| נשלח ב-25/6/2023 16:46 |
|
| |
פוסטים נבחרים של מיסי פאני. אישה אחת מהפייסבוק. לא נגעתי
**תובנות על ההלוויה החרדית אתמול**
===
אני כבר מעל שנתיים מפרסמת פה את חוסר חיבתי בלשון המעטה, את יהדות החרדית, את שנאתי העזה ליהדות, לממסד הדתי, את הגירושין שלי מהיהדות בגלל הפוליטיזציה של הדת במדינתי, ומאז תחילת השנה את היאוש והזעם שלי ושל לפחות חצי מליון, מליון אנשים מהשרים החרדים שבראייתנו מנסים להחריב את המדינה החילונית.
אני פוחדת פחד מוות ממדינת ההלכה המתהווה והדיקטטורה שלה. אני זועקת את השנאה, הפחד והייאוש החילוני מהנסיון של ההנהגה החרדית להשתלט לי על המדינה ולהחריב לי את הכלכלה, ואת האלימות הדמוגרפית הנצלנית של היהדות החרדית, וגם את הפחד מהמשיחיים המתנחלים שנציגיהם לא פחות מפחידים ומאיימים.
עם זאת, אין לי שנאה אישית לאינדבדואלים החרדים ברחוב, רק רחמים.
ואחרי הקדמה זו, אתמול פתחתי ynet וראיתי את ההלוויה של הרב שמת (שנאלצתי לדחות טיפול רפואי בגלל פקקים).
התמלאתי תדהמה מהולה בסקרנות, ובעיקר חמלה ממה שראיתי בסרטון.
משהו בקינה של ישיש אחד שספד את המת נגע לליבי. בקול נכאים בוכה, הוא סיפר שאביו מת כשהיה בן 6, והרב הנוכחי שנפטר, שימש לו כאבא, ואז הוא פרץ בבכי אמיתי. זקן בוכה שנזכר שהתייתם מאבא בגיל 6, והרב שמת היה לו לדמות אבא.
הקינה היהודית הזו, הטרגית, של עם נרדף, הכילה בתוכה את כל הסבל היהודי המזוקק של 2000 שנה. וגם נגע לי עמוק בלב שישיש בוכה על ישיש אחר בן 100 שמת מוות טבעי.
יראת הכבוד של הכת המוזרה הזו לישישיה צבט לי בלב.
זה יפה. זה טוב.
חילונים לא סובלים את הישישים שלהם, אין להם סבלנות אליהם, אין להם כוח לטפל בהם, אז הם זורקים אותם לבתי אבות מוזנחים רגשית, ולפעמים פיזית, איפה שהצוות המטפל מרביץ ומשפיל אותם לפעמים, או שפיליפינים אדישים ומשועממים גוררים אותם בכיסאות גלגלים עבור אלפי שקלים, או שהם גוססים בהוספסים, לבד.
רחוק מהעין, רחוק מהלב. שוכחים אותם לגסוס לבד ובקושי מבקרים אותם.
הכבוד של החרדים לישישיהם, מדהים. העצב האוטנתי שלהם, הבכי על ישיש בן 100 שנפטר, הפליא אותי.
וכל אלה שמאשימים אותי בהפצת שנאה לא ראויים להיות חברי פייס שלי ולא ראויים לתגובתי. הם לא עוקבים אחריי מספיק כדי להבין שאני עושה הפרדה בין שנאה תהומית לכל דת באשר היא, במיוחד זו שעוסקת בכפייה דתית וניצול כלכלי של חילוניים, לבין האנשים הקטנים עצמם.
העדר של ההנהגה השנואה הזו עליי, לא אשם. אין להם ברירה אחרת. זו לא חברה דמוקרטית לצערם ולצערנו.
מיסי פאני.
