אצל החסידים השיטה היא של שושלות משפחות מלוכה, וכבר כעת ניתן לדעת מי יורש העצר בכל חסידות בדור הבא ובעוד שני דורות. אצל הליטאים השיטה לבחור את הזקן ביותר התחילה לאחר פטירת הגרא"מ שך זצ"ל, ואצל הספרדים לאחר פטירת הגר"ע יוסף זצ"ל, אבל זו לא בהכרח "שיטת הסניוריטי" מפני שבסניוריטי מתמנים לפי וותק ולא לפי גיל. הנימוק לבחירת הזקן ביותר יש לה לדעתי שתי סיבות שונות, האחת לגיטימית בעיניי והשנייה איננה לגיטימית. האחת מפני שככל שמדובר באדם זקן יותר יש סביבו יותר קונצנזוס, והשנייה מפני שאז הוא יותר תלוי בדעת אחרים.
תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 20/01/2018 22:57:27
נשלח ב-20/1/2018 23:25
אצל הליטאים, גדולי הדור מסמנים את גדולי הדור של הדור הבא, וככה זה לא פעם אצל חסידים, אצל חסידים יש מגוון אפשרויות, אני מבין שככה זה גם אצל הספרדים
משם ראיה. לא רצו שהקטן יכבוש דברו לכן אמרו שישמעו קודם את דעתו. מכאן שאם היה שומע את הגדול לא היה הקטן מעז לסתור אותו. הוי אומר שהתנאים (או יותר נכון הסנהדרין) הבינו שלא ראוי לקטן לסתור את דברי הגדול.
איזה שמרנים הם היו...
מה שכן. בסנהדרין יש דין מיוחד שלא להעמיד זקן מופלג בשנים שלא יהיה אכזרי (רמב"ם סנהדרין פ"ב ה"ג)
תוקן על ידי עובר_ושף ב- 21/01/2018 09:40:20
נשלח ב-21/1/2018 11:35
עובר_ושף כתב:
קיי''ל בסנהדרין פותחין בקטן תחילה,
שלא יבטל דעתו כלפי גדול.
ה' ירחם!!! איזה פשרנים התנאים...
משם ראיה. לא רצו שהקטן יכבוש דברו לכן אמרו שישמעו קודם את דעתו. מכאן שאם היה שומע את הגדול לא היה הקטן מעז לסתור אותו. הוי אומר שהתנאים (או יותר נכון הסנהדרין) הבינו שלא ראוי לקטן לסתור את דברי הגדול.
איזה שמרנים הם היו...
מה שכן. בסנהדרין יש דין מיוחד שלא להעמיד זקן מופלג בשנים שלא יהיה אכזרי (רמב"ם סנהדרין פ"ב ה"ג)
תוקן על ידי עובר_ושף ב- 21/01/2018 09:40:20
שאלת תם, יש לך הו"א כלשהיא שהיום נוהגים כך??
נשלח ב-21/1/2018 14:36
על איזה חלק אתה שואל? לשמוע את דעת הקטן או למנות זקן מופלג? לגבי השני ברור שלא. לגבי הראשון אין לי מושג.
תוקן על ידי עובר_ושף ב- 21/01/2018 14:36:04
נשלח ב-23/1/2018 13:55
לא יודע מהיכן אתם לוקחים ששיטת הסניורטי חדרה למגזר החרדי ביתד החדש הגר״ח מקודם על חשבון הגרי״ג,
במודעות ובכתבות הגר״ח הצעיר מקבל את הבכורה וכפי ששי רוט כותבת יתד הוא המכריע מי גדול הדור הבא...
חבל רק שהעסקנים שם לא שומעים יותר ליתד ולא חושבים כמו הגברת רוט וכל אחד עושה שבת לעצמו[רובינשטיין ושפירא]
הכרעת הרבנים כבר לא רלוונטית בציבור הליטאי [סמינר חדש]גם הכרעת הרב סלימן לגבי החלוקה בבני ברק לא מיושמת, הולכים לערכאות, משמיצים רבנים כאילו נתנו היתר במעמד צד אחד.....
הבריונות של עסקני הציבור הליטאי מגיעה לשיאים חדשים, עסקני הקטטות והמריבות במופע אחרון לפני שהם נעלמים לנו בתהום בתהום הנשיה..
אהבתי את ההודעה של דברוני על "הגר"ח הצעיר", אכן מדובר באדם צעיר ורענן שפתאום קפץ לקומה של קשישי העם.... אני מבין את הקושי של דברוני עם הציבטר הליטאי, באמת זה ממש מאכזב שהציבור הזה מצליח חלקית מאוד למרות שהוא לא תמיד מיישר קו עם האלטערס. בכל מקרה זה היה אך טבעי שהגר"ח שהינו גאון מופלג ומפורסם יעפיל על דמויות אחרות. אגב בכלל אין ממש "סניוריטי", עד כמה שידוע לי הרבנים ב"י זילבר, כהנא-שפירא, וולדנברג, ווואזנר או דמויות יותר ישיבתיות, כמו צוות ישיבת תורה אור או הרב אייזמן מקול תורה, שהיו קשישים (ולכאורה לפחות חלקם גדולים בתורה עשרת מונים, אם כי מי אנו שנקבע..), מעולם לא הוגדרו כ"מנהיגים" או "גדולי הדור". אז זה לא בדיוק "מי הכי זקן", אלא גם איזו זיקה לתפקיד האדמו"רי משהו שנושאת ה"מנהיגות". השאלה ממתי ולמה, אז ברור שכמו בסנהדרין שאין לקטן להביע דעה אחרי שהגדול הביע, זו הסיבה שנבחרים קשישים ומפורסמים. וגם מצדר צודק שזה לא פוטר את הקטן מלעיין בכל שאלה ולפעמים אף להביע דעה ודברי תורה נמשלו לעץ (וכבר כתב על זה בשו"ת משנה הלכות ח"ח שאין בזה איסור "לא תענה על רב"). לגבי ההצלחה של זה, לדעתי המטרות שהציג בצ"כ - הושגו; האם אלו המטרות? אני לא ראוי לשפוט אנשים ולדעת מה הסיבות שלהם. בכל מקרה זו הנהגה פוליטית מפלגתית (את מי מייקר העיתון; עם מי מתייעצים פוליטיקאים); מי שלא רוצה לא חייב להשתלב במפלגה ואז הוא פטור מכל הקשקוש הזה שנקרא "הנהגה" ושלום על ישראל.
תוקן על ידי הדיבוק ב- 03/04/2018 09:38:36
נשלח ב-4/4/2018 18:55
היו 70 זקנים אבל משה ואהרן שנבחרו לא בגלל גילם .
נשלח ב-24/3/2022 08:32
רציף כתב:
אצל הליטאים, גדולי הדור מסמנים את גדולי הדור של הדור הבא, וככה זה לא פעם אצל חסידים, אצל חסידים יש מגוון אפשרויות, אני מבין שככה זה גם אצל הספרדים
אצל החסידים השיטה היא של שושלות משפחות מלוכה, וכבר כעת ניתן לדעת מי יורש העצר בכל חסידות בדור הבא ובעוד שני דורות. אצל הליטאים השיטה לבחור את הזקן ביותר התחילה לאחר פטירת הגרא"מ שך זצ"ל, ואצל הספרדים לאחר פטירת הגר"ע יוסף זצ"ל, אבל זו לא בהכרח "שיטת הסניוריטי" מפני שבסניוריטי מתמנים לפי וותק ולא לפי גיל. הנימוק לבחירת הזקן ביותר יש לה לדעתי שתי סיבות שונות, האחת לגיטימית בעיניי והשנייה איננה לגיטימית. האחת מפני שככל שמדובר באדם זקן יותר יש סביבו יותר קונצנזוס, והשנייה מפני שאז הוא יותר תלוי בדעת אחרים.
הרב שלום כהן הוא לא זקן רבני ספרד אלא ראש ישיבה גדול ומוערך שלעסקנים היה נוח למנות אותו