בית פורומים בחדרי חרדים

משבר הדתלשי"ם: הנשירה אצל החרדים 8% לעומת 40% אצל הציבור הדל"י

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/7/2020 00:19 לינק ישיר 
משבר הדתלשי"ם: הנשירה אצל החרדים 8% לעומת 40% אצל הציבור הדל"י

משבר הדתל''שים

חוסר הודאות שמחוללת המגיפה לא פוסח על אף תחום בחיינו ובתוכם כמובן מערכת החינוך הציונית דתית.

בשיתוף 'להגיד לאדם ישרו' , ב' באב תש"פ 23/07/20 14:35 | עודכן: 22:35

חוסר הודאות שמחוללת המגיפה לא פוסח על אף תחום בחיינו וביניהם כמובן מערכת החינוך הציונית דתית.

מלבד אתגרי הזמן המיוחדים, מתגברים לאחרונה הקולות הקוראים לבחינה מעמיקה של תפיסות היסוד שלה. כך הרב אלי סדן בחוברת שהפיץ וכך ארגונים שונים המנסים להבין לתת מענה באופנים שונים לאתגר הזה.

במחקר מסכם שנכתב על ידי דרור יהב וביוזמת 'איגוד רבני קהילות', עולה שנתוני הנשירה עומדים כיום על כ-40% בהשוואה לציבור החרדי שהנשירה עומדת בו על 8% בלבד.

ללא ספק, סוגיית הדתל''שים מטרידה, אבל לצידה ישנו גם צד פוליטי מעורר דאגה, משום שנוצר סימן שאלה, ביחס ליכולת הציבור הדתי לאומי, להוות כוח משפיע משמעותי בטווח הנראה לעין.

משטחים את העקומה

דוד בר-חן, מי שניהל את ישיבת שבי חברון שנים רבות, הקים מוסדות שונים ועוסק במתן יעוץ אסטרטגי למוסדות חינוך תורניים בעיקר, הקים לפני כשנתיים ארגון בשם "אסטרטגיה חינוכית יהודית" (אח"י), המבקש לטענתו לחולל שינוי ולשטח את העקומה.

אח"י מצויה כעת בקמפיין למימון הדפסת ספרו של הרב אהרון אגל-טל, יו"ר אח"י, "להגיד לאדם ישרו", שנולד מתוך הצורך להתמודד עם התופעה באופן תורני מעמיק

"יש לנו אחריות קודם כל כהורים, להעביר הלאה את המטען הרוחני הרציני שאנחנו נושאים מהר סיני" אומר בר-חן בלהט, "אנחנו נתקלים בקושי וסופגים כאבי לב גדולים לראות את ילדינו מפנים עורף לכל היקר והקדוש לנו. זה הטריד את מנוחתי והחלטתי שאין לי זכות להישען על מישהו אחר ולכן הקמתי את המכון".

האם יש נתק בין המערכת ובין השטח?

לדברי בר-חן, לאחר ראיונות עם כמאתיים בני נוער וכמאה אנשי חינוך מכל גווני הקשת, עולה תמונה מטרידה של ניתוק בין השטח ובין המערכת החינוכית. "פגשנו אנשים מדהימים שעובדים יומם ולילה כדי לחנך הכי טוב שהם יכולים. הענין הוא שיש כאן מחסור בזמן איכות לשבת ולחשוב. הקדשנו כבר אלפי שעות שיחה כדי להקשיב לשטח.

קיימנו שולחנות עגולים בהם השתתפו אנשי חינוך בכירים ואנחנו מזהים 3 נקודות מרכזיות. האחת – הזהות הדתית לאומית במצוקה. הנוער לא יודע להסביר לעצמו מה זה אומר וזו נתפסת כהכלאה שבין אהבת מולדת לקיום תורה. השניה – בוגרי ובוגרות המערכת המגיעים לחינוך האקדמאי עומדים פעמים רבות בתחושה שבית המדרש בו למדו, היה יפה לתקופת הנערות.

מי שהולך לקבל שליטה על התודעה הם המרצים – וחלק ניכר מהם מחנך לפירוק כל מה שקדוש עבורנו והנקודה השלישית היא שאנחנו חסרים תפיסה אסטרטגית שמובילה לכוון חינוכי ברור ושיש לה משוב מהשטח כדי להשתפר".

בר חן מציג את ספרו של הרב אגל-טל כפריצת דרך של ממש. חידושו של הספר לדבריו הוא בתביעה להשקפה דתית לאומית רחבה שתהיה רלונטית לאתגרים היחודיים להיום. הרב אגל-טל שעמד בראשות הישיבה הקטנה הלאומית הראשונה, שפרצה דרך לישיבות נוספות שנוספו בהמשך, מאמין שיש תקווה.