פייסבוק
תוקן על ידי רציף ב- 25/06/2023 17:24:05
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2023 16:49 |
|
| |
**סיפור אוטובוס משלשום**
===
טוב, התמכרתי למקור השראה לסיפורוני מיסי, מקור של פסיפס אנושי הנמצא באוטובוסים פנימיים בגוש דן, וגם מקור תובנות כלליות שלי על החיים ועל האוכלוסיות הכה מגוונות מתחת לאפי; ובאוטובוס פנימי, אפשר לשבת מאחורה ולתצפת על כולם. זו בעצם נסיעה מרמת גן לת"א; ר"ג זה המיקום החדש של העבודה שלי, אחרי שנתיים במידטאון, אחד האזורים היפים ביותר בת"א, ועכשיו אנחנו בגלות בר"ג.
החלטתי שאני אסע יותר באוטובוסים כדי לקבל השראה, ואתמול קיבלתי השראה נהדרת.
התיישבתי מול אימא חרדית הרד קור (האוטובוס כנראה מגיע מבני ברק השכנה), צעירה, אבל חרדית הכי שמרנית שראיתי אי פעם. עם פיאת קארה קצר, עם סוג של לא יודעת איך להסביר את הפריט המשונה הזה על הפיאה, מעין חצי כיסוי מבד, כמובן חיוורת כמו מת בלי טיפת איפור או לק, סריג\סוודר שחור עם שרוול ארוך, חצאית שחורה ארוכה, גרביונים עבים שחורים ונעל שטוחה שחורה. האם יש תת-מגזר שהנשים לא יכולות ללבוש צבעים? כי ראיתי באוטובוסים חרדיות שכן לבשו צבעים, אמנם צבעי פסטל עדינים, ולא בוהקים או חזקים; אבל זאת היתה כנראה מפלג מאוד שמרני, וסביבה היו 4 ילדות קטנות, החל מגיל שנתיים עד שבע בערך.
הילדות הכי יפות שראיתי בכל חיי, ותאמינו לי, ראיתי ילדות יפות בחיי, בעיקר בארה"ב, בנות של חברותיי.
ילדות שנראות כמו מלאכיות טהורות עם עיני תכלת ענקיות ופה משורטט בצורת תות, שיער דבש גלי, מאוד מאוד מטופחות, בניגוד לאימא שהיתה מעט דהויה. כל הילדות לבשו את אותה השמלה, לפי המידות שלהן, שמלה בצבע אפרסק, גרביונים עבים בצבע קרם ונעלי בובה וורודות. בגדים זהים לחלוטין. הן היו צבעוניות, בניגוד לאימא.
לכל אחת מהן היתה תסרוקת מושקעת אחרת (חוץ מלתינוקת בת ה 2 שהיו לה בקבוקים קצרים): החל מצמות סיניות מושקעות, עד לסיכות ראש חינניות.
ומה שהפעים אותי זה הסבלנות, הרוך, השקט הנפשי, ההכלה, ההקשבה של האימא לבנותיה שכל הזמן שאלו אותה שאלות, וזזו בחוסר נחת בצפיפות של האוטובוס הדחוס והמדכא, כמו מלאכיות נקיות שלא שייכות לעולם המטונף והטמא. אפילו אצל האחיות של מיסטר, שהן אימהות רגועות כאלה (חוץ מרווית, אחותו הצעירה, שהיא די עצבנית, אבל עכשיו נרגעה מאז שהתגרשה), לא ראיתי רוך וסבלנות כזו.
תקשיבו משהו, אני לא אומרת שאימהות חילוניות לא נהדרות, אבל מה שראיתי באוטובוס זה פשוט מדהים. האימא החרדית הקשיבה בעיניים מרוכזות לבת אחת, תוך כדי שליטפה בת אחרת בשיער, חיזקה לאחרת את הצמה, והניחה יד ענוגה על רגלה של התינוקת בעגלה.
