בניגוד לדוגמאות אחרות בשו"ע שהרמ"א מגיה עליו, ופוסק שהמנהג לא לאכול בכלל (כמו בחרדל בתחילת סימן תס"ד וכל נושא הקטניות בסימן תנ"ג) וכך נוהגים האשכנזים, לגבי שומשום וקצח (לשיטת ה"באר היטב" זה קימל) כתוב בסימן תנ"ה סעיף ו' שמצה שלשו בהם או בפלפלין, כשרה, והרמ"א מגיה רק על הפלפלין וגם זה רק לגבי האם יוצאים בה במצת מצוה בליל הסדר. כנ"ל לגבי מלח. אבל אין שום הסתייגות מאכילת שומשום בפסח כשאר קטניות.
אפשר כמובן לומר שעד שאני שואל על שומשום, למה אסור קנולה, פשתן ואחרים.. אבל נראה לי שמה שנכתב בפירוש שמותר, לא בעינן לאסור כקטניות שנאסרו במפורש או דומיהן שלא הוזכרו לא להתיר ולא לאסור ופשט המנהג לאסור משום "דומיא דחמשת מיני דגן" ומראית עין.
הדיון פה הוא לגבי שמנים מקטניות (חוזר וניעור וכו'..) ולא לגבי עצם השאלה למה בכלל שומשום זה קטניות. מתי הוא נאסר? מי אסר אותו? ולמה? יש במשנ"ב כמה טעמים לאיסור הקטניות בכלל, אבל שומשום כפי שכבר כתבתי, נכתב בפירוש להיתר ואין שום הסתייגות לגביו, לא של הרמ"א וגם לא של הח"ח שחי בינינו עד לפני כמה דורות בסה''כ..
למה תירס וכותנה לכמה דעות ושום למיעוט דעות ובוטנים לחלק מהדעות וגרעיני דלעת ואבטיח נקראים קטניות אלא מאי כיון שיש דמיון רב ביניהם לקטניות כדי שלא יבואו לבלבול לא חילקו ביניהם. וה"ה שומשומין.
נשלח ב-12/4/2020 18:06
דברי כתב:
למה תירס וכותנה לכמה דעות ושום למיעוט דעות ובוטנים לחלק מהדעות וגרעיני דלעת ואבטיח נקראים קטניות אלא מאי כיון שיש דמיון רב ביניהם לקטניות כדי שלא יבואו לבלבול לא חילקו ביניהם. וה"ה שומשומין.
גרעיני דלעת זה בכלל אבסורד, כי אתה קונה דלעת לחג, את הגרעיני אתה זורק ואת הדלעת מבשל חופשי..
לא עונה לשאלתי מי אסר, ומתי? השו"ע לא, הרמ"א לא, והמשנ"ב לא!
אני מעתיק לך לשון המשנה ברורה סי' תנג ס"ק יא, שמתוך דבריו נראה להדיא שסובר ששמן שומשומין הוי שמן קטניות. וזה לשונו,
כן מבואר בד"מ ומסיים עוד שם דאפילו כתשו אותן השומשמין שעושין מהן השמן במכתשת שכותשין שם חמץ נמי לית לן בה והטעם דאפילו נתערב בו משהו נמי בטל בששים קודם הפסח ואין לומר שמקבל טעם מהמכתשת של חמץ דהא צונן אין מפליט ומבליע. מיהו כ"ז בשמן שומשמין וכדומה שאינם חריף וכו'
הרי לך מקור ברור מדברי המשנה ברורה.
אגב, המ"ב שם בס"ק ד' הביא אחרונים המחמירים בתירס. מסתמא בגלל שעושים מזה קמח.
תוקן על ידי דברי ב- 12/04/2020 18:47:49
נשלח ב-12/4/2020 18:50
יש דיון בהלכה האם נאסרו רק המוצרים שהיו בזמן הגזירה או כל דבר שעומד בקטגוריה של קטנית
בבדיקה מהירה בגוגל כל גדולי החרדים החמיר והרבנים הדתיים לאומיים התירו נק"מ גדולה לשמן קנולה \לפתית
נשלח ב-12/4/2020 20:00
השאלה היא מהן קטניות. והסבירו לי פעם ש"קטניות זה מה שאשכנזים לא אוכלים בפסח"
מזכיר לך שבגמרא מוזכר שרב הונא הקפיד לשים על שולחן הסדר אורז כדי להראות שלא חשים לדעתו של רבי יוחנן בן נורי ועדיין כאשכנזי האורז לא יראה ולא ימצא אצלנו בפסח.
בתקופת מלחמת העולם הראשונה היה רעב של ממש בירושלים התירו רבני ירושלים להשתמש בשמן שומשום בפסח, משום שזה היה אז השמן העיקרי שהשתמשו בו והיה ממש חיוני, אבל גם הודיעו מפורשות שההיתר הוא רק לפי שעה בגלל המצב ושלא יבואו להתיר בזמנים אחרים.