הוא כתב את ספרו במשך שנים ארוכות תוך שיח מתמשך עם מאות תלמידים ותלמידות. "זה סוג של חשבון נפש עבורי" אומר אגל-טל, "כאשר ראיתי שהנשירה אינה רק אצל אלו שרוצים בחיים קלים וכי יש אחוז לא מבוטל שחונך ממש על ברכי התורה ולא מצא בה את אושרו, הבנתי שיש כאן אירוע גדול שמחייב חשיבה".

לאיזה חשבון נפש אתה מתכוון?

"הקמת הישיבה הקטנה היתה מעשה חלוצי שדרש כוחות עצומים. פרצנו דרך שלא היתה כמוה עדיין וכל כוחותינו נשאבו לכך. כשאתה בעמדה נפשית כזו, קשה מאוד להישען לאחור ולשאול מה היה פה. מה עשינו טוב ומה פחות. כאשר עזבתי את הישיבה, אמר לי אחד מגדולי ישראל שחשוב שאכתוב את מסקנותי מן המסע הזה.

יכולתי לכתוב על המהלך החינוכי הזה ואולי פעם אתפנה לכך, אבל מה שבאמת היה חסר לטעמי היא היכולת לחבר בין האידאל הגדול ובין החיים עצמם. זה נושא רציני מאוד שצריכים לבנות עבורו תודעה מסוג אחר כיום"

אז בעצם הספר שלך נכתב לחרדלי"ם בלבד?

"בשום אופן לא" הרב אגל-טל עונה בנחרצות "הציבור הדתי לאומי לקח על עצמו את האתגר הקשה הזה של חיבור תורה ומדינה. קל יותר לחיות חיים חרדיים מובהקים או להיות חילוני המעוניין בעולם הזה לבדו. אבל הציבור הדתי לאומי הוא עמוד השידרה הלאומי המחבר בין המוח ובין האיברים. חלק מאתנו קרובים יותר ל'מוח', אל בתי המדרש ואל הקודש עצמו וחלק מאתנו עסוקים בגוף, בחיים עצמם.

https://www.inn.co.il/News/News.aspx/444632

נשלח מהאנדרואיד שלי

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2020 04:05 לינק ישיר 

בטח. 8% מהחרדים נושרים. אין ספק. אחד מתוך 12.
אז בואו ונבדוק את משמעות המספר הזה:
בכל משפחה חרדית ממוצעת יש 6.5 ילדים. כלומר על כל שתי משפחות (בכל קומה בבניין חרדי) יש נושר אחד...
כל כיתת חיידר, בכל כיתת בית יעקב וסמינר, בכל שיעור בישיבה יש בממוצע 35-50 תלמידים. כלומר, 3-4 נושרים...
ולזה קוראים "מחקר".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2020 05:34 לינק ישיר 

hhaavv מתי כבר תבין
כשמישהו מאוד רוצה להגיע לתוצאות מסוימות, הוא מדמיין איזה שכונת שיכונים מלאת פושטקים, וסוגר עליה בדמיונו הפורה את המספר ההזוי 8%
אבל האמת היא, מכל מאות מכרי ובני משפחתי, אין אפילו נושר אחד (!!) לרפואה בחצי שנה האחרונה, ומן הסתם יעידו כאן עוד חברי פורום כך

ולעניננו, ברור שהדרך החרדית צדקה ותהיה צודקת
מי שאינו חרדי, ואינו נכנס בכל הכוח ביהדות, יפול, ועל הדור השני והשלישי שלו אין בכלל מה לדבר.

תוקן על ידי איש_חשוב ב- 27/07/2020 05:35:10

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2020 07:04 לינק ישיר 

אכן רציתי להגיב על שני הדברים,
לגבי ה8% אם זה קיים זה בהכללת הבעלי תשובה שבהם האחוז גבוה הרבה יותר,
לגבי הסרוגים 40% זה שיפור לטובה כי פעם היה הרבה יותר והשיפור לדעתי בשל נטיה אצל חלק מהסרוגים לכיוון החרדי מה שנקרא חרדלניקים לגווניהם השונים,
מה שכן חלק גדול מהיציאה בשאלה אצלם זה חלק מהמחיר לעבודתם למולך הציוני והשתתפותם במערכות החילוניות,
זה עצוב וכואב ואני זועק על כך אבל כקול קורא במדבר,
מי יתן והמכות שהם חוטפים יעוררו אותם לחשבון נפש אמיתי,
אם כי אם מכה כעקירת גוש קטיף הביאה אותם יותר להכות על לב אחרים מאשר על לב עצמם,
אין לי מושג מה באמת יעורר אותם למהפך אמיתי ומבורך.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2020 07:34 לינק ישיר 

