| נשלח ב-9/6/2024 14:01 |
|
| |
חילול שבת בנסיון לבשר לשכנים הדתיים בשורה טובה
בכמה בנינים מעורבים, שכנים חילונים רצו לשמח את השכנים הדתיים ופרסמו על לוח המודעות על הצלת החטופים. מצד אחד, מדובר בחילול שבת. השכנים הדתיים בעצם נהנים מחילול שבת שעשו שכניהם היהודים למענם. מצד שני, מה רבי לוי יצחק מברדיצ'ב היה אומר? נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-9/6/2024 15:12 |
|
| |
שכן דתי לא נהנה מחילול שבת שכזה בחלק מהבנינים גם תלו דתיים בחזרה פתק שעדיף להם להמתין למוצ"ש עם בשורות טובות ושלא יחללו עבורם את השבת בכתיבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/6/2024 15:24 |
|
| |
גם אם הם טועים, ודינם לכאו' כתינוקות שנשבו שכלל לא מבינים למה התורה מחייבת גם אותם, הם הרי לא דתיים - דבר ראשון צריך להאריך ולייקר את הרצון שלהם לשמח את השכנים. זה לא מובן מאליו. אני מדמיין למשל את מרן הגרש"ז מודה לשכן כזה מקרב לב על העדכון ועל המחשבה, ורק בסוף מוסיף כוכבית, שבפעם הבאה אם יהיה מצב שכזה, אנחנו מעדיפים שימתינו עד למוצאי שבת עם הבשורה הטובה. בדין ליהנות ממעשה שבת, לכאו' הם שוגגים או אף אנוסים, ולא ברור אם אפשר להגדיר זאת כ'לאחרים', שהרי יכלו לדפוק דלת דלת ולעדכן, כתיבת הפתק נועדה כדי להקל עליהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/6/2024 19:02 |
|
| |
הייתי אומר לך שצריך כח דהיתרא, ושלא תכתוב כאן סברות בטן כדי להתיר דברים הלכתיים. אלא שזה לא נוגע למעשה, אדם רואה פתק, קורא אותו, ורק אחר כך נודע לו שהוא נהנה ממעשה שבת, אז מה רלוונטי כאן?
ולטיעונים שהבאת - 1. רוב החילונים יודעים שהתורה אוסרת על כל יהודי לחלל שבת, הם אינם מאמינים, או אינם רוצים לקיים את זה, אבל הכל מודים שהתורה ניתנה לכולם ולא רק לדתיים וחרדים, שהרי חלק מהמצוות (כמעט) כולם מקיימים. 2. גם בפתקים שכתבו הדתיים בחזרה, הם הודו מקרב לב, והוסיפו בקשה שלהבא לא יחללו שבת עבורם 3. זאת קולא מוזרה, הם כתבו את זה כדי להנות את הדתיים, ודרך העולם הוא לכתוב הודעה על מודעות ולא ללכת להודיע דלת דלת, בנית מגדל פורח באויר..
|
|
|
|
| נשלח ב-9/6/2024 20:14 |
|
| |
יש לא מעט חילולי שבת וחג, הם לא יודעים. כאן התגלה הנשמה הגדולה של עם ישראל, מי כעמך ישראל ! נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2024 00:34 |
|
| |
הרשו לי להיות הקנטיאני האחרון (ושיסלח לי לוינס). השכנים באו בכוונה טובה לבשר על מאורע משמח. הם לא שאלו, לא חשבו על אפשרויות שונות ומניסיוני עם מחללי שבת (גם מסורתיים), זה באמת לא עומד להם בראש. לא קרה פה שום דבר רע (אלא אם כן באמת החלטנו שאנחנו אחראים על מה שנם עושים וחושבים בארבע אמותיהם, ואם כך אני מציע שנלך בדחיפות לפסיכולוג לדם טיפול מעמיק). אם יש לך מילה עם השכן, תודה לו מקרב לב על שהוא חשב עליך, וגם תסביר לו בנימוס שזה אסור לך. אבל לקחת את הסיפור עצמו למקום רע? נשמע קצת לא הגיוני...
