מישהו שלח לי את המדריך הזה, האיש הזה עם כפה סרוגה ואוכל רבנות,
אבל אני מעריך שבין מאות הפרטים פה, זה יכול לעזור למי שנוסע לחו"ל
המדריך נמצא בפודוס שומרי כשרות בפייס
הנה המדריך
(יש בהמשך את המדריך של 'כושרות' הרבה יותר מקיף וכולל הערות לשמרי כשרות 'למהדרין' )
המדריך המלא לשומרי כשרות בחו"ל
הגעתם לחו"ל ואין בסביבה אף מסעדה כשרה או בית חב"ד – קבלו את המדריך המלא להישרדות קולינרית באזורים שלא ידעו את הבד"ץ
לפני שבע שנים, הרבה לפני שקהילת פודוס קמה, העליתי רשימת טיפים לפרופיל האישי שלי לשומרי כשרות בחו"ל. הטיפים נצברו בדם לאחר שלושה טיולים שעשינו (פרובנס, טוסקנה וסקנדינביה), ללא שום מלון כשר, ובקושי מסעדה כשרה. לרגל קיץ 2022 אני מעלה אותו לקהילת פודוס בגרסה מחודשת עם רעיונות ועדכונים נוספים. מתחילים.
1. לאוהבי החיים הקלים: הדרך הכי קלה לשמור כשרות בחו"ל, היא לקחת מלון כשר, או לפחות מלון שנמצא בקרבת מסעדות כשרות. בניו יורק, למשל, פריז, בודאפסט או רומא, אוכל כשר לא יהווה בעיה. גם הרבה ערים אחרות שאינן מתיימרות להיות בירת המסעדות הכשרות מציעות לכם אי-אלו חנויות ודוכני פלאפל בהם תוכלו לקנות אוכל כשר (מקומות כשרים תוכלו למצוא בעזרת אפליקציית Kosher Near Me). אבל מה עושים אם איתרע מזלכם ואתם נוסעים לאזור שבו אין אף חנות, מסעדה או בית חב"ד שמציעים אוכל כשר?
2. למשקיעים: אם אתם מצליחים לארגן לעצמכם דירה או חדר מלון עם מטבחון – אתם מסודרים. אם רק תביאו סיר קטן, מחבת, סכין טוב וקרש חיתוך מהבית, השמיים הם הגבול (צלחות, ואולי גם סכו"ם, קונים חד פעמי וסליחה לכדור הארץ). ירקות, פירות, אורז, קטניות, דגים כשרים וביצים ניתן לקנות בכל מקום, מה שיאפשר לכם להסתדר לטווח הרחוק. לחלופין, ניתן לקנות גזיה בחנויות למטיילים (את הגז רוכשים במדינת היעד), או כירה חשמלית, מה שייתן לכם את אותו אפקט.
עם מחבת אחת בגודל בינוני ניתן לעשות חגיגה בחדר המלון ולהכין אחלה מנות עם חומרי גלם מקומיים כמו דג אמנון\סלמון צלוי עם קריספי סקין, צ'יפס, שקשוקה, פריטטה, לטגן ירקות ולערבב עם הקוסקוס בשקית שהבאתם מהבית, ועוד.
אם לא בא לכם להיסחב עם גזייה ולא מצאתם מלון עם מטבחון? אל דאגה, הגעתם למקום הנכון. אתם לא חייבים להישאר רעבים! אתכם אני אכנה "המאלתרים". שזה מה שאנחנו היינו רוב הזמן ולגמרי אפשר להסתדר גם כך.
3. ראשית, בידקו אלו מוצרים תוכלו לרכוש במקום - בכל מדינה שתגיעו אליה בעולם ניתן למצוא מוצרים שנמכרים במקום והם כשרים, כאשר על חלקם אפילו לא כתוב "כשר". אלו מוצרים שהקהילה היהודית בדקה את כשרותם מבחינת הרכיבים ודרך הייצור, ואנשי הקהילה נוהגים לקנות אותם ולהשתמש בהם (תוכלו להיעזר ברשימות של הקהילה או באפליקציית Is it kosher?), כך למשל אכלתי מעדני יוגורט מעולים בכל בוקר בנורבגיה. וכמובן מוצרים שאינם מתועשים כמו פירות, ירקות, קטניות ביצים וכו' - כשרים בכל מקום.
ביתר המוצרים – תצטרכו להצטייד מראש (אך שימו לב *לסעיף האחרון).
4. יש מוצרים- מה עושים איתם עכשיו? הדבר הראשון הוא לבדוק (מראש!) מה כן יש לנו בחדר המלון: קומקום חשמלי? מיני בר? מגהץ? הרווחתם. מיני בר משמעותו יכולת לשמר פירות וירקות ליותר מיום-יומיים, וקומקום חשמלי יספק מים חמים להכנת מאכלים רבים (ראו סעיף בהמשך). במידה ואין קומקום חשמלי, הצטיידו מראש בפינג'ן וכף חשמלית (רצוי עם תקע בעל שתי כניסות ולא שלוש, כך לא תצטרכו להתאימו לשקעים בחו"ל), שתספק לכם גם מים רותחים בכל מצב, וכך גם תוכלו להכין ביצים קשות. ולמה המגהץ חשוב? תכף תבינו.
5. ארוחות שתוכלו להבין בעזרת קומקום חשמלי בלבד: אם יש מים חמים, כל שנותר לכם לעשות הוא להצטייד מראש בקוסקוס בשקית, בורגול דק, אטריות שעועית או אבקת פירה. כולם דורשים השריה בלבד. עם בורגול או קוסקוס ניתן להכין סלט טבולה (+עגבניות, מלפפון ועשבי תיבול קצוצים שניתן לרכוש במקום) או סלט עם חמוציות ועשבי תיבול, קוסקוס שימורי ניתן להגיש לצד קופסת שימורים של שעועית ברוטב אדום (שמחממים באמצעות טבילה בקערה עם מים לוהטים שמחליפים כמה פעמים, או עם כף חשמלית במידה ויש לכם סיר קטן או קערה שאינה מפלסטיק), ולאטריות אורז- אפשר להוסיף כמה טיפות של רוטב סויה אם יש. על מדפי הסופר בארץ, אגב, תוכלו לראות גרסאות יותר משוכללות של המאכלים הנ"ל (פירה עם בצל\פטריות, קוסקוס עם ירקות). תתפלאו לגלות עד כמה טעמם משתבח כאשר הם האופציה היחידה שיש לכם בחו"ל.
אין לכם אפילו קומקום חשמלי? תמיד תוכלו להכין ספרינג רולס במילוי ירקות פריכים (דפי אורז זקוקים לטבילה במים חמימים בלבד). לא לשכוח להביא רוטב מהבית!
6. סלטי חו"ל! סלטי ירקות ופירות ניתן להכין באופן קבוע ממוצרים שקונים במקום. זו הזדמנות פז לטעום פירות וירקות שנמצאים רק שם. סלט שאני מאד אוהבת להכין בחו"ל הוא גרסה מאולתרת לסלט ניסואז: עגבנייה + מלפפון + גמבה + עלי חסה + ביצה קשה (שבושלו בסיר קטן עם מכף חשמלית...) + טונה משימורים. אם בא לי לפנק, אני מפזרת למעלה קשיו\בוטנים. את הסלט מתבלים בשמן זית (ניתן לקנות בבקבוק מוקטן בארץ – לא לשכוח לארוז היטב בכמה שקיות ולהכניס למזוודה – כי כנוזל הוא לא יעבור את מכונת השיקוף), לימון שקונים במקום, מל"פ. כדאי להצטייד מראש ברטבים שנמצאים בשקיות מוקטנות (אלף האיים, מיונז, רוטב שום, קטשופ וכו').
סלט שימורים חביב, לדוגמא, מורכב מ: תירס, פטריות, מלפפון חמוץ וקוביות גמבה אדומה (טרייה), ומתובל במיונז, לימון, שמיר, מלח ופלפל. סלט שימורים נוסף יכול להיות זה שמיכל אנסקי מביאה בספר שלה ("אוכל מהבית") הוא מכיל שעועית לבנה, טונה, בצל , עשבי תיבול, פלפל חריף ועוד (מתכון בתגובה הראשונה). סלט נוסף שאפשר להכין הוא סלט חסה + פרי (נקטרינה, מנגו, מה שיש בחנות) + פקאנים סיניים וחמוציות (שאני תמיד מביאה מהארץ.( בשבתות תמיד אכין גם סלט פירות.
7. בגזרת הלחם: כדאי לקחת חבילה של לחמניות (לימים הראשונים), של טורטיות ושל הלחם הפרוס המועדף עליכם. כשהוא מתייבש ומאבד את זה יש טריק לא רע להחזירו לחיים: עוטפים פרוסה בנייר כסף, ומניחים עליה מגהץ. זו דרך מורה אך יעלה להכין צנימים כייפים. ניתן לצרוב רק מצד אחד, ואז הצד השני חוזר לטריות אף הוא. נסעתם למדינה שמותר להכניס אליה גבינה צהובה? נהדר. בעזרת מגהץ וניר כסף ניתן להכין טוסטים. תם הלחם? אין מנוס, עוברים לשלב הקרקרים. כאן ניתן לגוון גם עם פיתה קראנצ', עוגיות עבאדי, גריסיני ודומיו.
