחת מהישיבות הללו, הודיע לי שביתו לא התקבלה לגנים של הבית יעקב. נכון, כל הממסד אמר לו ללכת לישיבה זו כי מה שחשוב אצל החרדים זה החיצוניות והוא אכן הקפיד על חולצה לבנה וכובע וכו'. והאמת היא שגם בפנימיות שלו הוא מקפיד אם זה בקביעת עיתים ותפילה בציבור ועוד. וכל זה לא עוזר. אין לו לאן לפנות בגלל שהוא מוכתם לצמיתות. הוא לא בחור ישיבה. אכן, הוא סוג ב'.
עכשיו הוא מבין כשעזב את הישיבה וחשב ללמוד באוניברסיטה וכו', הוא ויתר כדי להישאר חלק מהציבור חרדי, ועכשיו הוא נותר ללא כלום.
אם הוא היה מרוויח כסף כאחרים שעזבו את הישיבות, היו מקבלים אותו, אבל עכשיו הוא גם לא בן תורה וגם לא בעלבת. אכן כלומניק.
האם זו המורשת של הישיבות לנושרים?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2011 05:12 |
|
| |
שכחת עוד מטרה חשובה שהישיבות הללו משרתות - להשתמט מהצבא.
אבל אין לו מה להלין אלא על עצמו, יכול היה לעבור למערכת החינוך הממלכתית-דתית, יכול היה להתגייס לצבא או לישיבות הסדר, או להשיג בקלות פטור מהצבא וללמוד ולעבוד.
במקום זה הוא בחר להתבטל ב"ישיבה" לנושרים, מגיע לו.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2011 06:25 |
|
| |
אזנים, אתה חרדי בכלל? אתה מזכיר לי את הפ. שכתב שלא כדאי לחילוני לחזור בתשובה, הם בין כך לא יקבלו את הבת שלו לבית יעקב של האברכים. אתה מציע לכל בחור שנכשל לתקופה, לעזוב את עולם החרדי, לעזוב את עולם התורה, למה?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2011 07:04 |
|
| |
תתפלא לדעת איזו גאווה יש לבחורים בישיבתם
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2011 07:40 |
|
| |
תפסיקו כבר לדאוג לנושרים.
הנושרים לא מעניינים. רוצים לנשור - תנשרו.
וחוץמזה, אם אף אחד לא ידאג להם, כל נושר יחשוב פעמיים לפני עונת הנשירה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2011 08:41 |
|
| |
מוזר. מה מטרת פותח האשכול? נדמה לי שהוא עדיין לא סגור על עצמו. בעבר הוא פתח אשכול על נסיעת הגראי"ל שטיינמן לחיזוק ישיבה לנושרים. בפתיחת האשכול הוא כתב בחום על הישיבה, על תחושת השייכות ועל מעלותיה. לאחר כמה תגובות שכתבו נגדו הוא שינה דעתו וכתב שכשמונים אחוזים מנצלים את הישיבה לצורך אישור לצבא ובעצם לומדים מקצוע ומרוויחים כסף. כעת הוא התעורר שבעצם אין להם מקצוע והם לא מרוויחים כסף וחבל שלא הלכו ללמוד מקצוע. הלו, אתה שם, שומע? תעצור לרגע, תתאפס ותשוב אלינו כשאתה כותב במפורש מה אתה רוצה.
http://www.bhol-forums.co.il/topic.asp?topic_id=2884714&forum_id=771 א
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2011 09:29 |
|
| |
דוגרי22, הישיבות הללו נועדו לחזק את הבחור ולהחזיר אותו לציבור החרדי הכללי הנורמלי והשפוי. אם הבחור הנושר החליט להמשיך את חייו עם עוללות ודברים שלו הולמים את הציבור החרדי הכללי, הרי שלא יבוא בטענות אלא לעצמו.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2011 10:10 |
|
| |
ישיבות לנושרים זה סתירה מיניה וביה, כמו שתאמר אוניברסיטאות למפגרים. מבנה אישיותם של הנושרים אינו מתאים ללימודים בישיבות, אולם הקרומקייט החרדי מתעקש להכניס פיל בחור של מחט ואת אותם עגלונים הוא מתעקש להפוך ללמדנים.
דא עקא שאותם נושרים השוהים באותם חממות לבטלנים (המתקרים ישיבות) אינם לומדים אחריות מה היא (לבחור ישיבה אין כל עול ואחריות - אפילו מזלג איני צריך להדיח) הם נותרים בורים מוחלטים ועולמם התרבותי צר כעולמה של נמלה. שלא לדבר על כך שהם גורמים נזק עצום לאותם בחורים שבאמת רוצים ללמוד.
(בעידן המדיה והאינטרנט, הישיבות אף אינם משמשים כמגן מפגעי הרחוב שהרי בחור יכול להביא הרחוב אליו באמצעות הטלפון או המחשב, וכמובן זמן לגלישה יש לו בישיבה בשפע...)
כללו של דבר: יהיו הלמדנים למדנים, העגלונים עגלונים, הפרקליטים פרקליטים, השרברבים שרברבים וכו', ולא נלך בדרך הקרומקייט החרדית השואפת להפוך כל זכר מבין שלוש שנים ללמדן ות"ח. אם בנ"ל לא היה כרוך סבל רב עבור המונים, מדובר היה בבדיחה רצינית...
