| נשלח ב-3/1/2013 10:14 |
|
| |
מה בעצם הופך את סדיגורא ל"ממלכה"?
תקופת אבל ב"חצר" היא גם סוג של הזדמנות להגדיל תורה ולהאדירה בבחי' "להגדיל הטראסק". אני יושב עם כוס קפה, שקית במבה ועיתון יומי, וקורא בשקיקה את שלל מודעות האבל. אני עוקב אחר התארים שעד לא מכבר היו מתארים את קודשא-בריך-הוא-ושכינתיא, והיום הם הפכו לתוארים פורמאליים של כל לובש סטראקעס. המודעה המרכזית היא כמובן מטעם "ממלכת רוז'ין סדיגורא". אמרתם "חצר", העלבתם. זו לא חצר, זו לא קהילה, זו לו חסידות. שימו לב, זו "ממלכה"! בשיעורי ההיסטוריה (שלא היו מעולם אצלינו...) למדנו על ממלכת ישראל וממלכת יהודה, ולהבדיל, על ממלכת פרס ועל ממלכת הכוזרים. הנכדים שלנו ילמדו כבר גם על ממלכת סדיגורא. ובכן, השאלה הנשאלת היא, מה הופך חצר אדמו"רית ל"ממלכה"? האם מספר החסידים? מדוע א"כ חסידות גור עדיין איננה ממלכה? חברות ב"מועצת"? מדוע ערלוי עדיין לא הפכה לממלכה? אולי גילו של האדמו"ר? מדוע קהילת שבט הלוי איננה ממלכה? רבונו של עוילם, וואס איז דאס א ממלכה? ובכן, לצידה של מודעת האבל הראשית מטעם "ממלכת רוז'ין סדיגורא", ניצבת מודעה נוספת מטעם "חצר הקודש סדיגורא", לאחריה עוד אחת מטעם "מוסדות חסידי סדיגורא", ובסמוך אליה מטעם "הישיבה הגדולה רוז'ין סדיגורא". שמא יוכל מאן-דהוא לסבר את אוזניי מה בין זה לבין זה, האם מדובר באותה מקלדת?... או שמא אכן מדובר בישויות נפרדות??? דומני ש"חילוק" מעין זה אפילו ר' חיים בריסקער לא היה יכול לעשות....
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 11:54 |
|
| |
| כהן_גדול כתב: |  | תקופת אבל ב"חצר" היא גם סוג של הזדמנות להגדיל תורה ולהאדירה בבחי' "להגדיל הטראסק". אני יושב עם כוס קפה, שקית במבה ועיתון יומי, וקורא בשקיקה את שלל מודעות האבל. אני עוקב אחר התארים שעד לא מכבר היו מתארים את קודשא-בריך-הוא-ושכינתיא, והיום הם הפכו לתוארים פורמאליים של כל לובש סטראקעס. המודעה המרכזית היא כמובן מטעם "ממלכת רוז'ין סדיגורא". אמרתם "חצר", העלבתם. זו לא חצר, זו לא קהילה, זו לו חסידות. שימו לב, זו "ממלכה"! בשיעורי ההיסטוריה (שלא היו מעולם אצלינו...) למדנו על ממלכת ישראל וממלכת יהודה, ולהבדיל, על ממלכת פרס ועל ממלכת הכוזרים. הנכדים שלנו ילמדו כבר גם על ממלכת סדיגורא. ובכן, השאלה הנשאלת היא, מה הופך חצר אדמו"רית ל"ממלכה"? האם מספר החסידים? מדוע א"כ חסידות גור עדיין איננה ממלכה? חברות ב"מועצת"? מדוע ערלוי עדיין לא הפכה לממלכה? אולי גילו של האדמו"ר? מדוע קהילת שבט הלוי איננה ממלכה? רבונו של עוילם, וואס איז דאס א ממלכה? ובכן, לצידה של מודעת האבל הראשית מטעם "ממלכת רוז'ין סדיגורא", ניצבת מודעה נוספת מטעם "חצר הקודש סדיגורא", לאחריה עוד אחת מטעם "מוסדות חסידי סדיגורא", ובסמוך אליה מטעם "הישיבה הגדולה רוז'ין סדיגורא". שמא יוכל מאן-דהוא לסבר את אוזניי מה בין זה לבין זה, האם מדובר באותה מקלדת?... או שמא אכן מדובר בישויות נפרדות??? דומני ש"חילוק" מעין זה אפילו ר' חיים בריסקער לא היה יכול לעשות....
|
|
LIKE
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 12:03 |
|
| |
אנסה להסביר "חילוק". מלכתחילה חצר רוז'ין התנהלה כממלכה. וממלכה - אחת היא. בין אם מלכות אחשוורוש על 127 מדינות, בין אם מלכות מונקו על עיירה קטנה בצרפת. מה שאין כן חסידות גור וכו'.
ליתר פרטים עי' ב"דרך המלכות" לדוד אסף.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 12:13 |
|
| |
סדיגורא היא ממלכה, גם ערלוי וגם גור הם ממלכות. זה ממש לא משנה אם קוראים להם כך או לא. החצרות החסידיות, וזה כבר נושא למחקר סוציולוגי-אנטרפולוגי הפכו עם השנים ל'מונרכיות'.
הרבי הוא הבעלים הרשומים של כל נכסי החצר.הרבי אינו טועה לעולם. הרבי הוא מנהיג בחסד הא-ל. הרבי יורש את הנהגתו מאביו ולא מבחירת הקהל. זו מונרכיה! חד משמעית.
כך היו מתנהלות הממלכות הגדולות והקטנות לאורך השנים. כך בדיוק מתנהלות חצרות הקודש שלנו. יש בזה חסרונות, יש בזה גם צדדים חיוביים. בסך הכל: זה מה יש.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 12:14 |
|
| |
נ.ב. במבה במילוי קרם במבה, או במבה רגילה ?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 12:18 |
|
| |
קהלת - ואיך זה בישיבות הליטאיות ?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 12:20 |
|
| |
כמו בעניין הקויטלאך, הסגולות וקברי הצדיקים. הליטאים מיישרים לאט לאט אבל בעקביות קו עם 'ממלכות' החסידים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 12:32 |
|
| |
שימו לב ללינק הבא:
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 12:35 |
|
| |
בעצם, אולי הניק כהן_גדול משתייך למשפחה מסויימת שיש לה בטן מלאה על חסידות סדיגורא?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 12:36 |
|
| |
| קהלת כתב: |  | | נ.ב. במבה במילוי קרם במבה, או במבה רגילה ? |
|
במבה יש אחת. גירסת המילוי אינה אלא הונאה קולינארית.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 12:42 |
|
| |
אז קצת סדר בבלאגן של המבינים.
סדיגורא הוא הענף שהיה העיקרי ב"ממלכת" רוז'ין. אכן כן. הריז'ינער היה נקרא "מלך ישראל" ונרדף על כך ע"י הצאר הרוסי וכל תולדותיו ומלחמותיו ברוסיה ידועות ומפורסמות בספרות היהודית. במסגרת בריחתו חצה גבולות ומקום מושבו האחרון היה בסדיגורא שבמחוז טשערנוביץ'. בנו בכורו (שנפטר בתוך שנת האבל עליו) ובנו השני (שכונה האדמו"ר הזקן מסדיגורא) המשיכו את חצרם בסדיגורא כששאר האחים עברו למקומות אחרים כגון, טשורטקוב, הוסיאטין ואח"כ מהם נוצרו גם שושלות בויאן, בוהוש, שפיקוב, גוואדז'יץ, דרהאביטש, ועוד... תמיד בענפי חסידות רוז'ין השתמשו בשם ה"מלוכה". ומכאן בא הכינוי "מלכות סדיגורא". כך שהיסטורית הם כתבו נכון. מעולם לא קראו ברוז'ין למקום מושבם "חצר" אלא "הויף", מושגים אולי שאינם מוכרים כיום אולם ככל שחוזרים לשורשים ולא חשוב מה גודל החצר וכמה באים במחוזם, נכון וראוי המעשה להחזיר עטרה ליושנה ולהעמיק ולהטמיע בדור העתידי שלהם את מושגיהם. אני דווקא רואה את זה כחיובי ביותר.
---
למען הגילוי הנאות: אינני חסיד סדיגורא וגם לא הייתי. אני וקיר ומכבד אותם מאד מאד. ממקורי אני דווקא מבית טשורטקובאי.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 12:54 |
|
| |
| שם_נרדף כתב: |  | | בעצם, אולי הניק כהן_גדול משתייך למשפחה מסויימת שיש לה בטן מלאה על חסידות סדיגורא? |
|
האמן לי, אין לי דבר וחצי דבר נגד חסידות נפלאה זו. הדבר היחיד שיש לי זה כנגד השימוש במונח ממלכה. לחסידות סדיגורא יש מהות, יש לה דרך, יש לה ישיבה, יש לה חסידים, יש לה עבר והווה ועתיד, יש לה הכל. ממלכה היא לא.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 12:59 |
|
| |
| רוזינאי כתב: |  | אז קצת סדר בבלאגן של המבינים.