8. עם מה אוכלים את הלחם/קרקר? אפשר מתוק ואפשר מלוח. גזרת המתוק קלה: כל מה שצריך זה לסחוב מהארץ, ריבה איכותית או חמאת בוטנים (כמובן באריזות מוקטנות). לי יש העדפה לגזרת המלוח, ומאחר וסלטים רגילים אינם נשמרים ללא קירור, האופציות המרכזיות הן: א. סלט טחינה (מביאים טחינה גולמית, וכל פעם מכינים מנה אחת לאותה ארוחה, הטחינה הגולמית נשמרת ללא קירור בטמפרטורה סבירה עד שבוע, יש שטוענים שאפילו יותר- אני באופן אישי לא לוקחת סיכון. אפשר תמיד להביא שתי קופסאות טחינה מוקטנות במקום אחת סטנדרטית). ב. סלט אבוקדו שמכינים מאבוקדו (ולימון!) שקונים בשווקים בחו"ל, תמיד כדאי להוסיף גם רצועות עגבנייה. בתור התחלה- תצטיידו עוד מהארץ בשני אבוקדו קשים. ג. סנדוויץ' של ביצה קשה וטונה (אני מוסיפה גם רוטב שום\מיונז שמגיע בשקיות הקטנות ששמרתי, כאמור, מבר הסלטים הקרוב לאיזור מגורי). ד. שימורי ממרח טונה, ממרח סלומון, סרדינים או סלט טונה פיקנטי. מדף הדגיגונים בסופר מלא באופציות. תתפרעו.
9. טיפ שקיבלתי להכנת ארוחת בוקר מהירה: מביאים מהארץ חבילות קטנטנות של חלב עמיד (250 מ"ל) ואת דגני הבוקר/גרנולה האהובים עליכם, ויש לכם פת שחרית בצ'יק צ'ק. אפשר להשתמש בחלב הזה גם להכנת קפה קר\חם, בעזרת שקיקי קפה שסחבתם ממלונות.לטיסות קצרות ניתן לקחת קרטון חלב שהקפאתם בבית, ולהפשיר אותו ביעד (אל דאגה, בטן המטוס קרה מאד, הוא לא יתקלקל)
10. בגזרת החטיפים והמתוקים: כאן הכל פתוח, מרבית הדברים שנביא מהארץ ישמרו היטב (חטיפי אנרגיה, במבות, בייגלה וכו'). אנחנו באופן אישי אוהבים לקחת תמרי מג'הול + אגוזים. אני שמה אותם בשקית נפרדת (לא במזוודה עם שאר האוכל), והם נמצאים תמיד ברכב ומהווים אחלה חטיף לדרך. בטיול האחרון גיליתי חטיף נחמד, שהוא סוג של צ'יפס בטטה. כרסמנו אותו בשדה התעופה של פינלנד, אבל בדיעבד אני חושבת שהיה אפשר להכין ממנו אחלה סלט עם חסה. (המלצה נוספת שקיבלתי בפייסבוק: שימורי פרוסות אננס הם נשנוש טעים, מתוק ומרענן)
11. תנצלו את המלון: אם לקחתם מלון שבדיפולט שלו יש ארוחת בוקר – תמיד שווה לרדת למטה ולראות מה כן אפשר לקחת. בהרבה מלונות יש מכונה ייעודית לסחיטת תפוזים, פירות וירקות, ואולי גם מוצרים מהרשימה. יש כל מיני דברים קטנים שמגיעים באריזות סגורות, כמו חמאות או ריבות, שהולכים יופי עם צנים מגהץ מצוי.
12. יין לקידוש: כדאי לקחת מראש, אבל להעביר אותו מבקבוק זכוכית לבקבוק פלסטיק כדי שהוא לא יתנפץ במזוודה. אם עשיתם זאת- חובה לשמור עליו בקירור.
13. לפינוק – לקחת כמה שוקולדים איכותיים. אין כמוהם מנחמים ברגעי רעב קשים, בהם אתם מסתכלים על המזנונים בשדרות השוקקות, ומתגעגעים קשות לא רק לאוכל של אימא, אלא אפילו לפיצרייה השכונתית.
14. הערה חשובה ש הוסיפה בתגובות:
* לאיחוד האירופי אסור להכניס חלב ולא מוצרים מהחי - לא בשר, לא חלב ומוצריו. בשדות התעופה ערוכים לבדוק יותר טיסות המגיעות מישראל, ונוסעים בעלי חזות יהודית בכלל יעד מועדף לבדיקה... כל שנה אני שומעת על נוסעים שהתחכמו והביאו איתם במזוודה חלב ובשר. המוצרים הוחרמו ופעמים רבות קיבלו קנסות. שוויץ הכי מחמירה בעניין.
תוקן על ידי רעיונוביץ ב- 26/07/2022 23:40:31