כדאי להיכנס לפרוטוקול של הועדה שדנה בגיוס בני הישיבות בשנת 2001 בהשתתפות גפני רביץ וטומי לפיד תמצאו הרבה ציטוטים מעניינים, ובין השאר רביץ מודה בגלוי באומץ לב שאילולי חובת הגיוס ספסלי הכוללים היו מתרוקנים...
קטע לדוגמא:
משה גפני:
היינו בבקו"ם, והביאו שם נתונים שחלק מהציבור החרדי משרת.
שחר אילן:
98% לא עושים שירות צבאי משמעותי, אלא לכל היותר ארבעה חודשים בבקו"ם.
משה גפני:
הם משרתים חלק מהזמן בלימוד תורה ובחלק מהזמן שלב ב' או שהולכים לשנה או לשנה וחצי. יש כאלה שלא לומדים תורה בכלל.
שחר אילן:
לנתון של שנה ושנה וחצי אין כל בסיס.
משה גפני:
אנחנו שמענו על כך נתונים בבקו"ם.
שחר אילן:
היתה עליית מדרגה, מ-3% ל-5% בהסדר, ויכול מאוד להיות שמי שמגיע עכשיו אלה הבנים של מי שנכנסו עד לאותה קפיצה.
אני מעריך שהרבה לפני 2020, במצב הנוכחי ובתנאים הנוכחיים, נגיע ל-20% מהמחזור. הצבא מעריך, אגב, פחות, לצבא יש נטייה להמעיט. הערכת הצבא מופיעה בדוח טל, והם מדברים על 15% באמצע העשור השני של המאה הזאת.
למען הצדק חשוב לציין, ואני חושב שראוי היה שהצבא יעשה את ההפרדה הזאת, שה-4,000 כוללים 700 או 800 דתיים לאומיים, שאחרי שנה או שנתיים עושים שירות קרבי מלא, ובדרך-כלל עושים אותו ביחידות קרביות מאוד. זאת אומרת, אנחנו מדברים על 3,200 נטו.
ההערכה המקובלת היא, שכ-20% מהבחורים שדוחים את השירות הם שב"בניקים, דהיינו אנשים שגם לפי הגדרתם של הרב גפני או הרב רביץ הם משתמטים במובן הזה שהם לא לומדים בישיבה, אלא רק רשומים בה. בעבר החרדים סיפרו לנו, שאת החבר'ה האלה צריך לשלוח לכלא. הנח"ל החרדי העמיד את מנהיגי הציבור החרדי בניסיון, וחלק גדול מהם לא עמדו בו במובן הזה שהם אומרים, שגם את הבחורים של הנח"ל החרדי אסור לשלוח לצבא כדי שלא יתקלקלו. מהבחינה הזאת אני חושב שדי ברור היום, שהנימוק העיקרי של הציבור החרדי למה לא הולכים לצבא, ואפשר להוכיח את זה באין-ספור מכתבים של רבנים, זה לא כי הלימודים בישיבה מגינים על המדינה, אלא כדי שהנוער לא יתקלקל. אני משוכנע שהם גם מאמינים שלימוד התורה מגן על המדינה, אבל הסיבה העיקרית, שבגללה גם מי שלא לומד בישיבה אסור לו ללכת לצבא, היא כדי שהוא לא יתקלקל. במלים אחרות, מדובר פה בכך שהסדר דחיית השירות מבודד את הנוער החרדי מההשפעות של הצבא ושל הסביבה החילונית.
עוד נתון שחייבים להתחשב בו הוא שאין אכיפה. אתם יכולים לחשוב מה שאתם רוצים על כך שזה לא בסדר שבחורים מפרים את תנאי דחיית השירות, אבל צה"ל לא מוכן לשמש שוטר. צה"ל יוזם כמה עשרות חקירות בשנה, שזה ללא ספק מעט מאוד. ב-1998 צה"ל עשה הצלבה עם הביטוח הלאומי כדי לגלות מי עובד. ההצלחה של הצבא היתה אדירה, לפי צה"ל היו 1,200 מקרים ולפי מקורותיי היו הרבה יותר. צה"ל מאז נזהר מאוד לא להצליח שוב ולא לעשות את ההצלבה מחדש, כדי שלא יהיה לו כאב ראש.
משה גפני:
למה?
שחר אילן:
כי זה כאב ראש אדיר להתמודד עם מאות בחורים, לזמן אותם, להביא אותם ולהעמיד אותם לדין.
אברהם רביץ:
צריך לגייס אותם.
http://www.knesset.gov.il/protocols/data/html/tal/2001-07-03.htm
http://www.knesset.gov.il/protocols/data/html/tal/2001-07-10.html
l