אימהות חילוניות שראיתי מסתובבות עם יותר מ 2 ילדים, הן לרוב שקועות בנייד או בתיקתוק או בדיבור, ומדי פעם פונות לילדים בחצי פוקוס, לא בפוקוס מלא.
לאימא החרדית לא היה פלאפון; היא היתה כל כולה קשובה ומפוקסת בילדות בסבלנות ורוגע אינסופי. גם כשילדה אחת עיצבנה את אחותה, וכמעט הרביצה לה ביד, האימא נגעה רכות בידה של האחות הכמעט מרביצה והסבירה לה משהו בקול שקט.
כמעד דמעתי מההשקעה הזו של האימא בבנותיה. אני לא חושבת שהבחורה הזו משקיעה בעצמה. היא כל כולה חיה בשביל הבנות שלה ודרכן. אני לא יודעת אם יש לה תחביבים, מקצוע, פתחי מילוט קטנים כמו לצאת לקפה או קולנוע (לא חושבת שמותר לה), או לעיסוקים עצמאיים משלה. אולי יש לה פגישות עם אימהות אחרות, אבל אני לא בטוחה שיש לה עולם משלה.
ופתאום ראיתי שזה נראה כאילו היא בסדר עם זה. שהיא שלמה עם זה. ככה זה היה נראה לי. שהיא מרגישה סיפוק ותחושת מלאות מלהיות אימא. שזה ייעודה. שהיא אוהבת את הייעוד הזה בכל ליבה.
מיסי פאני.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2023 16:53 |
|
| |
**חוויה משונה ומדהימה באוטובוס!***
====
אני לא לוקחת אוטובוסים הרבה, אבל כל פעם שכן, פעם ב, תמיד יש לי מה לכתוב על יושבי האוטובוס, על פסיפס האנושי הססגוני התלאביבי או הגוש דני הזה שמאכלס את האוטובוסים הפנימיים. תיאוריי הם בד"כ כצופה מן מהצד, למי שזוכר: שתי האימהות הצעירות הזרוקות עם ראסטות בשיער ותינוקות יפים על ערסלי בד המחוברים לגופן, הילד החרדי הג'ינג'י כבן 11 התמים, הלבנבן, עם מבט של תינוק בן יומו, שהרגשתי כלפיו חמלה אדירה בגלל פניו הנאיבים והטהורים, כשל שה תמים, והחלטתי שאם מחבל משתלט על האוטובוס, אני אגן עליו בגופי; הזקן הבוהה, האפריקאית שמפטפטת בעליזות וצוחקת עם שיניה הצחורות בפלאפון כאילו היא היצור המאושר בעולם.
אבל הפעם, ממש השתתפתי באופן כמעט פעיל בסרט האוטובוסי הסוריאליסטי הזה, לתדהמתי. הלכתי למושב הכי אחורי, איפה שיש שורה אחת מוגבהת של מושבים - כדי להשקיף על נוסעי האוטובוס המגוונים, וישבתי בין בחורה מקועקעת מכף רגל עד ראש, ומנוזמת, עם שיער מתולתל ארוך, לבין בחור סודאני שהתעמק בסרטון על ריקודים.
הבחורה ישנה עמוק בזמן ששלפתי "מיחושי מיסי" כדי לתעד את רשמיי בראשי, מוזיקה נוגה מתנגנת עמוק באוזניותיי. פתאום הבחורה הרדומה הניחה על הכתף שלי את ראשה תוך כדי שינה עמוקה. הסתכלתי עליה בתדהמה, אבל היא המשיכה לישון על כתפי שנת ישרים. קפאתי על מקומי ולא זזתי כדי לא להעיר או להביך אותה. רציתי להוציא נייד לצלם את ראשה ישן על כתפי כפי שאף נפש חיה לא ישנה על כתפי מעולם, ולהראות למיסטר, אבל לא העזתי להזיז את הכתף ולהעיר אותה.
וככה האוטובוס התנדנד לו בפקקים, כשבחורה כבת 22, 23, ישנה על כתפי, תלתל אחד שלה גולש מעבר לכתפי, על חזי, ופתאום הרגשתי זרם חם של חמלה אימהית כלפיה. אחת שישנה כ"כ עמוק, שלא שמה לב שנשענה עליי כאילו הייתי אחותה הגדולה או אימה.
ראשה החם על כתפי גרם לי לפרץ רגש אימהי, וחייכתי לעצמי שאני מהווה משענת לבת אנוש זרה. בחיים שלי לא שימשתי משענת לנפש חיה, לא פיזית ולא נפשית: ההפך - תמיד זו הייתי אני שנשענת, או על מיסטר או על אחותי, מלבד אולי משענת לחתולות שלי שסתם שוכבות עליי ברנדומליות.
הסתכלתי מסביב. אף אחד לא חשב שזה מוזר:
לא הרוסיה העסיסית... וליפסטיק וורוד שדיברה בשפתה המתנגנת בפון;
לא הסודאני המעמיק בסרטון; לא החייל שבהה מהחלון;
לא הזקנה קפוצת השפתיים שחלמה שהיא מוקפת משפחה חמה באיזו בקתה מיוערת בגרוזיה, ולא באוטובוס צפוף;
לא הבחורה עם שפתי ברווז ושיער שחור מוחלק אורגנית שצחקה עם עוד אחת שדומה לה בול;
לא החרדית שמילמלה תפילות מספר קטן (התנ"ך?);
ולא הפקיד האפרורי שחצי נימנם מהנידנוד המרדים של האוטובוס;
ולא המבוגרת שהתגנדרה לאוטובוס במיטב בגדיה הצבעוניים.
כשאני רואה את בני עמי, אני לא יודעת למה הרגש העיקרי שעולה לי הוא חמלה.
אנשים שרק רוצים לחיות.
מיסי פאני.
כתיבה מעולה !
תודה רבה !
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2023 18:57 |
|
| |
לגבי הילד הדתי שנרצח בפיגוע, אז היום ישבתי בקפה, וקראתי ב"ידיעות" על ההלוויה שלו. וזה תמיד מרגש אותי מחדש עד דמעות - עניין ההתמודדות הדתית עם המוות, ואני לא מדברת בציניות, אלא בקנאה רבה במאמינים.
האמונה העמוקה שלהם ש"אלוהים נתן ואלוהים לקח" - היא מקור, בעיניי לפחות, לנחמה עצומה, להכנעה, לקבלה, לצמצום משמעותי בזעם על חוסר ההוגנות והאכזריות של לקיחת חיים רנדומלית, לצמצום כאוס נפשי, לריכוך הייאוש, ההיסטריה, הצרחות, המחשבות האובדניות של השכולים. אם הבן שלי היה נרצח, הייתי מתאבדת כדי לא לקום לחיים של ייאוש וסבל.
ותמיד בהלוויות של חרדים ודתיים, אני רואה קבלה, איפוק. אין צרחות שבר, אין התעלפויות (לפחות בכל ההלוויות שראיתי בטלווזיה באסון מירון).
יש קבלה שקטה, יש פטליזם שבמקרה הזה כן עוזר.
אני אישית לא מסוגלת להתמודד עם מוות, לא של עצמי ולא של אחרים שאני אוהבת. אני לא מתיימרת לייצג את כל החילוניים, אבל אני מרשה לעצמי להגיד שקשה לנו פי כמה וכמה להתמודד עם המוות, יותר מלמאמינים.
אם מישהו שאני אוהבת ימות, אני לא אהסס להתאבד כי אין טעם בחיים בלעדיו.
והקטע של אלוהים נתן לך את הבן שלך במתנה, הוא לא באמת שלך, הוא של אלוהים, מאוד מנחם כי זה לא הרכוש שלך, זה רכוש האל.
**
כך לפחות בעיניי.
מיסי פאני
 |
|
|
|
|
|