סדיגורא הוא הענף שהיה העיקרי ב"ממלכת" רוז'ין. אכן כן. הריז'ינער היה נקרא "מלך ישראל" ונרדף על כך ע"י הצאר הרוסי וכל תולדותיו ומלחמותיו ברוסיה ידועות ומפורסמות בספרות היהודית. במסגרת בריחתו חצה גבולות ומקום מושבו האחרון היה בסדיגורא שבמחוז טשערנוביץ'. בנו בכורו (שנפטר בתוך שנת האבל עליו) ובנו השני (שכונה האדמו"ר הזקן מסדיגורא) המשיכו את חצרם בסדיגורא כששאר האחים עברו למקומות אחרים כגון, טשורטקוב, הוסיאטין ואח"כ מהם נוצרו גם שושלות בויאן, בוהוש, שפיקוב, גוואדז'יץ, דרהאביטש, ועוד... תמיד בענפי חסידות רוז'ין השתמשו בשם ה"מלוכה". ומכאן בא הכינוי "מלכות סדיגורא". כך שהיסטורית הם כתבו נכון. מעולם לא קראו ברוז'ין למקום מושבם "חצר" אלא "הויף", מושגים אולי שאינם מוכרים כיום אולם ככל שחוזרים לשורשים ולא חשוב מה גודל החצר וכמה באים במחוזם, נכון וראוי המעשה להחזיר עטרה ליושנה ולהעמיק ולהטמיע בדור העתידי שלהם את מושגיהם. אני דווקא רואה את זה כחיובי ביותר.
---
למען הגילוי הנאות: אינני חסיד סדיגורא וגם לא הייתי. אני וקיר ומכבד אותם מאד מאד. ממקורי אני דווקא מבית טשורטקובאי. |
|
הגבת יפה ועניני. יחד עם זאת, חשוב להפנים כי העובדה שאבי היה מלך לא הופכת אותי למלך באופן אוטומטי, אלא אם כן יש אכן ממלכה תחתיי. עובדת "מלכותו" של הצדיק מרוז'ין התבטאה בכך שמרבית גדולי החסידות סרו למרותו וראו בו כמין סמכות על. לזה מלך ייקרא. זה מה שהפך את הרוז'ינר למלך. זו לא סתם טרמינולוגיה השגורה בפי החסידים. זו מציאות שהיתה. והשאלה הנשאלת מה הפך את הבאים אחריו, גם הם, ל"מלכים"?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 13:22 |
|
| |
| כהן_גדול כתב: |  | | בשיעורי ההיסטוריה (שלא היו מעולם אצלינו...) למדנו על ממלכת ישראל וממלכת יהודה, ולהבדיל, על ממלכת פרס ועל ממלכת הכוזרים. הנכדים שלנו ילמדו כבר גם על ממלכת סדיגורא. |
|
אם כבודו היה לומד היסטוריה על חצרות רוז'ין, ולא רק על ממלכת הכוזרים, שאלתו לא היתה מתחילה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 14:24 |
|
| |
לא לכל מלך יש ממלכה אדירה, כולם שמעו על מלכת אנגליה או על מלך בלגיה, אך גם במונקו יש מלך, אפילו שכל שטח מדינתו פחות מ-2 קמ"ר והאוכלוסיה 35.000 תושבים. אמנם יש שיקראו לו נסיך. יש מלך ויש מלך אביון, למרבה האבסורד מלך מונקו הוא מליארדר. יש אדם שמתנהג כמו מלך בהתנהגותו, בבגדיו, בהילוכו, במשפחתו, ועם חברתו, אפילו שאין לו הרבה כסף, ויש אנשים עשירים המתנהגים כמו ברברים. בחסידות רוז'ין החליטו כי היות שהאדם הוא צילו של הקב"ה לכן הוא חייב לכבדו בלבושו ובהתנהגותו כדי לנסות להידמות אליו.
כן, האדמו"ר מסדיגורא זצ"ל התנהג כמו מלך בדיבורו, ובהתנהגותו, וזה לא נוגע לגודל החסידות, מי שזוכר את האדמו"ר מבהוש זצ"ל שהתנהג כמו מלך עם 10 אנשים בלבד, אוי כמה שאני מתגעגע לתל אביב של אז.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 14:52 |
|
| |
אהבתי את הדיון שברובו היה ענייני, ומעניין לקריאה.
|
|
|
|
|