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2024 00:59 |
|
| |
מה חידשת? זה בדיוק הרי מה שהשכנים הדתיים עשו הודו מאוד באדיבות, וביקשו בנימוס שלהבא לא יכתבו להם הודעות בשבת ברוך שכיונת צדיק.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2024 02:11 |
|
| |
צדיק? קלטער חרדק"י מצוי, שילמד זכות על כל חילול שבת של חילוני, ויגדף כל חומרה חרדית, מה יפיתניק' קלאסי.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2024 07:07 |
|
| |
ערבות הדדית בהלכה במהותה היא התחושה שחברי היהודי חשוב לי וצרתו היא גם צרתי. אחד הביטויים ההלכתיים של הערבות היא שגם עבירות שאדם אחר עושה נוגעות אלי. למשל המחלצים שחילצו את השבויים פעלו מכח ערבות הדדית. גם החילונים שכתבו את הפתק פעלו מהותית מתוך ערבות הדדית שהיא מצווה מן התורה. הם לא רק רצו לעזור לדתיים המסכנים שלא יודעים אלא מעבר לכך הרגישו בתחושה מופלאה שהשמחה שלהם הבשורה טובה של עם ישראל לא תהיה שלמה אם השכן הדתי לא יודע ולא שמח עדיין. זה גילוי גבוה ומשמעותי של ערבות. כמובן שבגלל מצבם הרוחני הם גילו את הערבות באופן בעייתי מאוד. לעניות דעתי כתיבת פתק שאומר להם שהם נהגו שלא כדין הוא שימוש בדין ערבות באופן שיקטין את הערבות ולא יגדיל אותה. סברא דומה כתה הגרשז לגבי לפני עיוור. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2024 08:52 |
|
| |
איש, התכוונתי להודעה שלך ושל כמה מעליי (עם דבר_תורה קשה להתווכח. אם הוא מרגיש הנציג של התורה ויורה עליי סיסמאות שיערב לו, לי אין איך לקיים דיאלוג בצורה כזו). שטרחתם לכתוב שזה ממש לא בסדר שהשכנים כתבו ושהתורה ניתנה לכולם והם יודעים ועשו בכל זאת וכו'. אז עניתי, שמניסיון שלי עם הרבה חילוניים, הם באמת לא מודעים ולא חושבים על זה, ובוודאי לא יודעים שאסור להם לעזור לך בעקיפין (יותר מפעם אחת יצא לי שחיפשתי גוי של שבת ושאלתי אנשים איפה יש עובד זר וכדו, ואמרו לי "מה הבעיה, אני אבוא, מה אתה צריך...", וזה באמת מטוב לב). אז הבעיה היא לא הפעולה אלא יותר התוצאה, שכפי שכתבת אין הרבה מה לעשות איתה... כי השכן שקרא כבר קרא וזהו. זה בערך כמו אדם שמניח תפילין והמלאכים מסתכלים עליו בכאב שהוא לא יודע שהתפילין הנכונות הן שימושא רבה. אין להם מה לעשות עם זה והוא מצידו עודה את המקסימום שלו, וזהו... מעבר לזה, אפשר להסביר בעדינות לגבי הבאות, אבל זה כבר תלוי ביחסי השכנות
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2024 14:15 |
|
| |
| קולולו כתב: |  | לעניות דעתי כתיבת פתק שאומר להם שהם נהגו שלא כדין הוא שימוש בדין ערבות באופן שיקטין את הערבות ולא יגדיל אותה. סברא דומה כתה הגרשז לגבי לפני עיוור.
|
|
אין מצב שאדם דתי כותב ככה. חילול שבת הוא דאורייתא, וללא ספק כששכן מבקש שלהבא לא יכתבו עבורו פתקים, השכנים אכן לא יכתבו שוב, הוא ימנע חילול שבת. ואתה אומר שלמען ערבות הדדית נניח לו לכתוב פתק בשבת?
ידוע האימרה, שצריך להיזהר לקרב חילונים ליהדות, ולא להתקרב ולהקריב את עצמך לחילונים. חוששני שהערבות שאתה מדבר עליה, היא מהסוג השני.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2024 14:24 |
|
| |
כשאני חוצה את הכביש במעבר חצייה לא מרומזר בשבת ורכבים עוצרים לי, אני מרגיש לא בנוח, אבל אין לי מה לעשות עם זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2024 16:25 |
|
| |
אדם חשוב. ההצלחה לגרום להם לא לכתוב כשהם מחללים שבת כל היום היא הרבה פחות משמעותית דתית מכך שהתחושה שהם והדתיים לא עם אחד תתחזק. ההפרדה שחשים חילוניים מדתיים היום היא מחשבת עבודה זרה ממש שאין להם חלק האלוקי ישראל. הגרשז פסק שיש מצבים שלא נכון לבקש מאדם חילוני לברך או לא לתת לו לאכול בגלל לפני עיוור כי ההתנהגות הזו תגרום לו להתרחק יותר וממילא הלפני עיוור יהיה חמור יותר. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2024 17:05 |
|
| |
| גרשום כתב: |  | | כשאני חוצה את הכביש במעבר חצייה לא מרומזר בשבת ורכבים עוצרים לי, אני מרגיש לא בנוח, אבל אין לי מה לעשות עם זה. |
|
בדיוק על זה אמרו הפוסקים שהחילוני עוצר לא בשביל החרדי אלא כדי שהוא עצמו לא ייכנס לכלא על דריסה. אבל איש חשוב חולק על כך, מה לעשות, בדיוק כמו שחולק על החזו"א שחילוני כיום נחשב לתינוק שנשבה. אשרינו שזכינו לדעת תורתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2024 19:27 |
|
| |
| hhaavv כתב: |  | בדיוק על זה אמרו הפוסקים שהחילוני עוצר לא בשביל החרדי אלא כדי שהוא עצמו לא ייכנס לכלא על דריסה. אבל איש חשוב חולק על כך, מה לעשות, בדיוק כמו שחולק על החזו"א שחילוני כיום נחשב לתינוק שנשבה. אשרינו שזכינו לדעת תורתו. |
|
נשמח לקבל את ציטוטי הפוסקים. האם נראה לך שאילולא המשטרה, היו אנשים דורסים זה את זה ככה בכיף?
גם לא התייחסתי למושג תינוק שנשבה, אמרתי שחילונים אינם מטומטמים, הם אינם חושבים שהתורה ניתנה לחרדים, הם יודעים שהיא ניתנה לכל עם ישראל, אבל הם לא חונכו לענין, או לא מאמינים, ולכן הם תינוקות שנשבו, אבל אף אחד אינו חושב שהתורה לא ניתנה לכל עם ישראל אלא לחלקם.
|
|
|
|
|