אתה מבין שגם אצל הדלים במקומות הטובים אין כמעט נשירה ובטח שלא ארבעים אחוז

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2020 07:45 לינק ישיר 

ולמה קוראים נשירה?
אם חרדי הופך להיות דתי-לאומי - זה נשירה?
אם הוא מפסיק לעטות מסיכה - זה נשירה?
הרבה "נושרים" פשוט נפלטים מהקונפורמיזם הקהילתי ובוחרים חיים עצמאיים. לאו דווקא מפסיקים לשמור תו"מ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2020 08:49 לינק ישיר 

בגלל האיסור המדומה לחוקרים להעלות על הדעת שיש כאן תופעה גזענית - נשירה בקרב אשכנזים חרדים לעומת ספרדים חרדים; בקרב חרדים מלידה לעומת בעלי תשובה - המחקרים שלהם תמיד יהיו מוזרים.
אמנם יש עלייה גם אצל אשכנזים חרדים, אך מדובר כנראה במקום 00.1% נשירה, יש כיום 0.2 - וזו עלייה עצומה לעומת לפני שני עשורים!! אבל עדיין לא קטסטרופה למסגרת החינוכית החרדית.
לעומת זה, בקרב הספרים, האייפון עושה שמות בקרב הנוער. כולנו רואים את זה בשכונה, כאשר בחורים זהב בני 14, מתמידים ועדינים, לפתע בגיל ההורמונים - 15-17 הם מתפרקים בכמויות גבוהות. שהוא בוודאי יותר מ8% (לדעתי בסביבות 15%). אחוז מסויים, אמנם מועט, של הנוער קשה לו להחזיק מעמד מול פיתויי הזמן. פיתויים מהירים המלכלכים את ראשו של הנער הצעיר בעל ההורמונים החמים, שמתקיים בהם ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם - העין רואה והלב חומד, והכיפה נופלת!!

אם יש סיבה לערוך חשבון נפש חינוכי, זה בעיקר במוסדות הספרדיים, המתנהלים על ידי אנשי שם ומחנכים לתפארת. עליהם להשכיל, כי החינוך האשכנזי אינו אמור להיות מודל לכל מגזרי היהדות. גם בקרב האשכנזים לא ברור אם נכון להפעיל ישיבה קטנה, משעה 7:15 בבוקר עד שעה 10 בערב ,יום יום לילה לילה. בלי ספורט, בלי פעילות, בלי השתחררות. אמנם בקרב האשכנזים יש גם שוליים בגין הסיבה הנ"ל, ובקרב האמריקאים הנשירה יותר גדולה, כי הם רגילים מנטלית להשתחרר יותר (הישיבות קטנות בארה"ב בכל החוגים, פועלות בדרך אחרת). אבל בסופו של דבר הסטטיסטיקה מנצחת, וב"ה הנשירה די אפסית. אם כי כל מקרה בודד הוא אחד יותר מדאי, וזה מרסק את המשפחה. בקרב החסידים - הנשירה עוד יותר מזערית, עקב פעילות חינוכית שמשתפת יותר את כל סוגי הבחורים, התוועדויות, שירים ושמחה, אירועים אדמוריי"ם, גם בחורים שאינם יודעים ללמוד תוספות יש להם איפה לפרק את האנרגיות, מה שפחות קורה אצל הליטאים. גם החתונה בגיל מוקדם חוסם את אחוזי הנשירה בקרב חסידים.

חוקרים נכבדים ומהוללים, תשחקו את המשחק, ואל תתנו לעובדות לבלבל אתכן, כי 'אסור לחשוב גזענית' - ותמשיכו להנפיק מחקרים מעוותים ומצחיקים, שכל אחד יודע את העובדות האמיתיות שהן אחרות לגמרי.

עסקנים ומחנכים, קו החינוך אמור להיות מובדל בין חוג לחוג בין מגזר למגזר, בין עדה לעדה, בין מנטליות זו למנטליות אחרת. אנא התאימו את הקו לחניכים שלכם, ולא להיפך!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2020 10:20 לינק ישיר 

כמה שאתם מנותקים והזוים....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2020 10:28 לינק ישיר 
גבעוני

איש_חשוב כתב:
hhaavv , מכל מאות מכרי ובני משפחתי, אין אפילו נושר אחד (!!) לרפואה בחצי שנה האחרונה, ומן הסתם יעידו כאן עוד חברי פורום כך

