| נשלח ב-25/3/2020 10:14 |
|
| |
שימוש בזום בליל הסדר למבוגרים בודדים
קבוצת רבנים לא ממש מוכרת במיוחד ולא בדיוק חרדים, פסקה שמותר שימוש בזה כדי לשתף את ההורים המבוגרים בליל הסדר. כמובן בהדלקה לפני החג ושימוש פאסיבי. הם מפרטים את השאלות ההלכתיות (עובדין דחול וכו') והתשובות שלהם עליהם להקל ולהתיר (פק"נ ועוד)
עכשיו השאלות... 1. האם פוסקים חרדים היו פוסקים כמותם לו שאלו אותם קודם לפסיקתם? 2. האם עכשיו הם היו פוסק הפוך לו ישאלו אותם ויגידו לו מי אלו שפסקו? 3.האם היו פוסקים שאסור להרים טלפון בשבת לשמיעת תוצאות בדיקת הקורונה, לו היו פוסקים קודם לכן, אלו שפסקו לגבי הזום, שמותר?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2020 13:07 |
|
| |
מה ההשוואה של טלפון בשבת לחולי קורונה שיש בזה אלמנט של פיקוח נפש (וגם בזה צריך לדון לגופו) לבין הפסק של עמי הארצות להתיר לחלל את החג בצורה כה מחפירה ללא שום צורך אמיתי,
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2020 13:11 |
|
| |
מצדרביעי
| בונדמן כתב: |  | | מה ההשוואה של טלפון בשבת לחולי קורונה שיש בזה אלמנט של פיקוח נפש (וגם בזה צריך לדון לגופו) לבין הפסק של עמי הארצות להתיר לחלל את החג בצורה כה מחפירה ללא שום צורך אמיתי, |
|
הם כנראה התכוונו להוראה יחידנית, לקשישים שבדידות תעשה להם לא טוב. בנוסף, תרצה או לא-אבל לפי חכמי מרוקו אין איסור להדליק חשמל ביום טוב... אם אתה חושב שכל מי שסובר אחרת ממך הוא "עם הארץ" אין ראיה יותר גדולה מזו לעמארציות שלך...
תוקן על ידי מצדרביעי ב- 25/03/2020 13:11:31
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2020 13:55 |
|
| |
| בונדמן כתב: |  | מה ההשוואה של טלפון בשבת לחולי קורונה שיש בזה אלמנט של פיקוח נפש (וגם בזה צריך לדון לגופו) לבין הפסק של עמי הארצות להתיר לחלל את החג בצורה כה מחפירה ללא שום צורך אמיתי, |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2020 14:18 |
|
| |
הפסק הוא רציני ואמיתי אך היה צריך לצרף אליו פוסקים וגדולי דור, הוא הודלף לתקשורת ללא ידיעתי וללא הסכמתי ולכן אני מסיר ידי ממנו. הרב אהרון כהן [25.3, 01:31] +972 50-861-7000: ידידיי, בשעות האחרונות הופץ ברשתות הלכה לעניין היתר שימוש ב'זום' בליל הסדר. אבהיר כי כוונתי הייתה למקרי קיצון ביותר, על גבול פיקוח נפש, של אותם בודדים שרגילים לחוג מדי שנה עם משפחתם. בהסתמך על רבים מפוסקי ספרד שהתירו לכתחילה את הדלקת האור ביו"ט, וכפי שסקרתי בספרי עטרת אבות, ועתה מסתמכים על כך לפיקוח נפש בלבד. עניין זה בורר הלכתית בתוך פורום סגור, במסגרת שאלה הלכתית שרב קהילה קיבל מאדם בקהילתו. ולא היה אמור לצאת כפסק הלכה לכלל הציבור, כדי שלא יהווה מדרון חלקלק. וגם זאת רק לאחר שראיתי את חתימותיהם של תלמידי חכמים מובהקים כמו רבי אליהו אברז'ל ורבי משה אלחרר. הדברים הוצאו מהקשרם, שנזכרו לעניין מצב פיקוח נפש בלבד, עבור אנשים ספציפיים, והופצו כהיתר לכתחילה. *לכך הנני מסיר את ידי ממכתב זה.* בברכה, משה סויסה [25.3, 01:31] +972 50-861-7000: למרנן ורבנן שליט"א די בכל אתר ואתר! לצערי, נפלה טעות במכתב שהתפרסם זה עתה ברשתות החברתיות בשם כמה רבנים שכבודם במקומם מונח, ושמי נוסף לחתימת המכתב. ברצוני להבהיר: אינני מתיר בשום פנים שימוש לא במחשב, לא בטבלט, ולא בפלאפון ביו"ט. לא בצורה ישירה, לא על ידי גוי, ואפילו לא בגרמא. הופץ בFacebook סרטון שבו אני דן בשאלה שנשאלה על ידי הגולשים, אבל אינני מכריע בנושא. הדגשתי שהדבר מצריך הכרעת גדולי הדור, והרבנות הראשית. לצערי, דברי הובנו לא נכון וכתוצאה מכך התפרסם בשמי שאני מתיר. לשמחתי הדבר תוקן מידית. בנוסף, כעת פנינו צריכים להיות לאחדות בקרב הרבנים, ולחיזוק מעמדה של הרבנות הראשית. אסיים בתפילה, שלא תצא תקלה מתחת ידינו, ושהקב"ה יאריך ימינו בטוב ושנותינו בנעימים, לחזק את צאן מרעיתנו. איתכם הסליחה! יונתן סרור.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2020 14:23 |
|
| |
ללא שום קשר לדעת רבני מרוקו על היתר הפעלת חשמל בשבת, לא מוציאים כזה פסק מבלי להיוועץ עם הרבנים של רוב מנין ובנין של היהדות (ולא רק החרדית) שאוסרים באיסור חמור להשתמש בחשמל. מהמכתב הזה, חוץ מחורבן, שום דבר טוב לא יצא. הפשרנים לא צריכים ליותר ממכתב כזה לעשות שבתם חול. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2020 14:37 |
|
| |
מצדרביעי
| תמניא_אפי כתב: |  | ללא שום קשר לדעת רבני מרוקו על היתר הפעלת חשמל בשבת, לא מוציאים כזה פסק מבלי להיוועץ עם הרבנים של רוב מנין ובנין של היהדות (ולא רק החרדית) שאוסרים באיסור חמור להשתמש בחשמל. מהמכתב הזה, חוץ מחורבן, שום דבר טוב לא יצא. הפשרנים לא צריכים ליותר ממכתב כזה לעשות שבתם חול. נשלח מהאנדרואיד שלי |
|
אתה צודק, אבל היה מדובר בהוראה פרטית שדלפה...
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2020 19:33 |
|
| |
אני רוצה לדעת איזה קשיש אמור להיקלע לסכנת חיים כתוצאה מכך שהוא לא יערוך סדר עם תוכנת זום, ואם הוא באמת במצב של סכנת נפשות אז משרד הבריאות ודאי יחריג אותו וירשה לבני משפחתו להיות אתו במרחק של שני מטר, מרן הגר"ש ואזר זצ"ל אמר בשעתו שרצו לעקור קברים במתחם ברזילי בכדי לבנות מיון מוגן מחשש לפיקו"נ, - שלהשתמש בטיעון של פיקו"נ לנושא הזה זהו גילוי פנים בתורה שלא כהלכה,
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2020 19:58 |
|
| |
אין פה אפילו "עובדין דחול" כי אין פה "עובדין" (מעשה) וזה פסק של רבנים מרוקאים, וידוע מקדמת דנא שיש רבנים מרוקאים שמתירים לכתחילה להשתמש בחשמל ביום טוב. אז אם התירו סיגריות לאנשים ביום טוב אני לא רואה הרבה הבדל עם סדר בוידאו. (כל העניין של לאסור מצלמות וכאלה זה משום גדר וזלזול בשבת, ופה ביטולה זהו קיומה ועת לעשות וכו') אני אישית מסתייג מזה, אבל יכול להבין את מי שיסתמך בהיתר, בפרט לקשישים בודדים שיפסידו את כל שמחת החג בגלל זה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2020 20:24 |
|
| |
| מצדרביעי כתב: |  | מצדרביעי
| תמניא_אפי כתב: |  | ללא שום קשר לדעת רבני מרוקו על היתר הפעלת חשמל בשבת, לא מוציאים כזה פסק מבלי להיוועץ עם הרבנים של רוב מנין ובנין של היהדות (ולא רק החרדית) שאוסרים באיסור חמור להשתמש בחשמל. מהמכתב הזה, חוץ מחורבן, שום דבר טוב לא יצא. הפשרנים לא צריכים ליותר ממכתב כזה לעשות שבתם חול. נשלח מהאנדרואיד שלי |
|
אתה צודק, אבל היה מדובר בהוראה פרטית שדלפה... |
|
הרב שלוש כתב אחרת ויותר מכך הוא כתב שהוא אישית מפעיל קומקום חשמלי לכתחילה ביום טוב נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
| נשלח ב-25/3/2020 22:22 |
|
| |
שמעתי היום את הרב שלוש הוא מתיר לכתחילה להדליק אור ביום טוב אני קורא להרב הראשי לשלול כל תעודה אם יש לו כזאת
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2020 22:24 |
|
| |
מצדרביעי
| משגיחבשער כתב: |  | שמעתי היום את הרב שלוש הוא מתיר לכתחילה להדליק אור ביום טוב אני קורא להרב הראשי לשלול כל תעודה אם יש לו כזאת
|
|
למדת את הסוגייא? אתה בטוח שאין לו על מה לסמוך?...
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2020 22:24 |
|
| |
אדם חרדי או דתי רציני גם לא יהנה מסדר עם זום פתוח.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2020 22:33 |
|
| |
מצדרביעי
| קלעפער כתב: |  | | אדם חרדי או דתי רציני גם לא יהנה מסדר עם זום פתוח. |
|
אלא אם כן יעשה את זה "לשם שמים"...
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2020 22:56 |
|
| |
| בונדמן כתב: |  | | הפסק של עמי הארצות להתיר לחלל את החג בצורה כה מחפירה ללא שום צורך אמיתי |
|
ראשית יש לדעת שיוזם המכתב הוא אברך המשמש כרב בית כנסת, שכמובן אין לו את שיקול הדעת וחוש האחריות שיש לגדולי הדור, ואולי מתוך רצון להתפרסם, או לחדש חידושים, הלך ושאל מספר רבנים, מה הדין במקרה (ספציפי) של קשיש החוגג את ליל הסדר לבדו, ונמצא במצב נפשי ירוד ביותר, והדבר גובל בפיקוח נפש (כידוע שהרבה זקנים מתים מתוך דיכאון ולא מחלה כלשהי, והרבה פעמים גבר מת זמן קצר אחרי אשתו, וכן להיפך), הנ"ל קיבל מהרבנים תשובה חיובית להפעיל תוכנת "זום" (ודומיו) באופן שלא תהיה התעסקות במסך או במחשב באמצע החג, אלא הכל יהיה מוכן מערב חג, והזקן ישב ויצפה במסך וכך לא ירגיש בודד בחג.
ולאחר שהלך ושאל מספר רבנים את השאלה הנ"ל והתירו או אמרו שדעתם נוטה להתיר, הלך ופירסם גילוי דעת בשמם ועם חתימותיהם, מה שגרם לחלק מהם להכחיש ולחלק מהם להבהיר (גם הגר"א אברז'ל אמר שאין דעתו כמפורסם אלא תשובה פרטנית שהשיב על סמך זה שקיים חשש פיקוח נפש).
מפרסם המכתב סבר שאם יציין שמדובר בהיתר חד פעמי לפסח תש"פ, וכו', זה יעזור, אבל במציאות זה בעייתי מאוד, ויש כאלה שיוסיפו עוד כהנה וכהנה על סמך היתר זה. כמו כן המכתב עצמו הוא חוכא ואיטלולא וחתומים עליו מגדולי הרבנים (כמו הגר"מ אלחרר והגר"א אברז'ל) יחד עם רבני בתי כנסת ואף ערב רב למיניהם, ואת זה מכנים "איגוד חכמי המערב" וזה בזיון גדול לכל מאות חכמי המערב שחיים עמנו.
כמו כן, נושא החשמל ביו"ט (שהוא ענין להודעה נפרדת) אינו הנושא העיקרי כאן אלא זילותא דשבת (יו"ט) ועובדין דחול, כי גם המתירים חשמל ביו"ט לא התירו מעולם הדלקת מסך מחשב ושאר דברים כיו"ב, ופשוט שענין זה מצריך קונזצוס הלכתי והסכמה רבנית נרחבת מכל החוגים.
עכ"פ חובה למחות על כבוד התורה המחולל כאן לעיני כל ישראל, כאשר עמי הארצות שלא קרו ולא שנו מרשים לעצמם להתבטא בחוצפה שאין כדוגמתה כלפי הגר"א אברז'ל ראב"ד ירושלים שקוטנו עבה ממתניהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2020 23:00 |
|
| |
| אךטובוחסד כתב: |  | | קבוצת רבנים לא ממש מוכרת במיוחד ולא בדיוק חרדים |
|
הגאון רבי אליהו אברז'ל שליט"א הוא מגדולי הדיינים בארץ, וכעת משמש כראב"ד ירושלים. חיבר סדרת ספרי שו"ת דברות אליהו (כמדומני שמונה חלקים) ושימש את גדולי הדור הקודם.
הוא מאוד מאוד מוכר, והוא לגמרי חרדי (מביך אפילו לכתוב את זה).
גם הגר"מ אלחרר, רבה של שלומי, הוא פוסק מוכר.
אולי תשקול להרחיב קצת את עולמך המצומצם, וכך תחסוך מאיתנו אמירות מביכות כאלה.
|
|
|
|
|