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2011 11:04 |
|
| |
איש עצוב במילה אחת "ישיבות לנושרים" = אוקסימורון
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2011 11:40 |
|
| |
למה שלא ילכו לנח"ל החרדי???? כי המנהלים של הישיבות האלה צריכים ג'ובים????
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2011 11:48 |
|
| |
תופעת הקמת הישיבות מסוג זה מתגברת בד בבד עם החמרת ההקפדה בישיבות הרגילות. בחורים נזרקים כיום מישיבה בגלל סיבות שפעם לא היו חושבים לזרוק בגללן. אני מניח שקיום ישיבות לנושרים משקיט את מצפונם של ראשי הישיבה בבואם לזרוק בחור מהישיבה, כי הרי יש לו לאן ללכת. אני סבור שכמו בעבר שמונים אחוז מתלמידי הישיבות לנושרים יכלו להשאר במסגרת ישיבתית רגילה שהייתה ממתנת ואולי אף עוצרת את ירידתם הרוחנית, ובודאי שהייתה מטפחת בהם את האמון בכחם.
אם איני טועה אחוז הנשירה בסמינרים לבנות נמוך בהרבה לעומת הנשירה בישיבות, וכמדומני שהסיבה היא שלא קיימים מוסדות הפונים לנושרות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2011 12:06 |
|
| |
אני אישית מכיר שני אחים שלומדים בשני ישיבות המוגדרות לנושרים, המציאות היא, לפי איך שאני ראיתי את התהליך שלהם, מאז שהיו בחורי ישיבה רגילים ועד היום. שעד שהם נכנסו לישיבות אלו, הם היו חסרי גב וביטחון בדרך שלהם, אין לי מושג לאן מצב שכזה היה יכול לדרדר אותם, ולתסכל את כל המשפחה מסביב, כי כשיש ילד ללא מסגרת, כל המשפחה נמצאת במתח. אבל, מאז שהם נכנסו לישיבות, השינוי שבהם הוא, שכל מה שעד היום הם עשו בשקט ובהחבא, ובפחד, וכו וכו, היום הם עושים זאת בגאווה ואני מדגיש בגאווה גדולה, ובידיעה שיש להם אפילו אישור, כלומר, הם קיבלו גושפנקא להתנהגות שלהם, קודם כל מהישיבה והצוות, וגם מהמשפחה... כי המשפחה רגועה כי הבן בישיבה... ועכשיו זה לגיטימי שיהיה להם מחשב נייד,(בעצם לא צריך מחשב, כי סרטים אפשר לראות במשרד של הישיבה) שיסתובבו היכן שבא להם, ואיך שבא להם, יתפללו או לא יתפללו יקומו מתי שהם מתעוררים... לא רגע לפני, הם הספיקו כבר לטייל בחו"ל, לעשות רשיון ולהחזיק פלא. וזה הדברים שרואים, מה הדברים שבסתר אצלם, אין לי מושג. כל מה שבחור ישיבה לא רציני רק חולם שיהיה לו או לעשות, ואם הוא עושה אז כולו בפחד, הם עושים זאת בגאווה...
יכול להיות שיש בחורים שכן מצליחים להחזיר אותם למוטב, אבל, זה לא זה... הרוב רק מצליחים לשמר אותם..
וכמובן העיקר שלא ילכו לצבא, לא מבין למה, כמה גרוע יכול להיות בצבא יותר מאשר בישיבה כזו???
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2011 12:10 |
|
| |
יש ישיבות לנושרים יותר מצליחות ופחות מצליחות.. מה שנותנים בישיבות לנושרים זה יותר טיולים ויותר דיבורים על אמונה וכו' מה שלפי דעתי חייב להיות גם בעולם הישיבות הרגיל.. והיות ואין את זה בעולם הישיבות הרגיל יותר ויותר בחורים טובים באים לישיבות לנושרים.
תוקן על ידי HABAZ ב- 16/05/2011 12:12:44
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2011 12:27 |
|
| |
דוגרי, דבריך אינם מופנים כלפי ההצלחה האישית של התלמידים בישיבות עצמם אלא הצלחת הישיבות ו/או שילובם במגזר החרדי, ספיציפית המגזר החרדי בארץ.
ברמה האישית, הישיבות האלו עושים את מה שכל ישיבה אמורה לעשות ובעצם כל תלמוד תורה, מגיל 3 - לתת תשומת לב ויחס מכובד, הוגן וחם לכל תלמיד באשר הוא ולא לחכות עד אשר התלמיד מגיע למצב בו הוא זועק וצועק לתשומת לב!
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2011 13:02 |
|
| |
לא גריני! כפי שלימדונו חכמינו, "חינוך" אינו הפעולה העכשיווית אלא המטרה והיעד. המטרה של תלמודי תורה וישיבות אינה אמורה להיות "לתת יחס" לתלמידים, אלא להכינם לחיים מבוגרים. בודאי כשעושים זאת יש לתת "תשומת לב ויחס מכובד, הוגן וחם לכל תלמיד באשר הוא" אבל כשזה הופך להיות העיקר וה"הכנה לחיים" הטפל, יש כאן כישלון גם ברמה האישית, וגם ברמה המגזרית.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2011 13:14 |
|
| |
|
|
|
|
|