תוקן על ידי איש_חשוב ב- 27/07/2020 05:35:10

לא יודע מי הם מכריך ומשפחתך, אני כן יודע שאתה מנותק ואולי גם משקר, איך אפשר להתעלם מכל הנושרים בקרב אנשי החוג הישיבתי והחסידי ברחבי הארץ ואף מבין החוגים הירושלמים הקנאים הנופלים שדוד לפגעי הזמן או לחינוך הנוקשה, ועוזבים מי בזעם ומי בהכרה את הציבור החרדי. נתקלים בזה כל הזמן. ה"י. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2020 10:39 לינק ישיר 

קולולו כתב:

נשלח מהאנדרואיד שלי

אכן. במקומות החזקים (לאו דווקא חרדלניקים). אין כמעט נשירה.
הנשירה שמדברים עליה הם במשפחות שאם תעמיד להם את הברירה להיות חרדים או חילונים הם יבחרו להיות חילונים.
ובמשפחות כאלה האופציה הד"לית היא האופציה היחידה להציל אותם. וזה שרובם נשארים דתיים זה הצלחה מסחררת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2020 10:55 לינק ישיר 

גבעוני כתב:
כמה שאתם מנותקים והזוים....

הזויים.
חושבים שרק אצל הספרדים והבע"ת יש בעיות. אבל האשכנזים הוותיקים מוגנים.
מכיר אישית ומקרוב לפחות 3 ממשפחות אשכנזיות וותיקות ומיוחסות שהתגוררו במרכזים הכי חזקים ושמורים של המגזר. שנהיו חילונים למהדרין. וזה בא בהפתעה גמורה! אף אחד לא צפה את זה.
שניים יצאו בשאלה בהיותם בחורי ישיבה.
ואחד יצא בשאלה והותיר אחריו אשה והרבה ילדים.
מלבד זאת, מכיר הרבה ממשפחות אשכנזיות וותיקות ומיוחסות שעזבו את העולם החרדי אך נשארו שומרי תו"מ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2020 10:58 לינק ישיר 

קולולו כתב:

נשלח מהאנדרואיד שלי

התכוונת החרדלים ואכן ככל שמתחזקים בדת כך פוחתים אחוזי הנשירה.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2020 11:01 לינק ישיר 

דיון אמיתי היה מצריך שמות, אבל זה כמובן לא אפשרי מפני לשון הרע וכבוד הבריות.

אולם כדאי שלפחות תהיה סטטיסטיקה מפולחת לפי מגזרים ותתי מגזרים.

זה שבשפחתי או בשכונתי אין יוצאים, או שאני מכיר כאלו בשכונה הסמוכה, זו התרשמות, חשובה אך לא מספקת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2020 12:42 לינק ישיר 

חריף_ומקשה כתב:

מלבד זאת, מכיר הרבה ממשפחות אשכנזיות וותיקות ומיוחסות שעזבו את העולם החרדי אך נשארו שומרי תו"מ.

לפי הגיגיך והטפותיך, נראה שאתה אחד מהן.

אך ברצוני להעיר לך, שהם לא נשארו שומרי תו"מ.
באמצעות המכשירים הפסולים אתה צופה יומיומית בנשים (כנראה בלתי צנועות), לשם חדשות וכדומה - ולשיטת הרמב"ם, רבינו יונה, החינוך, והשולחן ערוך - הינך עובר על לאו דאורייתא בכל פעם ופעם.

אז שמירת תורה ומצוות אין כאן!!

החלטה אישית/חברתית איזה מצוה לאמץ ואיזה לא = רפורמיות!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2020 13:45 לינק ישיר 

גם לי המספר 8% נשמע תלוש מהמציאות,
99 אחוז מהאנשים שאני מכיר הם חרדיים, בהערכה גסה אני מכיר כמה אלפי בני אדם, (שכנים, משפחה, חברים מהחיידר, ישיבות, כולל, עבודה, וסתם כאלה שמוכרים מהרחוב/מכולת וכו'), את כמות הנושרים שאני מכיר אפשר פחות או יותר לספור על 2-3 אצבעות...
אם נכלול גם את הנושרים שאני לא ממש מכיר אלא רק שמעתי מרחוק שיש למשפחה פלונית איזה בן דוד שנשר, נגיע מקסימום ל 10-15.
עכשיו רק השאלה היא, מה המדגם ה(לא) מייצג שעליו בנו את הסטטיסטיקה המוזרה הזאת...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2020 13:48 לינק ישיר 

אולי את המספר 8% נתן אחד שמתעסק עם כאלה שמתנדנדים, ו 8 אחוז זה כמות המקרים שבהם הוא לא הצליח...

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > בחדרי חרדים > משבר הדתלשי"ם: הנשירה אצל החרדים 8% לעומת 40% אצל הציבור הדל"י
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext